Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και παρακράτηση φόρου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑ:
Η παρ.  παρ. 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. κατονομάζει  ρητα πρόσωπα που θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες πρόσωπα.
Τα πρόσωπα αυτά εκδίδουν για την αμοιβή τους Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών και στο ποσό αμοιβής διενεργείται παρακράτηση 20%.
Σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ. εκτός των Ελευθέρων Επαγγελματιών, εκδίδουν και άλλοι Επιτηδευματίες Α.Π.Υ. και σε καταφατική περίπτωση με ποιό συντελεστή διενεργείται παρακράτηση φόρου;
Ο δήμος μας ελέγχεται από εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Για  την αμοιβή της εκδίδει η εταιρία Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσίων. Τι υντελεστή πρέπει να εφαρμοσθεί στην παρακράηση;
Με τιμή
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΤΕΓΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 58 του ν. 2238/1994, στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.
   Περαιτέρω το εισόδημα της ΕΠΕ ή το εισόδημα της ΑΕ φορολογείται σε κάθε περίπτωση ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Γνωμ. 251/1986 της Συνέλευσης των Προισταμένων Νομικών Διευθύνσεων-Εγκ. ΠΟΛ 240/1986).
   Κατά συνέπεια, όταν καταβάλλονται αμοιβές σε ΑΕ ή ΕΠΕ της οποίας αντικείμενο εργασιών αποτελεί η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20% σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν. 2238/1994. Επίσης εφόσον η ΑΕ και η ΕΠΕ αποκτά εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και έχει υποχρέωση έκδοσης θεωρημένου αποδεικτικού στοιχείου σύμφωνα με τον ΚΒΣ, δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20% σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν. 2238/1994.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση