Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπ. Εργασίας 41115/2023 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή Ψυχολόγων στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του Υποέργου: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Σολωμού 60
Ταχ. Κώδικας: 10432
Εmail : amea@yeka.gr, ggp@yeka.gr

ΑΔΑ: 9ΚΑΘ46ΜΤΛΚ-94Η

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αρ. Πρωτ.: 41115

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή Ψυχολόγων στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του Υποέργου: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Έχοντας υπ’ όψιν:

1. Τον ν. 4837/2021 «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, «Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία» και άλλες διατάξεις» (Α' 178) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Τον ν. 4520/2018 «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις» (Α' 30).

3. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»(Α' 168).

4. Την υπό στοιχεία 28455/24-3-2022 κοινή υπουργική απόφαση «Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης Διεπιστημονικού Χαρακτήρα του άρθρου 36 παρ. 3 του ν. 4837/2021» (Υ.Ο.Δ.Δ. 242), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

5. Την υπ’ αριθ. 35793/Δ1.12089 Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ανάθεση καθηκόντων Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» (ΦΕΚ 550/Υ.Ο.Δ.Δ./9-8-2019).

6. Την υπ' αριθ. 28458/23.03.2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (1427/Β'/24-3-2022) «Υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

7. Τις υπ’ αριθ. 36382 ΕΞ/17.03.2022 (ΑΔΑ:9Ω00Η-ΤΟΓ) και 36402 ΕΞ/17.03.2022 (ΑΔΑ:Ψ06ΟΗ-ΑΗ6) Αποφάσεις Ένταξης του έργου «Πιλοτικό πρόγραμμα προσωπικού βοηθού για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης για άτομα με αναπηρίες» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως ισχύουν,

ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

σε Ψυχολόγους για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης της α' φάσης του Πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» που υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και αφορά στην Παροχή Προσωπικής Βοήθειας σε άτομα με αναπηρία. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Μετά τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, στην οποία ορίζονται κριτήρια επιλογής, ψυχολόγοι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δηλώνουν την πρόθεση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ως αξιολογητές, με σκοπό την κατάρτιση ειδικού καταλόγου ψυχολόγων που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην οποία θα επισυνάπτονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αναφέρονται στην παρούσα Πρόσκληση στην ηλεκτρονική διεύθυνση protokolo@ypakp.gr μέχρι και την 12η Μαΐου 2023.

1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1.1 Οι Ειδικές Επιτροπές είναι αρμόδιες για την εκτίμηση της ανάγκης παροχής Προσωπικού Βοηθού σε άτομα με αναπηρία μετά από αξιολόγηση στο χώρο διαμονής του, κατόπιν επαλήθευσης της ταυτότητάς του. Σε περίπτωση που το Άτομο με Αναπηρία που έχει αιτηθεί Προσωπικό Βοηθό διαθέτει Εκπρόσωπο/ους, παρίσταται υποχρεωτικώς στην διαδικασία της αξιολόγησης τουλάχιστον ένας από αυτούς. Είναι επιτρεπτή η παρουσία διερμηνέα νοηματικής ή άλλης γλώσσας, φυσικώς ή με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον το επιθυμεί ο Αιτών και με δική του ευθύνη.

1.2 Η Προσωπική Βοήθεια αφορά στην υποστήριξη του Αποδέκτη (Άτομα με κινητική, νοητική ή/και αναπτυξιακή ή και ψυχική αναπηρία και άτομα με αισθητηριακή αναπηρία) από Προσωπικό Βοηθό της Επιλογής ή του κατά περίπτωση Εκπροσώπου του, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά του, ενδεικτικώς ως προς τα εξής:

α) δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,

β) εργασία και σπουδές

γ) συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και

δ) δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

2. ΟΡΟΙ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για τη συμμετοχή στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης απαιτείται η εγγραφή στον Ειδικό Κατάλογο ψυχολόγων που θα καταρτιστεί και θα τηρηθεί στη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) αίτηση για συμμετοχή στον κατάλογο αξιολογητών ψυχολόγων της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης (επισυνάπτεται στο Παράρτημα)

β) τίτλο σπουδών τμήματος Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. ή Πανεπιστημίου του εξωτερικού, με σφραγίδα της Χάγης (apostille) και επίσημη μετάφραση, καθώς και πράξη ισοτιμίας και αντιστοιχίας της εκδοθείσας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή Ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Ελλάδας που είναι παράρτημα ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα και έχει εξασφαλίσει επαγγελματική ισοτιμία από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.).

