Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΣΣΚ/ΤΠΠ/Φ.3/οικ.6496/2023 Διαδικασία πιστοποίησης και απονομής πιστοποιητικού της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.) σε δημόσιες οργανώσεις και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων.

Αριθμ. ΔΣΣΚ/ΤΠΠ/Φ.3/οικ.6496

ΦΕΚ B' 2489/18.04.2023

Διαδικασία πιστοποίησης και απονομής πιστοποιητικού της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.) σε δημόσιες οργανώσεις και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Των περ. α’, β’ και γ’ παρ. 14 του άρθρου 62, του άρθρου 32 και της περ. α’ του άρθρου 34 του ν. 4940/2022 «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες διατάξεις» (Α’ 112),

β. του άρθρου 1 του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119),

γ. του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123),

δ. του π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

2. Το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Η παρούσα απόφαση έχει ως στόχο την περιγραφή των διαδικασιών πιστοποίησης και απονομής του πιστοποιητικού της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στις δημόσιες οργανώσεις, εστιάζει δε στην εκτίμηση της επαρκούς και αποτελεσματικής εκτέλεσης των σταδίων εφαρμογής του σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4940/2022.

ΜΕΡΟΣ Α:

Ορισμοί και πεδίο εφαρμογής

Άρθρο 2

Ορισμοί

1. «Δημόσιες οργανώσεις»: Οι φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

2. «Δήλωση πολιτικής ποιότητας»: Η έγγραφη δήλωση του ανώτατου οργάνου διοίκησης της δημόσιας οργάνωσης, η οποία έχει σκοπό να καταδείξει τη διαρκή και έμπρακτη δέσμευσή της για την ενσωμάτωση των απαιτήσεων του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στη λειτουργία της οργάνωσης, σύμφωνα με το όραμα και την αποστολή της, τη μέριμνα για τη μέγιστη δυνατή προβολή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης εντός και εκτός της οργάνωσης και την σχετική ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού, προκειμένου να επιτυγχάνεται η βελτίωση της απόδοσης της οργάνωσης.

3. «Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (εφεξής «Κ.Π.Α.»): Το Κ.Π.Α. είναι το ευρωπαϊκό εργαλείο διοίκησης ποιότητας ειδικά προσαρμοσμένο για τη δημόσια διοίκηση και αναπτύσσεται από τον ίδιο τον δημόσιο τομέα. Το Κ.Π.Α. εντάσσεται στη διοίκηση ολικής ποιότητας και αποτελεί ένα ολιστικό, απλό, προσιτό και εύχρηστο μοντέλο για την αυτοαξιολόγηση των οργανώσεων του δημόσιου τομέα. Ασχολείται με όλες τις διαστάσεις της οργανωσιακής αριστείας και προωθεί τη συνεχή βελτίωση. Το μοντέλο του Κ.Π.Α. αναθεωρείται τακτικά και προσαρμόζεται κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες συνθήκες και εξελίξεις στη δημόσια διοίκηση και στην κοινωνία.

4. «Ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του Κ.Π.Α.»: Η υλοποίηση με τον προσήκοντα τρόπο του συνόλου των σταδίων και των διαδικασιών της εκάστοτε ισχύουσας έκδοσης του Κ.Π.Α., όπως αυτή επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα από το Δίκτυο των αντιπροσώπων των κρατών μελών για το Κ.Π.Α. και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή ο προγραμματισμός, η αυτοαξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση βελτιωτικών δράσεων, σε μια δημόσια οργάνωση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των κριτηρίων του.

5. «Πιστοποίηση ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.»: Η θετική αξιολόγηση του Κ.Π.Α. σε μια δημόσια οργάνωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κριτήρια ελέγχου που περιλαμβάνονται στην παρούσα απόφαση.

6. Εγχειρίδιο εφαρμογής του Κ.Π.Α.: Με το εγχειρίδιο εφαρμογής του Κ.Π.Α. καθορίζεται το σύνολο των σταδίων εφαρμογής του Κ.Π.Α. σε μια οργάνωση, η συγκρότηση της ομάδας αυτοαξιολόγησης για την εφαρμογή του Κ.Π.Α. στην οργάνωση, οι ενέργειες για τη διεξαγωγή της εφαρμογής του Κ.Π.Α., οι διαδικασίες βαθμολόγησης των κριτηρίων και υποκριτηρίων του προτύπου, η εξαγωγή των αποτελεσμάτων αυτοαξιολόγησης και η σύνταξη της μελέτης αυτοαξιολόγησης καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν γενικά σε θέματα εφαρμογής του Κ.Π.Α. στην οργάνωση.

7. Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ): Η ΔΟΠ είναι μία φιλοσοφία διοίκησης που αναζητά τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας όλων των διεργασιών, των προϊόντων και των υπηρεσιών ενός οργανισμού.

Δίνει έμφαση στην κατανόηση της απόκλισης, τη σημαντικότητα της μέτρησης, το ρόλο του πολίτη και την εμπλοκή των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού για την επίτευξη αυτής της βελτίωσης.

Άρθρο 3

Πεδίο Εφαρμογής

Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος «Πιστοποίηση ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.» εκτείνεται στο σύνολο του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

ΜΕΡΟΣ Β’:

Διαδικασία Πιστοποίησης Εφαρμογής Κ.Π.Α.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις ένταξης στη διαδικασία πιστοποίησης εφαρμογής Κ.Π.Α.

1. Οι διαδικασίες της πιστοποίησης για την ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του Κ.Π.Α. εκκινούν με την έκδοση δημόσιας πρόσκλησης του τμήματος Ποιότητας και Προτύπων, αρμόδιας για θέματα ποιότητας οργανικής μονάδας της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα (εφεξής ΓΓΑΔΔΤ) του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία ενημερώνεται το σύνολο των οργανώσεων του δημόσιου τομέα, σχετικά με την δυνατότητα πιστοποίησής τους για την ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του Κ.Π.Α.. Η δημόσια πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών δύο φορές το χρόνο, η πρώτη τον μήνα Ιανουάριο και η δεύτερη τον μήνα Ιούνιο και αναφέρει ρητά τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τα κριτήρια ελέγχου της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

2. Οι φορείς που επιλέγουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία πιστοποίησης οφείλουν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ως ακολούθως:

α) Συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή αίτησης πιστοποίησης ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. (υπόδειγμα της αίτησης παρατίθεται στο τμήμα Α’ του Παραρτήματος της παρούσας: «Αίτηση Πιστοποίησης Εφαρμογής του Κ.Π.Α.») για τη συμμετοχή της οργάνωσης στη διαδικασία πιστοποίησης στο τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ του Υπουργείου Εσωτερικών. Η εφαρμογή των διαδικασιών πιστοποίησης της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. μπορεί να καλύπτει ολόκληρη την οργάνωση ή ξεχωριστές μονάδες της, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο βαθμό διοικητικής αυτοτέλειας (δυνατότητα άσκησης διοικητικών πρακτικών, όπως αυτές καταγράφονται στο πεδίο 4 της αίτησης πιστοποίησης εφαρμογής του Κ.Π.Α.), σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό του εγχειριδίου εφαρμογής του Κ.Π.Α. στις δημόσιες οργανώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

β) Η Αίτηση υποβάλλεται από το ανώτατο όργανο διοίκησης της οργάνωσης το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων σταδίων εφαρμογής του Κ.Π.Α. στο εγχειρίδιο της εφαρμογής του και όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 5 της παρούσας, και περιλαμβάνει:

i) Στο πεδίο 1. «Στοιχεία Οργάνωσης», μεταξύ των άλλων, προσδιορίζεται:

