Συχνές ερωτήσεις Α.Α.Δ.Ε.

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Γ.Γ.Π.Σ.: Τυποποιημένες τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης

Κράτη μέλη που περιλαμβάνονται στο Τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας

Ποια είναι τα Κράτη-Μέλη που περιλαμβάνονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας;
Από 1 Ιανουαρίου 2007 το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας περιλαμβάνει τα εδάφη των κατωτέρω Κρατών-Μελών:

1. του Βασιλείου του Βελγίου,
2. του Βασιλείου της Δανίας, πλην των νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας,
3. της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πλην της νήσου Ελιγολάνδης και του Μπίσινγεν,
4. της Ελληνικής Δημοκρατίας,
5. της Ισπανίας, πλην της Θέουτας και Μελλίλας,
6. της Γαλλικής Δημοκρατίας, εκτός από τα υπερπόντια εδάφη, Σαιν Πιέρ και Μικελόν και Μαγιόττε,
7. της Ιρλανδίας,
8. της Ιταλικής Δημοκρατίας, πλην των δήμων Livigno-Campione d' Italia και των εθνικών υδάτων της λίμνης του Λουγκάνο μεταξύ της όχθης και της πολιτικής μεθορίου της περιοχής μεταξύ Ponte Tresa και Porto Ceresio,
9. του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου,
10. το ευρωπαϊκό έδαφος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών,
11. της Δημοκρατίας της Αυστρίας,
12. της Πορτογαλικής Δημοκρατίας,
13. της Δημοκρατίας της Φιλανδίας,
14. του Βασιλείου της Σουηδίας,
15. του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, των νήσων Μάγχης και της νήσου Μαν,
16. της Τσεχικής Δημοκρατίας,
17. της Δημοκρατίας της Λετονίας,
18. της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας,
19. της Δημοκρατίας της Σλοβενίας,
20. της Δημοκρατίας της Μάλτα
21. της Δημοκρατίας της Εσθονίας,
22. της Δημοκρατίας της Λιθουανίας,
23. της Δημοκρατίας της Πολωνίας,
24. της Σλοβάκικης Δημοκρατίας,
25. της Κυπριακής Δημοκρατίας,
26. της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και 
27. της Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

Κράτη Μέλη που δεν περιλαμβάνονται στο Τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας(εκτός εφαρμογής Φ.Π.Α.).

Ποια είναι τα Κράτη-Μέλη που δεν περιλαμβάνονται στο φορολογικό έδαφος της Κοινότητας;
O φόρος προστιθεμένης αξίας δεν εφαρμόζεται στα ακόλουθα εδάφη τα οποία αποτελούν τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας :

 • το Άγιον Όρος,
 • τις Κανάριες νήσους,
 • τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα,
 • τις νήσους Ώλαντ (Εland),
 • τις αγγλονορμανδικές νήσους.

O φόρος προστιθεμένης αξίας δεν εφαρμόζεται στα ακόλουθα εδάφη τα οποία δεν αποτελούν τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας :

 • τη νήσο Ελιγολάνδη,
 • την περιοχή του Μπύζιγκεν,
 • τη Θέουτα,
 • τη Μελίλια,
 • το Λιβίνιο,
 • την Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια,
 • τα ιταλικά ύδατα της λίμνης του Λουγκάνο.

Σημειώνεται ότι οι πράξεις που διενεργούνται μεταξύ της Ελλάδος και του Πριγκιπάτου του Μονακό, θεωρούνται ως πράξεις διενεργούμενες από ή προς τη Γαλλική Δημοκρατία και οι πράξεις που διενεργούνται μεταξύ της Ελλάδος και της νήσου Μαν, θεωρούνται ως πράξεις διενεργούμενες από ή προς το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.

Διεθνείς Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές με τρίτες Χώρες

Πώς διενεργούνται οι διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές με τρίτες χώρες;

 • Διεθνείς Μεταφορές με χώρες εκτός Ε.Ε.(Τρίτες Χώρες) στα πλαίσια διμερών Συμφωνιών

Οι διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές με οχήματα Φ.Δ.Χ της χώρας μας με τις τρίτες χώρες, είτε προς αυτές (διμερείς), είτε μέσω αυτών (τράνζιτ), είτε τριγωνικές, καθορίζονται από Διμερείς Συμφωνίες και διενεργούνται στα πλαίσια αυτών των Διμερών Συμφωνιών.

Οι μεταφορές αυτές διενεργούνται με έντυπο Άδειας Διέλευσης (ατελής άδεια ή με καταβολή τελών) για διμερή, transit ή τριγωνική μεταφορά όταν αυτό απαιτείται από τη Διμερή Συμφωνία.

Τριγωνική μεταφορά, είναι η μεταφορά που διενεργείται μεταξύ δύο χωρών αλλά από αυτοκίνητο που είναι καταγεγραμμένο σε τρίτη χώρα. 
π.χ Ελληνικό φορτηγό φορτώνει από Ουκρανία με προορισμό τη Ρωσία, η οποία μπορεί να διενεργηθεί με τη χρήση άδειας τρίτων χωρών ή με άδεια ΕΔΥΜ

Η Άδεια διέλευσης είναι προσωπική  (εκδίδεται στο όνομα της μεταφορικής επιχείρησης) και  δεν μεταβιβάζεται σε τρίτους,  ισχύει για ένα πλήρες ταξίδι μετ΄επιστροφής, δηλαδή η χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας θα είναι τόση όση χρειάζεται για την πραγματοποίηση μιας μεταφοράς.

Ο Έλληνας μεταφορέας για να διενεργήσει μια  διεθνή εμπορευματική μεταφορά σε μια άλλη χώρα εφοδιάζεται με την σχετική  άδεια  από τα τελωνεία εξόδου της χώρας μας.

 • Διεθνείς Μεταφορές με Χώρες εκτός ΕΕ (Τρίτες Χώρες) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Υπουργών Μεταφορών(ΕΔΥΜ-CEMT-ECMT)

Για τη διενέργεια διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών σε τρίτες χώρες, δίνεται η δυνατότητα σε μεταφορείς χωρών που είναι ενταγμένες στην ΕΔΥΜ να διενεργούν μεταφορές βάσει αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών (ΕΔΥΜ) είναι διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός κρατών μελών της ΕΔΥΜ.

Κ-Μ της ΕΔΥΜ:
Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν,Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία,Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, FYROM, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία,  Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Αγγλία.

Η διενέργεια διεθνούς οδικής εμπορευματικής μεταφοράς με Άδεια ΕΔΥΜ, προϋποθέτει την ύπαρξη επί του ΦΔΧ αυτοκινήτου κατά την διάρκεια του ταξιδιού

 • εντύπου της Αδείας ΕΔΥΜ και
 • του Βιβλίου Δρομολογίων ,

τα οποία να έχουν χορηγηθεί στον ίδιο μεταφορέα, ώστε να επιδεικνύονται όταν ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, εφόσον έχουν συμπληρωθεί ανάλογα από τον μεταφορέα.

Οι άδειες ΕΔΥΜ παρέχουν το δικαίωμα για τη διενέργεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών :

 • από την Ελλάδα προς τα άλλα Κ-Μ της ΕΔΥΜ και αντίστροφα
 • διαμέσου Κ-Μ της ΕΔΥΜ (transit)
 •  από οποιοδήποτε Κ-Μ της ΕΔΥΜ προς οποιοδήποτε άλλο και αντίστροφα

Οι άδειες ΕΔΥΜ:

 • δεν παρέχουν δικαίωμα για τη διενέργεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών μέσα στην επικράτεια των ΚΜ της ΕΔΥΜ, δηλαδή μεταφορών στις οποίες τα σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης βρίσκονται μέσα στο ίδιο ΚΜ
 • είναι προσωπικές (εκδίδονται στο όνομα του δικαιούχου μεταφορέα), αμεταβίβαστες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα οχήματα της μεταφορικής επιχείρησης με διαδοχικό τρόπο

Ο Οδηγός της ΕΔΥΜ βρίσκεται εδώ.

http://www.internationaltransportforum.org/Pub/pdf/08MQguide.pdf

Αριθμός EORI (Economic Operator Registration and Indentification)

Τι είναι ο αριθμός EORI;
Ο αριθμός EORI είναι ένας μοναδικός αριθμός που χορηγείται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές των Κρατών Μελών στους οικονομικούς φορείς οι οποίοι στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων εμπλέκονται σε συναλλαγές που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία.

Από την στιγμή που χορηγείται ο αριθμός EORI σε έναν οικονομικό φορέα, ο συγκεκριμένος αριθμός θα χρησιμοποιείται από τον φορέα σε όλες τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μοναδικός αριθμός αναγνώρισης.

Ποια η χρήση του αριθμού EORI;
Η χρήση του αριθμού EORI διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν θεσμοθετηθεί με τον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) 648/2005 και τις Διατάξεις Εφαρμογής του (Κανονισμός (ΕΚ) 1875/2006) καθώς όλοι οι οικονομικοί φορείς είναι δυνατόν να αναγνωρισθούν άμεσα από τον αριθμό EORI που τους έχει χορηγηθεί προς χρήση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι είναι το Σύστημα Καταχώρησης και Αναγνώρισης Οικονομικών Φορέων (ΕΟS-Economic Operator System);
Όλοι οι αριθμοί EORI που χορηγούνται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές των Κρατών Μελών καταχωρούνται σε μία κεντρική βάση δεδομένων η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος αυτού έχει ξεκινήσει από την 1 Ιουλίου 2009.

Πότε θα χρησιμοποιείται ο αριθμός EORI;
O μοναδικός αριθμός EORI θα χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, κατά την υποβολή στις τελωνειακές αρχές, στοιχείων πριν από την άφιξη και πριν από την αναχώρηση των εμπορευμάτων που εισέρχονται ή εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας καθώς και κατά την διαδικασία εισαγωγής και θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, εξαγωγής και διαμετακόμισης. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιείται κατά την ανταλλαγή πληροφοριών από τις τελωνειακές αρχές όσον αφορά στην διακίνηση των εμπορευμάτων.

Ποιος οικονομικός φορέας πρέπει να έχει αριθμό EORI;
Ο αριθμός EORI χορηγείται: 

 • Στους οικονομικούς φορείς που στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων εμπλέκονται σε συναλλαγές που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία και οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Ο αριθμός EORI χορηγείται από την αρμόδια αρχή του Κράτους Μέλους στην οποία ο οικονομικός φορέας είναι εγκατεστημένος.

           Πιο συγκεκριμένα αριθμό EORI μπορούν να λάβουν μόνον οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα από τις                          αρμόδιες στην Ελλάδα τελωνειακές αρχές. Οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα λαμβάνουν αριθμό EORI                    από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του Κράτους Μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένοι. 

 • Στους οικονομικούς φορείς που δεν είναι εγκατεστημένοι στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας εφόσον πραγματοποιούν μία ή και περισσότερες από τις ακόλουθες τελωνειακές διαδικασίες: 
 • υποβάλλουν στην Κοινότητα συνοπτική ή τελωνειακή διασάφηση πλην των εξής: 

             1.τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα άρθρα 225 έως 238 του Κανονισμού (ΕΚ) 2454/93 ή 
             2.τελωνειακή διασάφηση που υποβάλλεται για την διαδικασία της προσωρινής εισαγωγής

 • υποβάλλουν στην Κοινότητα συνοπτική διασάφηση εισόδου ή εξόδου 
 • διαχειρίζονται αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης σύμφωνα με το Άρθρο 185 παράγραφος 1 
 • υποβάλλουν αίτηση για άδεια, σύμφωνα με τα Άρθρα 324α ή 372. 
 • υποβάλλουν αίτηση για πιστοποιητικό εγκεκριμένου οικονομικού φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 14α

Στην περίπτωση όπου οι οικονομικοί φορείς δεν είναι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα, ο αριθμός EORI χορηγείται από την αρμόδια αρχή του Κράτους Μέλους στο οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά μία από τις ανωτέρω αναφερόμενες διαδικασίες. 
Όσον αφορά στην Ελλάδα αρμόδιες αρχές για την χορήγηση του αριθμού EORI είναι όλα τα μηχανογραφημένα τελωνεία της χώρας.

Ποια η δομή του αριθμού αναγνώρισης – ΕΟRI;
- Η δομή του αριθμού αναγνώρισης – ΕΟRI ο οποίος χορηγείται στους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα αποτελείται από:

 • τον κωδικό ISO alpha-2 (GR) της χώρας μας
 • τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του οικονομικού φορέα.

- Η δομή του αριθμού αναγνώρισης – ΕΟRI ο οποίος χορηγείται στους οικονομικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες αποτελείται από: 

 • τον κωδικό ISO alpha-2 (GR) της χώρας μας 
 • τον κωδικό της χώρας ISO alpha-2 στην οποία είναι εγκατεστημένος ο οικονομικός φορέας όπως αυτός έχει καθορισθεί από την σχετική κοινοτική νομοθεσία
 • τον αύξοντα συστημικό αριθμό που παράγεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων

Πώς χορηγείται ο αριθμός EORI;
Οι οικονομικοί φορείς προκειμένου να λάβουν αριθμό EORI πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση αριθμού EORI. Ωστόσο για διευκόλυνση των οικονομικών φορέων στις ακόλουθες κατηγορίες οικονομικών φορέων έχει χορηγηθεί οίκοθεν αριθμός EORI:

 • Κύριοι υπόχρεοι που είχαν τηρήσει τελωνειακές διατυπώσεις (διαμετακόμισης) εντός του χρονικού διαστήματος από της 1ης Ιανουαρίου 2006 μέχρι και της 31ης Μαρτίου 2009.
 • Εξαγωγείς που είχαν τηρήσει τελωνειακές διατυπώσεις εντός του χρονικού διαστήματος από της 1ης Ιανουαρίου 2006 μέχρι και της 31ης Μαρτίου 2009.
 • Εισαγωγείς που είχαν τηρήσει τελωνειακές διατυπώσεις εντός του χρονικού διαστήματος από της 1ης Ιανουαρίου 2008 μέχρι και της 31ης Μαρτίου 2009.
 • Εκτελωνιστές.

Συνιστάται στους οικονομικούς φορείς που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες που προσδιορίζονται ανωτέρω καθώς και στους εγκατεστημένους σε Τρίτη χώρα να υποβάλλουν την απαιτούμενη αίτηση-δήλωση για την χορήγηση του αριθμού ΕΟRI πριν από την πρώτη τους συναλλαγή με τις τελωνειακές αρχές για την οποία απαιτείται η κατοχή αριθμού EORI.
Σχετικές πληροφορίες για τον αριθμό ΕΟRI έχουν αναρτηθεί στα χρήσιμα έγγραφα & πληροφορίες/οδηγίες Τελωνειακών διαδικασιών

Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (Authorised Economic Operator)

Τι είναι ο θεσμός του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα;
Η ανάγκη διασφάλισης των συναλλαγών που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τρίτες χώρες καθώς και η αναγκαιότητα της συμμόρφωσης των οικονομικών φορέων με συγκεκριμένους κανόνες προστασίας και ασφάλειας οδήγησε την Κοινότητα στον θεσμό του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα. 

Πρόθεση της Κοινότητας είναι η χορήγηση της ιδιότητας του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα σε αξιόπιστους οικονομικούς φορείς οι οποίοι θα επωφελούνται τόσο σε επίπεδο απλουστεύσεων που προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία όσο και σε επίπεδο τελωνειακών διευκολύνσεων όσον αφορά στους τελωνειακούς ελέγχους. Ο στόχος της έννοιας του εγκεκριμένου είναι να παρέχει αμοιβαία αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει ταχύτερο τελωνισμό των εμπορευμάτων και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Η αναγνώριση ενός οικονομικού φορέα ως εγκεκριμένου θα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα καθώς η ιδιότητα αυτή θα συνεπάγεται την συμμόρφωση του φορέα με πολύ αυστηρά κριτήρια. Εάν δε ο φορέας είναι εγκεκριμένος και ως προς τις προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας, τότε η ιδιότητα αυτή αποτελεί πιστοποίηση συναλλακτικής φερεγγυότητας και αξιοπιστίας. 

Στόχος της Κοινότητας και των Κρατών-Μελών είναι η ισορροπία που πρέπει να τηρείται μεταξύ των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληροί ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας και των απλοποιήσεων και των διευκολύνσεων των οποίων θα επωφελείται.

Ποιοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση του πιστοποιητικού του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα;
Αίτηση για την χορήγηση του πιστοποιητικού εγκεκριμένου οικονομικού φορέα μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι οικονομικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα εφόσον όμως στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία. Εξαίρεση από την προϋπόθεση εγκατάστασης στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας αποτελεί η περίπτωση σύναψης διεθνούς συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και τρίτης χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος ο φορέας και η περίπτωση αεροπορικής ή ναυτιλιακής εταιρείας που δεν είναι εγκατεστημένη στην Κοινότητα αλλά διαθέτει σε αυτή περιφερειακό γραφείο και επωφελείται των ήδη υφισταμένων απλοποιήσεων που προβλέπονται στα άρθρα 324ε, 445 ή 448 ( διατάξεις του άρθρου 14ζ παράγραφοι α και β του Κανονισμού 1875/2006). 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αίτηση για την ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα μπορούν να υποβάλλουν οι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα οικονομικοί φορείς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως οι κατασκευαστές των εμπορευμάτων, οι εξαγωγείς, οι μεταφορικές εταιρείες, οι διαμεταφορείς, οι διαχειριστές αποθηκών, οι εκτελωνιστές και οι εισαγωγείς.