γ) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου

δ) αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο

ε) Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 όπου θα δηλώνεται, όπως προβλέπει το το άρθρο 3, παρ. 3 της ΚΥΑ 28455/2022, ότι δεν παρέχει συστηματικά υπηρεσίες που προσομοιάζουν στην Προσωπική Βοήθεια ατόμων με αναπηρία, όπως ενδεικτικώς υπηρεσίες προσωπικών βοηθών, συνοδών και φροντιστών, ούτε συνδέεται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ή άλλη παρόμοια σύμβαση ή σχέση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες και ότι, εάν στο μέλλον παρέχει τέτοιες υπηρεσίες ή συνάψει τέτοια σύμβαση ή σχέση, θα παραιτηθεί αμέσως από τη θέση του ως μέλους Επιτροπής.

Θα συνεκτιμηθούν θετικά:

στ) τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών σχετικό με θέματα ΑμεΑ

ζ) προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους σε δομές ή άλλο πλαίσιο φροντίδας ΑμεΑ, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών πλαισίων

η) προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους σε κλινικό πλαίσιο

θ) βεβαίωση / πιστοποίηση παρακολούθησης σεμιναρίου ή κύκλου επιμόρφωσης σχετικά με τα ΑμεΑ.

3. ΣΥΝΘΕΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

3.1 Κάθε Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη των ακολούθων ειδικοτήτων (ένα από κάθε ειδικότητα):

α) κοινωνικό λειτουργό, μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και

β) εργοθεραπευτή, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών ή φυσικοθεραπευτή, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ή ψυχολόγο.

Τα τακτικά μέλη αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά, ανά ειδικότητα.

3.2 Οι επιμέρους Ειδικές Επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε. από τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στους ειδικούς καταλόγους (τους καταλόγους που έχουν συγκροτήσει η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους Ψυχολόγους-Αξιολογητές, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών) λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα και την εντοπιότητα τους σε σχέση με την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία ορίζονται. Χρέη Προέδρου της κάθε Ειδικής Επιτροπής εκτελεί ο κοινωνικός λειτουργός. Ο Πρόεδρος της κάθε Ειδικής Επιτροπής αναπληρώνεται από μέλος οποιασδήποτε ειδικότητας της παραγράφου 3.1. , το οποίο σε περίπτωση αναπλήρωσης εκτελεί χρέη Προέδρου.

3.3 Τα μέλη των Ειδικών Επιτροπών συμμετέχουν υποχρεωτικώς σε επιμορφωτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Πρόγραμμα, διεθνείς πρακτικές, μοντέλα της αναπηρίας και δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, ανάγκες και εμπόδια που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, χρήση ορθής ορολογίας και χρήση εργαλείων αξιολόγησης.

4. ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

4.1 Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε., που αποτελεί φορέα υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος, καταρτίζει πρόγραμμα διαθέσιμων αξιολογήσεων κατά ημέρες, ώρες και περιοχές και το αναρτά στο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης.

4.2 Κάθε υποψήφιος προς αξιολόγηση επιλέγει ημέρα και ώρα αξιολόγησης από το ανωτέρω πρόγραμμα διαθέσιμων αξιολογήσεων.

4.3 Η Κοινωνία της Πληροφορίας ενημερώνει κάθε αξιολογητή για το πρόγραμμά του και τα στοιχεία των αξιολογούμενων, τουλάχιστον δύο πλήρεις μέρες πριν από την ημέρα αξιολόγησης, με κάθε πρόσφορο μέσο.

4.4 Η κρίση των Ειδικών Επιτροπών καταχωρείται σε τυποποιημένη ηλεκτρονική φόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης. Από τα δεδομένα αυτά παράγεται αυτοματοποιημένο αρχείο απόφασης της Ειδικής Επιτροπής, το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο και υποβάλλεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.. Στην απόφαση αναφέρεται κατ’ ελάχιστο (α) η βαθμολόγηση του υποψηφίου κατά την εφαρμογή του «Εργαλείου» WHODAS 2. 0 καθώς, (β) η εκτίμηση της Ειδικής Επιτροπής σχετικά με την ύπαρξη και την έκταση της ανάγκης Προσωπικής Βοήθειας και (γ) η κρίση της Ειδικής Επιτροπής περί του εάν το Άτομο με Αναπηρία που αιτείται Προσωπικό Βοηθό δύναται ή μη να τον καθοδηγεί ο ίδιος.

4.5 Στις αποφάσεις των Ειδικών Επιτροπών, οι κρίσεις των μελών έχουν ίση βαρύτητα.

Κατά τα λοιπά στις Επιτροπές εφαρμόζονται οι κανόνες λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δημοσίου που προβλέπονται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

5. ΠΑΥΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τα μέλη των Ειδικών Επιτροπών μπορεί να παυθούν με απόφαση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε., για σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους. Ως σοβαρή παράβαση νοείται ιδίως η αδικαιολόγητη αποχή από 2 συνεχείς ή 4 συνολικά αξιολογήσεις, κάθε προσπάθεια αποκόμισης αθέμιτου προσωπικού οφέλους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, οποιαδήποτε ψευδής δήλωση και οποιαδήποτε πράξη αντίθετη στις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον Προσωπικό Βοηθό. Η απόφαση εκδίδεται μετά από προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερομένου. Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία αναπληρώνει τα παυθέντα, κωλυόμενα ή απουσιάζοντα μέλη.

6. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

6.1 Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:

α) συνέντευξη με τον Αξιολογούμενο και τυχόν παριστάμενους Εκπροσώπους του σχετικά με την αναπηρία του, τη διάρθρωση της καθημερινότητάς του και γενικώς των ατομικών συνθηκών ζωής του.

β) αξιολόγηση λειτουργικότητας του κεφαλαίου 7.

6.2 Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την κατάταξη του Αξιολογούμενου σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες σύμφωνα με την ανάγκη του για Προσωπική Βοήθεια:

α) καμία ανάγκη, που αντιστοιχεί σε μηδέν πόντους,

β) περιστασιακή – μη καθημερινή ανάγκη, που αντιστοιχεί σε μηδέν πόντους,

γ) πολύ μικρή ανάγκη, που αντιστοιχεί σε μηδέν πόντους,

δ) μικρή ανάγκη, που αντιστοιχεί σε έναν πόντο,

ε) μέτρια ανάγκη, που αντιστοιχεί σε δύο πόντους,

ζ) απόλυτη και διαρκής εξάρτηση, που αντιστοιχεί σε τέσσερις πόντους.

6.3 Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής κατατάσσουν τον αιτούντα ως «Μη επιλέξιμο» εφόσον κρίνουν ότι έχει προβεί σε ψευδή δήλωση στην Αίτηση ή στο Ερωματολόγιο για σημαντικό ζήτημα ή ότι ο εμφανιζόμενος ως Αιτών δεν ταυτοποιείται. Η κατάταξη σε αυτήν την κατηγορία αντιστοιχεί σε μηδέν πόντος.

6.4 Το κάθε μέλος της Ειδικής Επιτροπής κατατάσσει τον Επιλέξιμο Ωφελούμενο σε μία από τις κατηγορίες των σημείων 2.2 και 2.3, κατά την επιστημονική και προσωπική του κρίση, συνεκτιμώντας ελεύθερα:

α) τα στοιχεία της Αίτησης και του Ερωτηματολογίου,

β) την Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας,

γ) την αξιολόγηση λειτουργικότητας του κεφαλαίου 3.

δ) τα λεκτικά και μη λεκτικά δεδομένα που προκύπτουν από τη συνέντευξη με τον αιτούντα και τους τυχόν παριστάμενους Εκπροσώπους του και την παρατήρηση του περιβάλλοντός του.

6.5 Η τελική κατάταξη του Αξιολογούμενου προκύπτει ως μέσος όρος της καταχώρισης κάθε μέλους της Ειδικής Επιτροπής, σύμφωνα με τους πόντους που αναφέρονται στα σημεία 6.2 και 6.3, στρογγυλοποιούμενος σε ακέραιο αριθμό.

6.6 Κάθε μέλος της Ειδικής Επιτροπής κατατάσσει τον αιτούντα και σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) δύναται να καθοδηγεί ο ίδιος τον Προσωπικό Βοηθό του

β) δεν δύναται να καθοδηγεί ο ίδιος τον Προσωπικό Βοηθό του.

Για την τελική κατάταξη του αιτούντα στις κατηγορίες α) ή β) λαμβάνεται υπόψη η άποψη της πλειοψηφίας των μελών της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης.

7. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

7.1 Κατά την κατ’ οίκον επίσκεψη πραγματοποιείται συνέντευξη του Αξιολογούμενου από τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής με τη χρήση του Προγράμματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization Disability Assessment Schedule – WHODAS 2.0). Οι αξιολογητές συμπληρώνουν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο το ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης WHODAS 2.0, (Παράρτημα Ι στην ΚΥΑ 28458/24-3-2022) και το οποίο στηρίζεται στην αυτοαξιολόγηση υπό την καθοδήγηση των αξιολογητών εφόσον χρειαστεί.

7.2 Το WHODAS 2.0 αποδίδει το επίπεδο λειτουργικότητας σε έξι τομείς της ζωής:

α) Γνωσιακή Λειτουργία – κατανόηση και επικοινωνία

β) Κινητικότητα – κίνηση και ευκολία στην μετακίνηση,

γ) Αυτοφροντίδα – φροντίδα ατομικής υγιεινής, ντύσιμο, φαγητό και ανεξάρτητη διαμονή,

δ) Συναναστροφές / Κοινωνικές επαφές – αλληλεπίδραση με άλλα άτομα,

ε) Δραστηριότητες ζωής – οικιακές ευθύνες, ελεύθερος χρόνος, εργα'σια και σχολείο,

στ) Συμμετοχή – ένταξη στις δραστηριότητες της κοινότητας, συμμετοχή στην κοινωνία.

8. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

8.1 Σε κάθε μέλος Ειδικής Επιτροπής καταβάλλεται κατ’ αποκοπή αποζημίωση σαράντα ευρώ (40 €) ανά εκδιδόμενη απόφαση. Ο Πρόεδρος κάθε Ειδικής Επιτροπής αποζημιώνεται με το επιπλέον εφάπαξ ποσό των εκατό ευρώ (€ 100), εφόσον προεδρεύσει σε τουλάχιστον δέκα (10) αξιολογήσεις.

8.2 Κατά τα λοιπά η ιδιότητα των αξιολογητών ως μελών των Ειδικών Επιτροπών δεν συνεπάγεται καμία άλλη συνέπεια.

8.3 Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και δεν υπερβαίνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε 2.600 αξιολογήσεις και 260 εφάπαξ αποζημιώσεις των Προέδρων.

9. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

9.1 Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ν.4624/2019και το Άρθρο 54Απαρ. 4 του ν. 4314/14, ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας των δεδομένων των υποκειμένων της ορίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

9.2 Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων είναι αφενός η διεκπεραίωση των αιτήσεων των υποψήφιων για ένταξη στον Κατάλογο Ψυχολόγων – Αξιολογητών για το πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού και αφετέρου η αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος και η τήρηση των νομικών υποχρεώσεων του Υπεύθυνου Επεξεργασίας και των ανωτέρω Εκτελούντων την Επεξεργασία που απορρέουν από το εθνικό δίκαιο και τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εσωτερική λειτουργία τους.

9.3 Ως υποκείμενα των δεδομένων θεωρούνται οι αιτούντες υποψήφιοι Ψυχολόγοι - Αξιολογητές. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, θα λαμβάνει χώρα επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση σε Πληροφοριακά Συστήματα, επεξεργασία, αποθήκευση, κ.λπ.) απλών προσωπικών δεδομένων (στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνσης και επικοινωνίας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λπ.) ενώ δεν θα υπάρξει διαβίβαση προσωπικών δεδομένων σε τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

9.4 Τα παραπάνω προσωπικά δεδομένα θα αντλούνται, τόσο απευθείας από τα υποκείμενα, όπως ιδίως μέσω της αίτησης του ενδιαφερομένου ή μέσω των προβλεπόμενων στοιχείων, όσον και μέσω αυτόματης διαδικασίας από πληροφοριακά συστήματα Φορέων του Δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως Μητρώο Πολιτών, Α.Α.Δ.Ε., ΕΡΓΑΝΗ, Ο.Α.Ε.Δ., Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κ.λπ.

9.5 Η επεξεργασία των ως άνω προσωπικών δεδομένων κρίνεται απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και τη συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του υπευθύνου επεξεργασίας (Άρθρο 6 παρ. 1 περ. γ' και ε’ του ΓΚΠΔ). Προς τούτο, ο χρόνος διατήρησης των προσωπικών δεδομένων συναρτάται με τη νομική υποχρέωση του Υπεύθυνου Επεξεργασίας και των Εκτελούντων την Επεξεργασία που συνδέεται με κάθε επιμέρους επεξεργασία και διαφοροποιείται κατά περίπτωση.

9.6 Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω νόμιμες βάσεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, τα υποκείμενα διατηρούν το δικαίωμα της ενημέρωσης σχετικά με τις επεξεργασίες που υφίστανται τα προσωπικά τους δεδομένα και της πρόσβασης σε αυτά, της διόρθωσης ανακριβών ή ελλιπών δεδομένων, το δικαίωμα τη διαγραφής και/ή του περιορισμού της επεξεργασίας (εφόσον αυτή δεν είναι πλέον απαραίτητη ή γίνεται με μη σύννομο τρόπο ή η διαγραφή είναι υποχρεωτική από το νόμο), το δικαίωμα φορητότητας των δεδομένων, το δικαίωμα εναντίωσης στην λήψη αυτοματοποιημένων αποφάσεων, καθώς και το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων (www.dpa.gr).

9.7 Για την άσκηση των ανωτέρω δικαιωμάτων, καθώς και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου στο dpo@yeka.gr.

9.8 Με την αίτησή τους, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν για την ως άνω επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, που περιλαμβάνονται στην αίτηση.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!