  • Η έκταση της εφαρμογής του Κ.Π.Α. στην οργάνωση («πεδίο εφαρμογής»), όπου ως αποδεκτή δομή για την εφαρμογή του προσδιορίζεται κατ’ ελάχιστον αυτή της «Γενικής Διεύθυνσης» (στην περίπτωση που δεν προβλέπεται στην οργάνωση το αντίστοιχο ιεραρχικό επίπεδο, το Κ.Π.Α. δύναται να εφαρμόζεται σε επίπεδο «Γενικής» ή «Ειδικής Γραμματείας» της οργάνωσης, ή σε κάθε άλλη περίπτωση στο σύνολο της οργάνωσης) στον τομέα στον οποίο υπάγεται σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 4940/2022,
  • η «περιγραφή του αντικείμενου», όπου στην περίπτωση της εφαρμογής του Κ.Π.Α. στο σύνολο της δημόσιας οργάνωσης περιγράφεται το/τα αντικείμενο/α του συνόλου των υπηρεσιών της ενώ στην περίπτωση της εφαρμογής του Κ.Π.Α. σε μέρος της οργάνωσης το/ τα αντικείμενο/α των υπηρεσιών αυτού του μέρους καθώς και
  • ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του Κ.Π.Α («Αριθμός Προσωπικού») με ελάχιστο αποδεκτό όριο το σύνολο των δώδεκα (12) υπαλλήλων,

ii) στο πεδίο 2. της αίτησης ως «Υπεύθυνος Διοίκησης» ορίζεται από το ανώτατο όργανο διοίκησης ο υπεύθυνος της ομάδας αυτοαξιολόγησης η οποία υλοποίησε την εφαρμογή του Κ.Π.Α. στην οργάνωση, όπως καθορίζεται στο εγχειρίδιο εφαρμογής του Κ.Π.Α., ή ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας αρμόδιας για θέματα ποιότητας στην οργάνωση, ή ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας αρμόδιας για θέματα διοίκησης της οργάνωσης,

iii) στο πεδίο 3. της αίτησης ορίζεται από το ανώτατο όργανο διοίκησης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης με το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ, για θέματα που αφορούν όλα τα στάδια του ελέγχου της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. καθώς και της απονομής του πιστοποιητικού, ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών,

iv) στο πεδίο 4. της αίτησης αναφέρονται οι διοικητικές πρακτικές, οι οποίες προσδιορίζουν το βαθμό διοικητικής αυτοτέλειας της οργάνωσης και τις οποίες οφείλουν να ασκούν οι μονάδες της οργάνωσης που εφάρμοσαν το Κ.Π.Α.. Για τη διασφάλιση του βαθμού της διοικητικής αυτοτέλειας, πρέπει να πληρούνται κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) από τα οκτώ (8) αναφερόμενα κριτήρια συνοδευόμενα από το αντίστοιχο τεκμηριωτικό υλικό (επεξηγήσεις των κριτηρίων στο τμήμα Α’ του παραρτήματος της παρούσας: «Αίτηση Πιστοποίησης Εφαρμογής του Κ.Π.Α.»).

3. Στην αίτηση επισυνάπτονται η δήλωση πολιτικής ποιότητας του φορέα (διατυπωμένη με βάση τα υποδείγματα «Δήλωσης Πολιτικής Ποιότητας» τα οποία παρατίθενται στο τμήμα Δ’ του παραρτήματος της παρούσας, ανάλογα την έκταση εφαρμογής του Κ.Π.Α. η οποία αφορά στο σύνολο του φορέα ή οργανικές μονάδες του, το σκοπό και το αντικείμενο του φορέα) και η μελέτη εφαρμογής του Κ.Π.Α. που περιλαμβάνει την έκθεση αυτοαξιολόγησης και την έκθεση των αποτελεσμάτων των μέτρων βελτίωσης του φορέα/μέρους της οργάνωσης.

Άρθρο 5

Στάδια και κριτήρια ελέγχου ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

1. Το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες στις δημόσιες οργανώσεις οι οποίες επιθυμούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία Πιστοποίησης για την ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του Κ.Π.Α.

2. Ο έλεγχος της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α πραγματοποιείται από το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ και υλοποιείται σύμφωνα με τις ενότητες των κριτηρίων που αντιστοιχούν στα στάδια εφαρμογής του προτύπου, δηλαδή τον προγραμματισμό, την αυτοαξιολόγηση και τον σχεδιασμό και υλοποίηση βελτιωτικών μέτρων, όπως αναφέρονται κάτωθι:

1. Προγραμματισμός

1.1 Δέσμευση και ενεργή συμμετοχή ηγεσίας (Σύνταξη δήλωσης πολιτικής ποιότητας)

1.2 Καθορισμός σκοπών και στόχων εφαρμογής

1.3 Ορισμός πεδίου

1.4 Ορισμός ομάδας αυτοαξιολόγησης

2. Αυτοαξιολόγηση

2.1. Εκπαίδευση

2.2. Εφαρμογή Κ.Π.Α.