Ποια τα κριτήρια για την χορήγηση του πιστοποιητικού του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα;
Σύμφωνα με το άρθρο 5α του Καν. 648/2005 τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας οικονομικός φορέας προκειμένου να του χορηγηθεί το πιστοποιητικό του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα περιλαμβάνουν:

 • κατάλληλο ιστορικό συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις 
 • ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης εμπορικών και, κατά περίπτωση, μεταφορικών καταχωρήσεων το οποίο επιτρέπει τους κατάλληλους τελωνειακούς ελέγχους.
 • κατά περίπτωση, αποδεδειγμένη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα 
 • κατά περίπτωση, κατάλληλες προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας.

Τα κριτήρια αυτά αναλύονται περισσότερο παρακάτω στο κείμενο.

Ιστορικό συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις (Καν. (ΕΚ) αριθ. 1875/2006 άρθρο 14η)
Το ιστορικό συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις θεωρείται ικανοποιητικό εφόσον τα 3 τελευταία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης δεν έχουν διαπραχθεί σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας από κανένα από τα ακόλουθα πρόσωπα: 

 • τον αιτούντα
 • τα πρόσωπα που διοικούν την εταιρεία ή ασκούν τον έλεγχο διοίκησης
 • τον νόμιμο αντιπρόσωπο της εταιρείας σε τελωνειακά θέματα 
 • τον υπεύθυνο της εταιρείας σε τελωνειακά θέματα.

Ωστόσο εάν έχουν παρέλθει λιγότερα από 3 χρόνια από την έναρξη δραστηριότητας της εταιρείας, το ιστορικό συμμόρφωσης κρίνεται βάση των στοιχείων και των πληροφοριών που έχουν στην διάθεσή τους οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Ικανοποιητικό σύστημα διαχείρισης εμπορικών και, κατά περίπτωση, μεταφορικών καταχωρήσεων το οποίο επιτρέπει τους κατάλληλους τελωνειακούς ελέγχους. 
(Καν. (ΕΚ) αριθ. 1875/2006 άρθρο 14θ)
Το σύστημα διαχείρισης εμπορικών και, κατά περίπτωση, μεταφορικών καταχωρήσεων θεωρείται ικανοποιητικό εφόσον πληρούνται από την εταιρεία οι ακόλουθες απαιτήσεις: 

 • Υπάρχει σύστημα λογιστικής που είναι σύμφωνο με τις γενικά αποδεκτές αρχές της λογιστικής που εφαρμόζονται στο Κράτος Μέλος στο οποίο τηρούνται οι λογιστικές καταχωρίσεις
 • Επιτρέπεται στην τελωνειακή αρχή η φυσική ή ηλεκτρονική πρόσβαση στις τελωνειακές και, κατά περίπτωση, μεταφορικές καταχωρίσεις
 • Το σύστημα εφοδιαστικής διαχείρισης επιτρέπει την διάκριση Κοινοτικών και μη Κοινοτικών εμπορευμάτων. 
 • Η εταιρεία διαθέτει κατάλληλη διοικητική οργάνωση για την διαχείριση των εμπορευμάτων και σύστημα εσωτερικών ελέγχων που ανιχνεύει τις τυχόν παράνομες ή παράτυπες συναλλαγές.
 • Η εταιρεία διαθέτει ικανοποιητικές διαδικασίες για την διαχείριση των αδειών και των εγκρίσεων που αφορούν μέτρα εμπορικής πολιτικής ή συναλλαγές αγροτικών προϊόντων 
 • Εφαρμόζονται ικανοποιητικές διαδικασίες ως προς την αρχειοθέτηση των στοιχείων της εταιρείας ενώ διασφαλίζεται η προστασία των πληροφοριών
 • Η εταιρεία ενημερώνει τις τελωνειακές αρχές στην περίπτωση εντοπισμού προβλημάτων που αφορούν την συμμόρφωση της και ορίζει σημεία επαφής με αντικείμενο την ενημέρωση των τελωνειακών αρχών.
 • Η εταιρεία εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα που αφορούν την ασφάλεια της τεχνολογίας της πληροφορικής και την προστασία του μηχανογραφικού της συστήματος από μη εξουσιοδοτημένη παρείσφρηση.

Αποδεδειγμένη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα 
(Καν. (ΕΚ) αριθ. 1875/2006 άρθρο 14ι)
Η χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα αποδεικνύεται με την απρόσκοπτη και χωρίς οικονομικά προβλήματα λειτουργία της εταιρείας για τα τελευταία 3 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης χορήγησης καθώς και με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Εάν έχουν παρέλθει λιγότερα από 3 χρόνια από την έναρξη δραστηριότητας της εταιρείας, η χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα κρίνεται βάση των στοιχείων και των πληροφοριών που έχουν στην διάθεσή τους οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Κατάλληλες προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας 
(Καν. (ΕΚ) αριθ. 1875/2006 άρθρο 14ια)
Η εταιρεία θεωρείται ότι τηρεί κατάλληλα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για τις δραστηριότητες που καλύπτονται από το πιστοποιητικό, διαθέτουν συστήματα που αποτρέπουν την παράνομη είσοδο και παρέχουν προστασία από παράνομες διεισδύσεις.
 • Η εταιρεία εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ελέγχου πρόσβασης, ώστε να παρεμποδίζεται η πρόσβαση χωρίς άδεια σε χώρους παράδοσης/παραλαβής εμπορευμάτων, αποβάθρες φόρτωσης και χώρους φορτίων.
 • Η εταιρεία έχει λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας έναντι της εισόδου, αντικατάστασης και απώλειας οποιονδήποτε υλικών και παραβίασης μονάδων.
 • Η εταιρεία εφαρμόζει διαδικασίες σχετικά με την διαχείριση αδειών εισαγωγής ή και εξαγωγής που συνδέονται με απαγορεύσεις και περιορισμούς και επίσης για την διάκριση των εμπορευμάτων αυτών από άλλα εμπορεύματα.
 • Η εταιρεία έχει εφαρμόσει μέτρα που επιτρέπουν τον προσδιορισμό με σαφήνεια όλων των επιχειρηματικών της εταίρων στην αλυσίδα εφοδιασμού κατά την διακίνηση του εμπορεύματος από τον κατασκευαστή έως τον τελικό παραλήπτη.
 • Η εταιρεία εφαρμόζει ελέγχους ασφάλειας που αφορούν τους υπαλλήλους που εργάζονται σε ευαίσθητες θέσεις από άποψη ασφάλειας και διενεργεί τακτικούς ελέγχους.
 • Η εταιρεία διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή εργαζομένων σε προγράμματα ευαισθητοποίησης σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια.

Τα Κράτη Μέλη λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω χορηγούν τρία πιστοποιητικά εγκεκριμένου οικονομικού φορέα ανάλογα με τα κριτήρια που θα πληροί και τις απλοποιήσεις ή/και τις διευκολύνσεις από τις οποίες θα επωφελείται ο οικονομικός φορέας.

Ποια είναι τα Πιστοποιητικά του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα;
Τα πιστοποιητικά που χορηγούνται για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς είναι: 

 • Πιστοποιητικό Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα - Τελωνειακές Απλουστεύσεις.

Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται στους οικονομικούς φορείς που θέλουν να επωφεληθούν από τις απλοποιήσεις που προβλέπονται στην τελωνειακή νομοθεσία. Σε αυτή την περίπτωση οι φορείς θα πρέπει να τηρούν τα κριτήρια του ιστορικού συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις, του επαρκούς συστήματος διαχείρισης εμπορικών καταχωρήσεων και της αποδεδειγμένης χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας. Δεν χρειάζεται ωστόσο να τηρούνται από τον οικονομικό φορέα κατάλληλες προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας.

 • Πιστοποιητικό Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα - Ασφάλεια και Προστασία

Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται στους οικονομικούς φορείς που θέλουν να επωφεληθούν από διευκολύνσεις σε τελωνειακούς ελέγχους σχετικούς με την προστασία και την ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτή οι φορείς θα πρέπει να τηρούν και τα τέσσερα κριτήρια που προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 5α του Καν 648/2005, δηλαδή τα τρία κριτήρια που απαιτούνται για το πιστοποιητικό των τελωνειακών απλουστεύσεων και να πληρούν επίσης το κριτήριο των κατάλληλων προδιαγραφών ασφάλειας και προστασίας.

 • Πιστοποιητικό Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα - Τελωνειακές Απλουστεύσεις/ Ασφάλεια και Προστασία

Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται στους οικονομικούς φορείς που θέλουν να επωφεληθούν και από τις απλοποιήσεις που προβλέπονται στην τελωνειακή νομοθεσία και από διευκολύνσεις σε τελωνειακούς ελέγχους σχετικούς με την προστασία και την ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτή οι φορείς θα πρέπει επίσης, να τηρούν και τα τέσσερα κριτήρια που προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 5α του Καν 648/2005, δηλαδή τα κριτήρια του ιστορικού συμμόρφωσης προς τις τελωνειακές απαιτήσεις, του επαρκούς συστήματος διαχείρισης εμπορικών καταχωρήσεων, της αποδεδειγμένης χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας και των κατάλληλων προδιαγραφών ασφάλειας και προστασίας.

Ποια τα οφέλη για τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς;
Τα οφέλη των εγκεκριμένων οικονομικών φορέων τα οποία περιγράφονται διεξοδικά  εδώ , εξαρτώνται από το είδος του πιστοποιητικού που τους έχει χορηγηθεί. 
Η έναρξη εφαρμογής των πλεονεκτημάτων αυτών θα λάβει χώρα σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ποια είναι η διαδικασία αίτησης για την χορήγηση πιστοποιητικού ΑΕΟ; (Κανονισμός 1875/2006 άρθρα 14ιβ, 14ιγ, 14ιδ, 14ιε, 14ιστ)
Η αίτηση για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ΑΕΟ υποβάλλεται γραπτώς ή σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1Γ του κανονισμού 1875/2006.

Πολυεθνικές, Θυγατρικές, Παραρτήματα Εταιρειών 
Το πιστοποιητικό του εγκεκριμένου δεν χορηγείται σε ομίλους εταιρειών. Κάθε μία από τις εταιρείες στον όμιλο αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο συνεπώς στην περίπτωση μητρικής και θυγατρικών εταιριών θα πρέπει κάθε εταιρεία να υποβάλλει ξεχωριστά την αίτηση για την χορήγηση του πιστοποιητικού. Στην περίπτωση παραρτήματος εταιρίας δεν χρειάζεται ξεχωριστή αίτηση γιατί το παράρτημα δεν αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο.  

Που κατατίθεται η αίτηση για την χορήγηση του πιστοποιητικού. 
Η αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία θα κατατεθεί η αίτηση προσδιορίζεται στο άρθρο 14δ του Καν.1875/2006. Η αίτηση θα πρέπει να κατατίθεται στην τελωνειακή αρχή του Κράτους Μέλους που έχει την καλύτερη δυνατή γνώση για τις τελωνειακές δραστηριότητες του αιτούντος, δηλαδή όπου πληρούνται ταυτόχρονα οι παρακάτω προϋποθέσεις: 

 • Όπου τηρείται το αρχείο με τα τελωνειακά παραστατικά ή εφόσον υπάρχει η δυνατότητα όπου υπάρχει πρόσβαση από την τελωνειακή υπηρεσία στο μηχανογραφικό σύστημα του αιτούντος με τις κύριες λογιστικές καταχωρίσεις 
 • Όπου λαμβάνουν χώρα οι τελωνειακές δραστηριότητες.

Στην χώρα μας οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης πιστοποιητικού Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα είναι η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής και η Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Άμεσος έλεγχος της αίτησης 
Η αίτηση δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. η αίτηση δεν έχει κατατεθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1Γ του κανονισμού 1875/2006 
 2. η αίτηση δεν έχει κατατεθεί στην αρμόδια τελωνειακή αρχή
 3. η αίτηση κατατίθεται πριν από την παρέλευση τριών ετών από την ανάκληση του πιστοποιητικού που είχε χορηγηθεί στον αιτούντα
 4. αν ο αιτών έχει καταδικασθεί για σοβαρό ποινικό αδίκημα που συνδέεται με την οικονομική του δραστηριότητα 
 5. αν ο αιτών τελεί υπό διαδικασία πτώχευσης κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης 
 6. αν ο νόμιμος αντιπρόσωπος του αιτούντος σε τελωνειακά θέματα έχει καταδικασθεί για σοβαρό ποινικό αδίκημα σχετικό με παράβαση της τελωνειακής νομοθεσίας και συνδεόμενο με την δραστηριότητά του ως νόμιμου αντιπροσώπου.

Πώς εκδίδονται τα πιστοποιητικά του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα; (Κανονισμός 1875/2006 άρθρα 14ιβ, 14ιγ, 14ιδ,14ιε, 14ιστ)
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή από την Τελωνειακή Αρχή εξετάζονται τα κριτήρια χορήγησης του πιστοποιητικού. Εφόσον πληρούνται χορηγείται το πιστοποιητικό του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα το οποίο αρχίζει να ισχύει από την δέκατη ημέρα μετά την ημερομηνία έκδοσης. 

Το πιστοποιητικό ΑΕΟ αναγνωρίζεται σε όλα τα Κράτη Μέλη ενώ η διάρκεια ισχύος του είναι απεριόριστη. Στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται κατά το στάδιο της εξέτασης ότι κάποια από τα κριτήρια δεν πληρούνται από τον οικονομικό φορέα, η αίτηση απορρίπτεται και η αρμόδια τελωνειακή αρχή ενημερώνει την εταιρία για το σκεπτικό απόρριψης της αίτησης. 

Στην χώρα μας, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για την έκδοση των πιστοποιητικών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα είναι η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής και η Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Πότε αναστέλλεται η ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα; (Κανονισμός 1875/2006 άρθρα 14ιη, 14ιθ, 14κ,14κα)
Η ιδιότητα του εγκεκριμένου είναι δυνατόν να ανακληθεί από τις τελωνειακές αρχές στην περίπτωση που

 1. οι τελωνειακές αρχές έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι ο οικονομικός φορέας έχει διαπράξει πράξη η οποία υπόκειται σε ποινική δίωξη και άπτεται της τελωνειακής νομοθεσίας ή
 2. όταν διαπιστώνεται μη συμμόρφωση του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα με τα κριτήρια χορήγησης του πιστοποιητικού ΑΕΟ.

Η αναστολή της ιδιότητας του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα είτε λαμβάνει χώρα άμεσα όταν αυτό επιβάλλεται λόγω της σοβαρότητας της απειλής είτε δίνεται στην εταιρεία ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ( 30 ημερολογιακές ημέρες) για την τακτοποίηση των κριτηρίων χορήγησης του πιστοποιητικού. 

Εάν ο οικονομικός φορέας δεν καταφέρει να τακτοποιήσει τα κριτήρια χορήγησης εντός των 30 ημερολογιακών ημερών η ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα αναστέλλεται για 30 ημερολογιακές ημέρες.

Όταν ο φορέας δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσει την κατάσταση στο προαναφερθέν διάστημα αλλά προσκομίσει αποδείξεις ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνο για την διόρθωση της κατάστασης, τότε η τελωνειακή αρχή χορηγεί επιπλέον 30 ημερολογιακές ημέρες αναστολής.

Στην περίπτωση όπου ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει διαπράξει πράξη που υπόκειται σε ποινική δίωξη η αναστολή της ιδιότητάς του διαρκεί όσο το διάστημα της δικαστικής διαδικασίας. 

Εάν ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας αποτύχει να διορθώσει την κατάσταση εντός των ανωτέρω προθεσμιών, το πιστοποιητικό ανακαλείται. Στην αντίθετη περίπτωση (όταν ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας πληροί ξανά τα κριτήρια χορήγησης του πιστοποιητικού) η αναστολή ανακαλείται.

Πότε ανακαλείται η ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα; (Κανονισμός 1875/2006 άρθρο 14κβ)
Το πιστοποιητικό του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα ανακαλείται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

 • Όταν έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με την τελωνειακή νομοθεσία.
 • Όταν ο εγκεκριμένος οικονομικός φορέας δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα κατά την διάρκεια της περιόδου αναστολής.
 • Κατόπιν αιτήσεως του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα.

Τι είναι το Δασμολόγιο της Ε.Ε. ;

 • A.Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.

Οι δασμολογικές επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., καθορίζονται στο «Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.» (Συνδυασμένη Ονοματολογία - Καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). 

Το εν λόγω Κοινό Δασμολόγιο τροποποιείται κάθε έτος και δημοσιεύεται συνήθως την τελευταία ημέρα του μηνός Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους του έτους εφαρμογής στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε, σειρά L. 

Το Κοινό Δασμολόγιο που ισχύει για το έτος 2011 περιλαμβάνεται στον Καν(ΕΕ) 861/2010 
Το ύψος της δασμολογικής επιβάρυνσης για κάθε εμπόρευμα που εισάγεται στην Ε.Ε., προσδιορίζεται κατά τον τελωνισμό από το αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής με βάση τη δασμολογική κατάταξη του εμπορεύματος στο προαναφερόμενο Κοινό Δασμολόγιο, δηλαδή την εύρεση της σωστής δασμολογικής διάκρισης που υπάγεται το εμπόρευμα και της δασμολογικής επιβάρυνσης που αντιστοιχεί στη διάκριση αυτή.

