Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1051734/912/Α0012 Έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Αθήνα, 26 Μαΐου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1051734/912/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης γ' της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), όπως η περίπτωση αυτή διαμορφώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.3091/2002 και ισχύει για στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1 μειώνεται κατά ποσοστό 20% του ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται σε αυτόν με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητο του ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων που τον βαρύνουν.

Το ποσοστό της μείωσης της περίπτωσης αυτής υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ως 200.000 ευρώ.

Κατά την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, αν η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ. μ., το ποσό της δαπάνης που μειώνει το φόρο περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι των 120 τ. μ. επιφάνεια της κατοικίας.

2. Επίσης, με την 1017701/306/Α0012/ΠΟΛ. 1040/19.2.2001 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ορίζεται ότι στην έννοια της απόκτησης της πρώτης κατοικίας, περιλαμβάνεται μόνο η αγορά, η ανέγερση κα ι η αποπεράτωση πρώτης κατοικίας.

3. Όπως αναφέρετε στην αίτησή σας, αγοράσατε μετά την 1.1.2003 ένα διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία παίρνοντας στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ και ταυτόχρονα κάποια τράπεζα σάς χορήγησε την ίδια μέρα ένα συμπληρωματικό στεγαστικό δάνειο για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, μας διευκρινίζετε ότι η βεβαίωση που αφορά το στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ αναφέρει ότι είναι για αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ η βεβαίωση της τράπεζας αναφέρει ότι είναι για επισκευή της εν λόγω πρώτης κατοικίας.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι τόκοι του στεγαστικού δανείου που σας χορήγησε η τράπεζα, όπου στη βεβαίωση της αναφέρει ότι είναι για επισκευή της πρώτης κατοικίας, δεν εκπίπτουν από το εισόδημά σας, εφόσον, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, η βεβαίωση δεν αναφέρει αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση πρώτης κατοικίας, αλλά επισκευή κατοικίας και συνεπώς δεν αναγράφονται στον κωδ. 055 του εντύπου Ε1 της δήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!