Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Forin SM

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr (17.04.2023 - 22.04.2023)

Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Forin.gr (17.04.2023 - 22.04.2023)

Forin Σταματόπουλος

Στα πλαίσια της συνεχούς παρακολούθησης της φορολογικής νομοθεσίας, συνεχίζουμε, στο Forin.gr, την εβδομαδιαία Κυριακάτικη Ανασκόπηση ειδήσεων, νόμων, άρθρων, αποφάσεων, εγκυκλίων και διοικητικών λύσεων. Η στήλη αυτή, η οποία είναι κατά γενικό κανόνα προσβάσιμη αποκλειστικά από τους συνδρομητές του Forin.gr, στοχεύει στην εβδομαδιαία ενημέρωσή σας για τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος που πέρασε καθώς και για τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται. Κατ' εξαίρεση για την εβδομάδα αυτή η ανασκόπηση είναι προσβάσιμη από το σύνολο των αναγνωστών του Forin.gr.

Α. Φορολογικές Δηλώσεις 2023

Οι νέες εφαρμογές με τις οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 για το φορολογικό έτος 2022 προστέθηκαν στην ενότητα "Φορολογικές Δηλώσεις" του Forin.gr!

Ειδικότερα, η εφαρμογή για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) παρέχεται, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν σε όλους τους χρήστες του ενώ οι εφαρμογές με τις οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων Ε2 και Ε3 παρέχονται αποκλειστικά στους συνδρομητές του Forin Premium.

Οι εφαρμογές αυτές δημιουργούνται, κάθε χρόνο, από το 2010 και μετά, στη βάση των οδηγιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων οδηγιών που έχουν εκδοθεί. Ακολούθως, οι συντελεστές του Forin.gr επεξεργαζόμαστε και επικαιροποιούμε τις οδηγίες αυτές προκειμένου οι συνδρομητές και αναγνώστες μας να είναι σε θέση να προετοιμαστούν για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. 

Στις εφαρμογές αυτές μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων ανά κωδικό κάνοντας κλικ στον κωδικό που σας ενδιαφέρει πάνω στο έντυπο. 

Ως προς τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής, σημειώνουμε ότι όλα τα πεδία που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες εμφανίζονται σε κίτρινο πλαίσιο. Πατώντας στο πεδίο/κωδικό που σας ενδιαφέρει, παρουσιάζεται στην οθόνη σας ένα πλαίσιο οδηγιών, όπως ενδεικτικά φαίνεται ακολούθως:

Ειδικά, τα πεδία που παρατίθενται σε κόκκινο πλαίσιο αφορούν κωδικούς που προστέθηκαν ή μεταβλήθηκαν στα έντυπα του φορολογικού έτους 2022.

Σημειώνουμε ότι έχετε τη δυνατότητα μεγέθυνσης του πλαισίου των οδηγιών στο σύνολο της οθόνης σας (full screen) πατώντας το κουμπί  καθώς και τη δυνατότητα εκτύπωσης ("Εκτύπωση") των οδηγιών.

Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη εικόνα:

Β. Σημαντικές Ειδήσεις

Γ. Αποφάσεις - Εγκύκλιοι - Οδηγίες

Γ.1. Οι σημαντικότερες αποφάσεις και εγκύκλιοι της προηγούμενης εβδομάδας

Ε. 2028/2023: Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 54Ε ΚΦΔ (ν.4987/2022 - Α' 206), σχετικά με την επιβολή προστίμων για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ΦΗΜ

Με την εγκ. Ε. 2028/2023 παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή του άρθρου 54Ε του ΚΦΔ.

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ειδικότερα ορίζονται πρόστιμα για παραβάσεις που διαπιστώνονται μετά από έλεγχο για:

  • μη τήρηση λογιστικών αρχείων και
  • μη διαφύλαξη ή μη προσκόμιση, κατόπιν πρόσκλησης, φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ΦΗΜ.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις αυτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής δεδομένου του ύψους των προστίμων με τις οποίες απειλούνται οι ανωτέρω παραβάσεις.

