Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Σπανάκης Άμεση ανάγκη λύσης του ζητήματος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων

Αθήνα, 27 Μαΐου 2021

Δελτίο Τύπου

Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών – εκμισθωτών υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, ζητάει ο Βουλευτής Β. Σπανάκης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές, από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια.

Όπως αναφέρει, είναι πολλές σε όλη τη χώρα οι περιπτώσεις ιδιοκτητών – εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα (ή καθόλου) ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες.

Ο κ. Σπανάκης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να δώσουν άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές, από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια και πως προτίθενται να μεταχειριστούν φορολογικά τις περιπτώσεις εκείνες των ιδιοκτητών που έλαβαν μειωμένα ενοίκια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  • τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
  • τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Άμεση ανάγκη λύσης του ζητήματος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων»

Κύριοι Υπουργοί,

Εδώ και πολλούς μήνες, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχει λάβει τις νόμιμες αποζημιώσεις για τη μείωση / απαλλαγή καταβολής ενοικίου.

Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για επαγγελματικές μισθώσεις και το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις όπου μετά την αρχική μίσθωση έχει ακολουθήσει υπεκμίσθωση του ακινήτου από τον μισθωτή προς τρίτο (υπομισθωτή).

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση υπεκμίσθωσης, η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση ορίζει ότι όταν ο υπομισθωτής (τρίτος) δικαιούται μείωση ή απαλλαγή ενοικίου, δικαιούχος της νόμιμης αποζημίωσης είναι ο υπεκμισθωτής και ότι στις περιπτώσεις αυτές ο μισθωτής δεν δικαιούται μείωση ενοικίου και γι’ αυτό οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη - εκμισθωτή.

Όμως οι υπεκμισθωτές δεν ελάμβαναν καμιά αποζημίωση, περιέκοπταν τα μισθώματα των ιδιοκτητών και σε πολλές περιπτώσεις, παρότι από 1.1.2021 δικαιούντο αποζημίωση στο 60% του ενοικίου του υπομισθωτή τους, συνέχισαν να καταβάλουν και πάλι μειωμένα μισθώματα στους ιδιοκτήτες - εκμισθωτές ή και καθόλου, ειδικά αν ο δικός τους ΚΑΔ ήταν στην κατηγορία των πληττόμενων.

Έτσι, είναι πολλές σε όλη τη χώρα οι περιπτώσεις ιδιοκτητών - εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα (ή καθόλου) ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν

υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες.

Το εν λόγω πρόβλημα έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Επειδή συνιστά αδικία να μην αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες - εκμισθωτές υπεκμισθωμένων ακινήτων για το ποσό του ενοικίου που οι ίδιοι δεν έχουν εισπράξει, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει τίτλο και στόχο της τη στήριξη των εκμισθωτών.

Επειδή οι ανωτέρω ιδιοκτήτες - εκμισθωτές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ταμειακά προβλήματα, καθώς εδώ και πάνω από έναν χρόνο είτε δεν εισπράττουν καθόλου είτε εισπράττουν μειωμένα ενοίκια χωρίς να αποζημιωθούν.

Επειδή σε λίγες εβδομάδες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος τους και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ με τον συμπληρωματικό φόρο.

Επειδή η κατάσταση αυτή, αν δεν λυθεί άμεσα, δημιουργεί προστριβές σε εκατοντάδες μισθώσεις, με συνέπεια ακόμη και δικαστικές διαμάχες.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να δώσετε άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια;

2) Πως προτίθεστε να μεταχειριστείτε φορολογικά τις περιπτώσεις εκείνες όπου ιδιοκτήτες έλαβαν μειωμένα ενοίκια;

3) Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!