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι εισαγωγείς ή εξαγωγείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια δασμολογική διάκριση υπάγεται το προϊόν που πρόκειται να εισαχθεί ή να εξαχθεί, μπορούν να ζητούν την έκδοση «Δεσμευτικής Δασμολογικής Πληροφορίας» (Δ.Δ.Π.) από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή (Δ/νση 17η – Τμήμα Α΄). 

Η νομική βάση του κοινοτικού συστήματος παροχής Δ.Δ.Π. βρίσκεται στον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα (καν. 2913/92) και στις Διατάξεις Εφαρμογής αυτού (καν. 2454/93).

Κάθε Δ.Δ.Π. δεσμεύει τις τελωνειακές αρχές όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. για περίοδο έξι (6) ετών από την ημερομηνία έκδοσής της. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα παροχής Δ.Δ.Π. καθώς και το έντυπο αίτησης και οδηγίες συμπλήρωσης, μπορούν να αναζητηθούν εδώ.

Β. TARIC
Το TARIC είναι το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία. 

Το TARIC είναι η συλλογή με κωδικοποιημένο τρόπο των κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν στους δασμούς έναντι των τρίτων χωρών, στις αναστολές δασμών, στις δασμολογικές προτιμήσεις, στις δασμολογικές ποσοστώσεις, στους δασμούς αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς καθώς και στα άλλα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. 

Οι κωδικοί TARIC είναι δεκαψήφιοι.

Τα δεδομένα του TARIC μπορούν να αναζητηθούν στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/home_el.htm

Σημείωση: Παρόλο που στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παροχή σε ηλεκτρονική μορφή των ορθών πληροφοριών, εντούτοις από μέρους της δεν παρέχεται οποιαδήποτε εγγύηση για τυχόν λάθη που θα διαπιστωθούν. Νομική ισχύ έχουν μόνο τα νομικά κείμενα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι το «Εθνικό Δασμολόγιο»;
Το TARIC σε συνδυασμό με τα δεδομένα της εθνικής φορολογίας αποτελούν το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο και μπορούμε να το ονομάσουμε Εθνικό Δασμολόγιο.

Η εθνική φορολογία περιλαμβάνει το Φ.Π.Α., τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και λοιπούς φόρους που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων από τρίτες (εκτός Ε.Ε) χώρες, εφόσον πρόκειται να αναλωθούν στην Ελληνική Επικράτεια. 

Το εθνικό δασμολόγιο από το έτος 2009 δεν διατίθεται πλέον σε έντυπη μορφή. Είναι όμως δυνατή η αναζήτηση σε ηλεκτρονική μορφή της εθνικής φορολογίας, η οποία εκφράζεται μέσω ενός πρόσθετου κωδικού εθνικής φορολογίας σε συνδυασμό με τον κωδικό του εμπορεύματος, επιλέγοντας την αντίστοιχη εφαρμογή

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές/TARIC - Διαχείριση Δασμολογίου 
internet (Εξωτερικό Δίκτυο)ή 
Υπηρεσίες για Υπαλλήλους / TARIC - Διαχείριση Δασμολογίου
intranet (Εσωτερικό Δίκτυο)

Δασμολογητέα αξία

Πως ορίζεται ο όρος δασμολογητέα αξία ;
Με τον όρο δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων εννοούμε τη συναλλακτική αξία, δηλαδή την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή για τα εμπορεύματα , όταν πωλούνται προς εξαγωγή με προορισμό το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. 
Στη δασμολογητέα αξία εκτός από την τιμολογιακή αξία προστίθενται στοιχεία όπως έξοδα μεταφοράς, ασφάλιστρα, προμήθειες, royalties κλπ μέχρι το λιμάνι εισαγωγής στην Κοινότητα.

Οι τελωνειακές Αρχές έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τη δασμολογητέα (συναλλακτική) αξία ;
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όταν οι Τελωνειακές Αρχές, έχουν λόγους να αμφιβάλλουν για το αληθές ή την ακρίβεια της αξίας που δηλώθηκε μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω στοιχεία και πληροφορίες από τους εισαγωγείς. 
Εάν οι αμφιβολίες αυτές εξακολουθούν να παραμένουν, οι Τελωνειακές Αρχές πρέπει να κοινοποιούν στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, πριν λάβουν την τελική απόφαση, γραπτώς εφόσον αυτό ζητείται, την αιτιολογία στην οποία στηρίζονται οι αμφιβολίες αυτές και να του παρέχουν λογικά περιθώρια απάντησης. 
Η τελική απόφαση καθώς και η σχετική αιτιολόγησή της κοινοποιούνται στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο εγγράφως.

Ποια είναι τα έγγραφα και οι πληροφορίες που μπορούν να απαιτηθούν από τις Τελωνειακές Αρχές για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας;
Τα ακόλουθα παραδείγματα (που δεν εξαντλούν το θέμα) δείχνουν ορισμένα έγγραφα που μπορούν να ζητήσουν οι τελωνειακές αρχές ανάλογα με τις συνθήκες της συναλλαγής ή/και σε περίπτωση αμφιβολίας,  όσον αφορά ορισμένα ή όλα τα δηλωθέντα στοιχεία. 

 1. Εμπορικό τιμολόγιο  του εμπορεύματος εφόσον το εμπόρευμα έχει πωληθεί
 2. Σύμβαση πώλησης, η οποία προσκομίζεται για την υποστήριξη των πτυχών του τιμολογίου (πιθανοί περιορισμοί, όροι ή παροχές, έξοδα που αναφέρονται σε δραστηριότητες που αναλαμβάνονται μετά την εισαγωγή, νόμισμα στο οποίο καθορίζεται η τιμή του εμπορεύματος, συμβάσεις ή άλλα έγγραφα όσον αφορά τα δικαιώματα αναπαραγωγής των εισαγομένων εμπορευμάτων).
 3. Σύμβαση royalties η οποία ορίζει κατά πόσον η πληρωμή royalties πρέπει να περιλαμβάνεται στη δασμολογητέα αξία και εάν ναι σε ποιο βαθμό.
 4. Σύμβαση αντιπροσωπείας για τον καθορισμό επιπλέον ποσού για προμήθειες ή έξοδα μεσιτείας ή για την εξαίρεση των προμηθειών αγοράς.
 5. Έγγραφα σχετικά με τη μεταφορά και ασφάλιση των εμπορευμάτων  για τον καθορισμό μεταξύ άλλων : 
 • των όρων παράδοσης (Cif, Fob, Ex Factory, κ.λ.π.)
 • των εξόδων παράδοσης στον τόπο εισόδου στο τελωνειακό έδαφος  της  Κοινότητας.
 • των εξόδων μεταφοράς μετά την άφιξη στον τόπο εισόδου. 

       6.Λογιστικές καταχωρήσεις κυρίως του εισαγωγέα ή του αγοραστή για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με προμήθειες και κέρδη ή                 γενικά έξοδα όσον αφορά την εφαρμογή της αφαιρετικής μεθόδου και της μεθόδου της υπολογιζόμενης αξίας.

Πέραν των ανωτέρω μπορούν να ζητηθούν, κατά περίπτωση, και άλλα έγγραφα από τις Τελωνειακές Αρχές για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας π.χ. έγγραφα όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας των συνδεομένων σε μια συναλλαγή εταιρειών ή προσώπων, τιμολόγιο για την πληρωμή ποσοστώσεων, συμβάσεις για διαφήμιση, εμπορία ή άλλες δραστηριότητες που αναλαμβάνονται μετά την εισαγωγή, οικονομικά έγγραφα π.χ. για την επιβάρυνση του ποσού των τόκων καθώς και συμβάσεις, συμφωνίες χορήγησης άδειας ή άλλα έγγραφα σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Πότε καταθέτουμε το έντυπο DV1 ;
Το έντυπο DV1 που αφορά τη δήλωση των στοιχείων των σχετικών με τη δασμολογητέα αξία, συμπληρώνεται και κατατίθεται στις Τελωνειακές Αρχές για εισαγωγή εμπορευμάτων αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ.

Πότε επιβάλλονται τα μέτρα εμπορικής πολιτικής ;
Τα μέτρα εμπορικής πολιτικής, όπως δασμοί αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικοί δασμοί, προσωρινοί ή οριστικοί, επιβάλλονται με κανονισμούς και αποφάσεις που:

 • εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
 • δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 • εφαρμόζονται όταν τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και
 • εισπράττονται ανεξάρτητα από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής προτιμησιακών συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τρίτων Χωρών;
Για να τύχει ένα προϊόν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (κατά την εισαγωγή του στην Κοινότητα) στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε. Ένωσης και μιας τρίτης χώρας θα πρέπει : 

 • Το προϊόν να καλύπτεται από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
 • Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής και
 • Να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο στα πλαίσια της συμφωνίας προτιμησιακό πιστοποιητικό καταγωγής και να έχει τηρηθεί ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής (EUR1, δήλωσης τιμολογίου) κατά την εξαγωγή ενός εμπορεύματος στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας, μεταξύ Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας;

 1. Το προϊόν να καλύπτεται κατά την εξαγωγή από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
 2. Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής

Τι είναι Πανευρωμεσογειακή ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ποιές χώρες μετέχουν και τι είναι η Διαγώνια Σώρευση Καταγωγής.
Στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης στη Βαρκελώνη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ορισμένες μεσογειακές χώρες, προσυπέγραψαν τη διακήρυξη της Βαρκελώνης με την οποία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια Ευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. 
Στη συνέχεια οι χώρες της Πανευρωπαϊκής Ζώνης και οι Νήσοι Φερόες ζήτησαν και συμπεριλήφθησαν στη Ζώνη αυτή ή οποία ονομάστηκε Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. 

Στην Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες και εδάφη:

 • Ευρωπαϊκή Κοινότητα
 • Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)
 • Χώρες Πανευρωπαϊκής Ζώνης (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, (συμπεριλαμβανομένου) του Λιχτενστάιν, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία)
 • Μεσογειακές χώρες (Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Δυτική ‘Όχθη, και Λωρίδα της Γάζας, Αίγυπτος, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο)
 • Νήσοι Φερόες.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Ζώνη αυτή, είναι η σύναψη Ευρωμεσογειακών Συμφωνιών Σύνδεσης του καθενός από τα παραπάνω μέρη της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών με όλα τα υπόλοιπα μέρη αυτής. 
Όταν μια νέα Συμφωνία ολοκληρώνεται και τίθεται σε ισχύ, δημοσιεύεται σχετική ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στη σειρά C.
Τα Πρωτόκολλα Καταγωγής των Συμφωνιών που περιλαμβάνουν πανομοιότυπους Κανόνες Καταγωγής ονομάζονται Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα.   
Βάσει των Πανευρωμεσογειακών αυτών Πρωτοκόλλων, δίνεται η δυνατότητα σε εμπορεύματα που στην παραγωγή τους χρησιμοποιήθηκαν ύλες καταγόμενες από μια ή περισσότερες χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, να αποκτήσουν την καταγωγή μιας από τις χώρες αυτές, χωρίς την υποχρέωση να υποστούν οι εν λόγω ύλες επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση (Διαγώνια Σώρευση Καταγωγή).  

Ποιά είναι τα αποδεικτικά καταγωγής και πότε πρέπει να συμπληρώνεται η θέση 7 (Παρατηρήσεις) του πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR-MED στα πλαίσια της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών ;
Τα αποδεικτικά καταγωγής είναι :

 • πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1,
 • δήλωση τιμολογίου EUR 1,
 • πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR-MED και
 • δήλωση τιμολογίου EUR-MED.

Η θέση 7 του πιστοποιητικού EUR-MED πρέπει πάντα να συμπληρώνεται με Χ ανάλογα με το τετραγωνίδιο που αντιστοιχεί σε μια από τις παρακάτω ενδείξεις: 

 • “ cumulation applied with…” 

θα συμπληρώνεται με το/τα όνομα/τα της/των χώρας/ών,
εάν ο χαρακτήρας καταγωγής αποκτάται με εφαρμογή σώρευσης με ύλες καταγόμενες σε μια ή περισσότερες από τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, ή

 •  “ No cumulation applied” 

εάν ο χαρακτήρας καταγωγής αποκτάται χωρίς εφαρμογή σώρευσης με ύλες καταγόμενες σε μία ή περισσότερες από τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης.

Δασμολόγιο / Φ.Π.Α.

Ποια η διαφορά εισαγωγής και ενδοκοινοτικής απόκτησης εμπορευμάτων ;

 • Εισαγωγή αγαθών

θεωρείται η είσοδος στο εσωτερικό της χώρας αγαθών προερχόμενων από τρίτες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) χώρες και φορολογείται αντικειμενικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του εισαγωγέα, δηλαδή χωρίς να εξετάζεται αν ο εισαγωγέας είναι υποκείμενος στο φόρο ή όχι, ή αν αυτός ενεργεί κατά την εισαγωγή μέσα στα πλαίσια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας του. Συνεπώς η εισαγωγή αγαθών θα φορολογηθεί ακόμα και όταν εισαγωγέας είναι πρόσωπο που δεν ασκεί καμία οικονομική δραστηριότητα (ιδιώτης). Επιπλέον, η εισαγωγή φορολογείται ανεξάρτητα αν αποτελεί απόρροια συναλλαγής με αντάλλαγμα, δωρεάς, μίσθωσης κλπ.

 • Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών

θεωρείται η απόκτηση αγαθών που αποστέλλονται ή μεταφέρονται στον αποκτώντα από τον πωλητή ή τον ίδιο τον αποκτώντα ή από πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό τους, στο εσωτερικό της χώρας από άλλο κράτος μέλος από το οποίο αναχώρησε η αποστολή ή η μεταφορά του αγαθού. 

Η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών φορολογείται όταν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 

 • να πρόκειται για αγαθά που μεταφέρονται στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος, 
 • ο αποκτών (αγοραστής) να είναι υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο ή μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητα του υποκειμένου στο φόρο.
 • ο πωλητής να είναι υποκείμενος στο φόρο σε άλλο κράτος μέλος, να μην απαλλάσσεται λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων στη χώρα του, ούτε να πραγματοποιεί παραδόσεις αγαθών, για τις οποίες ο τόπος φορολογίας βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας 
 • η συναλλαγή να πραγματοποιείται από επαχθή αιτία δηλ. να υπάρχει αντάλλαγμα σε χρήμα ή είδος,
 • η συναλλαγή να πραγματοποιείται στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή.

Ειδικότερα, η ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου υπόκειται σε φόρο προστιθεμένης αξίας ανεξάρτητα από την ιδιότητα του εγκατεστημένου στο εσωτερικό της χώρας προσώπου.

Kατά την εισαγωγή εμπορευμάτων πώς διαμορφώνεται η φορολογητέα αξία για την επιβολή του ΦΠΑ ;
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 2859/2000 “Κύρωση Κώδικα ΦΠΑ”, κατά την εισαγωγή αγαθών, η φορολογητέα αξία διαμορφώνεται από :

 • τη δασμολογητέα αξία, όπως προσδιορίζεται από τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις (δηλ. την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή - τιμολογιακή τιμή στην οποία προστίθεται στοιχεία όπως έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης, προμήθειες, royalties κ.λ.π),
 • τους δασμούς, φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα που οφείλονται εκτός του εσωτερικού της χώρας καθώς και όσα εισπράττονται κατά την εισαγωγή υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων εκτός από το ποσό του φόρου προστιθεμένης αξίας,
 • τα παρεπόμενα έξοδα της εισαγωγής αγαθών, όπως τα έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, τόκων, συσκευασίας, φόρτωσης, εκφόρτωσης, ασφάλισης και μεταφοράς μέχρι του πρώτου τόπου προορισμού τους στο εσωτερικό της χώρας εφόσον και κατά το μέρος που δεν έχουν περιληφθεί στη δασμολογητέα αξία,
 • τα έξοδα τα οποία πραγματοποιούνται για τυχόν μεταφορά των αγαθών από τον πρώτο τόπο προορισμού σε άλλο τόπο στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κράτους-Μέλους της Κοινότητας που είναι γνωστός κατά το χρόνο τελωνισμού των εμπορευμάτων και τη θέση τους σε ανάλωση.

Τι θεωρείται “μεταφορικό μέσο” για σκοπούς ΦΠΑ ;

Για σκοπούς ΦΠΑ, μεταφορικά μέσα θεωρούνται:

 •  τα σκάφη μήκους άνω των 7,5 μέτρων,
 • τα αεροσκάφη των οποίων το συνολικό βάρος κατά την απογείωση υπερβαίνει τα 1.550 χιλιόγραμμα και
 • τα χερσαία οχήματα με κινητήρα κυβισμού άνω των 48 κυβικών εκατοστών ή ισχύος άνω των 7,2 kW, τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων.

Ποια μεταφορικά μέσα θεωρούνται καινούργια για σκοπούς ΦΠΑ ;
Τα μεταφορικά μέσα θεωρούνται καινούργια στις εξής περιπτώσεις :

 • για τα χερσαία οχήματα με κινητήρα, εφόσον παραδίδονται εντός έξι μηνών από την πρώτη τους θέση σε κυκλοφορία ή προτού το όχημα διανύσει 6.000 χιλιόμετρα,
 • για τα πλοία, εφόσον παραδίδονται εντός τριών μηνών από την πρώτη τους θέση σε κυκλοφορία ή προτού το πλοίο πραγματοποιήσει 100 ώρες πλεύσης,
 • για τα αεροσκάφη, εφόσον παραδίδονται εντός τριών μηνών από την πρώτη τους θέση σε κυκλοφορία ή προτού το αεροσκάφος πραγματοποιήσει 40 ώρες πτήσης.