Ειδικότερα, το πρόστιμο της μη τήρησης λογιστικών αρχείων (άρθρο 54Ε παρ. 1 περ. α ΚΦΔ) επιβάλλεται σε περίπτωση που διαπιστώνεται, μετά από το πέρας του οριζόμενου από τις σχετικές διατάξεις του ν.4308/2014 χρόνου κατάρτισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις λογιστικά αρχεία (βιβλία).

Επομένως, και σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4308/2014κρίσιμος χρόνος στον οποίο εξετάζεται η εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης είναι ο συντομότερος χρόνος από: α) έξι μήνες από τη λήξη της περιόδου ή β) το χρονικό όριο που επιτρέπει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που τίθενται από τη φορολογική ή άλλη νομοθεσία της χώρας.

Το πρόστιμο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ανωτέρω παράβαση, ισούται με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.

Επισημαίνεται ότι ως μη τήρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) λογίζεται και η μη ενημέρωση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) μετά από το πέρας του οριζόμενου από τις σχετικές διατάξεις του ν.4308/2014 χρόνου κατάρτισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Επίσης, η μη επίδειξη για οποιονδήποτε λόγο μετά από πρόσκληση του άρθρου 14 του ΚΦΔ των λογιστικών αρχείων (βιβλίων) στον φορολογικό έλεγχο εξισώνεται με μη τήρηση αυτών.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. Ε. 2028/2023 όπου παρατίθενται αντιστοίχως διευκρινίσεις και για την παράβαση της μη διαφύλαξης ή μη προσκόμισης, κατόπιν πρόσκλησης, φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ΦΗΜ.

Ε. 2025/2023: Παροχή διευκρινίσεων ως προς την επιβολή του προστίμου της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του ΚΦΔ (ν.4987/2022, Α'206), σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 36 του ΚΦΔ

Με την εγκ. Ε. 2025/2023 διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου διαπιστώνεται η ύπαρξη ποσού το οποίο αναδιαμορφώνει τη φορολογητέα ύλη, όπως ενδεικτικά, στοιχείο μειωτικό του εσόδου ή δαπάνη που αφορά σε διαφορετικό φορολογικό έτος για το οποίο, όμως, το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να διενεργήσει έλεγχο και να επιβάλλει φόρο έχει παραγραφεί, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του ΚΦΔ κατά το μέρος του ποσού της μειωτικής προσαρμογής της διαφοράς φόρου.

Στην εγκύκλιο παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα προς κατανόηση των όσων αναφέρονται:

Διενεργείται έλεγχος σε Α.Ε. για το φορολογικό έτος 2017 (τελευταίο φορολογικό έτος που δεν έχει παραγραφεί) και διαπιστώνεται λογιστική διαφορά, λόγω έκπτωσης δαπάνης ύψους 100.000 ευρώ, η οποία ανάγεται στο φορολογικό έτος 2016 και για την οποία νομίμως έχει εκδοθεί στοιχείο το 2017. Η δαπάνη των 100.000 ευρώ δεν αναγνωρίζεται ως εκπτεστέα από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2017 αλλά πληροί τις προϋποθέσεις έκπτωσης στο φορολογικό έτος 2016 στο οποίο αφορά και το οποίο έχει παραγραφεί. Η προσαρμογή του φόρου επομένως πρέπει να γίνει στο φορολογικό έτος 2017 (τελευταίο μη παραγεγραμμένο έτος που ελέγχεται) και στην πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου που θα εκδοθεί θα γίνουν οι υπολογισμοί:

Φορολογικό έτος 2016

Φορολογικός συντελεστής: 29%

Ποσό φόρου που αντιστοιχεί στην έκπτωση της δαπάνης: 29.000 ευρώ (100.000 x 29%)

Φορολογικό έτος 2017

Διαφορά φόρου κατόπιν ελέγχου = 200.000 ευρώ (στην οποία έχει υπολογιστεί η λογιστική διαφορά)

Προσαρμογή φόρου κατ’ άρθρο 36 παρ. 4 ΚΦΔ: φόρος ελέγχου (200.000 ευρώ) μείον ποσό φόρου που αντιστοιχεί στην έκπτωση δαπάνης για το Φ.Ε. 2016 (200.000-29.000 ευρώ) =171.000 ευρώ.

Επί του ως άνω προσαρμοσμένου ποσού φόρου προς καταβολή θα επιβληθεί πρόστιμο του άρθρου 58 ΚΦΔ. Επιπλέον, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους του άρθρου 53 ΚΦΔ επί του ποσού των 171.000 ευρώ από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί ο φόρος που προκύπτει από την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φορολογικού έτους 2017.

Στην περίπτωση που είχε διαπιστωθεί από τον έλεγχο μόνο η ως άνω λογιστική διαφορά των 100.000 ευρώ, οι υπολογισμοί θα γίνουν ως εξής:

Φορολογικό έτος 2017.

Διαφορά φόρου κατόπιν ελέγχου = 29.000 ευρώ

Προσαρμογή φόρου κατ’ άρθρο 36 παρ. 4 ΚΦΔ: φόρος ελέγχου (29.000 ευρώ) μείον ποσό φόρου που αντιστοιχεί στην έκπτωση δαπάνης για το Φ.Ε. 2016 (29.000-29.000 ευρώ) = 0 ευρώ.

Εφόσον δεν υφίσταται ποσό φόρου προς καταβολή δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο της παρ. 1 του άρθρου 58 ΚΦΔ.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. Ε. 2025/2023.

Ε. 2026/2023: Παροχή διευκρινίσεων επί των διατάξεων των άρθρων 4 έως 13 του Μέρους Β , Κεφαλαίου Α «Πλαίσιο Ρύθμισης Οφειλών», του ν. 5036/2023 «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» (Α'77) και της Α. 1047/2023 (Β 2293) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθώς και παροχή οδηγιών για την ορθή εφαρμογή αυτών

Με την εγκ. Ε. 2026/2023 παρέχονται οδηγίες αναφορικά με τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις των άρθρων 4 έως 13 του ν.5036/2023.

Η εγκύκλιος ειδικότερα παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με:

  • τις οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση
  • τις εξαιρέσεις από την υπαγωγή στη ρύθμιση
  • τις προϋποθέσεις υπαγωγής
  • τους δικαιούχους υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση
  • την υποβολή αίτησης και την υπαγωγή στη ρύθμιση
  • τα αποτελέσματα υπαγωγής στη ρύθμιση και
  • λοιπά στοιχεία της ρύθμισης

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. 

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. Ε. 2026/2023.

Ε. 2027/2023: Παροχή διευκρινίσεων επί των διατάξεων του άρθρου 3 του ν.5036/2023 (Α'77) αναφορικά με την επανένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις των διατάξεων των άρθρων 98-109 του ν.4611/2019 (Α' 73) και του άρθρου 289 του ν.4738/2020 (Α 207).

Με την εγκ. Ε. 2027/2023 παρέχονται διευκρινίσεις για τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 5036/2023  αναφορικά με επανένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις των διατάξεων των άρθρων 98-109 του ν.4611/2019 και του άρθρου 289 του ν.4738/2020.

Ειδικότερα, με τις εν λόγω διατάξεις, οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής των άρθρων 98-109 του ν.4611/2019 και του άρθρου 289 του ν.4738/2020 δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελαχίστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023. 

Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων».

Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. Ε. 2027/2023.

Ε. 2023/2023: Οδηγίες σχετικά με φορολογική μεταχείριση του ΦΠΑ εκροών που αφορά σε ποσά επιστροφής (rebate) του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α'31), ο οποίος είχε εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σε προηγούμενα φορολογικά έτη

Με την εγκ. Ε. 2023/2023 παρέχονται οδηγίες αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του ΦΠΑ εκροών που αφορά σε ποσά επιστροφής (rebate) του άρθρου 35 του ν. 3918/2011.

Οι οδηγίες ειδικότερα αφορούν στα φορολογικά έτη προ της εκδόσεως της απόφασης Α. 1035/2019 κατά τα οποία οι εταιρείες δεν εξέδιδαν πιστωτικό τιμολόγιο για τα πιο πάνω ποσά επιστροφής – έκπτωσης (rebate) αλλά προέβαιναν στη διαγραφή των σχετικών απαιτήσεων, με αποτέλεσμα το ποσό του ΦΠΑ που περιλαμβανόταν στο διαγραφέν ποσό να το εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους (σχετική η εγκ. ΠΟΛ. 1113/2015).

Στη συνέχεια, σύμφωνα με αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών οι οποίες έχουν καταστεί αμετάκλητες, έχει γίνει δεκτό ότι τα rebates των φαρμακευτικών εταιρειών συνιστούν κατ’ ουσίαν μια υποχρεωτική από το νόμο χορηγούμενη εκ των υστέρων έκπτωση στο αντίτιμο των ήδη πωληθέντων φαρμακευτικών προϊόντων, ήτοι μείωση της τιμής, που επέρχεται μετά την πραγματοποίηση της φορολογητέας πράξης, ότι η βάση επιβολής του φόρου συνίσταται στην πράγματι ληφθείσα αντιπαροχή ως εκ τούτου η φορολογική αρχή δεν μπορεί να εισπράξει ως Φ.Π.Α. ποσό υψηλότερο εκείνου που εισέπραξε ο υποκείμενος στον φόρο και ότι η βάση υπολογισμού του Φ.Π.Α. των εκροών των εν λόγω εταιριών πρέπει να μειωθεί κατά το ποσό της «πρόσθετης επιστροφής» (rebate) που αποδόθηκε στον φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα ως άνω ισχύουν και για τα φορολογικά έτη προ της εκδόσεως της Α. 1035/2019 κατά συνέπεια και για τα εν λόγω έτη θα πρέπει μετά την μείωση της φορολογητέας αξίας ΦΠΑ των οικείων πωλήσεων κατά το ποσό της έκπτωσης (rebate), να επιστραφεί ο αντίστοιχος ΦΠΑ που καταβλήθηκε με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής.

Βάσει των ανωτέρω, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη μείωση της φορολογητέας αξίας για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ είχε εκπέσει ταυτόχρονα και ως δαπάνη κατά τη διαγραφή της απαίτησης (προγενέστερο έτος), σύμφωνα με την εγκ. ΠΟΛ. 1113/2015, το ποσό αυτό επιβαρύνει ως έσοδο τα αποτελέσματα του υπόψη νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, το έτος κατά το οποίο καθίσταται κατ’ ουσίαν βέβαιη η επιστροφή των ποσών του ΦΠΑ, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. Ε. 2023/2023.

Ε. 2024/2023: Οδηγίες για την βεβαίωση και είσπραξη οφειλών από τις αρμόδιες Τελωνειακές Υπηρεσίες για επαγγελματικά σκάφη αναψυχής κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 7 και 22 του ν.4926/2022 ( Α' 82 )

Με την εγκ. Ε. 2024/2023 παρέχονται οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 7 και της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 4926/2022, σχετικά με τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παρ. α του άρθρου 7 προβλέπεται ότι ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής όταν δεν εκπληρώνει την υποχρέωση συμπλήρωσης ελαχίστου αριθμού ημερών ναύλωσης, οφείλει και αποδίδει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το Φ.Π.Α. εισαγωγής ή το ΦΠΑ απόκτησής του ως καινούριου από άλλο κ.μ. καθώς και τις αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών για τα οποία έτυχε απαλλαγής, με βάση την πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ).

Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 ορίζεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν ομοίως και για τις περιπτώσεις εκούσιας ή αυτοδίκαιης παύσης της ισχύος άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής του ν. 2743/1999 ή της παρ. 8 άρθρου 15 του ν.4256/2014.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκ. Ε. 2024/2023.

Α. 1053/2023: Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1105/29.07.2022 κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Υφυπουργού Οικονομικών, και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Διαδικασία και προϋποθέσεις επιχορήγησης για το έτος 2022 του μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων, καθώς και του κόστους δημοσιογραφικού χάρτου εκδοτικών επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά τοπικής, περιφερειακής και πανελλήνιας κυκλοφορίας, οι οποίες επλήγησαν από τη σοβαρή οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική 

Με την απόφαση Α. 1053/2023 τροποποιήθηκε η απόφαση Α. 1105/2022 αναφορικά με την επιχορήγηση για το έτος 2022 του μεταφορικού κόστους για τη διανομή εντύπων, καθώς και του κόστους δημοσιογραφικού χάρτου εκδοτικών επιχειρήσεων.

Με τη νέα απόφαση επανατέθηκε το άρθρο 3 της αρχικής απόφασης αναφορικά με τους δικαιούχους της επιχορήγησης και επιπροσθέτως παρέχεται νέο διάστημα και συγκεκριμένα από 24.4. έως 30.4.2023 εντός του οποίου θεωρείται εμπρόθεσμη η υποβολή νέων αιτήσεων από επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν είχαν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις είτε αυτές είχαν απορριφθεί. Αναφέρεται επιπροσθέτως ότι δεν θα χορηγηθούν οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούχους του προηγούμενου εδαφίου πριν από την απόφαση έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση Α. 1053/2023 καθώς και την απόφαση Α. 1105/2022, όπως κωδικοποιήθηκε και ισχύει.

Α. 1050/2023: Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που παραλήφθηκε κατά το έτος 2022 από τους δικαιούχους επιστροφής Ε.Φ.Κ. των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Α.1072/ 22-2-2019 απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ (Β’ 750).

Με την απόφαση Α. 1050/2023 επαναπροσδιορίζεται η 31η Μαΐου 2023 ως η προθεσμία υποβολής από τους δικαιούχους επιστροφής Ε.Φ.Κ., των ηλεκτρονικών αιτήσεων επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών, ειδικά για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, που παραλήφθηκε, κατά το έτος 2022.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση Α. 1050/2023.

Α. 1049/2023: Καθορισμός του τρόπου και του χρόνου διαπίστωσης εκπλήρωσης των όρων υπαγωγής στον φόρο χωρητικότητας των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων, της συμμόρφωσης στην εκπλήρωσή τους, καθώς και ειδικότερων θεμάτων που συνδέεται με την υπαγωγή τους στον φόρο αυτό.

Με την απόφαση Α. 1049/2023 καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος διαπίστωσης εκπλήρωσης των όρων υπαγωγής στον φόρο χωρητικότητας των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων κατά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26δ του ν. 27/1975 περί φορολογίας πλοίων.

Ειδικότερα, με τις εν λόγω διατάξεις προβλέπεται ότι οι φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών, ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση ιδιόκτητων και υπό γυμνή ναύλωση πλοίων τους, επωφελούνται από τη φορολογία χωρητικότητας για το σύνολο των ναυλωμένων πλοίων βάσει χρόνου/ ταξιδίου υπό συγκεκριμένους όρους.

Με την απόφαση Α. 1049/2023 επαναλαμβάνονται οι όροι αυτοί όπως προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 26δ του ν. 27/1975 (αφορούν στη σημαία των πλοίων του στόλου και στην υποχρέωση αύξησης ή διατήρησης του μεριδίου σε χωρητικότητα σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ. του ιδιόκτητου και του ναυλωμένου βάσει γυμνού πλοίου στόλου τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και περαιτέρω καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της κατάστασης πλοίων για τη διαπίστωση της υπαγωγής στις διατάξεις αυτές καθώς και οι προθεσμίες υποβολής της κατάστασης αυτής.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της απόφασης Α. 1049/2023, η ανωτέρω κατάσταση πλοίων υποβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 και αφορά στα δεδομένα της 1ης Ιανουαρίου των ετών 2022 και 2023.

Επιπλέον και ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της απόφασης Α. 1049/2023, οι δηλώσεις φόρου πλοίων για το συνολικό αναγραφόμενο στην κατάσταση ναυλωμένο στόλο βάσει χρόνου/ταξιδίου του δικαιούχου σε περίπτωση υπαγωγής του σε φόρο χωρητικότητας, υποβάλλονται μέχρι την 18η Αυγούστου 2023 για τα πλοία πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975. Ο φόρος πλοίων που προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές και αναλογεί στις δύο (2) πρώτες δόσεις αυτού καταβάλλεται μέχρι την 31η Αυγούστου 2023.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση Α. 1049/2023.

Υ.Α. 60407 ΕΞ 2023: Τροποποίηση της υπό στοιχεία 148348 ΕΞ 2020/28.12.2020 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α’ 148)» (Β’ 5825).

Με την Υ.Α. 60407 ΕΞ 2023 (ΦΕΚ B’ 2647/21.04.2023) παρατάθηκε:

α) η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών από τις 30 Ιουνίου 2023 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 και

β) η προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Επιτροπών και των Γραμματέων.

Αιτήσεις που δεν θα εξεταστούν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται με επιμέλεια της Γραμματείας της Επιτροπής στο αρμόδιο Δικαστήριο, χωρίς τη σύνταξη πρακτικού.

ΤτΕ 2690/12.04.2023 Τροποποίηση της Πράξης Διοικητή (ΠΔ) υπ’ αρ. 2682/03.06.2019 σχετικά με την υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με αριθμό 2690/12.04.2023 τροποποιήθηκε η Πράξη 2682/03.06.2019 σχετικά με την υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τη νέα Πράξη ειδικότερα προβλέπεται ότι τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία έχουν τη μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, Ε.Ε. κατά μετοχές εταιρείας και ΙΚΕ και συντάσσουν τις ετήσιες χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις, υποχρεούνται, εντός είκοσι (20) ημερών από την έγκρισή τους από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, ταυτόχρονα με την κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσής τους, να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία συμπληρώνοντας τα υποδείγματα χρηματοοικονομικών καταστάσεων, τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα Πράξη και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Περαιτέρω προβλέπεται πλέον ότι τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, οι κινητές αξίες των οποίων έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, υποχρεούνται να υποβάλλουν τα ως άνω στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος ταυτόχρονα με την κατά τον ν. 3556/2007 δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής τους έκθεσης, στην οικεία αγορά αξιών.

Διαβάστε αναλυτικά την Πράξη 2690/12.04.2023 καθώς και την αρχική Πράξη 2682/03.06.2019, όπως πλέον ισχύει.

Ο. 3035/2023: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20, 65, 67, 73 και 83 του ν.5042/2023 για «Διαχείριση των δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων, και των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 1095/2010, 648

Με την Ο. 3035/2023 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 20, 65, 67, 73 και 83 του ν. 5042/2023.

Μεταξύ των κοινοποιούμενων διατάξεων περιλαμβάνονται και οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 5042/2023 αναφορικά με τη δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού. 

Παρατίθενται ακολούθως οι διατάξεις αυτές προς πληρέστερη ενημέρωσή σας:

Άρθρο 67. Δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού

1. Σε περίπτωση που λογιστής - φοροτεχνικός νοσηλευτεί για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, λόγω ασθένειας ή τοκετού, που αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου νοσηλείας του, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων - πελατών του, οι οποίες λήγουν εντός του διαστήματος από την πρώτη (1η) μέχρι και την τριακοστή (30η), κατ’ ανώτατο όριο, ημέρα νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του εξιτηρίου, εφόσον η νοσηλεία δεν υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες ή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου συμπληρώθηκε νοσηλεία τριάντα (30) ημερών, για μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία.

2. Η παρ.1 ισχύει για τους εντολείς - πελάτες για τους οποίους ο λογιστής - φοροτεχνικός αποδεδειγμένα ήταν εξουσιοδοτημένος μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ήδη κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης.

3. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, οι προθεσμίες της παρ. 1 παρατείνονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από αυτόν του θανάτου.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το άρθρο 93 του ν.4764/2020 (Α'256).

Διαβάστε αναλυτικά την Ο. 3035/2023.

Ο. 3034/2023: Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή της αριθμ. Α. 1026/01-03-2023 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Τρόπος λειτουργίας της Ειδικής Ταμειακής Διαχείρισης για την είσπραξη δασμοφορολογικών απαιτήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων στα Τελωνεία Εισόδου και Εξόδου της χώρας

Με την Ο. 3034/2023 παρέχονται οδηγίες προς τις Τελωνειακές Αρχές εισόδου και εξόδου της χώρας για την εφαρμογή της απόφασης Α. 1026/2023

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της νέας εφαρμογής Ειδικής Ταμειακής Διαχείρισης 24ωρης λειτουργίας για την είσπραξη των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα, τα οποία περιέχονται στις αποσκευές επιβατών και διασαφίζονται προφορικά στα Τελωνεία Εισόδου και Εξόδου της χώρας με προφορική διασάφηση.

Διαβάστε αναλυτικά την Οδηγία Ο. 3034/2023 και την απόφαση Α. 1026/2023.

Γ.2. ΕΦΚΑ - Εργατικά - Ασφαλιστικά

Γ.3. ΑΑΔΕ - Οργάνωσης

Γ.4. Φυσικές Καταστροφές

Γ.5. Υπουργείο Ανάπτυξης

Γ.6. Υπουργείο Εσωτερικών

Γ.7. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γ.8. Υπουργείο Περιβάλλοντος

Γ.9. Λοιπές

Δ. Στατιστικά - Μελέτες

Ε. ΕΣΠΑ - Αναπτυξιακά

ΣΤ. Φορολογικό Ημερολόγιο

Από το Φορολογικό Ημερολόγιο του Forin.gr, παρατίθενται, ακολούθως, οι σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδος που έρχεται (24/04 - 30/04). Πατώντας στους σχετικούς συνδέσμους, μεταφέρεστε στη σελίδα του ημερολογίου, όπου παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για κάθε υποχρέωση.

Ημερομηνία Γεγονός
26 Απριλίου 2023 Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών (Φ5) προηγούμενου μήνα
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
  Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών (Φ4) προηγούμενου μήνα
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
  Υποβολή στατιστικής δήλωσης (INTRASTAT) για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές (αποκτήσεις και παραδόσεις) του προηγούμενου μήνα
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
28 Απριλίου 2023 Δήλωση τέλους αλιευτικών πλοίων
Παράταση: 28 Απριλίου 2023
  Δήλωση Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν απλογραφικά βιβλία ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων
Φορολογική περίοδος: Ιανουάριος - Μάρτιος
  Δήλωση Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και το Δημόσιο, όταν υπόκειται στο φόρο
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος
  Διακανονισμοί εκπτώσεων ΦΠΑ
Κυραική 30 Απριλίου 2023 Ενιαία δήλωση ΦΠΑ για τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β και 47γ του Κώδικα ΦΠΑ
Φορολογική περίοδος: Ιανουάριος - Μάρτιος
  Ενιαία δήλωση ΦΠΑ για το ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα ΦΠΑ
Φορολογική περίοδος: Μάρτιος

Υπενθυμίζουμε ότι, ως συνδρομητές του Forin.gr, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας, στο χρόνο που εσείς ορίζετε, για τις καταληκτικές ημερομηνίες που σας αφορούν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!