Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1216/26-7-1996 Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2386-1996 οι οποίες αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος

ΥΠΟΙΚ 1085968/1714/Α0012/ΠΟΛ.1216/26.7.1996 Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2386/1996 οι οποίες αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος.

"Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 6 του Ν. 2386/1996 "Ρυθμίσεις θεμάτων εθνικών κληροδοτημάτων, δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α` 43), οι οποίες αναφέρονται σε θέματα φορολογίας εισοδήματος.

Για κάθε ένα από τα πάνω άρθρα σάς παρέχουμε τις ακόλουθες ερμηνευτικές οδηγίες με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

Αρθρο 6

Ρύθμιση θεμάτων φορολογίας εισοδήματος

1. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του κοινοποιουμένου νόμου αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι ο δικαιούχος του κέρδους ή της ωφέλειας που προέρχεται από τη μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου ή ολόκληρης επιχείρησης με τα άυλα αυτής στοιχεία, καθώς και από την εκχώρηση ή μεταβίβαση κάθε δικαιώματος, το οποίο είναι συναφές με την άσκηση της επιχείρησης ή του επαγγέλματος ή από την εκχώρηση ή μεταβίβαση της άδειας αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης κ.τλ. βαρύνεται με το φόρο αυτού του εισοδήματος και (αντί να παρακρατείται από τον αντισυμβαλλόμενο όπως προέβλεπαν οι προϊσχύουσες διατάξεις) καταβάλει (ο δικαιούχος του εισοδήματος) το φόρο αυτόν εφάπαξ με την υποβολή από αυτόν της σχετικής δήλωσης στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης της οποίας μεταβιβάζεται ή εκχωρείται το περιουσιακό στοιχείο πριν από τη με οποιοδήποτε τρόπο μεταβίβαση ή εκχώρηση του οικείου περιουσιακού στοιχείου. Η σχετική δήλωση υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα από τα οποία τα δύο επιστρέφονται θεωρημένα στο δικαιούχο του κέρδους ή της ωφέλειας. Στη δήλωση αυτή εκτός των άλλων στοιχείων πρέπει να αναγράφονται οι αριθμοί φορολογικών μητρώων και οι ΔΟΥ που είναι αρμόδιες για τη φορολογία των αντισυμβαλλομένων, καθώς και οτιδήποτε συγκεκριμενοποιεί το μεταβιβαζόμενο ή εκχωρούμενο περιουσιακό στοιχείο, η αξία αυτού και η ωφέλεια που προκύπτει από τη συναλλαγή αυτή. Εάν η οικεία πράξη μεταβίβασης ή εκχώρησης γίνεται με ιδιωτικό έγγραφο, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ υποχρεούνται να αρνηθεί τη θεώρηση του εγγράφου αυτού, εάν δεν επισυνάπτεται σε αυτό αντίτυπο της οικείας δήλωσης και δεν αναγράφονται στο σώμα του εγγράφου τα στοιχεία αυτής. Στο ιδιωτικό αυτό έγγραφο πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται το κέρδος ή η ωφέλεια που προέκυψε από την εκχώρηση του δικαιώματος ή του εταιρικού μεριδίου ή ολόκληρης της επιχείρησης.

Σε περίπτωση εκχώρησης ή μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου από αυτά που αναφέρονται στην κοινοποιούμενη διάταξη, χωρίς να υποβληθεί η οικεία δήλωση από τον δικαιούχο του κέρδους ή της ωφέλειας για να καταβληθεί με βάση αυτή ο φόρος εφάπαξ, το πρόσωπο που αποκτά το περιουσιακό στοιχείο είναι αλληλεγγύως και σε ολόκληρο συνυπεύθυνο με τον μεταβιβάζοντα ή εκχωρούντα για την πληρωμή του φόρου που οφείλεται.

Στο σημείο αυτό επισημαίνται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του άρθρου 8 του Ν. 1882/1990, τα συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίων για οποιαδήποτε συναλλαγή πρέπει να θεωρούνται μέσα σε (10) ημέρες από την ημερομηνία κατάρτισης και υπογραφής από την αρμόδια ΔΟΥ, διαφορετικά είναι ανίσχυροι και δεν έχουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Κατά συνέπεια και οι αγοραστές κ.τλ. των υπόψη περιουσιακών στοιχείων πρέπει να βεβαιώνονται για την εκπλήρωση των πιο πάνω υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφύγουν και εκείνοι τις παραπάνω συνέπειες από τη μη εκπλήρωσή τους.

2 Με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του κοινοποιουμένου νόμου αντικαθίστανται τα δεύτερα και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994, που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων οι οποίοι συντάσσουν συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ετσι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 81 του ν. 2238/1994 (όπως τροποποιήθηκε με τις κοινοποιούμενες διατάξεις) οι συμβλολαιογράφοι έχουν υποχρέωση στις περιπτώσεις α` και β` της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ίδιου νόμου (μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου ή ολόκληρης επιχείρησης κ.τλ.), να μνημονεύουν το κέρδος ή την ωφέλεια που προέκυψε από την εκχώρηση του δικαιώματος ή του εταιρικού μεριδίου ή ολόκληρης της επιχείρησης.

Ομοίως έχουν υποχρέωση να επισυνάπτουν στο συμβόλαιο εκχώρησης ή μεταβίβασης θεωρημένο αντίτυπο της δήλωσης απόδοσης του οικείου φόρου και να αναφέρουν ρητά το κείμενο του συμβολαίου τα στοιχεία της σχετικής δήλωσης και του νόμιμου αποδεικτικού καταβολής του φόρου. Αντίγραφα των συμβολαίων οφείλουν οι συμβολαιογράφοι να στέλνουν μέσα στον επόμενο μήνα ότι τη σύνταξή τους στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας στην οποία υποβλήθηκε η δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 13.

3. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 6 του κοινοποιουμένου νόμου καταργήθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 83 του Ν. 2238/1994, καθώς και το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου, που αναφέρονταν στις υποχρεώσεις των προσώπων τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις που προϊσχυαν είχαν υποχρέωση παρακράτησης φόρου για την ωφέλεια ή κέρδος, που προέκυπτε από την εκχώρηση του δικαιώματος ή του εταιρικού μεριδίου ή ολίκληρης της επιχείρησης κ.τλ. και στις κυρώσεις που προβλέπονταν σε εκείνουν που παρέβαινν τις υποχρεώσεις αυτές.

Τούτο γιατί με τις νέες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου, όπως προαναφέρθηκε, ο υπόψη φόρος καταβάλλεται εφάπαξ από το πρόσωπο που αποκτά την οικεία ωφέλεια ή κέρδος και δεν παρακρατείται πλέον από τον αντισυμβαλλόμενο.

Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 6 του κοινοποιουμένου νόμου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του ίδιου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 7 Μαρτίου 1996.

4. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθεται παράγραφος 8 στο άρθρο 13 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται αυτοτελής φορολογία με συντελεστή φόρου δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στα έσοδα από έπαθλα ή βραβεία που αποκτούν όσοι κατέχουν και εκμεταλλεύονται δρόμωνες ίππους που χρησιμοποιούνται σε αγώνες ιπποδρομίου. Για την απόδοση του φόρου αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 60 του Ν. 2238/1994, δηλαδή ο φόρος αποδίδεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα.

Με την παρακράτηση αυτού του φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος των διοικητικών δρομώνων ίππων για τα έσοδα αυτά.

Επισημαίνεται ότι ο συντελεστής δεκαπέντε τοις εκατό (15%) εφαρμόζεται στα έσοδα από έπαθλα ή βραβεία που αποκτούν όσοι κατέχουν και εκμεταλλεύονται τέτοιους ίππους. Διευκρινίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εσόδου, για την εφαρμογή αυτής της διάταξης, τα ποσά αμοιβών και ποσοστά που καταβάλλονται στους αναβάτες καθώς επίσης και τα ποσοστά των προπονητών από τα υπόψη έπαθλα ή βραβεία.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η αυτοτελής φορολογία που καθιερώθηκε για τα έσοδα από έπαθλα ή βραβεία από την εκμετάλλευση δρομώνων ίππων δεν ισχύει για νομικά πρόσωπα Α.Ε., ΕΠE κ.τλ. που αναφέρονται στο άρθρο 101 του Ν. 2238/1994, δεδομένου ότι από τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2238/194 μόνο η παράγραφος 1 εφαρμόζεται στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση α` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτούν οι δικαιούχοι από έπαθλα ή βραβεία από την 1ην Ιανουαρίου 1996 και μετά.

5. Με την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η παράγραφος 3 του άρθρου 6 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται η διαδικασία απόδοσης του φόρου που παρακρατείται μεταξύ άλλων περιπτώσεων και κατά την αυτοτελή φορολογία των εσόδων από έπαθλα ή βραβεία δρομώνων ίππων.

Ο παρακρατηθείς αυτός φόρος αποδίδεται εφάπαξ με σχετική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα στη δημόσια οικονομική υπηρεσία, στην περιφέρεια της οποίας έγινε η καταβολή των ποσών για τα οποία παρακρατήθηκε ο φόρος.

6. Με την παράγραφο 6 του άρθρου κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η περίπτωση ε` του άρθρου 17 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις επεκτείνεται η εξαίρεση από το τεκμήριο δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων εκτός από τις δωρεές χρηματικών ποσών προς το Δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του κράτους και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στις δωρεές χρηματικών ποσών στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας, δηλαδή προς τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και στα προνοϊκά ιδρύματα του ευρυτέρου δημόσιου τομέα (Κρατικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και στα προνομιακά ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου, των οποίων οι δαπάνες λειτουργίας καλύπτονται τουλάχιστον κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) με επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή για δωρεές χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από 7 Μαρτίου 1996 και μετά. Κατά συνέπεια, δωρεές χρηματικών ποσών πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές που έχουν καταβληθεί μέχρι και 6.3.1996 προς τα νέα αυτά πρόσωπα αποτελούν για τους δωρητές αυτών τεκμήριο.

7. Με την παράγραφο 7 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθεται τελευταίο εδάφιο στην παράγραφο 14 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται και νομοθετικά αυτά που έχει γίνει ήδη δεκτό από τη διοίκηση, ότι δηλαδή για τον υπολογισμό του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν οι πλανόδιοι λιανοπωλητές, λαμβάνεται ως έδρα η πόλη όπου ασκείται η εμπορική δραστηριότητα των πλανόδιων λιανοπωλητών, η οποία ενδεχόμενα να διαφέρει από την πόλη όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης π.χ. οικία του φορολογουμένου, η οποία έχει δηλωθεί ως έδρα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο πλανόδιος λιανοπωλητής ασκεί τη δραστηριότητά του χωρίς άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, από τη οποία να προκύπτει ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας, επιβάλλεται το μεγαλύτερο ποσό φόρου, δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί σε πόλη με πληθυσμό 200.000 κατοίκων και πάνω.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από το οικονομικό έτος 1995, για τα εισοδήματα που αποκτούνται από την 1η Ιανουρίου 1994 και μετά και κατά συνέπεια καταλαμβάνουν και ποσά φόρου που καταβλήθηκαν από την ημερομονία αυτή και μετά.