2.3 Σύνταξη έκθεσης αυτοαξιολόγησης

3. Σχεδιασμός και υλοποίηση βελτιωτικών δράσεων

3.1. Σχεδιασμός βελτιωτικών δράσεων

3.2. Υλοποίηση βελτιωτικών δράσεων

3.3. Σύνταξη έκθεσης αποτελεσμάτων βελτιωτικών δράσεων.

3. Τα στάδια ελέγχου εφαρμογής του Κ.Π.Α. είναι τα εξής:

α) Πρώτο στάδιο: Έλεγχος της αίτησης

Κατά το πρώτο στάδιο ελέγχου της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. σε μια οργάνωση, το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ ελέγχει την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης, την πληρότητα και την ορθότητα της συμπλήρωσης του συνόλου των πεδίων της καθώς και των επισυναπτόμενων σε αυτή εγγράφων βάσει των οριζόμενων στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της παρούσας και ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα φορέα, το αργότερο εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της αίτησης, για την αποδοχή της δυνατότητας συμμετοχής του στη διαδικασία πιστοποίησης ορθής και ολοκληρωμένης του Κ.Π.Α. ή για την αναγκαιότητα υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων προκειμένου να αποφασίσει οριστικά επί της αποδοχής της αιτήσεως.

β) Δεύτερο στάδιο: Έλεγχος της μελέτης εφαρμογής του Κ.Π.Α. και της δήλωσης πολιτικής ποιότητας

Κατά το δεύτερο στάδιο ελέγχου της ορθής και ολοκληρωμένης του Κ.Π.Α σε ένα Φορέα:

i) Το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ, το αργότερο εντός διμήνου από την έγκριση της συμμετοχής της δημόσιας οργάνωσης στη διαδικασία πιστοποίησης, ελέγχει την υποβληθείσα μελέτη εφαρμογής του Κ.Π.Α., η οποία αποτελείται από την έκθεση αυτοαξιολόγησης και την έκθεση των αποτελεσμάτων μέτρων βελτίωσης του φορέα.

Ο έλεγχος της έκθεσης αυτοαξιολόγησης πραγματοποιείται με βάση την ενότητα κριτηρίων «2. Αυτοαξιολόγηση» της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, όπως αναλύονται στο έντυπο «Κριτήρια Αξιολόγησης» της έκθεσης ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής Κ.Π.Α., το οποίο περιλαμβάνεται στο τμήμα Β’ του παραρτήματος της παρούσας. Ο έλεγχος της έκθεσης των αποτελεσμάτων των μέτρων βελτίωσης του φορέα πραγματοποιείται με βάση την ενότητα κριτηρίων «3. Σχεδιασμός και Υλοποίηση Βελτιωτικών Δράσεων» της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, όπως αναλύονται στο έντυπο «Κριτήρια Αξιολόγησης» της έκθεσης αποτελεσμάτων των βελτιωτικών μέτρων του παραρτήματος της παρούσας, το οποίο περιλαμβάνεται στο τμήμα Γ’ του παραρτήματος της παρούσας. Επίσης εξετάζει την πληρότητα και ορθότητα της δήλωσης πολιτικής ποιότητας του φορέα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της διατύπωσής της (υποδείγματα «Δήλωσης Πολιτικής Ποιότητας» παρατίθενται στο τμήμα Δ’ του παραρτήματος της παρούσας), οι οποίες περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον τη σαφή δέσμευση της ανώτατης διοίκησης στους όρους της πολιτικής ποιότητας, σύμφωνα με την έκταση εφαρμογής της στον φορέα, τη διαρκή προσήλωση της ανώτατης διοίκησης στην ενσωμάτωση των αρχών διαχείρισης ολικής ποιότητας και ειδικότερα του Κ.Π.Α. στην λειτουργία του φορέα, την μέριμνα για την εντός και εκτός της οργάνωσης αποτελεσματική προβολή της και την υλοποίηση δράσεων για την σχετική ενημέρωση και εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού σχετικά με τη σημασία της και την τήρησή της.

