Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εργατικά - Ασφαλιστικά

Σπανάκης Αίτημα για δυνατότητα ορθής επανάληψης των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας

Αθήνα, 7 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου

Τη δυνατότητα ορθής επανάληψης των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας, ζητάει ο Βασίλης Σπανάκης

Να δοθεί η δυνατότητα ορθής επανάληψης στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας σε κλειστές επιχειρήσεις και μόνο για όσους εργαζόμενους έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ζητάει από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση που κατέθεσε, πολλοί παράγοντες, όπως το μικρό χρονικό πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων στο “ΕΡΓΑΝΗ”, οι διαφορετικές περίοδοι υποβολής, οι συνεχόμενες παρατάσεις του Lockdown κ.α., είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες λογιστές-φοροτεχνικοί να δηλώσουν από παραδρομή λαθεμένα τις περιόδους αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021. 

«Επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των νέων μέτρων ο ρόλος του λογιστή-φοροτεχνικού ήταν καταλυτικός», ο κ. Σπανάκης ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα ορθής επανάληψης των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας σε κλειστές επιχειρήσεις και μόνο για όσους εργαζόμενους έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Να δοθεί η δυνατότητα ορθής επανάληψης στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας κλειστών επιχειρήσεων, για εργαζόμενους που έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021»

Κύριε Υπουργέ,

Το μικρό χρονικό πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”, οι διαφορετικές περίοδοι υποβολής, οι συνεχόμενες παρατάσεις του Lockdown, το κλείσιμο και το άνοιγμα των επιχειρήσεων και ό,τι αυτά συνεπάγονται από πλευράς δηλωτικών υποχρεώσεων στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”, σε συνδυασμό με τις καταληκτικές ημερομηνίες εν μέσω αργίας, είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες λογιστές-φοροτεχνικοί να δηλώσουν από παραδρομή λαθεμένα τις περιόδους αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

Δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης υλοποίησης των μέτρων στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, η επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας των μηνών Φεβρουάριου και Μαρτίου και μόνο για όσους έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή, αποτελεί ανακουφιστική λύση για τους εκατοντάδες λογιστές - φοροτεχνικούς.

Με τον τρόπο αυτό, μέσω της ορθής επανάληψης, μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να δηλωθούν αναδρομικά οι πραγματικές μέρες αναστολής που εκ παραδρομής αρχικά δε δηλώθηκαν για τους δύο αυτούς μήνες.

Επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των νέων μέτρων, ο ρόλος του λογιστή-φοροτεχνικού ήταν καταλυτικός.

Επειδή μέσω των λογιστικών γραφείων υλοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι (εργαζόμενοι και επιχειρηματίες) όσα θεσπίστηκαν από την Κυβέρνηση.

Επειδή εκτός από το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των δηλώσεων στο ΠΣ ΈΡΓΑΝΗ” πρέπει να συνυπολογιστούν και όλες οι άλλες υποχρεώσεις που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι επιχειρήσεις μέσω των λογιστών-φοροτεχνικών και οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της πανδημίας.

Επειδή οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες και πολλοί λογιστές βρίσκονται σε απόγνωση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα ορθής επανάληψης των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας σε κλειστές επιχειρήσεις και μόνο για όσους εργαζόμενους έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!