Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1089192/1593/Α0012 Φορολόγηση κατοίκου εξωτερικού που αποκτά εισόδημα από ακίνητα στην Ελλάδα.

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1089192/1593/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση κατοίκου εξωτερικού που αποκτά εισόδημα από ακίνητα στην Ελλάδα.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου υποβάλλεται σε φόρο με βάση τις φορολογικές κλίμακες.

2. Επίσης, με τις διατάξεις των παρ. 10 και 11 του ίδιου άρθρου και νόμου, όσο ι κατοικούν στην αλλοδαπή κα ι αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκετα ι στην Ελλάδα, στο ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο πρώτο κλιμάκιο της παραγράφου 1 προστίθετα ι ο φόρος , ο οποίος προκύπτει με την εφαρμογή του αναλογικού συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για κατοίκους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους.

Ακόμα, όσοι κατοικούν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν δικαιούνται τις μειώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 αυτού του άρθρου. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οι κάτοικοι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους.

3. Εξάλλου, με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 52 του Κώδικα φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), με βάση τη δήλωση του άρθρου 61 και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης του άρθρου 74 βεβαιώνεται ποσό ίσο με το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του φόρου που προκύπτει από τους βεβαιωτικούς αυτούς τίτλους, για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου οικονομικού έτους. Αν στους βεβαιωτικούς αυτούς τίτλους περιλαμβάνονται και εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατείται στην πηγή ή καταβάλλεται κατά τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων, ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε για τα εισοδήματα αυτά εκπίπτει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο. Αν το εισόδημα, με βάση το οποίο ενεργείται η βεβαίωση του φόρου, προσδιορίζεται κατά τρόπο τεκμαρτό, ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό αυτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το άρθρο αυτό. Για την καταβολή του φόρου της βεβαίωσης αυτής εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 9.

Η προηγούμενη διάταξη δεν εφαρμόζεται όταν: α)..................β) στους βεβαιωτικούς τίτλους περιλαμβάνονται μόνο εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες γενικά και από ι διοκατοίκηση .

4. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι σωστά βεβαιώθηκε φόρος στο δηλωθέν εισόδημά σας από ακίνητα.

Εάν επιθυμείτε να πληροφορηθείτε περαιτέρω για τον τρόπο που φορολογηθήκατε κατά τα προηγούμενα οικονομικά έτη και το οικονομικό έτος 2008, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στο Τμήμα Εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!