ii) Κατόπιν των ανωτέρω, το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ εισηγείται ανάλογα στον Υπουργό Εσωτερικών την απονομή ή μη της πιστοποίησης ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής Κ.Π.Α., ο οποίος αποφασίζει σχετικά (περ. β της παρ. 2 του άρθρου 32 και περ. α’ του άρθρου 34 του ν. 4940/2022) και ακολούθως το ανώτατο όργανο της διοίκησης της οργάνωσης ενημερώνεται εγγράφως σχετικά με την απονομή του πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

4. Δίνεται η δυνατότητα σε μια οργάνωση για την οποία δεν εγκρίθηκε η πιστοποίηση ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α., να επανυποβάλει τμήματα ή σύνολο της εφαρμογής του Κ.Π.Α. μετά από σχετική υπόδειξη του τμήματος Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ, πιθανών σημείων που χρήζουν βελτίωσης ώστε να ληφθεί η οριστική απόφαση επί της αποδοχής ή μη της εκθέσεως και να εισηγηθεί αναλόγως στον Υπουργό Εσωτερικών την απονομή ή μη της πιστοποίησης.

5. Η ελάχιστη βαθμολογία που προβλέπεται να συγκεντρώνεται στην εξέταση εκπλήρωσης των κριτηρίων αξιολόγησης της έκθεσης ορθής εφαρμογής του Κ.Π.Α. και της έκθεσης υλοποίησης βελτιωτικών δράσεων πρέπει να αντιστοιχεί στο 65% της ανώτατης βαθμολογίας που μπορεί να συγκεντρώσει η οργάνωση σε κάθε μία από τις ανωτέρω αξιολογήσεις.

ΜΕΡΟΣ Γ’:

Ρυθμίσεις θεμάτων απονομής πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. σε μια δημόσια οργάνωση

Άρθρο 6

Απονομή πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

Το πιστοποιητικό ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. απονέμεται στις οργανώσεις που πληρούν τα κριτήρια των ελέγχων του άρθρου 5 της παρούσας σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη ΓΓΑΔΔΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται μια φορά κάθε έτος, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Οι βασικοί στόχοι της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της διάχυσης και προβολής της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εφαρμογών της στη δημόσια διοίκηση, η αναγνώριση και επιβράβευση των οργανώσεων που ενσωματώνουν στην λειτουργία τους τις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και ειδικότερα του Κ.Π.Α. και η προβολή της σημασίας του προτύπου ως μέσου βελτίωσης των αποτελεσμάτων των δημοσίων οργανώσεων σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (πολίτες, ιδιωτικός τομέας, τρίτος τομέας κ.ά.).

Άρθρο 7

Τύπος και Περιεχόμενο Πιστοποιητικού

Το πιστοποιητικό ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. έχει έντυπη μορφή και περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

α) Το λογότυπο του Υπουργείου Εσωτερικών στο άνω αριστερά τμήμα του,

β) τον τίτλο του πιστοποιητικού που απονέμεται, ήτοι «Πιστοποιητικό ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.)» στο κεντρικό τμήμα του,

γ) τον κωδικό αριθμό του πιστοποιητικού, ο οποίος αντιστοιχεί στον αύξοντα αριθμό ολοκλήρωσης της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.,

δ) ο λόγος της απονομής,

ε) η διάρκειά του (ημερομηνία απονομής και λήξης ισχύος του),

στ) στην περίπτωση κατά την οποία το σύστημα ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. εφαρμόστηκε στο σύνολο των οργανικών της μονάδων, αναφέρεται η ονομασία της οργάνωσης που απονέμεται το πιστοποιητικό, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία το σύστημα ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. εφαρμόστηκε σε συγκεκριμένες μονάδες της οργάνωσης, αναφέρεται η ονομασία της οργάνωσης που απονέμεται το πιστοποιητικό και η ονομασία της/των μονάδων στις οποίες εφαρμόστηκε.