8. Με την παράγραφο 8 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθενται δύο τελευταία εδάφια στην παράγραφο 15 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994.

Με το πρώτο από αυτά τα νέα εδάφια ορίζεται, όπως και για τους πλανόδιους λιαναπωλητές για τους οποίους έγινε αναφορά παραπάνω, ότι για τον υπολογισμό του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν οι αποκλειστικά λιανοπωλητές σε κινητές λαϊκές αγορές λαμβάνεται ως έδρα η πόλη όπου ασκείται η εμπορική τους δραστηριότητα, δηλαδή η πόλη όπου βρίσκεται η λαϊκή αγορά.

Οι διατάξεις αυτού του εδαφίου ισχύουν από το οικον. έτος 1995.

Με το δεύτερο νέο εδάφιο ρυθμίζεται το θέμα της επιβολής κυρώσεών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υποχρέων με τις διατάξεις των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994. Για τους υποχρέους αυτούς που δεν καταβάλλουν ή καταβάλλουν εκπρόθεσμα το φόρο εφαρμόζονται οι κυρώσεις που ορίζονται στα άρθρα 86 και 87 του Ν. 2238/1994.

Οι κυρώσεις αυτές, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, εφαρμόζονται για ποσά φόρου που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο από 1η Ιανουαρίου 1996 και μετά και καταβάλλονται εκπρόθεσμα από 7 Μαρτίου 1996 και μετά, ημέρα δημοσίευσης αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εξαιρετικά για τα ποσά φόρου των πλονοδίων λιανοπωλητών και των λιανοπολητών σε κινητές λαϊκές αγορές που θα καταβληθούν εκπρόθεσμα ή θα καταλογισθούν με πράξεις του αρμοδίου προϊσταμένου της ΔΟΥ μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 1996, δεν θα επιβληθούν οι κυρώσεις των ανωτέρω άρθρων. Για το θέμα αυτό σας παρασχέθηκαν λεπτομερείς οδηγίες με την 1083448/ΠΟΛ.1208/19.7.1996 διαταγή μας.

9. Με την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 16 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994.

Με τη νέα διάταξη ορίζεται και νομοθετικά αυτό που έχει γίνει ήδη δεκτό από την διοίκηση με την 1122241/2246/Α0012/ΠΟΛ 1238/31.10.94 εγκύκλιο, ότι δηλαδή οι διατάξεις της παραγράφου 16 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994 που αναφέρονται στις περιπτώσεις απαλλαγών από τα αντικειμενικά κριτήρια (λόγω αντικειμένου εργασιών, πληθυσμού πόλης κ.τλ.), δεν εφαρμόζονται για τους φορολογουμένους που υπάγονται στις ειδικές ρυθμίσεις των παραγράφων 13, 14 και 15 του ίδιου άρθρου (αποκλειστικά πλανόδιους λιανοπωλητές, αποκλειστικά λιανοπωλητές σε κινητές λαϊκές αγορές, εκμεταλλευτές ενοικιαζομένων δωματίωνν κ.τλ.).

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου ισχύουν από το οικον. έτος 1995, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1ην Ιανουαρίου 1994 και μετά.

10. Με την παράγραφο 10 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η παράγραφος 22 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται και νομοθετικά αυτό που έχει γίνει δεκτό ήδη από τη διοίκηση με την 1122241/2246/Α0012/ΠΟΛ 1238/31.10.94 εγκύκλιο, ότι οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 12 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 δεν εφαρμόζονται μόνο για όσους ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ατομικά, εφόσον πρόκειται για άτομα με ηλικία άνω των 65 ετών κ.τλ., τυφλούς και ανάπηρους με αναπηρία πάνω από ογδόντα τοις εκατό (80%).

Δηλαδή, δεν εφαρμόζονται οι απαλλακτικές αυτές διατάξεις στους υπαγόμενους στα αντικειμενικά κριτήρια υποχρέους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994 (Ο.Ε., Ε.Ε. κτλ.).

Επίσης, με τις νέες διατάξεις ορίζεται και νομοθετικά ότι, οι απαλλακτικές αυτές διατάξεις λόγω ηλικίας, τύφλωσης ή αναπηρίας, δεν εφαρμόζονται στους φορολογουμένους που υπάγονται στις ειδικές ρυθμίσεις των παραγράφων 13 (εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων, κάμπινγκ, αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης), 14 (πλανόδιοι λιανοπωλητές) και 15 (λιανοπωλητές σε κινητές λαϊκές αγορές).

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου ισχύουν από το οικον. έτος 1995, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά.

11. Με την παράγραφο 11 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 23 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο.

Με τις νέες διατάξεις νομοθετείται αυτό που είχε ήδη γίνει δεκτό από τη διοίκηση με την 1122241/2246/Α0012/ΠΟΛ. 1238/31.10.94 εγκύκλιο, ότι η άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει τη βεβαίωση του φόρου που οφείλεται και την είσπραξη του πενήντα τοις εκατό (50%) της διαφοράς του φόρου που βεβαιώθηκε, με βάση τη δήλωση και την εφαρμογή των διατάξεων για το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από εμπορική επιχείρηση και ελευθέριο επάγγελμα. Η αναστολή αφορά τις δόσεις που δεν έχουν λήξει και δεν έχουν καταβληθεί με βάση τη δικαστική απόφαση δεν απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από το οικον. έτος 1995,. για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουρίου 1994 και μετά.

12. Με την παράγραφο 12 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθεται παράγραφος 25 στο άρθρο 33 του ν. 2238/1994.

