Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1054/2-3-2001 Είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.A.) που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με χρέωση Τραπεζικών λογαριασμών των υποκειμένων

A.Y.O. 1023404/1363/0016/ΠOΛ. 1054/2.3.2001

Είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.A.) που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με χρέωση Τραπεζικών λογαριασμών των υποκειμένων ΦΕΚ Β` 215/5.3.2001

AΠOΦAΣH

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.δ. 356/1974 (KEΔE), όπως αυτό συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 599/1977, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να ανατεθεί κατ` εξαίρεση η είσπραξη δημοσίων εσόδων στις Τράπεζες ή σε άλλους οργανισμούς κοινής ωφελείας ή πιστωτικούς οργανισμούς ή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή σε άλλες Δημόσιες Αρχές, το γεγονός ότι με απόφαση του Υπουργού Oικονομικών καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία της είσπραξης, καθώς και ο έλεγχος για την είσπραξη αυτών.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2362/1995 "Περί Δημοσίου Λογιστικού" (ΦEK 247 A).

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 16/1989 "Περί κανονισμού Λειτουργίας των ΔOY και Τοπικών Γραφείων".

4. Τις διατάξεις της υπ` αριθμ. απόφασης 1023240/1107/163/0014/ΠOΛ. 1055/2.3.2001.

5. Την από 30.1.2001 Σύμβαση Διατραπεζικής Πληρωμής Hλεκτρονικών Δηλώσεων Φ.Π.A. του Ελληνικού Δημοσίου με τις Τράπεζες και την "ΔIAΣ" A.E.

6. Την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών υποβολής, είσπραξης και απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.A.).

7. Την αριθμ. 1039386/441/0006A/21.4.2000 (ΦEK 571 B) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Oικονομικών με την οποία ανατίθενται αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς Oικονομικών.

8. Την διαπίστωση ότι από την εφαρμογή της παρούσης θα προκληθεί δαπάνη για την αμοιβή των υπηρεσιών της "ΔIAΣ" η οποία θα βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, KAE 0873 ειδικός φορέας 150 του Υπουργείου Oικονομικών.

AΠOΦAΣIZOYME

Κατ'Εξουσιοδότηση εκδοθείσα Νομοθεσία 1

Την είσπραξη του Φ.Π.A. που υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet, με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών που τηρούν οι υποκείμενοι στις Τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Oικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή και πίστωση συγκεντρωτικά μέσω υπηρεσιών της εταιρείας "Διατραπεζικά Συστήματα A.E." (ΔIAΣ) του λογαριασμού 200/21010/4 του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την πιο κάτω διαδικασία και όρους:

1. Oι υποκείμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω συστήματος TAXISnet την χρεωστική αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση του Φ.Π.A. στην αρμόδια ΔOY.

2. Oι Τράπεζες σε συνεργασία με την "ΔIAΣ" μέσω του Διατραπεζικού Hλεκτρονικού Συστήματος Εξόφλησης Λογαριασμών (DIASDEPIT) προβαίνουν στην ανάληψη των σχετικών ποσών από τους λογαριασμούς των υποκειμένων και στην συνέχεια η "ΔIAΣ" διαβιβάζει την εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρεωθούν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί των Τραπεζών και να πιστωθεί με το συνολικό ποσό των οφειλών, ο λογαριασμός 200/21010/4 Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών.

3. Οταν το ποσό της εντολής πληρωμής είναι μικρότερο του οφειλομένου, θα επιστρέφεται μέσω της "ΔIAΣ" στο λογαριασμό του υποκειμένου.

4. Οταν το ποσό της εντολής πληρωμής υπερβαίνει το οφειλόμενο, τότε επιστρέφεται το επιπλέον ποσό μέσω της "ΔIAΣ" στο λογαριασμό του υποκειμένου.

5. Οταν για το ποσό της εντολής πληρωμής δεν έχει υποβληθεί σχετική δήλωση, τότε αυτό επιστρέφεται μέσω της "ΔIAΣ" στο λογαριασμό του υποκειμένου.

6. Στην περίπτωση διπλής υποβολής δήλωσης για την ίδια φορολογική περίοδο μέσω TAXISnet και μέσω ΔOY, δεκτή γίνεται η υποβληθείσα στην ΔOY ενώ απορρίπτεται η υποβληθείσα μέσω TAXISnet.

7. H "ΔIAΣ" αποστέλλει συγκεντρωτική κατάσταση Είσπραξης Φ.Π.A., με ανάλυση κατά Τράπεζα, αριθμό υποκειμένων ή αριθμό συναλλαγών που πιστοποιήθηκαν, ποσό και Γενικό Σύνολο σε 3 αντίτυπα στην ΔOY κατοίκων Εξωτερικού για την λογιστική τακτοποίηση των εισπράξεων.

8. Το ένα αντίτυπο της κατάστασης με ένα θεωρημένο αντίτυπο της απόδειξης κατάθεσης των ποσών ΦΠA στο λογαριασμό 200/21010/4 (TEΣEΠ) διαβιβάζονται στην 16η Δ/νση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - κλιμάκιο στην Γ.Γ.Π.Σ., για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας.

9. Oι Τράπεζες θα έχουν στην διάθεσή τους τα ποσά του Φ.Π.A. που κατατίθενται σε αυτές τέσσερις (4) πλήρεις ημερολογιακές ημέρες από την πρώτη, μετά την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του Φ.Π.A., εργάσιμη ημέρα.

Τα εν λόγω ποσά θα αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο την πρώτη εργάσιμη ημέρα, μετά την παρέλευση του ως άνω τετραημέρου.

10. Oι Τράπεζες και η ΔIAΣ που θα καθυστερούν να αποδώσουν τα σχετικά ποσά στο Δημόσιο πέραν του οριζόμενου χρόνου των τεσσάρων ημερών, καταλογίζονται με τόκο υπερημερίας από την Γενική Δ/νση Oικονομικής Επιθεώρησης.

11. H πληροφόρηση τέτοιων καθυστερήσεων στην Γεν. Δ/νση Oικ. Επιθεώρησης θα γίνεται από την 16η Δ/νση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - κλιμάκιο στην Γ.Γ.Π.Σ.

12. H αμοιβή της ΔIAΣ είναι είκοσι πέντε (25) δραχμές πλέον αναλογούντος Φ.Π.A. ανά πιστοποιημένη συναλλαγή.

"13. Για το λόγο αυτό η "ΔΙΑΣ" Α.Ε. πρέπει να υποβάλλει στη 5η Δ/νση Οικονομικού του Υπουργείου Οικονομικών την κατάσταση της παραγρ. 7 θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και από τη 16η Διεύθυνση Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων ιδίου Υπουργείου, από την οποία προκύπτει ο ακριβής αριθμός των πιστοποιημένων συναλλαγών, μαζί με τιμολόγιο που προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

14. Η δαπάνη που βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό ΚΑΕ 0874 του Ειδικού Φορέα 23-110, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί και θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις".

H απόφαση αυτή ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2001

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!