Το πιστοποιητικό φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών (υπόδειγμα του πιστοποιητικού περιλαμβάνεται στο τμήμα Ε’ του παραρτήματος της παρούσας).

Άρθρο 8

Διάρκεια της πιστοποίησης - Προϋποθέσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής στα κίνητρα εφαρμογής του Κ.Π.Α και την απονομή διακρίσεων για εξαιρετικές επιδόσεις

1. Η διάρκεια της ισχύος του «Πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης» καθορίζεται στα δύο έτη από την ημερομηνία απονομής του. Κατά τη διάρκεια της διετούς ισχύος του πιστοποιητικού, ο φορέας δύναται να συμμετέχει στα κίνητρα για την ορθή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του Κ.Π.Α. του άρθρου 31 του ν. 4940/2022 όπως επίσης και στις διαδικασίες απονομής διακρίσεων για εξαιρετικές επιδόσεις του άρθρου 33 και περ. β του άρθρου 34 του ιδίου νόμου.

2. Μετά την λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού, ο φορέας δύναται να συμμετάσχει σε νέο κύκλο πιστοποίησης ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

3. Το πιστοποιητικό δύναται να διατηρηθεί σε ισχύ πέραν των δύο ετών στην περίπτωση που ο φορέας εκδώσει πριν από την λήξη του, απόφαση για επανάληψη της εφαρμογής του Κ.Π.Α. και ενημερώσει σχετικά το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ. Σε περίπτωση που οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Κ.Π.Α. δεν εκκινήσουν από την οργάνωση, το αργότερο δύο μήνες από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης για την επανάληψη της εφαρμογής του Κ.Π.Α., ή διαπιστωθεί μη αιτιολογημένη σοβαρή απόκλιση από την πορεία υλοποίησης των σταδίων εφαρμογής του Κ.Π.Α., όπως προβλέπεται στο εγχειρίδιο για την εφαρμογή του, παύει άμεσα η ισχύς του Πιστοποιητικού, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Τμήματος Ποιότητας και Προτύπων. Το αργότερο εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της επανάληψης εφαρμογής του Κ.Π.Α, ο φορέας οφείλει να καταθέσει αίτηση για τη συμμετοχή σε νέο κύκλο Πιστοποίησης στο τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της παρούσας.

4. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης της ισχύος του «Πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης» και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του νέου κύκλου πιστοποίησης ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α., όπως περιγράφεται στα άρθρα 4, 5 και 6 της παρούσας, και εφόσον δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, ο φορέας δεν έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στα κίνητρα του άρθρου 31 του ν. 4940/2022 όπως επίσης και στις διαδικασίες απονομής διακρίσεων για εξαιρετικές επιδόσεις του άρθρου 33 και περ. β του άρθρου 34 του ιδίου νόμου.

Μέρος Δ:

Διαχείριση αποτελεσμάτων ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

Άρθρο 9

Διαδικασίες διαχείρισης αποτελεσμάτων ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α.

Το τμήμα Ποιότητας και Προτύπων της ΓΓΑΔΔΤ προκειμένου να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πορεία της διαδικασίας εφαρμογής του συστήματος ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. στις δημόσιες οργανώσεις προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

1) Συντάσσει, κάθε έτος, τη συνολική έκθεση αποτελεσμάτων εφαρμογής του Κ.Π.Α. για τις δημόσιες οργανώσεις που έλαβαν πιστοποιητικό ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α., τη διαβιβάζει στον Υπουργό Εσωτερικών και την κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους ή εποπτεύοντες υπουργούς και τα ανώτατα όργανα διοίκησης,

2) τηρεί και επικαιροποιεί μητρώο για το σύνολο των δημοσίων οργανώσεων που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις διαδικασίες πιστοποίησης της ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του Κ.Π.Α. σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας, καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία για τις επιδόσεις κάθε υποψήφιας δημόσιας οργάνωσης.

Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 12 Απριλίου 2023

Ο Υπουργός

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!