Με τη νέα διάταξη ορίζεται νομοθετικά αυτό που έχει γίνει ήδη δεκτό από τη Διοίκηση ότι για την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων των εμπορικών επιχειρήσεων του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 η περιοχή της τέως Διοικησης Πρωτεύουσας θεωρείται ως μία πολη.

Διευκρινίζεται όμως ότι τα παραπάνω δεν έχουν εφαρμογή για την εξαίρεση που προβλέπεται με τις διατάξεις της περίπτωσης δ` της παραγράφου 16 του άρθρου 33 (λόγω πληθυσμού κ.τλ.), καθόσον η διάταξη αυτή αναφέρεται σε δήμους, κοινότητες ή οικισμούς και όχι σε πόλη.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από το οικον. έτος 1995, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά.

13 Με την παράγραφο 13 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η υποπερίπτωση αα` του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ` της παραγράφουυ 1 του άρθρου 55 του ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ο υπολογισμός του παρακρατουμένου φόρου από τους υποχρέους δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωφελή ιδρύματα κ.τλ. με συντελεστή 1% επεκτείνεται εκτός από τα υγρά καύσιμα στα προϊόντα καπνοβιομηχανίας (τσιγάρα).

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου ισχύουν για τιμολόγια που εκδίδονται από 7 Μαρτίου 1996, ημέρα δημοσίευσης του κοινοποιούμενου νόμου στην Εφεμερίδα της Κυβερνήσεως.

14. Με την παράγραφο 14 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η υποπερίπτωση δδ` του δευτέρου εδαφίου και το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ν. 2338/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος οι δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωφελή ιδρύματα κ.τλ. όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες από τις πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και επιπλέον από την ΕΛΒΟ.

Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος οι κατωτέρω υπόχρεοι:

α) Η Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε. και οι θυγατρικές της επιχειρήσεις Ολυμπιακή Αεροπορία, Μακεδονικές Αερογραμμές, Ολυμπιακή Τουριστική, Olympic Catering και Galileo Hellas για τα αγαθά που προμηθεύονται ή τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτές. Σημειώνεται ότι η νέα διάταξη αποτελεί νομοτεχνική τακτοποίηση, δεδομένου ότι η εξαίρεση αυτή είχε ήδη θεσπισθεί με την περίπτωση ιστ` του άρθρου 1 του ν. 2271/1994.

β) Τα καταστήματα Αφολογήτων Ειδών Α.Ε. για τα εμπορεύματα αγαθά που προμηθεύονται.

γ) Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και τα τα αγαθά που προμηθεύεται ή τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτή και

δ) Η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου Α.Ε., οι θυγατρικές της επιχειρήσεις, καθώς και οι θυγατρικές των θυγατρικών. Διευκρινίζεται ότι και αυτή η διάταξη αποτελεί νομοτεχνική τακτοποίηση, δεδομένου ότι η εξαίρεση αυτή έχει ήδη θεσπισθεί με τη παράγραφο 6 του άρθρου 15 του ν. 2289/1995.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την παράγραφο 15 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν για τιμολόγια που εκδίδονται από 8 Φεβρουαρίου 1994 για τα αγαθά που προμηθεύονται και από 22 Μαρτίου 1994 για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

15. Με την παράγραφο 16 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι η περίπτωση ιστ` του άρθρου 1 του ν. 2271/1994 (ΦΕΚ 229 Α`) και η παράγραφος 6 του άρθρου 15 του ν. 2290/1995 (ΦΕΚ 27Α`) καταργούνται, μετά την έναρξή τους στο ν. 2238/1994 με τη παράγραφο 14 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου.

16. Με την παράγραφο 17 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται η περίπτωση α` της παραγράφου 4 του άρθρυο 52 του ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις εναρμονίζεται τα υφιστάμενα ποσοστά του προκαταβλητέου φόρου για εκπόνηση μελετών και σχεδίων από αρχιτέκτονες και μηχανικούς, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 49 του ν. 2238/1994, όπου απαριθμούνται λεπτομερώς οι διάφορες κατηγορίες αυτών των μελετών.

Ετσι ο προκαταβλητέος φόρος 4% υπολογίζεται το ποσό της νόμιμης αμοιβής των αρχιτεκτόνων και μηχανικών για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αφορούν έργα χωροταξικά (χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες), πολεοδομικά (πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες), συγκοινωνιακά (μελέτες συγκοινωνιακών έργων οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, μικρών τεχνικών έργων, έργων υποδομής αερολιμένων και κυκλοφοριακές), υδραυλικά (μελέτες εγγειοβελτιωτικών έργων, φραγμάτων, υδρεύσεων και αποχετεύσεων, μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας, λιμενικών έργων, γεωργοοικονομικές - γεωργοτεχνικές εγγείων βελτιώσων, γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού, γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και αλιευτικές) και τοπογραφικά (γεωδαιτικές, φωτογραμετρικές, χαρτογραφικές, κτηματολογικές και τοπογραφικές μελέτες).

Μετά την ισχύ των παραπάνω διατάξεων ο προκαταβλητέος φόρος επί της νόμιμης αμοιβής που λαμβάνουν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αφορούν τις ανωδομές πάνω στα λιμενικά έργα υπολογίζεται με συντελεστή 10% και όχι 4%.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 7 Μαρτίου 1996.

17. Με τις παραγράφους 18, 19, 20 και 21 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου τροποποιούνται ορισμένες διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του ν. 2238/1994 που αναφέρονται στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα ειδικότερα:

α. Με την παράγραφο 18 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθθίσταται η περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις μετατίθεται μέχρι τις 17 Μαρτίου του οικείου οικονομικού έτους, από 12 Μαρτίου που ίσχυε, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όταν μεταξύ των εισοδημάτων αυτών περιλαμβάνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Επίσης, μέχρι 17 Μαρτίου υποβάλλεται η δήλωση φυσικών προσώπων εάν σ`αυτήν περιλαμβάνεται εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση γ` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από το οικον. έτος 1996, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μετά.