Πού καταβάλλεται ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων ; Ο ΦΠΑ αποτελεί κόστος για τις επιχειρήσεις ;
Ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή αγαθών, την ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων μεταφορικών μέσων (οχήματα, πλοία, αεροσκάφη), υποκείμενων σε ΕΦΚ αγαθών καθώς και μεταχειρισμένων οχημάτων υπαγόμενων σε τέλος ταξινόμησης καταβάλλεται στο τελωνείο με την κατάθεση του αντίστοιχου τελωνειακού παραστατικού (ΕΔΕ εισαγωγής ή Ειδική Δήλωση).

Ο ΦΠΑ που καταβάλλεται στο τελωνείο αναγράφεται στην περιοδική δήλωση που υποβάλλει ο υποκείμενος στο φόρο εισαγωγέας ώστε να έχει το δικαίωμα έκπτωσης του ποσού ΦΠΑ που έχει καταβληθεί στο τελωνείο. Κατά συνέπεια, ο φόρος προστιθεμένης αξίας δεν αποτελεί κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, ο τόπος καταβολής του Φ.Π.Α. και ποια η διαδικασία που ακολουθείται για την απόκτηση μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι σημαντικότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα που αποκτούνται από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Τέλος Ταξινόμησης (Τ.Τ.) και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

 Ως προς το Φ.Π.Α.:

 • Ως προς το θέμα του τόπου καταβολής του Φ.Π.Α. ισχύουν τα αναφερόμενα στην επόμενη ερώτηση
 • Ως προς το συντελεστή Φ.Π.Α. και τη διαμόρφωση της Φορολογητέας Αξίας Φ.Π.Α., ισχύουν τα αναφερόμενα εδώ σελ. 71

Πότε καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. στην Ελλάδα και πότε στη χώρα αγοράς, όταν αγοράζονται από εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κ.λ.π. από πωλητές εγκατεστημένους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποια η διαδικασία μεταφοράς των ειδών αυτών στη χώρα μας;

Ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται στην Ελλάδα : 

 • όταν αγοράζονται καινούργια αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες από οποιονδήποτε αγοραστή εγκατεστημένο στη χώρα μας.
 • όταν αγοράζονται  μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι εννέα (9) θέσεων μαζί με τη θέση του οδηγού, από εγκατεστημένες στη χώρα μας εταιρείες πώλησης ή μίσθωσης αυτοκινήτων ή μεταφοράς προσώπων με κόμιστρο (έμποροι αυτοκινήτων, εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων), από πωλητές ενταγμένους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.
 • όταν αγοράζονται μεταχειρισμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τους αγοραστές που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση β, καθώς και από οποιονδήποτε  άλλο επιτηδευματία (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που ασκεί ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, από πωλητές ενταγμένους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

Οι αγοραστές των περιπτώσεων 2 και 3 υποχρεούνται, πριν την πραγματοποίηση της αγοράς, να εγγράφονται, μέσω της αρμόδιας για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ., στο ηλεκτρονικό σύστημα VIES, προκειμένου οι εγκατεστημένοι στα άλλα Κράτη  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πωλητές να εκδίδουν τα τιμολόγια χωρίς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις περί ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

 Ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται στη χώρα πώλησης στις περιπτώσεις: 

 1. αγοράς μεταχειρισμένων μεταφορικών μέσων από αγοραστές εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας οι οποίοι δεν ασκούν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα (ιδιώτες, κ.τ.λ.), από πωλητές ενταγμένους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. 
 2. αγοράς μεταχειρισμένων μεταφορικών μέσων από οποιοδήποτε πρόσωπο εγκατεστημένο στη χώρα μας όταν ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος μέλος πωλητής  είναι ενταγμένος στο ειδικό καθεστώς Φορολογίας Περιθωρίου Κέρδους και ενεργεί την πώληση με το καθεστώς αυτό.

Για την εφαρμογή του Φ.Π.Α.,

 • θεωρείται μεταχειρισμένο ένα αυτοκίνητο, όταν έχουν παρέλθει τουλάχιστον έξι (6) μήνες από τη θέση του σε πρώτη κυκλοφορία (από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας) και έχει διανύσει περισσότερα από έξι χιλιάδες (6.000) χιλιόμετρα. Όταν δεν συντρέχει καμία ή μόνο μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, το αυτοκίνητο θεωρείται, όσον αφορά το Φ.Π.Α. καινούργιο.
 • Η καταβολή του Φ.Π.Α. στη χώρα αγοράς, πρέπει να προκύπτει από το τιμολόγιο πώλησης.
 • Όταν ο πωλητής είναι ιδιώτης, το ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης πρέπει να είναι θεωρημένο από Ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας που πραγματοποιείται η πώληση.
 • Στην περίπτωση που ο πωλητής είναι ιδιώτης, είναι απαραίτητο τα στοιχεία του προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η τελευταία άδεια κυκλοφορίας, να συμπίπτει με το πρόσωπο που αναφέρεται σαν πωλητής στο ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης.

Ποιος είναι ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων ;
Κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων, ο συντελεστής ΦΠΑ ανέρχεται σε 23% επί της φορολογητέας αξίας με εξαίρεση τα είδη του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ για τα οποία ο συντελεστής ανέρχεται σε 13%. 

Ειδικά για τα εμπορεύματα που εισάγονται στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ ανέρχεται σε 16%, ενώ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ανέρχεται σε 9%.

Τέλος, συντελεστής ΦΠΑ 6,5% εφαρμόζεται κατά την εισαγωγή : 

 • φαρμάκων για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004, 
 • εμβολίων για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002,
 • βιβλίων της δασμολογικής κλάσης 4901, 
 • βιβλίων με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903 και 
 • εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων της δασμολογικής κλάσης 4902.

Οι συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή αγαθών εφαρμόζονται και για τις λοιπές φορολογητέες πράξεις της παράδοσης και της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποια δικαιολογητικά είναι δυνατή η απαλλαγή από το Φ.Π.Α. για αγορές εγχωρίων προϊόντων ή εισαγομένων από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, τα οποία προορίζονται να εξαχθούν σε τρίτες χώρες ή να πωληθούν σε άλλες Κοινοτικές χώρες, αυτούσια ή μεταποιημένα;

 • Οι Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να τύχουν απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για τα αγαθά που αγοράζουν  από το εσωτερικό της χώρας με σκοπό να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες ή να τα πωλήσουν σε άλλες Κοινοτικές χώρες αυτούσια ή μεταποιημένα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις  που ορίζονται με την 1103551/8478/Α 0014/ΠΟΛ. 1262/2.8.93 Α.Υ.Ο., όπως αυτή έχει συμπληρωθεί με τις ΠΟΛ. 1075/95, ΠΟΛ. 1155/95 και ΠΟΛ. 1198/95 όμοιες.
 • Οι παραπάνω επιχειρήσεις μπορούν να τύχουν απαλλαγής από το Φ.Π.Α. και για τα αγαθά που εισάγουν στη χώρα μας από τρίτες προς την Κοινότητα χώρες με σκοπό να τα εξάγουν  σε τρίτες χώρες ή να τα πωλήσουν σε άλλες Κοινοτικές χώρες αυτούσια ή μεταποιημένα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται  με την Δ. 1163/678/Ε 0017/30.8.2001 Α.Υ.Ο. η οποία κοινοποιήθηκε με την Δ. 1612/928/Ε 0017/20.12.2001 Δ.Υ.Ο.

Η απαλλαγή χορηγείται με την προσκόμιση Ειδικού Διπλότυπου Δελτίου Απαλλαγής από ΦΠΑ το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια ΔΟΥ”.

Ποια εμπορεύματα απαλλάσσονται από την καταβολή Φ.Π.Α., όταν εξάγονται σε τρίτες προς την Ε.Ε. χώρες;
Η εξαγωγή αγαθών σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, ανεξάρτητα από το είδος και τη φύση τους (αγαθά για εμπορική ή προσωπική χρήση), απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. ως εξής : 

Όταν τα αγαθά εξάγονται από τον ίδιο τον πωλητή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του πωλητή : 
Στην περίπτωση αυτή ο πωλητής εκδίδει Τιμολόγιο Πώλησης προς τον εγκατεστημένο στην τρίτη χώρα αγοραστή με την ένδειξη  «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ Φ.Π.Α. ΛΟΓΩ  ΕΞΑΓΩΓΗΣ» και προσκομίζει τα προς εξαγωγή αγαθά στο Τελωνείο Εξαγωγής. Ως δικαιολογητικά στοιχεία της απαλλαγής από το Φ.Π.Α. διατηρεί  στο αρχείο του θεωρημένο αντίγραφο του Τιμολογίου Πώλησης από το Τελωνείο Εξαγωγής καθώς και το θεωρημένο αντίτυπο Νο 3 του ΕΔΕ (Διασάφησης Εξαγωγής) από το Τελωνείο Εξόδου.
 
Όταν τα αγαθά εξάγονται από τον εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα αγοραστή: 
Βλέπε faq?catid=10252345&subcatid=10256019

Ποιες είναι οι επιβαρύνσεις για τελωνισμό από τρίτη χώρα Η/Υ (και διαφόρων ηλεκτρονικών ειδών);
Ως προς το Φ.Π.Α. :

Οι εισαγόμενοι από τρίτες χώρες ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επιβαρύνονται με συντελεστή Φ.Π.Α., είκοσι τρία τοις εκατό (23%).

Ο παραπάνω συντελεστής μειώνεται σε δεκαέξι τοις εκατό (16%) όταν η εισαγωγή γίνεται στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο. 

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Αυτοκίνητα / Γενικά

Τι είναι το EMCS;
To EMCS είναι ένα Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Ελέγχου της ενδοκοινοτικής διακίνησης των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης Ε.Φ.Κ. (ενεργειακά, καπνικά & αλκοολούχα προϊόντα) υπό καθεστώς αναστολής των φόρων.

Μέσω του EMCS είναι η ηλεκτρονική υποβολή του Διοικητικού Εγγράφου (ηλεκτρονικό Δ.Ε. – electronic administrative document - e-AD), υπό την κάλυψη του οποίου πραγματοποιείται η διακίνηση των προϊόντων. Το e_ΔΕ έχει αντικαταστήσει το Σ.Δ.Ε. σε έντυπη μορφή και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία της κάθε διακίνησης προϊόντων υπαγόμενων σε Ε.Φ.Κ..

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στα Κ-Μ να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση των προϊόντων Ε.Φ.Κ. και να διενεργούν τους αναγκαίους ελέγχους, απλοποιώντας τις διαδικασίες, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση είσπραξης του φόρου με τους συντελεστές που ορίζουν τα Κ-Μ και τη μείωση των κινδύνων απάτης στον τομέα αυτό. 

Πώς χρησιμοποιείται το μηχανογραφημένο σύστημα EMCS από τους Οικονομικούς Φορείς;
Οι Οικονομικοί Φορείς (εγγεγραμμένοι αποθηκευτές, εγγεγραμμένοι αποστολείς και εγγεγραμμένοι παραλήπτες)  συνδέονται ηλεκτρονικά με το Σύστημα EMCS. Ανάλογα με την ιδιότητα που έχουν οι επιτηδευματίες, όσον αφορά στον τύπο αδείας για την διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ. (excise status),  έχουν τις ακόλουθες κατά περίπτωση δυνατότητες:

 • να εισάγουν στοιχεία στο ηλεκτρονικό Δ.Ε. 
 • να ακυρώσουν ένα ηλεκτρονικό Δ.Ε
 • να εισάγουν στοιχεία στην Αναφορά Παραλαβής και να παραλαμβάνουν αυτή την αναφορά 
 • να υποβάλλουν στοιχεία για την Αλλαγή Τόπου Προορισμού 
 • να παρακολουθούν την κατάσταση της διακίνησης που τους αφορά 
 • να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν στην δική τους εγγραφή/καταχώρηση

Κάθε Οικονομικός Φορέας χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό περιβάλλον του συστήματος που παρέχει η Εθνική του Διοίκηση. Οι περιστασιακά εγγεγραμμένοι επιτηδευματίες (occasional registered consignees), που δεν είναι συνδεδεμένοι με το Σύστημα  λαμβάνουν υποστήριξη από τα αρμόδια Τελωνεία για την εισαγωγή δεδομένων στο Σύστημα ή για την παραλαβή πληροφοριών από αυτό.

Είναι υποχρεωτική η χρήση του Συστήματος EMCS;

Από 01-01-2011 η χρήση του συστήματος EMCS είναι υποχρεωτική. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που το μηχανοργανωμένο σύστημα είναι εκτός λειτουργίας να γίνεται χρήση της έντυπης διαδικασίας με την υποχρέωση χρήσης του μηχανοργανωμένου συστήματος όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του.

Ποιο έντυπο θα συνοδεύει από 01-01-2011 τα εμπορεύματα κατά την μεταφορά υπό καθεστώς αναστολής;
Ο μεταφορέας θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της διακίνησης να παρέχει στις αρμόδιες αρχές, εάν του ζητηθεί, τον αριθμό αναφοράς του Δ.Ε- Διοικητικό Κωδικό Αναφοράς (ARC-Administrative Reference Code). 

Για το σκοπό αυτό, ο αποστολέας θα παρέχει στο πρόσωπο που θα συνοδεύει τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ τυπωμένο αντίγραφο του ηλεκτρονικού Δ.Ε. ή κάθε άλλο εμπορικό έγγραφο που θα  μνημονεύει ευανάγνωστα τον μοναδικό διοικητικό κωδικό αναφοράς (ARC).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αποστολή από την Ελλάδα σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων Ε.Φ.Κ. (αλκοολούχα, καπνικά ενεργειακά) που έχουν τεθεί σε ανάλωση (φορολογηθεί) ;

 1. Έκδοση από τον αποστολέα Απλουστευμένου Συνοδευτικού Διοικητικού Εγγράφου (Α.Σ.Δ.Ε.) και υποβολή του στο αρμόδιο Τελωνείο 
 2. Προσκόμιση στο αρμόδιο Τελωνείο αποδεικτικών στοιχείων ότι ο παραλήπτης των εμπορευμάτων έχει προβεί στις απαραίτητες διατυπώσεις στην αρμόδια αρχή του τόπου παραλαβής για την καταβολή ή την διασφάλιση των οφειλομένων στο Κράτος αυτό, φόρων. 
 3. Επιστροφή του αντιτύπου 3 του Α.Σ.Δ.Ε. με επιβεβαίωση παραλαβής των εμπορευμάτων και πιστοποίηση της καταβολής ή διασφάλισης κατά περίπτωση των οφειλόμενων φόρων. 
 4. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον αποστολέα των εμπορευμάτων εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. (Σχετ. : Τ. 8612/92 Α.Υ.Ο.)

Ποιες είναι οι εγγυήσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία για τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;
Είναι κυρίως: 

 • οι εγγυήσεις που καλύπτουν τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και τελούν υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη,(σχετ.: Φ.883/530/16-9-99 Α.Υ.Ο.)
 • οι εγγυήσεις που καλύπτουν κατά περίπτωση τον κίνδυνο της ενδοκοινοτικής διακίνησης των προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Σχετ.: Φ.883/530/16-9-99 Α.Υ.Ο.) και
 • οι εγγυήσεις που καλύπτουν την πίστωση που παρέχεται κατά περίπτωση για την καταβολή του Ε.Φ.Κ. (προκειμένου για τα βιομηχανοποιημένα καπνά σχετ. Δ.1795/1107/30-12-92 Α .Υ.Ο.)

Ποιά είναι η διάρκεια μεταφοράς των προϊόντων που διακινούνται με ηλεκτρονικό Διοικητικό έγγραφο, υπό καθεστώς αναστολής;
Η χρονική περίοδος που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ. λαμβανομένων υπόψη του μέσου μεταφοράς και της απόστασης. Η χρονική περίοδος αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 92 ημέρες.

Τι γίνεται σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον παραλήπτη έλλειμμα ή πλεόνασμα κατά την παραλαβή προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής;
Πρέπει άμεσα να ενημερώσει το αρμόδιο τελωνείο το οποίο θα προβεί σε σχετικό έλεγχο για την επιβεβαίωση του δηλωθέντος ελλείμματος ή πλεονάσματος. 

Η καταβολή ή μη των οφειλόμενων φόρων από τον παραλήπτη ή από τον αποστολέα εξετάζεται κατά περίπτωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κρατών–Μελών. 

