Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Άνεργη - Αποδείξεις - Διατροφή από σύζυγο

ερωτήσεις φορολογικο​ύ περιεχομέν​ου
Mια κόρη που είναι μακροχρόνια άνεργη,Βρίσκεται σε διάσταση με το σύζυγό της και βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού έχει την επιμέλεια της τριών χρόνων κόρης και λαμβάνει αποκλειστικά για διατροφή της κόρης της 4440 ευρώ ετησίως(370Χ12).Δεν έχει εισοδήματα και συντηρείται αυτή και η κόρη της απο τους γονείς της.Διαμένει σε διαμέρισμα 75 τ.μ. που σύμφωνα με όσα ισχύουν προβλέπεται τεκμαρτό ποσό διαβίωσης 3000 ευρώ ετησίως.
Με βάση τα ανωτέρω:
α) Θα πρέπει στον κωδικό 049 της δήλωσης να καταχωρήσει αποδείξεις 25% επι του τεκμαρτού ποσού διαβίωσης των 3000 ευρώ λόγω ύπαρξης ακινήτου, επι  του ποσού 3000 (ως άγαμης) της ελάχιστης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και επι του ποσού 4440 ευρώ της διατροφής της κόρης της;
β) Το ποσό των 4440 ευρώ πρέπει να εγγραφεί σε κάποιο κωδικό και αν ναι σε ποιό;

  • 2 Απαντήσεις

Στο άρθρο 15 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι :
   " Το συνολικό εισόδημα προσδιορίζεται, κατ' εξαίρεση, με βάση τις δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου και των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν, όταν το συνολικό ποσό των δαπανών που προσδιορίζεται κατά τα επόμενα άρθρα είναι ανώτερο από το συνολικό καθαρό εισόδημα των κατηγοριών Α' έως Ζ'.  Το εισόδημα που υπόκειται σε φόρο στην περίπτωση αυτή προσδιορίζεται κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 19 ". 
   Στο άρθρο 16 § 1   στην περ. α' του ν.2238/1994 προσδιορίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία του φορολογουμένου σε σαράντα (40) ευρώ ανά τμ έως τα ογδόντα (80) τμ και στην περ. θ' προσδιορίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη για τον άγαμο φορολογούμενο σε τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ. 
   Περαιτέρω, στο άρθρο 48  § 2 περ. β' του ίδιου νόμου ορίζεται ότι το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται σε τέκνα, από οποιαδήποτε αιτία, δε θεωρείται εισόδημά τους.( βλ. θέμα 32 του άρθρου 4 & θέμα 163α του άρθρου 8-9 στο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου-Αντ. Καραβοκύρη " Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών-Νομικών Προσώπων ").
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να αναγραφεί στον κωδ. 049 του εντύπου Ε1 θα ισούται με το 25% του συνολικού εισοδήματος, το οποίο στην περίπτωσή σας προσδιορίζεται στις 6000,00 ευρώ, με την προυπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλες δαπάνες διαβίωσης. Το ποσόν των 4440,00 ευρώ δεν αποτελεί εισόδημα και συνεπώς δε δηλώνεται στο έντυπο Ε1.

ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Γιάννη Δούσκα για την καλωσύνη του και την αναλυτική πληροφόρησή μου.
                                                                                            φιλικά
                                                                                     Μάριος Ζωγραφάκης

Προσθέστε τη δική σας απάντηση