β. Με την παράγραφο 19 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθεται υποπερίπτωση στστ` στην περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994.

Με τη νέα διάταξη επιτρέπεται η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου μέχρι της 15 Απριλίου του οικείου οικον. έτους όταν σ` αυτήν περιλαμβάνεται εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση β` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από το οικον. έτος 1995, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά.

γ. Με την παράγραφο 20 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθενται μετά την περίπτωση ε` νέες περιπτώσεις στ` και ζ` στην παράγραφο 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ατομικής εμπορικής επιχείρησης, η οποία δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας κατηγορίας του ΚΒΣ ή ελεύθερου επαγγελματία που ασκεί ατομικά το επάγγελμά του και δεν τηρεί βιβλία αν και υπόχρεος ή τηρεί βιβλία δεύτερης κατηγορίας του ΚΒΣ, υποβάλλεται στις ακόλουθες προθεσμίες ανάλογα με το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου από το οποίο αρχίζει το επώνυμό τους (ανεξάρτητα αν υπόκεινται ή όχι στα αντικειμενικά κριτήρια):

α) Μέχρι τις 2 Μαρτίου του οικείου οικον. έτους για τους υπόχρεους που το επώνυμό τους αρχίζει από το γράμμα Α.

β) Μέχρι τις 3 Μαρτίου του οικείου οικον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Β ή Γ.

γ) Μέχρι τις 4 Μαρτίου του οικείου οικον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Δ ή Ε.

δ) Μέχρι τις 5 Μαρτίου του οικείου οικον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Ζ έως και Ι.

ε) Μέχρι τις 6 Μαρτίου του οικείου οικνον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από το γράμμα Κ.

στ) Μέχρι τις 7 Μαρτίου του οικείου οικνον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Λ ή Μ.

ζ) Μέχρι τις 8 Μαρτίου του οικείου οικνον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Ν ή Π.

η) Μέχρι τις 9 Μαρτίου του οικείου οικνον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Ρ ή Σ.

θ) Μέχρι τις 10 Μαρτίου του οικείου οικνον. έτους για τους υποχρέους που το επώνυμό τους αρχίζει από τα γράμματα Τ ή Ω.

Αν κάποια από τις πιο πάνω προθεσμίες συμπίπτει με ημέρα που είναι εξαιρέσιμη ή αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες, τότε η προθεσμία αυτή μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα και οι επόμενες προθεσμίες από αυτήν μεταφέρονται διαδοχικά στις κατά σειρά αντίστοιχες επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν δήλωση επειδή έχουν υπερβεί το εικοστό πέντε (25ο) έτος της ηλικίας τους και δεν υποχρεούνται από άλλη διάταξη να υποβάλλουν δήλωση σε κάποια άλλη ημερομηνία, έχουν προθεσμία υποβολής της δήλωσής τους μέχρι 22 Μαρτίου του οικείου οικονομικού έτους.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση γ` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από το οικον. έτος 1996, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μετά.

δ. Με την παράγραφο 21 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίστανται οι περιπτώσεις α` και β` της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και οι κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας στις εξής προθεσμίες:

α) Μέσα στις προθεσμίες που αναφέρονται στην περίπτωση στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 62, ανάλογα με το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του ΚΒΣ (ανεξάρτητα αν υπόκεινται ή όχι στα αντικειμενικά κριτήρια).

Σημειώνεται ότι ως γράμμα που αρχίζει η επωνυμία λαμβάνεται αυτό που αναγράφεται πρώτο στο συστατικό τους έγγραφο, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Με βάση αυτό, εξετάζεται σε κάθε περίπτωση ποια είναι η επωνυμία της εταιρείας, κοινοπραξίας κ.λπ., όπως αυτή αναφέρεται στο καταστατικό σύστασης, το αρχικό ή, αν έχουν γίνει τροποποιήσεις, την τελευταία τροποποίηση αυτού που ισχύει, και με βάση το πρώτο γράμμα της επωνυμίας αυτής υποβάλλεται η δήλωση στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Για καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα:

αα) Εάν στο καταστατικό αναγράφεται η επωνυμία "Κ. Σαραντόπουλος και Σια" ΟΕ, πρώτο γράμμα αυτής είναι το Κ.

ββ) Εάν αναγράφεται η επωνυμία "Δημητριάδης Αριστείδης και Σία Ε.Ε.", πρώτο γράμμα είναι το Δ.

γγ) Εάν αναγράφεται "Μ. και Γ. Ευκαρπίδης" Ο.Ε., πρώτο γράμμα είναι το Μ.

δδ) Εάν αναγράφεται "Αφοί Τερζόπουλοι" Ο.Ε., πρώτο γράμμα είναι το Α.

εε) Εάν αναγράφεται "Αφοί Διαμαντή και Σία" Ο.Ε., πρώτο γράμμα είναι το Α.

στστ) Εάν αναγράφεται "Σφυρίου Π. - Παναγιώτου Ξεν. "Ο.Ε.", πρώτο γράμμα είναι το Σ.

ζζ) Εάν αναγράφεται κοινοπραξία "Χ. Λυγερός - Σ. Μάνος", πρώτο γράμμα είναι το Χ.

β) Μέχρι τις 15 Απριλίου του οικείου οικονομικού έτους αν:

αα) Η εταιρία έχει ως αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών ή την μεσιτεία ασφαλειών, καθώς και την πρακτόρευση ή αντιπροσώπευση τραπεζών ή αν αυτή συμμετέχει σε εταιρία ή κοινοπραξία που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εφόσον η διαχειριστική περίοδος αυτής έληξε μέσα στους επόμενους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του προηγουμένου ημερολογιακού έτους.

ββ) Μεταξύ των εισοδημάτων των υπόχρεων προσώπων (εταιριών, κοινωνιών κ.τ.λ.)., περιλαμβάνονται και γεωργικά εισοδήματα ή εισοδήματα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση γ` του άρθρου 29 του κοινοποιουμένου νόμου, ισχύουν από το οικονομικό έτος 1996 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μετά.

18 Με την παράγραφο 22 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 75 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις παρέχεται το δικαίωμα στον αρμόδιο επιθεωρητή δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, ύστερα από αίτημα του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας να ακυρώνει ή τροποποιεί το φύλλο της ελέγχου που οριστικοποιήθηκε επειδή δεν ασκήθηκε ένδικο μέσο ή επειδή εκδόθηκε για δήλωση η οποία κρίθηκε ειλικρινής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που έχει εκδώσει το φύλλο ελέγχου δεν είχε αρμοδιότητα να επιληφθεί στη φορολογία.

β) Για λογιστικό λάθος.

γ) Για εσφαλμένο προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του φόρου που αναλογεί σε αυτό.

Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν απαιτείται αίτηση του φορολογουμένου.

Το αίτημα του προϊσταμένου της ΔΟΥ για ακύρωση η τροποποίηση του παραπάνω φύλλου ελέγχου υποβάλλεται μέσα σε τρία (3) έτη από την καταχώρηση του οικείου φύλλου ελέγχου στο βιβλίο που ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 68 του Ν. 2238/1994.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 7 Μαρτίου 1996. Συνεπώς, εφαρμόζονται σε φύλλα ελέγχου για τα οποία δεν έχει παρέλθει τριετία από την καταχώρησή τους στο οικείο βιβλίο.

19. Με την παρ. 23 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενο νόμου αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις επεκτείνεται η υποχρέωση των συμβολαιογράφων να ζητούν πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και στις περιπτώσεις μεταβίβασης γεωργικής γης από το οποίο προκύπτει ότι δηλώθηκε το γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση του μεταβιβαζόμενου αγροτικού ακινήτου κατά την τελευταία διετία πριν από την μεταβίβασή του.

Σε περίπτωση μεταβίβασης με οποιοδήποτε τρόπο της κυριότητας γεωργικής γης ή συστάσεως επ`αυτής εμπράγματων δικαιωμάτων, της οποίας ο κύριος επικαρπωτής κ.τ.λ., αποκτά από την εκμετάλλευσή του γεωργικό εισόδημα ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή μη και από τις ισχύουσες διατάξεις έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, υποχρεούται να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο για τη σύνταξη του οικείου συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου, πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει ότι το εισόδημα από την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου που μεταβιβάζεται, δηλώθηκε στη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία διετία πριν από την μεταβίβαση.

Σε περίπτωση που ο κύριος επικαρπωτής κ.τ.λ., της γεωργικής γης που μεταβιβάζεται αποκτά γεωργικό εισόδημα και δεν έχει υποχρέωση από τις ισχύουσες διατάξεις να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα πρέπει να υποβάλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογίας του ΔΟΥ υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία θα βεβαιώνει ότι δεν είχε υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το χρόνο που ήταν κύριος επικαρπωτής ή νομέας του και πάντως όχι πέραν των δύο ετών πριν από το χρόνο της μεταβίβασης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, προκειμένου να το προσκομίσει στο συμβολαιογράφο για τη σύνταξη του οικείου συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου.

Επίσης, σε περίπτωση που το ακίνητο αυτό δεν απέφερε εισόδημα την τελευταία πενταετία πριν από την μεταβίβασή του ή την παραχώρηση της υποθήκης, ο κύριος επικαρπωτής κ.τ.λ., αυτού πρέπει να υποβάλει στον προϊστάμενο ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογική του εισοδήματός του, υπεύθυνη δήλωση σε δύο αντίτυπα, στην οποία θα βεβαιώνει ότι το ακίνητο αυτό δεν του απέφερε εισόδημα ούτε από εκμισθωτή ή δωρεάν παραχώρηση, ούτε από γεωργική εκμετάλλευση. Από αυτά, το ένα παραμένει στη ΔΟΥ και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, προκειμένου να το προσκομίσει στο συμβολαιογράφο για τη σύνταξη του οικείου συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου.

Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να αρνηθούν τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη μεταβίβαση γεωργικής γης με οποιοδήποτε τρόπο, αν δεν προσκομισθεί από το μεταβιβάζοντα το πιο πάνω πιστοποιητικό ή υπεύθυνη δήλωση. Το πιστοποιητικό αυτό ή η υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, θα μνημονεύεται στη συμβολαιογραφική πράξη και θα προσαρτάται σε αυτή.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και σε περίπτωση εγγραφής υποθήκης σε αγροτικό ακίνητο.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 7 Μαρτίου 1996.

20. Με την παρ. 24 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις επεκτείνεται η υποχρέωση των φυλακών μεταγραφών και στις περιπτώσεις μεταγραφής της μεταβίβασης γεωργικής της, καθώς και στις περιπτώσεις μεταγραφής της δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας ή κληρονομητηρίου γεωργικής γης να ζητούν πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ότι δηλώθηκε το γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση του μεταβιβαζόμενου ή κληρονομιαίου ακινήτου κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβασή του ή το θάνατο του κληρονομούμενο.

Οσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο του παρόντος ισχύουν ανάλογα και για τους φύλακες μεταγραφών, προκειμένου για τη μεταγραφή δικαιοπραξιών, εγγραφής υποθήκης ή αποδοχής κληρονομίας ή κληροδοσίας ή κληρονομητηρίου γεωργικής γης.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 7 Μαρτίου 1996.

21 Με την παρ. 25 του άρθρου 6 του κονοποιουμένου νόμου, μετά την παρ. 15 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994, προστίθενται νέες παράγραφοι 16 έως και 18 και η παρ. 16 αυτού αριθμείται σε 19.

Με τις διατάξεις της νέας παρ. 16 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994, θεσπίζεται η υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τραπεζών, πιστωτικών οργανισμών, συνεταιρισμών ή ενώσεων συνεταιρισμών και γενικά ενώσεων προσώπων που καταβάλλουν επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις επί της γεωργικής παραγωγής να ζητούν το πιστοποιητικό ή την υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994.

Ειδικότερα, προκειμένου για τα πιο πάνω πρόσωπα να καταβάλουν:

α) Επιδοτήσεις ποσού των άνω των 500.000 δρχ. για τη φυτική παραγωγή και 750.000 δρχ. για τη ζωική παραγωγή σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και

β) Κάθε μορφής και ποσού επιδότηση, καθώς και σε κάθε ποσό αποζημίωση γεωργικής παραγωγής λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων ζημίων σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, απαιτείται να προσκομίζεται το πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ότι δηλώθηκε το καθαρό γεωργικό εισόδημα την τελευταία διετία και μάλιστα το καθαρό γεωργικό εισόδημα της συγκεκριμένης φυτικής ή ζωικής παραγωγής που επιδοτείται ή αποζημιώνεται κατά την προηγούμενη από την είσπραξη της επιδότηση ή της αποζημίωσης διαχειριστική περίοδο.

Η υπεύθυνη δήλωση της παρ. 1 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994 ότι το πρόσωπο που επιδοτείται ή αποζημιώνεται δεν απόκτησε γεωργικό εισόδημα κατά την τελευταία πενταετία πριν από την έναρξη περίπτωση, δεδομένου ότι η επιδότηση ή αποζημίωση γεωργικής παραγωγής προϋποθέτει την απόκτηση γεωργικού εισοδήματος τουλάχιστον κατά το έτος που αφορά η επιδότηση ή αποζημίωση.

Στις παρακάτω περιπτώσεις που:

α) Ο φορολογούμενος απόκτησε γεωργικό εισόδημα και δεν είχε υποχρέωση από τις ισχύουσες διατάξεις να υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

β) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εισπράτουν επιδοτήσεις φυτικής παραγωγής κάτω από 500.000 δρχ. και ζωικής παραγωγής κάτω από 750.000 δρχ. και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

γ) Επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις γεωργικής παραγωγής εισπράττονται πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου για το εισόδημα που αφορά η επιδότηση ή αποζημίωση υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο στο δικαιούχο προκειμένου να το προσκομίσει στον φορέα που του καταβάλεις τις επιδοτήσεις ή τις αποζημιώσεις.

Σε περίπτωση που εισπράττεται αποζημίωση από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν απαιτείται να προσκομισθεί ούτο το πιστοποιητικό ούτε η υπεύθυνη δήλωση της παρ. 1 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994.

Εξάλλου τα πιο πάνω πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων υποχρεούνται να αρνηθούν την καταβολή επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής, αν δεν προσκομισθεί από το δικαιούχο το πιο πάνω πιστοποιητικό ή η υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 κατά περίπτωση τα οποία θα μνημονεύονται στην οικεία απόδειξη πληρωμής και θα προσαρτώνται σε αυτή.

Εκτός των όσων αναφέρονται πιο πάνω ειδικά οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων - αποζημιώσεων προκειμένου να τις εισπράξουν, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να προσκομίσουν στους φορείς που τις καταβάλλουν αντί ακριβές αντίγραφο της πρώτης και τρίτης σελίδας του εντύπου Ε3 "αναλυτικά στοιχεία φορολογίας εισοδήματος", που υποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

22. Με τις διατάξεις της νέας παρ. 17 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994, θεσπίζεται υποχρέωση όπως οι δημόσιες υπηρεσίες που χορηγούν άδεια κυκλοφορίας αγροτικού αυτοκινήτου σε κατά κύριο επάγγελμα και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ζητούν πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ότι δηλώθηκε το καθαρό γεωργικό εισόδημα κατά την τελευταία διετία πριν από την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας ή την υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος την τελευταία διετία πριν από την έκδοση της οικείας άδειας κατά περίπτωση όπως λεπτομερώς αναλύεται ανωτέρω.

23. Με τις διατάξεις της νέας παρ. 18 του άρθρου 81 του Ν. 2238/1994, θεσπίζεται υποχρέωση όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι και οι κοινότητες του κράτους, το Ταμείο Λαϊκών Αγορών και και κάθε άλλη αρμόδια αρχή που χορηγεί άδεια για την πώληση αγροτικών προϊόντων πλανοδίως ή σε λαϊκές αγορές σε αγρότες κατά κύριο επάγγελμα ζητούν πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ότι δηλώθηκε το γεωργικό εισόδημα την τελευταία πριν από τη χορήγηση της άδειας διετία.

Στη περίπτωση που ο φορολογούμενος απόκτησε γεωργικό εισόδημα κατά την τελευταία διετία πριν από τη χορήγηση της άδειας και δεν είχε υποχρέωση από τις ισχύουσες διατάξεις να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, υποβάλλεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στη οποία θα δηλώνεται ότι αποκτήθηκε γεωργικό εισόδημα, αλλά δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο στο δικαιούχο προκειμένου να το προσκομίσει το φορέα που του χορηγεί την άδεια.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν απόκτησε εισόδημα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη χορήγηση της άδειας υποβάλλεται η υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 81.

24. Οι διατάξεις της παρ. 25 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του ίδιου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δηλαδή από 7 Μαρτίου 1996.

25. Με τη παράγραφο 26 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενο νόμου αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 87 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις γίνεται νομοτεχνική τροποποίηση της διάταξης που αντικαθίσταται και επεκτείνεται η επιβολή των προστίμων που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 87 και στις επιχειρήσεις αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών και αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκέςς αγορές.

Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της παραγράφου αναφέρουμε σχετικά ανωτέρω στην παρ. 8 της παρούσης εγκυκλίου.

26. Με την παρ. 27 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου προστίθεται παρ. 3 στο άρθρο 87 του Ν. 2238/1994.

Με τις διατάξεις ορίζεται ότι για την κοινοποίηση της πράξης και της διαδικασίας βεβαίωσης του προστίμου που επιβάλλεται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού (87) εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του ιδίου νόμου (Ν. 2238/1994) που αναφέρονται στη διαδικασία βεβαίωσης φόρου εισοδήματος.

27. Με την παρ. 28 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαθίσταται το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 38 του Ν. 1473/1984 όπως ισχύει και προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο.

Με τις νέες διατάξεις ρυθμίζεται νομοθετικά αυτό που μέχρι σήμερα είχε γίνει δεκτό διοικητικά με την 1103832/1509/Α0012/Πο.1323/30.9.93 διαταγή μας και διευκρινίζεται πότε αρχίζει η εξάμηνη προθεσμία για την έντοκη επιστροφή φόρου.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η εξάμηνη προθεσμία για την έντοκη επιστροφή του φόρου αρχίζει από την πρώτη του μήνα του επόμενου από την υποβολή της δήλωσης του φορολογουμένου στις περιπτώσεις εκείνες που η εκκαθάριση του φόρου των τελών χαρτοσήμου κ.τ.λ. γίνεται επί του σώματος της δήλωσης με την κατάθεση της οποίας δημιουργείται η υποχρέωση ταυτόχρονης καταβολής της πρώτης δόσης ή ολόκληρου κατά περίπτωση, του οφειλομένου με τη δήλωση φόρου όπως π.χ. στις δηλώσεις του άρθρου 64 του Ν. 2238/1994 (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών κ.τ.λ.) και στις δηλώσεις των Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων που φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 107 του Ν. 2238/1994.

Αντίθετα, στη περίπτωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ή άλλου είδους δήλωσης της οποίας η εκκαθάριση του φόρου δεν ενεργείται συγχρόνως με την κατάθεση της δήλωσης, ούτε και καταβάλλεται με αυτή κανένα ποσό φόρου, η εξάμηνη προθεσμία για την έντοκη επιστροφή του τυχόν πιστωτικού υπολοίπου του φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης, αρχίζει από την πρώτη του μήνα του επόμενου από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος υπολογισμού του φόρου.

28. Με την παρ. 29 του άρθρου 6 του κοινομοποιούμενου νόμου αντικαταστάθηκε η περίπτωση ε` της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις επεκτείνεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος που προβλέπεται από τη διάταξη που αντικαθίστατε και στους τόκους που προέρχονται από καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν με τη μορφή αμιγούς πιστωτικού συνεταιρισμού του Ν. 1167/1986 (ΦΕΚ 196 Α`) σε τράπεζες, περιλαμβανομένων σε αυτές και των υποχρεωτικών ή μη καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι νέες αυτές διατάξεις, σύμφωνα με την περίπτωση η` του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από την 7η Μαρτίοιυ 1996.

29. Με τη παρ. 30 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου αντικαταστάθηκε η περίπτωση στ` της παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 2238/1994.

Με τις νέες διατάξεις η εξαίρεση από την αυτοτελή φορολόγηση που προβλέπεται από το άρθρο 12 του Ν. 2238/1994, επεκτείνεται και τους τόκους που προέρχονται από καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν με τη μορφή αμιγούς πιστωτικού συνεταιρισμού του Ν. 1667/1986 σε τράπεζες, περιλαμβανομένων σε αυτές και των υποχρεωτικών ή μη καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Και αυτές οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με την ως άνω περίπτιωση (η`) του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου, ισχύουν από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (7.3.1996).

30 Με τις διατάξεις των παρ. 31, 32 και 33 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου έγινε αναπροσαρμογή κατά 4% ετησίως για την πενταετία 1996-2000 τω νυντελεστών φόρου των πλοίων του άρθρου 6 του Ν. 27/1975 και εισφοράς του άρθρου 10 του ίδιου νόμου και των συντελεστών της ειδικής εισφοράς υπέρ του ΝΑΤ του άρθρου 4 του Ν. 29/1975, η οποία αναπροσαρμογή προβλέπεται από τις διατάξεις των νόμων αυτών.

Σχετικές οδηγίες δόθηκαν με την αριθ. 1051220/15025/Γ0012/Πολ.1138/ 2.5.1996 διαταγή μας.

31. Με τη παρ. 34 του άρθρου 6 του κοινοποιούμενου νόμου οι προθεσμίες παραγραφής που λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 1995 παρατείνονται για ένα έτος από την λήξη τους. Σχετικές οδηγίες γι`αυτές τις διατάξεις παρασχέθηκαν με την αριθμ. 1040656/2047/Α0009/Πολ.1112/26.3.1996 διαταγή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!