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Αυτοκίνητα / Ενεργειακά Προϊόντα

Σε ποιες περιπτώσεις τα ενεργειακά προϊόντα απαλλάσσονται ολικά ή μερικά από τον Ε.Φ.Κ.;
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ολικές και μερικές απαλλαγές από τον Ε.Φ.Κ. που προβλέπονται για τα ενεργειακά προϊόντα είναι οι ακόλουθες:

Ολικές απαλλαγές 

 • Όταν δεν ορίζεται για τα ενεργειακά προϊόντα συντελεστής Ε.Φ.Κ. και εφόσον τα προϊόντα αυτά δεν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης ή κινητήρων.
 • Όταν παραλαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τις αεροπορικές μεταφορές, εκτός των ιδιωτικών πτήσεων αναψυχής.
 • Όταν παραλαμβάνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αλιείας, εκτός από την περίπτωση χρησιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται επί ενός σκάφους αναψυχής. Τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα εκτός των υδάτων της Κοινότητας, δεν αποτελούν αντικείμενο του Ε.Φ.Κ.
 • Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως ηλεκτρομονωτικό υλικό ηλεκτρικών μετασχηματιστών.
 • Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), το ελαφρύ πετρέλαιο (White Spirit) και άλλα ελαφρά λάδια που παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.
 • Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο) που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.
 • Ο λιθάνθρακας, λιγνίτης και οπτάνθρακας (κοκ) που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για ορυκτολογική κατεργασία, καθώς επίσης για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία.
 • Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και χρησιμοποιείται για ιδία χρήση, εφόσον προέρχεται από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, παλιρροϊκή ενέργεια και ενέργεια κυμάτων.
 • Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για γεωργική χρήση.

Μερικές απαλλαγές

 • Στο υγραέριο και το μεθάνιο που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. 
 • Στη βενζίνη εκχύλισης (εξάνιο) που παραλαμβάνεται με τους όρους των διατάξεων του β.δ. 57/1967. 
 • Στη βενζίνη γεωργικής χρήσης (άρθρο 16 του ν.3686/1957) και δασικών συνεταιρισμών (άρθρο 5 του ν.827/1978)
 • Στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, με διαδικασία επιστροφής φόρου.
 • Στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από τα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, με διαδικασία επιστροφής φόρου.

Λοιπές απαλλαγές 

Όταν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν: 

 • στα πλαίσια διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων,
 • από αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς και από τα μέλη των Οργανισμών αυτών, μέσα στα όρια και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή από τις συμφωνίες για την έδρα τους, 
 • από τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους που συμμετέχει στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, πλην του κράτους-μέλους εντός του οποίου είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, εφόσον προορίζονται για χρήση από τις δυνάμεις αυτές ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, 
 • από τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου που σταθμεύουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τη συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας της 16ης Αυγούστου 1960, για χρήση από τις εν λόγω ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους,
 • για κατανάλωση στα πλαίσια συμφωνίας που συνάπτεται με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, εφόσον αυτή η συμφωνία γίνεται δεκτή ή επιτρέπεται να υπαχθεί σε καθεστώς απαλλαγής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.),
 • για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες  εθνικές διατάξεις.

Πότε και πού χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κινητήρων αντίστοιχα;
Ως καύσιμα κινητήρων θεωρούνται τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε μηχανές ή συσκευές στις οποίες η χημική ενέργεια του καυσίμου μέσω της καύσης μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και εν συνεχεία σε κινητική ενέργεια.

Ως καύσιμα θέρμανσης θεωρούνται τα προοριζόμενα να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία κεντρικών συστημάτων θέρμανσης (καλοριφέρ) ή άλλων μέσων για τη θέρμανση ανθρώπων στους χώρους κατοικίας, διαμονής ή εργασίας τους. Ως εκ τούτου το πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για τη θέρμανση ανθρώπων στους παραπάνω χώρους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, πρέπει να χρησιμοποιείται πετρέλαιο κινητήρων.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να διακρίνεται από το πετρέλαιο κινητήρων, έχει διαφορετικό χρώμα (κόκκινο) και ιχνηθέτη, ενώ προβλέπεται χρονική περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από 15/10 έως και 30/04 κάθε έτους.

Η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης στοιχειοθετεί απλή τελωνειακή παράβαση σύμφωνα με το άρθρο 119Α, παρ.1 του ν.2960/2001 και συνεπάγεται επιβολή προστίμου ύψους τουλάχιστον 500€.

Ποιές οι προϋποθέσεις για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα και στις βιομηχανικές – βιοτεχνικές επιχειρήσεις;
Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, στα μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό και στα οχήματα που σύμφωνα με τον προορισμό τους χρησιμοποιούνται εκτός δημοσίων οδών ή δεν έχουν λάβει άδεια κύριας χρήσης στις δημόσιες οδούς, καθώς και από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, επιστρέφεται ποσό του Ε.Φ.Κ. που ανέρχεται στα € 125 ανά χιλιόλιτρο.

Οι προϋποθέσεις επιστροφής, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες υποβολής αυτών ορίζονται στις αποφάσεις Φ.609/337/22-06-04 (ΦΕΚ 999 Β΄/6-07-04) και Φ.610/338/22-06-04 (ΦΕΚ 999 Β΄/6-07-04) για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα και για τις βιομηχανικές-βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι καταργήθηκε από 15/10/2012 η επιστροφή 40% της συνολικής ποσότητας πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιείται κατά τη χειμερινή περίοδο για την περίπτωση των νοσηλευτικών και προνοιακών ιδρυμάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων στα οποία λειτουργεί κοινός λέβητας, τόσο για την παραγωγή θέρμανσης όσο και για άλλες χρήσεις. Ευνόητο είναι ότι στις ως άνω επιχειρήσεις που λειτουργεί κοινός λέβητας, αυτές προμηθεύονται μόνο πετρέλαιο κίνησης.

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των δικαιολογητικών είναι η Τελωνειακή Αρχή, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας είναι εγκατεστημένη η δικαιούχος ξενοδοχειακή επιχείρηση ή το δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ή προνοιακό ίδρυμα ή η δικαιούχος βιομηχανική ή βιοτεχνική επιχείρηση.

Αρμόδιες για την έκδοση των αποφάσεων επιστροφής ορίζονται, κατά Τελωνειακή Περιφέρεια, οι παρακάτω Τελωνειακές Αρχές:

Τελωνειακή Περιφέρεια .........Τελωνείο
Αττικής................................Δ ΤΕΤΣ Πειραιά 
Θεσσαλονίκης...................  ΣΤ΄ ΤΕΤΣ Θεσ/νίκης 
Πατρών.............................. Πατρών 
Καβάλας............................ Καβάλας 
Βόλου ................................Βόλου 
Δωδεκανήσου....................   Ρόδου 
Κέρκυρας............................Kέρκυρας 
Ηρακλείου...........................Ηρακλείου 
Λέσβου...............................Mυτιλήνης 
Κυκλάδων............................Σύρου

Τι ισχύει για τα κολυμβητήρια μετά την εξίσωση του συντελεστή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης;
Τα κολυμβητήρια τα οποία προμηθεύονταν πετρέλαιο θέρμανσης για τη θέρμανση του νερού χρήσης και του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών τους πρέπει από 15/10/2012 να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για τις εν λόγω χρήσεις. Σε περίπτωση που διαθέτουν ξεχωριστό λέβητα για τη θέρμανση των χώρων τους ευνόητο είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης για το σκοπό αυτό. Όταν όμως λειτουργεί κοινός λέβητας τόσο για τη θέρμανση των χώρων όσο και για τις λοιπές χρήσεις (θέρμανση νερού σε ντους και πισίνες) χρησιμοποιείται αποκλειστικά πετρέλαιο κίνησης.

Τι ισχύει για την επιστροφή ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία;
Κατά τη θέση σε ανάλωση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία εφαρμόζεται ο συντελεστής των 330 € ανά χιλιόλιτρο και επιστρέφεται το ποσό του ΕΦΚ που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του ανωτέρω συντελεστή και του μειωμένου συντελεστή των 66 € ανά χιλιόλιτρο.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα, οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή και η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ ορίζονται σε κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδίδεται κάθε έτος.

Για την επιστροφή του ποσού του ΕΦΚ στα δικαιούχα πρόσωπα, χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των γεωργών, ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, για τις κατηγορίες των αγροτικών δραστηριοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στα Παραρτήματα II και III της προβλεπόμενης ΚΥΑ.

Φορολογούνται τα προϊόντα για τα οποία δεν ορίζεται συντελεστής ΕΦΚ στην παράγραφο 1, του άρθρου 73 του ν.2960/2001 (ΕΤΚ);
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 3, 4 και 5, του άρθρου 73 του ν.2960/2001, τα προϊόντα για οποία δεν καθορίζεται επίπεδο φορολογίας, όταν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ή ως καύσιμα θέρμανσης, φορολογούνται αναλόγως της χρήσης με το συντελεστή του ισοδυνάμου καυσίμου κινητήρων ή καυσίμου θέρμανσης. Ειδικότερα :

 • Τα ενεργειακά προϊόντα, πλην εκείνων για τα οποία καθορίζεται συντελεστής ΕΦΚ, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή να διατεθούν προς πώληση ή χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ή ως καύσιμα θέρμανσης, φορολογούνται, αναλόγως της χρήσης, με το συντελεστή του ισοδυνάμου καυσίμου κινητήρων ή καυσίμου θέρμανσης.
 • Εκτός από τα προϊόντα του άρθρου 72 του ΕΤΚ, κάθε προϊόν, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ή διατίθεται προς πώληση ή χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων ή ως πρόσθετο ή αυξητικό του τελικού όγκου του καυσίμου κινητήρων, φορολογείται  με το συντελεστή του ισοδυνάμου καυσίμου κινητήρων.
 • Κάθε υδρογονάνθρακας, εκτός της τύρφης, ο οποίος δεν αναφέρεται στο άρθρο 72 του ΕΤΚ που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ή διατίθεται προς πώληση ή χρησιμοποιείται για θέρμανση,  φορολογείται  με το συντελεστή του ισοδυνάμου ενεργειακού προϊόντος της παρ. 1, του άρθρου 73. 

Πότε και πως φορολογούνται η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο;
Η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο υπόκεινται σε ΕΦΚ και ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά τη στιγμής της προμήθειας τους – παράδοση προς κατανάλωση - από το διανομέα ή τον αναδιανομέα.

Η βεβαίωση και είσπραξη του ΕΦΚ και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου που παραδίδεται προς κατανάλωση σε πρόσωπα μη δικαιούχα απαλλαγής, διενεργείται με την κατάθεση συγκεντρωτικής Δήλωσης ΕΦΚ, η οποία υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα κάθε μήνα για τις ποσότητες της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου αντίστοιχα, που παραδόθηκαν προς κατανάλωση τον προηγούμενο μήνα, βάσει του συνόλου των εκκαθαριστικών λογαριασμών που εκδόθηκαν το ως άνω χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκδοθεί η αριθ. ΔΕΦΚ5025778ΕΞ2010/17-06-2010 ΑΥΟ (ΦΕΚ 1001/Β΄) με την οποία καθορίζονται οι όροι και διατυπώσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ΕΦΚ και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προμήθεια αυτής προς κατανάλωση και η αριθ. ΔΕΦΚ5025777ΕΞ2010/10-06-2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 989/Β΄) με την οποία καθορίζονται τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και η συχνότητα και ο τρόπος διαβίβασης τους στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο επιβολής του ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του φυσικού αερίου έχουν εκδοθεί η αριθ. ΔΕΦΚ5036589ΕΞ2011/31-08-2011 ΑΥΟ (ΦΕΚ 2154/Β΄) με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ΕΦΚ και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων του φυσικού αερίου των περιπτώσεων ιζ΄(για θέρμανση) και ιη΄(για λοιπές χρήσεις, π.χ εμπορικές βιομηχανικές) της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν.2960/2001, κατά την παράδοση αυτού αυτής προς κατανάλωση και η αριθ. ΔΕΦΚ5036604ΕΞ2011/31-08-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2120/Β΄) με την οποία καθορίζονται τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τους διανομείς και τους αναδιανομείς φυσικού αερίου και τους αρμόδιους Διαχειριστές φυσικού αερίου καθώς και η συχνότητα και ο τρόπος διαβίβασης τους στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο επιβολής του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Αυτοκίνητα / Βιομηχανοποιημένα Καπνά

Ποιοί είναι οι συντελεστές που ισχύουν στη φορολογία των καπνικών προϊόντων;
Το φορολογικό καθεστώς των βιομηχανοποιημένων καπνών στη χώρα μας είναι εναρμονισμένο προς τις Κοινοτικές Οδηγίες. Τα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα, πούρα και πουράκια, λεπτοκομμένος καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα καπνά για κάπνισμα), που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, είτε παράγονται εγχωρίως είτε παράγονται και προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή εισάγονται από τρίτες χώρες, υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:

Στα τσιγάρα και τα προϊόντα που εξομοιώνονται με αυτά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) διαρθρώνεται:

 • σε έναν πάγιο φόρο ο οποίος επιβάλλεται ανά μονάδα προϊόντος, το ποσό του οποίου είναι 80 ευρώ ανά χίλια (1.000) τεμάχια τσιγάρων (1 φορολογική μονάδα) και είναι το ίδιο για όλες τις κατηγορίες τσιγάρων και
 • σε έναν αναλογικό φόρο, ο συντελεστής του οποίου είναι 20% και υπολογίζεται στη τιμή λιανικής πώλησης χιλίων (1.000) τεμαχίων τσιγάρων (1 φορολογική μονάδα) και είναι ο ίδιος για όλες τις κατηγορίες τσιγάρων.

Το συνολικό ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης που υπολογίζεται σύμφωνα με τις ανωτέρω περιπτώσεις α’ και β΄ δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 115 ευρώ ανά χίλια (1.000) τεμάχια τσιγάρων (1 φορολογική μονάδα).
Ταυτόχρονα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, βεβαιώνεται και εισπράττεται και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ο οποίος ανέρχεται σε ποσοστό 18,70% επί της τιμής λιανικής πώλησης των τσιγάρων.

 • Στα πούρα και πουράκια ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 34% επί της λιανικής τιμής πώλησής τους και σε Φ.Π.Α με συντελεστή 18,7% επί της ίδιας τιμής.
 • Στον λεπτοκομμένο καπνό, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων, ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ορίζεται στα 153 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους και σε Φ.Π.Α. με συντελεστή 18,7% επί της τιμής λιανικής πώλησης.
 • Στα άλλα καπνά για κάπνισμα ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ορίζεται ομοίως στα 153 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους και σε Φ.Π.Α. με συντελεστή 18,7% επί της τιμής λιανικής πώλησης.

Σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται ένσημη ταινία φορολογίας στα προϊόντα καπνού;
Όλα τα προϊόντα καπνού που τίθενται σε ανάλωση στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν ένσημες ταινίες, οι οποίες αποδεικνύουν τη νόμιμη χρήση των προϊόντων καπνού. 

Οι ταινίες αυτές πρέπει να είναι επικολλημένες στη συσκευασία η οποία προορίζεται για λιανική πώληση, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προφυλάσσεται το περιεχόμενο και να καταστρέφεται όταν ανοίγεται η συσκευασία.

Γενικά η επικόλληση των ταινιών αυτών γίνεται στους χώρους παραγωγής των προϊόντων καπνού. Οι ένσημες ταινίες διατίθενται από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές στους καπνοβιομηχάνους ή στους εντολοδόχους των καπνοβιομηχάνων των λοιπών Κρατών Μελών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα καθώς και στους εισαγωγείς , οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν σε ευρώ την τιμή λιανικής πώλησης στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία που διατίθενται στη λιανική πώληση ή στις ένσημες φορολογικές ταινίες που επικολλούνται σε αυτά.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι απαιτούμενες εγγυήσεις καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη διάθεση των ενσήμων ταινιών στα παραπάνω πρόσωπα.     

Πώς καθορίζονται οι τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων καπνού;
Οι τιμές λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών, που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, καθορίζονται ελεύθερα από τους καπνοβιομηχάνους ή από τους εντολοδόχους που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, καθώς και στους εισαγωγείς αυτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν σε ευρώ την τιμή λιανικής πώλησης στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία που διατίθενται στη λιανική πώληση ή στις ένσημες φορολογικές ταινίες που επικολλούνται σε αυτά.

Ποιές είναι οι υποχρεωτικές ενδείξεις στη συσκευασία των προϊόντων καπνού που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας;
Στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία διάθεσης των βιομηχανοποιημένων καπνών που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, πρέπει να αναγράφεται λιθογραφικά ή τυπογραφικά η επωνυμία της επιχείρησης που τα παράγει, το σήμα και το είδος αυτών, το βάρος σε γραμμάρια ή ο αριθμός των τεμαχίων που περιέχονται, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που καθορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Εκτός από αυτά οφείλουν να αναγράφονται οι ιατρικές προειδοποιήσεις και λοιπά στοιχεία που ορίζονται στην υπ’ αριθμ.Υ1/ΓΠοικ266/02-01-2003 ΚΥΑ. 

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Αυτοκίνητα / Ατέλειες Βιομηχανοποιημένων Καπνών /Αλκοολούχων Προϊόντων

Σε ποιές περιπτώσεις απαλλάσσονται τα οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα από τον Ε.Φ.Κ.;
Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα, εφόσον προορίζονται να χρησιμοποιηθούν:

 • στα πλαίσια διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων,
 • από αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς και από τα μέλη των Οργανισμών αυτών, μέσα στα όρια και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή από τις συμφωνίες για την έδρα τους, 
 • από τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους που συμμετέχει στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, πλην του κράτους-μέλους εντός του οποίου είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, εφόσον προορίζονται για χρήση από τις δυνάμεις αυτές ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, 
 • από τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου που σταθμεύουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τη συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας της 16ης Αυγούστου 1960, για χρήση από τις εν λόγω ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους,
 • για κατανάλωση στα πλαίσια συμφωνίας που συνάπτεται με τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, εφόσον αυτή η συμφωνία γίνεται δεκτή ή επιτρέπεται να υπαχθεί σε καθεστώς απαλλαγής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.),
 • για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες  εθνικές διατάξεις.

Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. και κάθε ειδική εισφορά υπέρ τρίτων ή τυγχάνουν επιστροφής ή συμψηφισμού του φόρου, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές Α.Υ.Ο., τα βιομηχανοποιημένα καπνά στις ακόλουθες χρήσεις: 

 • τα μετουσιωμένα επεξεργασμένα καπνά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία ή στην καλλιέργεια δενδροκηπευτικών και τα υπολείμματα βιομηχανοποίησης του καπνού, τα οποία επιτρέπεται είτε να χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας για γεωπονικούς ή άλλους σκοπούς, είτε να αποστέλλονται σε άλλο Κράτος-Μέλος, είτε να εξάγονται αυτούσια, είτε να καταστρέφονται από τις καπνοβιομηχανίες, 
 • τα βιομηχανοποιημένα καπνά που καταστρέφονται ενώπιον επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, 
 • τα βιομηχανοποιημένα καπνά που προορίζονται αποκλειστικά για επιστημονικές δοκιμές, καθώς και για δοκιμές σχετικές με την ποιότητά τους, 
 • τα βιομηχανοποιημένα καπνά που χρησιμοποιούνται ξανά από τον καπνοβιομήχανο,
 • τα βιομηχανοποιημένα καπνά που διατίθενται στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών

Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα προϊόντα που ορίζονται ως αιθυλική αλκοόλη στις ακόλουθες χρήσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές Α.Υ.Ο.: 

 • όταν διανέμονται με τη μορφή αιθυλικής αλκοόλης, η οποία έχει υποστεί πλήρη μετουσίωση 
 • όταν έχουν υποστεί μετουσίωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας ή της νομοθεσίας άλλου Κράτους-Μέλους και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή οποιουδήποτε προϊόντος που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (παραγωγή ποτών)
 • όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού 
 • όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαρμάκων
 • όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωματικών ουσιών που προορίζονται για την παραγωγή ειδών διατροφής και μη-αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο μέχρι 1,2% vol. 
 • όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη ή ως συστατικά ημιτελών προϊόντων για την παραγωγή ειδών διατροφής, γεμιστών ή όχι, εφόσον σε κάθε περίπτωση η περιεχόμενη αιθυλική αλκοόλη δεν υπερβαίνει τα 8,5 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τις σοκολάτες και 5 λίτρα ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τα άλλα προϊόντα 
 • όταν χρησιμοποιούνται ως δείγματα για αναλύσεις για τη διεξαγωγή των αναγκαίων δοκιμών παραγωγής ή για επιστημονικούς σκοπούς
 • όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας 
 • όταν χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές, νοσηλευτικά ιδρύματα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου για ιατρικούς σκοπούς
 • όταν χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό αρτοσκευασμάτων και παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που διαθέτουν αυτόματα μηχανήματα ψεκασμού των αρτοσκευασμάτων αυτών. 

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους οι ποτοποιοί που λειτουργούν εκτός καθεστώτος αναστολής, οι οποίοι παρέλαβαν ουδέτερη αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης ή παντός είδους αλκοολούχα αποστάγματα και προϊόντα απόσταξης με άμεση καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή με τρίμηνη αναστολή καταβολής αυτού, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 110, για την παρασκευή των αλκοολούχων ποτών τους, δικαιούνται να παραλαμβάνουν με απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ποσότητα ουδέτερης αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης ή παντός είδους αλκοολούχου αποστάγματος ή προϊόντος απόσταξης, σε λίτρα άνυδρα ίση με το 2% της συνολικής ποσότητας σε λίτρα άνυδρα των υλών αυτών, που παρέλαβαν κατά το προηγούμενο έτος, για την κάλυψη των απωλειών (φυρών) που είναι εγγενείς στη φύση των υλών αυτών και πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης, αποθήκευσης και μεταφοράς τους. 

Η απαλλαγή αυτή δεν ισχύει για την ουδέτερη αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης που παραλαμβάνεται για εμφιάλωση.

Οι διατάξεις της παρ. αυτής είναι ανεξάρτητες από τις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 9, του ν. 2969/01 (ΦΕΚ.281/Α).

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Αυτοκίνητα / Αλκοολούχα Προϊόντα

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την μεταβίβαση αμβύκων: α)λόγω αγοραπωλησίας και β) λόγω κληρονομιάς;

 • Σε περίπτωση αγοραπωλησίας, η μεταβίβαση διενεργείται στο Τελωνείο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένος ο άμβυκας. 

          Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στο Τελωνείο αυτό αίτηση, ιδιωτικό συμφωνητικό επικυρωμένο για το γνήσιο της υπογραφής                         αγοραστή- πωλητή από δημόσια αρχή ή συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης και την προηγούμενη άδεια κατοχής. 
          Από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία εκδίδεται απαραίτητα βεβαίωση καταλληλότητας και στη συνέχεια εκδίδεται η νέα άδεια κατοχής στο             όνομα του αγοραστή. 

 • Σε περίπτωση κληρονομιάς ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Στη θέση του ιδιωτικού συμφωνητικού οι κληρονόμοι προσκομίζουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, ή ληξιαρχική πράξη θανάτου του κατόχου του άμβυκα και πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών του. 

          Εάν δεν υπάρχει διαθήκη που να καθορίζει τους κληρονόμους η νέα άδεια κατοχής εκδίδεται έπ’ ονόματι όλων, εκτός αν κάποιος εξ                 αυτών επιθυμεί να παραχωρήσει το δικαίωμά του. 
          Η παραχώρηση αυτή επιτρέπεται να γίνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια              αρχή.

Επιτρέπεται η αύξηση της χωρητικότητας των αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων);
Οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) επιτρέπεται να αυξήσουν την χωρητικότητα του άμβυκά τους μέχρι τα 130 λίτρα κατ’ ανώτατο όριο. 
Για την αύξηση της χωρητικότητας απαιτείται άδεια από το αρμόδιο Τελωνείο. 
Μετά την αύξηση της χωρητικότητας απαιτείται βεβαίωση καταλληλότητας από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία.

Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αντικαταστήσουν τον ήδη υπάρχοντα άμβυκα με καινούργιο;
 

Επιτρέπεται η αντικατάσταση άμβυκα μικρού αποσταγματοποιού (διημέρου) σε περίπτωση που αυτός είναι κατεστραμμένος και η καταστροφή του έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή.

Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να έχουν στον ίδιο χώρο δύο άμβυκες;
Η ύπαρξη δύο αμβύκων χωρητικότητας κάτω των 130 λίτρων στον ίδιο χώρο δεν απαγορεύεται, με την προϋπόθεση ότι θα τελούν σφραγισμένοι. 
Απαγορεύεται όμως η ταυτόχρονη λειτουργία τους χωρίς ειδική άδεια από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή. 

Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αγοράζουν στέμφυλα με σκοπό να τα αποστάξουν;
Όχι, οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) επιτρέπεται να αποστάζουν Α΄ ύλες αποκλειστικά και μόνο της δικής τους παραγωγής.

Επιτρέπεται μη καλλιεργητές αμπελιών να αγοράζουν στέμφυλα για να αποστάξουν;
Όχι, η άδεια απόσταξης στέμφυλων χορηγείται μόνο στους παραγωγούς των επιτρεπομένων Α΄ υλών και αποκλειστικά για τις πρώτες ύλες της παραγωγής τους.

Έχουν δυνατότητα όσοι έχουν παλιούς άμβυκες, που έχουν καταστραφεί και έχουν άδεια κατοχής ή την έχουν χάσει να κατασκευάσουν νέους, ίδιους ή μεγαλύτερους (ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας);
Επιτρέπεται η αντικατάσταση των παλαιών αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) εφόσον η καταστροφή τους βεβαιώνεται από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή. 

Ο νέος άμβυκας που θα κατασκευασθεί μπορεί να έχει χωρητικότητα έως 130 λίτρα ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του παλαιού. 

Η ύπαρξη ή μη της αδείας κατοχής (απώλεια) εξετάζεται κατά περίπτωση από το αρμόδιο Τελωνείο το οποίο θα πιστοποιήσει και την νομιμότητα κατοχής του άμβυκα.

Σε περίπτωση μεταβίβασης αμβύκων λόγω κληρονομιάς, τι γίνεται όταν έχουν χαθεί οι άδειες κατοχής και έχουν καταστραφεί οι Α.Γ.Μ. των αμβύκων λόγω παλαιότητας;
Με αίτηση των ενδιαφερομένων το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει σε έλεγχο των αρχείων όπου είναι καταχωρημένοι οι άμβυκες της χωρικής αρμοδιότητάς του και σε όποια άλλη έρευνα κρίνει απαραίτητη (ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων, βεβαίωση του Δήμου ή Κοινότητας κ.λ.π.) προκειμένου να πιστοποιήσει τα στοιχεία του άμβυκα, και εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εκδίδει νέα άδεια κατοχής έπ’ ονόματι των κληρονόμων.

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης-Αυτοκίνητα / Αυτοκίνητα Οχήματα και είδη που υπόκεινται σε Φόρο Πολυτελείας

Ποια διαδικασία ακολουθείται από ιδιώτες (αλλοδαπούς ή Έλληνες) που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, δηλαδή έχουν εδώ τη συνήθη κατοικία τους και μεταφέρουν ή εισάγουν στη χώρα μας επιβατικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα;
Η διαδικασία που ακολουθείται  κατά την εισαγωγή από ιδιώτες επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας  περιγράφεται διεξοδικά στη σελίδα της Πύλης Έγγραφα & Πληροφορίες  / Γενικές Πληροφορίες / Αυτοκίνητα Οχήματα & Είδη που υπόκεινται σε φόρο Πολυτελείας.

Πώς υπολογίζονται οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που εισάγονται από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) ή μεταφέρονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς διαμορφώνεται η φορολογητέα αξία;
O προσδιορισμός των οφειλόμενων επιβαρύνσεων κατά την εισαγωγή από ιδιώτες επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας και ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας περιγράφεται διεξοδικά στη σελίδα της Πύλης Έγγραφα & Πληροφορίες  / Γενικές Πληροφορίες / Αυτοκίνητα Οχήματα & Είδη που υπόκεινται σε φόρο Πολυτελείας.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό για επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. και μοτοσικλέτες;
Επιβατικά αυτοκίνητα
Ενδεικτικά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό, τόσο για την επιλογή του συντελεστή τέλους ταξινόμησης, όσο και τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, είναι τα εξής: 

 • Πρωτότυπο τιμολόγιο αγοράς ή άλλος τίτλος κυριότητας 
 • Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας (προκειμένου για μεταχειρισμένα οχήματα)
 • Πιστοποιητικό συμμόρφωσης και έγκριση τύπου ή δελτίο κοινοποίησης έγκρισης τύπου για τη διαπίστωση της Οδηγίας/Κανονισμού αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που πληροί εκ κατασκευής το όχημα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  www. gsis.gr ,  Υπηρεσίες προς πολίτες /Τελωνειακή ενημέρωση /Χρήσιμες πληροφορίες /Ε.Φ.Κ. & Τέλος Ταξινόμησης /Φορολογία αυτοκινήτων οχημάτων, συμβουλευτείτε το Συνοπτικό Πίνακα Δικαιολογητικών και Πιστοποίησης Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Αυτοκινήτων Οχημάτων για ειδικές περιπτώσεις οχημάτων (μεταχειρισμένα κ.ά) 

 • Δ.Α.Ο. (αντίτυπο για τον παραλήπτη) καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που θα κριθεί απαραίτητο για τον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ανάλογα με την αντιμετωπιζόμενη κάθε φορά περίπτωση (το είδος του οχήματος, τον τρόπο μεταφοράς κ.τ.λ.)

Μοτοσικλέτες 
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία που θα πρέπει να προσκομιστούν κατά τον τελωνισμό είναι τα ίδια με τα προαναφερόμενα για τα επιβατικά αυτοκίνητα, πλην του πιστοποιητικού συμμόρφωσης και της έγκρισης τύπου ή του δελτίου έγκρισης τύπου ή λοιπά κατά περίπτωσης δικαιολογητικά πιστοποίησης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Υπάρχουν επιβατικά αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης;
Τα υβριδικά αυτοκίνητα με κινητήρα του οποίου οι εκπομπές ρύπων είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις για τα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας της Οδηγίας 94/12/ΕΚ ή μεταγενέστερης, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα, δεν υπόκεινται σε τέλος ταξινόμησης.

Υπάρχουν επιβατικά αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από το φόρο πολυτελείας;
Εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας:

 • τα επιβατικά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης,
 • τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα,
 • τα ασθενοφόρα,
 • οι νεκροφόρες,
 • τα οχήματα μεταφοράς κρατουμένων και
 • συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων πολλαπλών χρήσεων (διπλοκάμπινα) (των δύο πρώτων υποπεριπτώσεων της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 123 του Ν.2960/01, δηλαδή, αυτά που υπάγονται σε τέλος ταξινόμησης με συντελεστή 7% και 14% και τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από αγρότες και λοιπούς επαγγελματίες).

Σε φόρο πολυτελείας υπάγονται όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιβατικών αυτοκίνητων οι οποίες δεν εξαιρούνται, όπως υβριδικά, ηλεκτροκίνητα, καθώς και τα διπλοκάμπινα της τρίτης υποπερίπτωσης της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 123 του Ν.2960/01.

Οφείλεται τέλος ταξινόμησης σε περίπτωση επαναταξινόμησης επιβατικού αυτοκινήτου;
Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και αυτοκίνητα τύπου JEEP, τα οποία είχαν ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στη χώρα, εφόσον μεταφέρονται ή αποστέλλονται σε άλλο κράτος – μέλος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξάγονται σε τρίτη χώρα και επαναφέρονται στην ημεδαπή μέσα σε διάστημα οκτώ (8) ετών από τη διαγραφή τους από τα μητρώα αυτοκινήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με σκοπό να επαναταξινομηθούν και να τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης.

Δικαιολογητικά

- Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος στην ξένη χώρα
- Βεβαίωση, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και από την οποία προκύπτει:

 • η ημερομηνία ταξινόμησης και κυκλοφορίας στη χώρα μας, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας του και η ημερομηνία διαγραφής αυτού από τα μητρώα αυτοκινήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών,
 • ο τύπος του κινητήρα, ο τύπος του καυσίμου, ο αριθμός πλαισίου και ο κυλινδρισμός του κινητήρα,
 • το εργοστάσιο /η μάρκα και ο τύπος του οχήματος, 
 • τα στοιχεία κατόχου του οχήματος.

- Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος στη χώρα μας ή του πιστοποιητικού ταξινόμησης αυτού
- Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου με την οποία θα δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας του αυτοκινήτου και τον αριθμό κυκλοφορίας του στη χώρα μας και στο εξωτερικό και ότι το παραλαμβανόμενο με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 121 του Ν.2960/2001, όπως ισχύει, όχημα, είναι το ίδιο αυτοκίνητο με εκείνο που είχε προηγούμενα ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει στην ημεδαπή.

Πώς υπολογίζονται οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για φορτηγά οχήματα που εισάγονται από Τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) ή μεταφέρονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως διαμορφώνεται η φορολογητέα αξία ;

Για τις επιβαλλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις και τη φορολογητέα αξία φορτηγών οχημάτων που εισάγονται από Τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) ή μεταφέρονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπε στο Εγχειρίδιο των συνηθεστέρων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα σελ.78

Με ποιους συντελεστές τέλους ταξινόμησης φορολογούνται τα διπλοκάμπινα οχήματα;
Αναλυτικά για την φορολόγηση Αυτοκινήτων οχημάτων με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους, ανεξάρτητα από τη δασμολογική τους κατάταξη, που διαθέτουν εκ κατασκευής χωριστό θάλαμο με δύο σειρές καθισμάτων για τον οδηγό, συνοδηγό και τους επιβάτες και χωριστό ανοικτό χώρο φόρτωσης εμπορευμάτων βλέπε στο Εγχειρίδιο των συνηθεστέρων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα σελ 78.

Με ποιους συντελεστές τέλους ταξινόμησης φορολογούνται τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα;
Για τους συντελεστές του τέλους ταξινόμησης τρίκυκλων και τετράκυκλων αυτοκίνητων οχημάτων βλέπε σελ 80 στο Εγχειρίδιο των συνηθεστέρων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα 

Σε ποία είδη επιβάλλεται φόρος πολυτελείας;
Για τα είδη και το επιβαλλόμενο σε αυτά ποσοστό του φόρου πολυτελείας βλέπε σελ 81 στο Εγχειρίδιο των συνηθεστέρων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Συνοπτική Διασάφηση Εισόδου (Entry Summary Declaration-ENS)

Τι είναι η συνοπτική διασάφηση εισόδου;
Η συνοπτική διασάφηση εισόδου είναι το ηλεκτρονικό μήνυμα που αποστέλλεται στο πρώτο τελωνείο εισόδου της Κοινότητας και περιλαμβάνει στοιχεία για όλα τα εμπορεύματα που βρίσκονται επί του μεταφορικού μέσου της Κοινότητας που εισέρχεται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας απευθείας από τρίτη χώρα ανεξάρτητα από τον τόπο εκφόρτωσης των εμπορευμάτων.

