Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1087/7-3-2002 Ασκηση αναιρέσεων σε φορολογικές υποθέσεις - Διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου

YΠOIK 1017772/10138/B0012/ΠOΛ. 1087/7.3.2002 Ασκηση αναιρέσεων σε φορολογικές υποθέσεις - Διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 2298/1995 (ΦEK 62A), όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του ν. 2579/1998 (ΦEK 31A), μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την άσκηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου από μέρους του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, του οποίου η νομική υπηρεσία και η δικαστική εκπροσώπηση διεξάγεται από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους (N.Σ.K.) ή από μέλη του, το αναιρεσείον, με επιμέλεια του υπογράφοντος το αναιρετήριο δικαστικού πληρεξουσίου, αποστέλλει στο NΣK αντίγραφο του αναιρετηρίου, των προσβαλλόμενων αποφάσεων, των εισαγωγικών εγγράφων της κύριας δίκης και των παρεμπιπτουσών δικών, καθώς και των προτάσεων των διαδίκων.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του ίδιου πιο πάνω άρθρου και νόμου, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 2721/1999 (ΦEK 112 A), ορίζεται ότι, το κατά την επόμενη παράγραφο αρμόδιο τμήμα του NΣK, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την άσκηση της αναίρεσης, αποφαίνεται αιτιολογημένα για το κατά τη γνώμη του παραδεκτό της και για το παραδεκτό και το βάσιμο τουλάχιστον ενός από τους λόγους της, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τη νομολογία του οικείου δικαστηρίου. Αν μέσα στην ανωτέρω προθεσμία των τριών (3) μηνών ο εξουσιοδοτημένος δικαστικός πληρεξούσιος του αναιρεσείοντος δεν καταθέσει στη γραμματεία του δικαστηρίου, στο οποίο έχει κατατεθεί η αναίρεση, κυρωμένο αντίγραφο θετικής γνώμης, η αίτηση αναίρεσης θεωρείται ότι δεν ασκήθηκε και δεν διαβιβάζεται στο Δικαστήριο που απευθύνεται. H υπόθεση εισάγεται προς συζήτηση μόνο ως προς τους λόγους του αναιρετηρίου, ως και τους τυχόν προσθέτους, για τους οποίους υπάρχει θετική γνώμη του αρμοδίου τμήματος του N.Σ.K.

3. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου και νόμου ορίζεται ότι, οι διατάξεις, μεταξύ άλλων, των πιο πάνω παραγράφων εφαρμόζονται επί αναιρέσεων που ασκούνται από τις 16 Σεπτεμβρίου 1995 και εφεξής.

4. Από όσα προαναφέρθηκαν είναι σαφές, ότι η αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση ασκήσεως αιτήσεων αναιρέσεων επί φορολογικών διαφορών, καθώς και η αποφυγή βλάβης σε αυτά, προϋποθέτουν την αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται στις πιο πάνω διατάξεις, καθόσον, σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν τηρηθεί η αναφερόμενη στις διατάξεις αυτές διαδικασία, έτσι ώστε να εκδοθεί και κατατεθεί εμπρόθεσμα θετική γνώμη του αρμόδιου Τμήματος του NΣK, η αίτηση αναίρεσης θεωρείται ότι δεν ασκήθηκε και δεν διαβιβάζεται στο Δικαστήριο που απευθύνεται.

5. Ενόψει όλων των ανωτέρω, παρακαλούνται όλες οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες κατά την άσκηση αναιρέσεων επί φορολογικών διαφορών να ακολουθούν αυστηρά τα αναφερόμενα στις πιο πάνω διατάξεις εντός των τασσομένων με αυτές προθεσμιών έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!