Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1111012/2064/Α0012 Έκπτωση εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1111012/2064/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού ετήσιου ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.

Στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης συμπεριλαμβάνονται, εκτός των άλλων οι αμοιβές που καταβάλλονται για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις γενικά, τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

2. Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό, με το Ο. 1823/9-6-1987 έγγραφό της, ότι το τεχνητό στήθος δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι όργανο αναγκαίο για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Κατά συνέπεια η δαπάνη για την τοποθέτησή του δεν εμπίπτει στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δεν μειώνει το φόρο του φορολογουμένου.

3. Επειδή στη συγκεκριμένη απόδειξη που μας στείλατε αναφέρεται ως αιτιολόγηση η «διόρθωση δυσμορφίας» χωρίς να ορίζεται το συγκεκριμένο μέρος του σώματος και ο τρόπος που έγινε, δηλαδή με αντικατάσταση μέλους του σώματος ή τοποθέτησης οργάνου αναγκαίου για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή όχι, πρέπει να ζητήσετε από τη φορολογούμενη περισσότερα στοιχεία (από την κλινική ή από το γιατρό) για το είδος της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε αυτή και εάν αυτή έγινε σε κλινική ή στο ιατρείο.

Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τοποθέτηση στήθους ή άλλου οργάνου μη αναγκαίου για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η δαπάνη αυτή δε συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και επομένως δεν μειώνει το ποσό του φόρου που προκύπτει.

Αν, όμως, πρόκειται για διόρθωση δυσμορφίας άλλου μέλους του σώματος, για λόγους υγείας, τότε το ποσό που καταβλήθηκε γι’ αυτό το λόγο εκπίπτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!