Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1082935/1508/Α0012 Έκπτωση τόκων δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που το ύψος του δανείου είναι μεγαλύτερο από το τίμημα του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1082935/1508/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση τόκων δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που το ύψος του δανείου είναι μεγαλύτερο από το τίμημα του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

1. Από τις διατάξεις της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.2238/1994 (ΚΦΕ) προβλέπεται η αφαίρεση από το συνολικό εισόδημα του ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλει ο φορολογούμενος για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας με τις προϋποθέσεις που τίθενται στις διατάξεις αυτές οι οποίες ισχύουν για τόκους από συμβάσεις δανείων που συνάπτοντα ι από 1.1.2000 μέχρι 31.12.2002 και για επιφάνεια μέχρι 120τ.μ.

2. Επίσης, από τις διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του ΚΦΕ προκύπτει ότι για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου με βάση την αγορά του ακινήτου, ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν.1249/1982 και αν το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια είναι μεγαλύτερο από την πιο πάνω αξία, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται το καθοριζόμενο σε αυτά τα συμβόλαια τίμημα.

3. Συνεπώς, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων στη δήλωση δεν μπορούν να αναγνωρισθούν τόκοι που αναλογούν σε δάνειο ύψους μεγαλύτερου από την αξία αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Θα αναγνωρισθούν για έκπτωση από το εισόδημα οι τόκοι που αναλογούν στο ποσό του τιμήματος αγοράς, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!