Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Παρακράτηση φόρου σε ασφαλιστικό σύμβουλο

Πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου σε αμοιβές-προμήθειες που λαμβάνει ασφαλιστικός σύμβουλος από ασφαλιστικό πράκτορα, δεδομένου ότι οι ως άνω αμοιβές αποτελούν εισόδημα Δ' πηγής και για την παρακράτηση δεν αναφέρονται στο άρθρο 55 του Ν 2238/94 ?

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 55 § 1 περ ε' ορίζεται ότι : " Δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί,.......καθώς και επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ, όταν για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή για την εκτέλεση του σκοπού τους καταβάλλουν σε τρίτους, εκτός από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 186/1992, αμοιβές για οποιουδήποτε είδους παρεχόμενη υπηρεσία με αποδείξεις δαπανών σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΚΒΣ παρακρατούν φόρο είκοσι τοις εκατό (20%)."
   Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου στις αμοιβές που περιγράφετε. 
   Η σχετική μεταβολή της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν.2238/1994 επήλθε με ττην παράγραφο 10 του άρθρου 6 του ν.3842/2010.
   Κατά την άποψή μου - και σε αντίθεση με τα αναγραφόμενα στην ΠΟΛ 1135/2010, όπου σημειώνεται ότι με τις νέες διατάξεις δεν επέρχεται καμμία ουσιαστική μεταβολή - η μεταβολή είναι ουσιαστική διότι δεν ορίζονται πλέον ως υπόχρεες σε παρακράτηση φόρου 20% οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις αμοιβές που καταβάλλουν με την έκδοση εκκαθαρίσεων, καθότι οι νέες διατάξεις αναφέρονται  περιοριστικά στην απόδειξη δαπάνης του άρθρου 15 του ΚΒΣ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση