Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία Εισοδήματος

Περισσότερα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και ενδικοφανών προσφυγών, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας και την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων.

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις ΑΑΔΕ: Χωριστές δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος συζύγων

Δημοσιεύτηκαν από την ΑΑΔΕ συχνές ερωτήσεις απαντήσεις για την επιλογή των συζύγων να κάνουν χωριστή δήλωση Φ.Ε. για το φορολογικό έτος 2019

Φορολογικές ερωτήσεις

Περισσότερα

Καλημέρα!!!!!Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε ποιούς κωδικούς συμπληρώνουμε στο Ε3 όταν έχουμε Ιδιοπαραγωγή παγίων και Αυτοπαραδόσεις - Καταστροφές αποθεμάτων(μείον)καθ΄όσον συπληρώνω τον κωδικό 106 και τον 195 και το ποσό το υπολογίζει στο καθαρό κέρδοςστον κωδικό 048.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγρότης που δραστηριοποιείται και  στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατω των 500 KW. ( Έχει στην κατοχή του 2 Φ/Π , το ένα είναι 98KW και το δεύτερο που μπήκε σε λειτουργία 25/1/21 είναι 398KW Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 56 του ν 4811/2021 (Α' 108) από 26/6/21 θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα εφόσον δεν είναι απο 500KW και άνω... (αθροιστικά τα 2 Φ/Π) Παρόλαυτα το διάστημα από 1/1/21 εως 25/6/21 η δραστηριότητα αυτή εμπίπτει σε εισόδημα από  επιχειρηματική  δραστηριότητα που σημαίνει οτι αν το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι άνω του 50% συνολικού ετήσιου εισοδήματός του τότε χάνει και την ιδιότητα του κατ επάγγελμα αγρότη? Το (δεύτερο) Φ/Π τέθηκε σε εφαρμογή 25/1/21 , θα έπρεπε μέχρι 25/6/21 ο αγρότης να εγγραφεί και  στο ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ καθώς αυτή η περίοδος θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα? Επίσης, όσον αφορά την ορθή καταχώρηση στο Ε3 του συγκεκριμένου αγρότη , θα πρέπει το έσοδο να χωριστεί σε αγροτική (απο 26/6/21 -31/12/21) και επιχειρηματική δραστηριότητα απο (1/1/21-25/6/21) ??? Υ.Γ ( Συνεπώς , για φορολογικούς σκοπούς , μέχρι και την 25-6-2021 δεν εμπίπτει στην έννοια της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απο 101 ΚW και άνω, ενω απο 26-6-21 δεν εμπίπτει στην έννοια της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απο 500KW και άνω.)Ευχαριστώ εκ των προτέρων

η γενική συνέλευση αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού αποφάσισε την χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη του δσ για την παράσταση τους στις συνεδριάσεις. τι παραστατικό θα εκδώσει ο συνεταιρισμός για τις αποζημιώσεις ? τι υποχρεώσεις έχει σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας ?

Καλησπέρα σας!Ισπανική τεχνική εταιρεία η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα έστειλε για τα επόμενα 2 έτη έναν υπάλληλο από την Ισπανία να εργαστεί στην Ελλάδα. Η εταιρεία νοίκιασε ένα διαμέρισμα το οποίο το πάρέχει στον εν λόγω εργαζόμενο για να μένει με την οικογένεια του. Το ερώτημα μου είναι αν η παροχή αυτή θεωρείται παροχή σε είδος προς τον εργαζόμενο ή εμπίπτει στην παράγραφο 5β του άρθρου 13 του ν.4172/2013; Μπορεί δηλαδή να θεωρηθεί προσωρινή διαμονή και να μην ενταχθεί αυτή η παροχή στις παροχές σε είδος για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Σχετικά με τα προγράμματα των περιφρειών για μη επιστρεπτέα ενίσχυση (Ανάσα) τι ισχύει για την φορολόγηση τους?

Γονέας κάτοικος εξωτερικού στις 15/11/2021 δωρίζει-μεταφέρει χρηματικό ποσό από τον λογαριασμό του στην αλλοδαπή σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας της κόρης του για την αγορά αυτοκινήτου .Ο αντίκλητος του κατοίκου εξωτερικού- γονέας δεν ολοκληρώνει την διαδικασία με αποτέλεσμα σήμερα 6/7/2022 να μην έχει υποβληθεί η δήλωση Δωρεάς . Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί εκπρόθεσμα χειρόγραφα στην ΔΟΥ της δωρεοδόχου .Το ερώτημα μου είναι κατά πόσο το ποσό της χρηματικής δωρεάς μπορεί να αναγνωριστεί για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς αυτοκινήτου της δωρεοδόχου -κόρης μέσα στο έτος 2021 ενώ η δήλωη δωρεάς θα θα υποβληθεί μέσα στο έτος 2022 εκπρόθεσμα . Ο προβληματισμός μου προκύπτει διότι η δήλωση φόρου δωρεάς θα έπρεπε να έχει υποβληθεί στην ΔΟΥ μέχρι 31/12 του έτους που θέλουμε για να αναγνωριστούν τα ποσά προκυμμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια απόκτησης περουσιακών στοιχείων.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Εφαρμογές

Υπολογισμός ετησίων αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης
Υπολογίστε το τεκμαρτό σας εισόδημα για το οικονομικό έτος 2014 βάσει των άρθρων 31 και 32 του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013).
Ανάλωση κεφαλαίου
Συμπληρώστε σωστά τον Πίνακα Ανάλωσης Κεφαλαίου και χρησιμοποιήστε τον ως συνοδευτικό για τη δικαιολόγηση της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματός σας.