Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν παραχωρούμενη οικία σε συγγενή

Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
'Εχω έναν θείο (αδελφός του πατέρα μου) ο οποίος έχει όλη την καλή διάθεση ο άνθρωπος να με φιλοξενήσει σε ένα διαμέρισμα το οποίο έχει ελεύθερο, χωρίς κάποιο αντίτιμο φυσικά. Ενημερώθηκα πρόσφατα από τον λογιστή μου ότι όπως και να 'χει, ο θείος μου θα πρέπει να δηλώσει ένα τεκμαρτό εισόδημα στην φορολογική του δήλωση και να φορολογηθεί για αυτό, άσχετα από το ότι δεν θα λαμβάνει κάποιο ποσό από 'μένα. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος σε αυτό το κράτος, ώστε κάποιος που έχει πραγματικά όλη την καλή διάθεση να εξυπηρετήσει έναν στενό συγγενή του, ιδιαίτερα αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, να μην βρει και τον μπελά του;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

  • 2 Απαντήσεις

οχι δεν υπάρχει αλλος τρόπος.Θα πρέπει ο θείος σας να δηλώσει την δωρεάν παραχώρηση σε σας με τεκμαρτό ενοίκιο λαμβάνοντας υπ΄όψιν τον υπολογισμό (αντικειμενική αξία διαμερίσματος ,χρόνια παλαιότητος),συμβουλευτείτε τον λογιστή σας είναι όντως όπως σας το είπε.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 § 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), εισόδημα από ακίνητα προκύπτει και από την παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα μίας ή ή περισσότερων οικοδομών.
Απαλλαγή κατά τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης κατοικίας προβλέπεται, σύμφωνα με το άρθρο 6 § 2 περ. γ' του Κ.Φ.Ε. μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας εμβαδού μέχρι διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα, από το γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση