Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1078186/1267/Α0012 Αναγνώριση προς έκπτωση της δαπάνης αγοράς φαρμάκων.

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1078186/1267/Α0012

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση προς έκπτωση της δαπάνης αγοράς φαρμάκων.

Απαντώντας στην από 5-6-2008 αίτησή σας, που μας στάλθηκε από το γραφείο του Διευθυντή του Υφυπουργού, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α' της παρ.3 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού ετήσιου ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.

Στα έξοδα της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης δεν περιλαμβάνεται η αγορά φαρμάκων, εκτός από την περίπτωση φαρμακευτικής περίθαλψης στο νοσοκομείο ή την κλινική.

2. Επίσης, από τις διατάξεις της περ. η' της παρ.1 του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), όπως αυτή προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 8 του ν.3610/2007 και ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1/8/2007 και μετά, προβλέπεται η έκπτωση από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικού ετήσιου ποσού διαφόρων δαπανών, όπως π.χ. δαπάνες για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, σε ταβέρνες και εστιατόρια, παροχής υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού κ.λπ..

Σκοπός της προηγούμενης διάταξης είναι κυρίως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία αντικρουόμενων συμφερόντων, αφού για την έκπτωση των δαπανών αυτών θα απαιτείται η προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών του Κ.Β.Σ. (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.).

3. Πέραν των ανωτέρω, δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν από την Υπηρεσία μας θέμα έκπτωσης από το εισόδημα ή το φόρο εισοδήματος ως ιατρικό έξοδο της δαπάνης αγοράς φαρμάκων, αλλά θα εξετασθεί σε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!