Ποιος πρέπει να υποβάλει την ENS;
Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι η ENS «... πρέπει να υποβάλλεται από το πρόσωπο που μεταφέρει τα εμπορεύματα ή που φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας». 
Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής του ενεργού μεταφορικού μέσου με το οποίο τα εμπορεύματα εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας είναι αρμόδιος για την υποβολή της ENS. Αναφορικά με τα εμπορευματοκιβώτια μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, αρμόδιος είναι ο μεταφορέας ανοιχτής θαλάσσης ο οποίος εκδίδει την φορτωτική για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Κοινότητα. 
Εντούτοις, στην περίπτωση συμφωνίας καταμερισμού ναύλωσης πλοίων (vessel sharing agreement-VSA) ή παρόμοιων συμβατικών ρυθμίσεων, η υποχρέωση υποβολής μιας ENS εναπόκειται στον μεταφορέα που έχει συμβληθεί, και έχει εκδώσει μια φορτωτική ή μια αεροπορική φορτωτική, για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Κοινότητα με το πλοίο ή το αεροσκάφος υποκείμενο στη ρύθμιση. 
Έτσι, κάθε συμβαλλόμενο μέρος που εκδίδει φορτωτική για τη μεταφορά των εμπορευμάτων με το πλοίο θεωρείται ότι είναι ο υπερπόντιος μεταφορέας και πρέπει να υποβάλει την ENS για τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονται στο πλοίο. 
Για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές (μικρών αποστάσεων), συνήθως ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, αλλά στην περίπτωση της "συνδυασμένης μεταφοράς" (π.χ. ένα φορτηγό που μεταφέρεται πάνω σε οχηματαγωγό) όπου το μέσο μεταφοράς που εισέρχεται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας (το οχηματαγωγό) απλώς μεταφέρει ένα άλλο μέσο μεταφοράς το οποίο μετά από την είσοδο στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, θα κινηθεί ως ένα ενεργό μέσο μεταφοράς (δηλ το φορτηγό), η υποχρέωση για την υποβολή της ENS εναπόκειται στο διαχειριστή αυτού του ενεργού μέσου μεταφοράς ( την μεταφορική εταιρεία που διαχειρίζεται το φορτηγό). Ο μεταφορέας του πλοίου όμως πρέπει πάντα, να υποβάλει γνωστοποίηση άφιξης.

Μπορούν άλλα πρόσωπα να υποβάλουν τις ENS αντί του μεταφορέα;
Ναι, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει το μεταφορέα από την ευθύνη. Στο τέλος, αυτός που πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει υποβληθεί η ENS, εντός των προθεσμιών είναι ο μεταφορέας. 
Ως εκ τούτου, η ENS μπορεί να κατατίθεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον μεταφορέα μόνο με τη γνώση και τη συναίνεση του μεταφορέα. 

Το πρόσωπο που υποβάλει την ENS πρέπει να έχει πιστοποιητικό εγκεκριμένου οικονομικού φορέα (AEO);
Δεν υπάρχει απολύτως καμία απαίτηση ο διασαφηστής της ENS να είναι ΑΕΟ. 
Ωστόσο, το πρόσωπο που καταθέτει την ENS «ο διασαφιστής» πρέπει να έχει έναν αριθμό καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικού φορέα (EORI) που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην ENS. Παρομοίως, αν ένα τρίτο πρόσωπο - με τη γνώση και τη συγκατάθεσή του υπερπόντιου μεταφορέα- υποβάλει μια ENS αντί του υπερπόντιου μεταφορέα ( ocean carrier), το τρίτο πρόσωπο πρέπει να συμπεριλαμβάνει στην ENS τόσο τον δικό του αριθμό EORI όσο και τον EORI του υπερπόντιου μεταφορέα (ocean carrier). 

Πότε πρέπει να υποβάλλεται η ENS;
Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι ENS που υποβάλλονται για αποστολές εμπορευματοκιβωτίων ανοιχτής θαλάσσης, δηλαδή για ταξίδια στην ΕΕ των οποίων η διάρκεια είναι πάνω από 24 ώρες, πρέπει να κατατίθενται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη της φόρτωσης στον λιμένα φόρτωσης της τρίτης χώρας. Διαφορετικές προθεσμίες ισχύουν για διαφορετικές υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών και διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς.

Γιατί η ENS πρέπει να υποβάλλεται στον πρώτο λιμένα εισόδου;
Η κοινοτική νομοθεσία εφαρμόζει την αρχή ότι το τελωνείο της πρώτης εισόδου αναλαμβάνει την αξιολόγηση των κινδύνων του φορτίου για όλες τις αποστολές- συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων που παραμένουν εν πλω (FROB) - που διακινούνται με ένα μεταφορικό μέσο που προορίζεται να αφιχθεί στην Κοινότητα και αναλαμβάνει κάθε προληπτική δράση κατά των προσδιοριζόμενων κίνδυνων. Η δράση βασίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου:

Σε αποστολές εμπορευματοκιβωτίων ανοιχτής θαλάσσης (όπου η ENS πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη φόρτωση, άρθρο 184α παράγραφος 1 στοιχείο (α) του καν. 2454/93, όταν εντοπίζεται μια πολύ σοβαρή απειλή σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία, θα αποστέλλεται στον διασαφιστή ένα μήνυμα μη φόρτωσης και, εάν αυτός είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον μεταφορέα, τότε αυτό θα αποστέλλεται και στον μεταφορέα (άρθρο 184δ παράγραφος 2 δεύτερη υποπαράγραφος του καν. 2454/93
Στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το άρθρο 184α παράγραφος 1 στοιχείο α) του καν. 2454/93, όταν εντοπίζεται σοβαρός κίνδυνος, το τελωνείο της πρώτης εισόδου, λαμβάνει μέτρα για τα εμπορεύματα που αφικνούνται στον πρώτο λιμένα εισόδου και επίσης ενημερώνει τα τελωνεία των επόμενων λιμένων εισόδου για τους κινδύνους που εντοπίζονται. 

Σε άλλες περιπτώσεις, το τελωνείο της πρώτης εισόδου θα ενημερώσει τα τελωνεία επόμενων λιμένων εισόδου για τους κινδύνους που εντοπίζονται, ούτως ώστε τα αποτελέσματα να μπορεί να εξεταστούν παράλληλα με τα αποτελέσματα της εθνικής ανάλυσης κινδύνων, που προκύπτουν κατά την διαδικασία απελευθέρωσης των εμπορευμάτων.

Μπορεί οι ENS να υποβάλλονται σε τελωνείο διαφορετικό από το τελωνείο της πρώτης εισόδου;
Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι τελωνειακές αρχές αυτού του τελωνείου που είναι το τελωνείο υποβολής της ΕΝS καθώς και οι τελωνειακές αρχές του τελωνείου της πρώτης εισόδου. Το τελωνείο υποβολής της ΕΝS πρέπει να διαβιβάζει αμέσως τα δεδομένα της ENS στο τελωνείο της πρώτης εισόδου. 
Ωστόσο, αυτή η πρόταση ενδέχεται να μην είναι ελκυστική για τους υπερπόντιους μεταφορείς για τους ακόλουθους λόγους:

 • Τα περισσότερα κράτη μέλη δεν θα υποστηρίζουν την λειτουργία του τελωνείου υποβολής,
 • το τελωνείο της πρώτης εισόδου θα εξακολουθεί να είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των μηνυμάτων «μη φόρτωσης- do not load», με αποτέλεσμα η διασύνδεση του μεταφορέα ανοιχτής θαλάσσης με το συγκεκριμένο τελωνείο να είναι απαραίτητη εκ των πραγμάτων και
 • ο μεταφορέας ανοιχτής θαλάσσης για άλλους λόγους θα έχει ήδη μια στενή σχέση με το τελωνείο της πρώτης εισόδου (υποβολή δηλωτικού κ.λπ.), συνεπώς, η επίτευξη της διασύνδεσης με το τελωνείο υποβολής (ίσως σε εξολοκλήρου χερσαία χώρα στην ΕΕ), με αποκλειστικό σκοπό την υποβολή της ENS, να μην είναι μια αποτελεσματική απόφαση όσον αφορά στην διάθεση πόρων.

Ποιος είναι ο λιμένας φόρτωσης του εξωτερικού σε περίπτωση μεταφόρτωσης εμπορευμάτων, πριν από τη φόρτωση;
Η απαίτηση υποβολής της ENS ισχύει για το κύριο πλοίο μεγάλων αποστάσεων, δηλαδή το πλοίο που κατά την διαδρομή του έχει ενδιάμεσους λιμένες στην ΕΕ και, συνεπώς, φέρνει εμπορεύματα στην Κοινότητα. 
Για παράδειγμα, εμπορεύματα που τροφοδοτούνται από ένα λιμάνι στην Ινδονησία προς το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ προκειμένου να φορτωθούν στο κύριο πλοίο μεγάλων αποστάσεων με προορισμό την ΕΕ δεν θα πρέπει να δηλώνονται στα τελωνεία της ΕΕ πριν από τη φόρτωση στον λιμένα της Ινδονησίας από την εταιρεία τροφοδοσίας. Τα συγκεκριμένα εμπορεύματα πρέπει να δηλωθούν πριν από την φόρτωσή τους στο λιμάνι Χονγκ Κονγκ - η υποχρέωση υποβολής της συνοπτικής διασάφησης εισόδου ισχύει όταν τα εμπορεύματα πρόκειται να φορτωθούν στο κύριο πλοίο μεγάλων αποστάσεων. 

Η υποχρέωση υποβολής της ENS εναπόκειται στον μεταφορέα μεγάλων αποστάσεων που εκδίδει την φορτωτική για τα εμπορεύματα που πρόκειται να φορτωθούν στο κύριο πλοίο των μεγάλων αποστάσεων.

Πρέπει, για κάθε λιμένα φόρτωσης, να υποβάλλεται μια ENS;
Ναι. οι απαιτήσεις υποβολής της ENS ισχύουν για κάθε λιμένα φόρτωσης τρίτης χώρας, όχι μόνο για τον τελευταίο λιμένα προσέγγισης τρίτης χώρας πριν την είσοδο στην Κοινότητα.

Έτσι, στο παραπάνω παράδειγμα, εάν το κύριο σκάφος μεγάλων αποστάσεων πρόκειται επίσης να φορτώσει εμπορεύματα, π.χ. στην Σιγκαπούρη, τότε η ENS πρέπει να υποβληθεί στο τελωνείο του προοριζόμενου πρώτου λιμένα εισόδου στην ΕΕ το αργότερο 24 ώρες πριν την έναρξη της φόρτωσης στη Σιγκαπούρη για τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων που θα εισέλθουν στην Κοινότητα με το κύριο σκάφος μεγάλων αποστάσεων.

Ποιος είναι ο ορισμός του πρώτου λιμένα εισόδου και επόμενου λιμένα εισόδου;
Ο πρώτος λιμένας εισόδου είναι ο πρώτος λιμένας της Κοινότητας στον οποίο έχει προγραμματιστεί να ελλιμενιστεί το πλοίο όταν προέρχεται από λιμένα εκτός της Κοινότητας. Ως λιμένας(-ες) επόμενης εισόδου νοείται οποιοσδήποτε λιμένας της Κοινότητας που περιλαμβάνεται στο δρομολόγιο του πλοίου στον οποίο θα προσεγγίσει το πλοίο μετά από τον ελλιμενισμό του στον πρώτο λιμένα της Κοινότητας χωρίς να μεσολαβήσει εμβόλιμος ελλιμενισμός του σε άλλο λιμένα εκτός της Κοινότητας.

Εάν το πλοίο προσεγγίζει σε οποιονδήποτε λιμένα εκτός της Κοινότητας, κατά την διάρκεια της διαδρομής του μεταξύ των λιμένων της Κοινότητας, τότε θεωρείται ότι το πλοίο έχει εξέλθει από την Κοινότητα και η επόμενη άφιξή του σε λιμένα της Κοινότητας καθιστά τον εν λόγω λιμένα ως τον πρώτο λιμένα εισόδου, και όχι τον επόμενο λιμένα εισόδου. Πριν την άφιξη και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών πρέπει να υποβληθεί μια νέα ENS, για το σύνολο του μεταφερόμενου φορτίου.

Τι θα συμβεί αν το πλοίο προσεγγίζει πρώτα σε ένα διαφορετικό κοινοτικό λιμένα από αυτόν που έχει δηλωθεί;
Η ENS πρέπει πάντα να υποβάλλεται στον προοριζόμενο πρώτο λιμένα προσέγγισης της Κοινότητας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Με την προϋπόθεση ότι αυτό έχει γίνει, το πλοίο μπορεί να εκτραπεί σε διαφορετικό πρώτο λιμένα προσέγγισης. 

Η αυτόματη διαβίβαση πληροφοριών κινδύνων προς το σύνολο των δηλωθέντων επόμενων λιμένων προσέγγισης εντός της Κοινότητας επιτρέπει σε ένα πλοίο να μπορεί να εκτραπεί σε οποιοδήποτε άλλο δηλωθέντα επόμενο λιμένα (ή σε ένα μη δηλωθέντα λιμένα προσέγγισης στο ίδιο κράτος μέλος ως δηλωθέν επόμενο λιμένα προσέγγισης) χωρίς την άδεια από το τελωνείο. 

Ωστόσο, αν ο πραγματικός πρώτος λιμένας εισόδου είναι σε ένα κράτος μέλος που δεν είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των δηλωθέντων λιμένων επόμενης εισόδου της Κοινότητας, ο χειριστής του σκάφους πρέπει να γνωστοποιεί την προτιθέμενη εκτροπή στον πρώτο λιμένα εισόδου μόλις προγραμματιστεί η εκτροπή αυτή, με την χρήση ενός μηνύματος "αιτήματος εκτροπής" . Ο προβλεπόμενος λιμένας πρώτης εισόδου θα γνωστοποιεί στον πραγματικό λιμένα της πρώτης εισόδου τις πληροφορίες κινδύνων.

Είναι ένας πρώτος κοινοτικός λιμένας προσέγγισης ο πρώτος λιμένας εισόδου στην Κοινότητα ακόμη και αν εκεί δεν εκφορτωθούν εμπορευματοκιβώτια; π.χ. ένα πλοίο προσεγγίζει μόνο για να φορτώσει εμπορευματοκιβώτια ή το πρώτο σημείο εισόδου είναι ο κοινοτικός λιμένας όπου πρόκειται να εκφορτωθούν εμπορευματοκιβώτια;
Ακόμα και αν φαίνεται πολύ απίθανο, η ENS πρέπει να αποσταλεί στο τελωνείο της πρώτης εισόδου ανεξάρτητα με το αν τα εμπορευματοκιβώτια  πρόκειται ή όχι να ξεφορτωθούν ή όχι στον λιμένα αυτό. 
Όλα τα εμπορευματοκιβώτια που πρόκειται να φορτωθούν στο πλοίο για να μεταφερθούν στην κοινότητα πρέπει να περιλαμβάνονται στην ENS  που πρέπει να υποβληθεί στο  τελωνείο στο πρώτο σημείο εισόδου στην κοινότητα το αργότερο 24 ώρες πριν την έναρξη φόρτωσης σε κάθε λιμένα φόρτωσης, ανεξάρτητα του που αποστέλλονται.

Τι συμβαίνει όταν το πλοίο καταφθάσει στο πρώτο λιμένα εισόδου;
Πριν ή κατά την άφιξή τους στον πρώτο λιμένα εισόδου, ο χειριστής του σκάφους πρέπει να υποβάλει, για όλες τις αποστολές που βρίσκονται στο πλοίο που καταφθάνει, την αποκαλούμενη Γνωστοποίηση Άφιξης, επιτρέποντας στις τελωνειακές αρχές να καταγράψουν όλες τις ENS που υποβλήθηκαν προγενέστερα για την εν λόγω αποστολή.

Πρέπει να κατατίθενται ENS στα επόμενα λιμάνια εισόδου ;
Όχι, μόνο μια ENS για το σύνολο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται πρέπει να κατατεθεί στο τελωνείο του πρώτου λιμένα εισόδου.

Πρέπει το ΦΟΡΤΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ (FROB), για μεταφορά σε άλλα λιμάνια, να συμπεριλαμβάνεται στην ENS, στην Γνωστοποίηση Άφιξης και στο Δηλωτικό;
Το FROB πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην ENS και στην Γνωστοποίηση Άφιξης στο τελωνείο της πρώτης εισόδου.

Τα κενά εμπορευματοκιβώτια πρέπει να δηλώνονται στην ENS και στην γνωστοποίηση άφιξης;
Τα κενά εμπορευματοκιβώτια ιδιοκτησίας του αποστολέα που μεταφέρονται σύμφωνα με συμβόλαιο μεταφοράς πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και το υπόλοιπο φορτίο και ως εκ τούτου πρέπει να περιληφθούν στην ENS και στην Γνωστοποίηση Άφιξης. Οι επανατοποθετήσεις των άδειων από τον Μεταφορέα μπορούν να συνεχίσουν να αναφέρονται στο τελωνείο, όπως γίνεται σήμερα, κατά την άφιξη και δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στην ENS.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Εισαγωγές - Εξαγωγές

Προκειμένου να τελωνιστούν τα εμπορεύματα που προέρχονται από ή αποστέλλονται προς τρίτη χώρα ποιο έγγραφο πρέπει να υποβληθεί στο Τελωνείο;
Ο κύριος των εμπορευμάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του οφείλει να καταθέσει ορθά συμπληρωμένο το Ενιαίο Διοικητικό Έγγραφο (Ε.Δ.Ε.) και παράλληλα να προσκομίσει δισκέτα, στην οποία θα εμπεριέχονται τα στοιχεία του Ε.Δ.Ε., στο Τελωνείο, που θα έχει την καθ' ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητα. 

Κατάθεση του Ε.Δ.Ε. απαιτείται και κατά την εισαγωγή/εξαγωγή προϊόντων σε εδάφη που ανήκουν μεν στο τελωνειακό αλλά όχι στο φορολογικό έδαφος της Κοινότητας. 

Το Ε.Δ.Ε ονομάζεται διασάφηση/δήλωση και ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του έχει υποχρέωση, να γνωρίζει τις απαραίτητες θέσεις και ενδείξεις συμπλήρωσης της διασάφησης, ανάλογα με το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο ζητά να υπαχθούν τα εμπορεύματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρα 61-78 του κανονισμού ΕΟΚ 2913/92, άρθρα 198-217 και παραρτήματα 38,37,36,35,34,33,32,31 του κανονισμού ΕΟΚ 2454/93). 

Οδηγίες παρέχονται με την αριθμ. Τ.2556/80/Α0019/24-5-2007 ΔΥΟ με την οποία κοινοποιήσαμε τον Κανονισμό 2286/ 2003 με  οδηγίες συμπλήρωσης Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου.

Μαζί με τη διασάφηση πρέπει να επισυνάπτονται και τα έγγραφα –άρθρα 218-221 κανονισμού ΕΟΚ 2454/93– που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το αιτούμενο τελωνειακό καθεστώς (π.χ. τιμολόγιο και εφόσον απαιτείται πιστοποιητικό κυκλοφορίας ή καταγωγής, κιβωτολόγιο, ζυγολόγιο, έγκριση εισαγωγής).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία Ν. 718/1977, νόμιμος αντιπρόσωπος του διασαφιστή μπορεί να είναι μόνο ο εκτελωνιστής.

Για τα είδη που διακινούνται ταχυδρομικά μεσολαβεί Τελωνείο;
Για δέματα που διακινούνται μεταξύ της Ελλάδας και Τρίτων εκτός της Κοινότητας χωρών, τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, ενώ για την διακίνηση τους μεταξύ των Κρατών Μελών της Κοινότητας δεν μεσολαβεί Τελωνείο.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την εισαγωγή ταχυδρομικών δεμάτων προκειμένου να τελωνιστούν και να παραδοθούν στον παραλήπτη;

 1. Τιμολόγιο (για εταιρεία) ή απόδειξη αγοράς (για ιδιώτη) που πρέπει να συνοδεύει τα εμπορικού χαρακτήρα είδη – εγκλείεται στα δέματα ή  το προσκομίζει, αφού ειδοποιηθεί ο  παραλήπτης.
 2. Τελωνειακή Δήλωση ( Declaration) του αποστολέα, η οποία πρέπει να συνοδεύει το δέμα είτε είναι εμπορικού ή όχι χαρακτήρα. Η φόρμα της είναι διεθνώς καθιερωμένη και παρέχεται από τα ταχυδρομικά γραφεία παγκοσμίως. Πρέπει να επικολλάται στο δέμα και να παρέχει πληροφορίες σαφής και αναλυτικές για το είδος, την αξία και τη φύση της αποστολής δηλαδή εάν πρόκειται για δώρο ή για εμπορικό είδος.
 3. Πιστοποιητικά καταγωγής προτίμησης σε περίπτωση, που απαιτούνται.
 4. Εγκρίσεις ΕΟΦ, όπου απαιτούνται για παραλαβή φαρμάκων, παρασκευασμάτων διατροφής και καλλυντικών (Η συγκεκριμένη έγκριση προσκομίζεται κατά την παραλαβή του δέματος και όχι κατά τον τελωνισμό του).
 5. Εγκρίσεις άλλων υπουργείων και φορέων, όπου απαιτούνται (π.χ εγκρίσεις –πιστοποιητικά για τα είδη Cites-είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας, που απειλούνται προς εξαφάνιση-από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίσεις για παραλαβή όπλων –άδεια κατοχής από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης κλπ.).

Ποια είναι τα είδη που κατά την είσοδο – εισαγωγή /εξαγωγή υπόκεινται σε περιορισμούς - απαγορεύσεις και ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι σχετικές ΔΥΟ;
Τα είδη που κατά την είσοδο – εισαγωγή /εξαγωγή υπόκεινται σε περιορισμούς - απαγορεύσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι σχετικές ΔΥΟ αναφέρονται διεξοδικά σε πίνακα στη σελ΄112 του Εγχειριδίου των συνηθεστέρων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα

Ποια είναι η δασμοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων από Τρίτη χώρα ειδών;
>Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα:

 • για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι,
 • τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ’ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους.
 • για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700 €, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι.

>Για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 22 € απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α και τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 € απαλλάσσονται από το δασμό.

Σημείωση: Για την κατανόηση των παραπάνω διευκρινίζουμε ότι: ως εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα θεωρούνται τα εμπορεύματα εκείνα, τα οποία περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις  αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους (μικρή), προορίζονται, χωρίς καμιά αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την πληρωμή της επιδότησης κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και ποια η προβλεπόμενη διαδικασία;
Προϋποθέσεις :

Η πληρωμή της επιστροφής εξαρτάται από την προσκόμιση της απόδειξης ότι τα προϊόντα για τα οποία έγινε αποδεκτή η διασάφηση εξαγωγής εγκατέλειψαν ως έχουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας το αργότερο σε προθεσμία 60 ημερών από την αποδοχή αυτής.

Σχετικές διατάξεις :

 • Άρθρα 788-796 και παραρτήματα 37 & 38 των διατάξεων εφαρμογής του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Καν. (ΕΟΚ) 2454/93).
 • Κανονισμός (ΕΚ) 612/09 της Επιτροπής για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα.
 • Κανονισμός (ΕΚ) 1276/08 της Επιτροπής για την παρακολούθηση, μέσω φυσικών ελέγχων, των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων για τα οποία χορηγούνται επιστροφές ή άλλα ποσά.
 • Σχετικές εγκύκλιοι:

                  - Τ1600/60/Α0019
                  - ΔΙΣ/8-10-2009, 
                  - Δ19Α/5040429ΕΞ/29-9-10,
                  - Τ4800/140/Α0019/30-9-08.
Αρμόδια τελωνειακή αρχή ελέγχου:

 • Τελωνείο εξαγωγής, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου, τα εμπορεύματα συσκευάζονται ή φορτώνονται για τη μεταφορά τους προς εξαγωγή όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 στοιχείο α) του Κανονισμού (ΕΚ) 612/09.
 • Τελωνείο εξόδου, το τελωνείο εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, που αναφέρεται στο άρθρο 793 παρ.2 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93, το οποίο διενεργεί έλεγχο υποκατάστασης με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 2, δ και ε του Κανονισμού (ΕΚ)1276/08.
 • Τελωνείο προορισμού του αντίτυπου ελέγχου Τ5, το τελωνείο προορισμού που αναφέρεται στο άρθρο 912 γ του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93. Εάν το τελωνείο εξόδου και το τελωνείο προορισμού του Τ5 δεν είναι τα ίδια, ο έλεγχος υποκατάστασης διενεργείται από το τελωνείο προορισμού του Τ5.

Απαιτούμενα έγγραφα :

 • Διασάφηση εξαγωγής 
 • Έντυπο προενημέρωσης, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη της φόρτωσης.
 • Πιστοποιητικό εξαγωγής (AGREX) που περιλαμβάνει προκαθορισμό της επιστροφής, το οποίο εκδίδεται από τον Οργανισμό Πληρωμών - Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και υποβάλλεται στο Τελωνείο.

Δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εξαγωγής AGREX στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο μέρος ΙΙ παράρτημα II του Καν.376/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (μικροποσότητες), καθώς και την περίπτωση των εμπορευμάτων εκτός παραρτήματος Ι που διέπονται από τον Κανονισμό 578/10, για ποσό επιστροφής ως 100.000 Ευρώ συνολικά ανά εξαγωγέα και ανά έτος.

 • Τιμολόγιο
 • Δελτίο αποστολής
 • Φορτωτική
 • Κιβωτολόγιο
 • Εφόσον ο εξαγωγέας έχει αναθέσει σε εκτελωνιστή την διεκπεραίωση των διατυπώσεων εξαγωγής, σχετική εξουσιοδότηση
 • Δήλωση της κοινοτικής καταγωγής των προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κανονισμού (ΕΚ) 612/09
 • Δελτίο Χημείου (εφόσον απαιτείται)
 • Πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου (εφόσον απαιτείται)
 • Στην περίπτωση εμπορευμάτων εκτός παραρτήματος Ι (Καν. 578/10), υπεύθυνη δήλωση του εξαγωγέα όπου δηλώνονται αναλυτικά τα προϊόντα βάσεως που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή των εμπορευμάτων για τα οποία θα ζητηθεί επιστροφή.

Ακολουθούμενη διαδικασία :

 • Ο εξαγωγέας οφείλει να ενημερώσει με υποβολή (π.χ. με φαξ) του εντύπου προενημέρωσης το αρμόδιο τελωνείο του τόπου όπου θα φορτωθούν τα προϊόντα για τη μεταφορά τους προς εξαγωγή, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη των εργασιών φόρτωσης και να αναφέρει την εικαζόμενη διάρκειά τους.
 • Να καταθέσει διασάφηση εξαγωγής στο ανωτέρω τελωνείο, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πριν τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.
 • Εφόσον επιλεγεί φυσικός έλεγχος των προϊόντων, αυτός πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 1276/08.
 • Έκδοση άδειας παράδοσης.
 • Έκδοση του αντιτύπου Ε του ΕΔΕ, (μόνο όταν το τελωνείο εξαγωγής είναι και τελωνείο εξόδου), ή του αντιτύπου ελέγχου Τ5, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
 • Το τελωνείο εξόδου, εκτός από τη θεώρηση στην οπίσθια όψη του αντιτύπου αριθμ. 3 του ΕΔΕ και την επιστροφή του στο πρόσωπο που το προσκόμισε για την απαλλαγή του από το ΦΠΑ, βεβαιώνει την έξοδο στο αντιτύπο Ε του ΕΔΕ ή στο αντίτυπο ελέγχου Τ5 και το επιστρέφει στο τελωνείο εξαγωγής.
 • Για κάθε εξαγωγέα μετά από αίτησή του και μετά την ολοκλήρωση της εξαγωγής, αποστέλλονται απευθείας από το τελωνείο εξαγωγής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όλα τα τελωνειακά παραστατικά και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα και δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πληρωμή της εξαγωγικής επιστροφής (άρθρο 3 παρ. 4 Κ.Υ.Α. 313896/10-9-07).

Απαιτούμενος χρόνος: Εάν προσκομισθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο τελωνισμός γίνεται αυθημερόν.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Παραποιημένα Προϊόντα

Τι προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τα εμπορεύματα παραποίησης / απομίμησης, τα πειρατικά και εν γένει τα εμπορεύματα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ;
Ο κανονισμός 1383/2003 παρέχει τη δυνατότητα στις Τελωνειακές αρχές να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής ή να δεσμεύσουν εμπορεύματα για τα οποία έχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τον κάτοχο του δικαιώματος για να προσφύγει, εφόσον συντρέχει λόγος, στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Δικαστική αρχή.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο Κανονισμός 1383/03;
O Κανονισμός εφαρμόζεται για εμπορεύματα που θεωρούνται ύποπτα ότι παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • όταν υποβάλλεται διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, για εξαγωγή ή επανεξαγωγή τους
 • όταν ανακαλύπτονται κατά τον έλεγχο που διενεργείται επί εμπορευμάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από το Τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 183 του Καν.2913/92, τίθενται σε καθεστώς αναστολής κατά την έννοια του άρθρου 84 παρ.1 στοιχ. α) του ιδίου Κανονισμού, κατά τη διαδικασία επανεξαγωγής κατόπιν κοινοποιήσεως, σύμφωνα με το άρθρο 182 παρ.2 του ιδίου Κανονισμού ή τοποθετούνται σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη κατά την έννοια του άρθρου 166 του ιδίου Κανονισμού.

Ποια δικαιώματα καλύπτει ο Κανονισμός ;
Στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού εμπίπτουν :

 1. Τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης
 2. Τα πειρατικά εμπορεύματα
 3. Τα εμπορεύματα τα οποία, στο Κράτος μέλος όπου υποβάλλεται η αίτηση παρέμβασης, παραβιάζουν : 
 • δίπλωμα ευρεσιτεχνίας,
 • συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας που προβλέπεται στους Καν.1768/92 του Συμβουλίου και 1610/96 του Ε.Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
 • εθνικό τίτλο προστασίας φυτικών ποικιλιών σύμφωνα με την εκάστοτε Εθνική νομοθεσία ή Κοινοτικό τίτλο, όπως αυτός προβλέπεται στον Κανονισμό 2100/94 του Συμβουλίου,
 • ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, σύμφωνα με την εκάστοτε Εθνική νομοθεσία ή σύμφωνα με τους Κανονισμούς 2081/92 και 1493/99 του Συμβουλίου,
 • γεωγραφικές ονομασίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1567/89 του Συμβουλίου.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο κάτοχος του δικαιώματος ;
Σε κάθε Κράτος μέλος, ο κάτοχος του δικαιώματος μπορεί να υποβάλλει γραπτή αίτηση παρέμβασης των Τελωνειακών αρχών, η οποία πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που επιτρέπουν στις Τελωνειακές Αρχές να αναγνωρίζουν εύκολα τα εμπορεύματα.

Κανένα τέλος δεν απαιτείται από τον κάτοχο του δικαιώματος για την κάλυψη της διοικητικής δαπάνης που συνεπάγεται η εξέταση της αίτησης, ούτε λαμβάνεται εγγύηση.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί προστασία δικαιώματος σε Κοινοτικό επίπεδο ;
Όταν ο αιτών είναι κάτοχος κοινοτικού σήματος ή κοινοτικού δικαιώματος επί σχεδίου ή υποδείγματος, κοινοτικού δικαιώματος δημιουργού νέας φυτικής ποικιλίας ή ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης ή γεωγραφικού προσδιορισμού που προστατεύεται από την κοινότητα, η αίτηση παρέμβασης μπορεί να στοχεύει εκτός από την παρέμβαση των Τελωνειακών αρχών του κράτους μέλους στο οποίο κατατίθεται η αίτηση και στην παρέμβαση των Τελωνειακών αρχών ενός ή περισσοτέρων άλλων Κρατών μελών.

Ποια είναι η αρμόδια αρχή στην Ελλάδα για την παραλαβή και εξέταση των αιτήσεων παρέμβασης των κατόχων δικαιωμάτων ;
Αρμόδια αρχή είναι η Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής.

Οι Τελωνειακές αρχές παρεμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει γραπτή αίτηση παρέμβασης του κατόχου του δικαιώματος ;
Όχι, οι Τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα, όταν έχουν βάσιμες υπόνοιες ότι εμπορεύματα παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής ή να δεσμεύσουν τα εμπορεύματα, χωρίς να προϋπάρχει αίτηση παρέμβασης, κοινοποιώντας άμεσα τη σχετική πληροφορία στον κάτοχο του δικαιώματος, ο οποίος με τη σειρά του έχει προθεσμία 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της κοινοποίησης, εντός της οποίας μπορεί να υποβάλλει αίτηση παρέμβασης, άλλως χορηγείται άδεια παραλαβής ή αποδεσμεύονται τα εμπορεύματα, τηρουμένων όλων των σχετικών τελωνειακών διατυπώσεων.

Οι υποθέσεις πρέπει πάντα να παραπέμπονται στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Δικαστική αρχή ;
Όχι, ο Κανονισμός προβλέπει απλουστευμένη διαδικασία καταστροφής, υπό Τελωνειακό έλεγχο, των εμπορευμάτων που έχουν δεσμευθεί ή των οποίων η έκδοση άδειας παραλαβής έχει ανασταλεί, εφόσον :

 • Εντός 10 εργάσιμων ημερών (η προθεσμία δύναται να παραταθεί κατά 10 επιπλέον ημέρες) από την παραλαβή της κοινοποίησης που προβλέπεται στο άρθρο 9, ο κάτοχος του δικαιώματος ενημερώσει εγγράφως ότι τα εμπορεύματα παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας και προσκομίσει στις Τελωνειακές αρχές την γραπτή σύμφωνη γνώμη του διασαφιστή ή κατόχου των εμπορευμάτων ότι εγκαταλείπονται για να καταστραφούν.
 • Η καταστροφή γίνεται με δαπάνη και υπό την ευθύνη του κατόχου του δικαιώματος, αφού ληφθούν δείγματα τα οποία θα φυλάσσονται από τις Τελωνειακές αρχές.

Τι ισχύει για τις αποσκευές επιβατών ;
Ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε εμπορεύματα μη εμπορικού χαρακτήρα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές επιβατών, εντός των ορίων της τελωνειακής ατέλειας και εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμπορεύματα αυτά αποτελούν αντικείμενο εμπορικής διακίνησης.

Που μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης παρέμβασης στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής ;
Στα χρήσιμα έγγραφα & Πληροφορίες /Οδηγίες Τελωνειακών Διαδικασιών  είναι αναρτημένο το κοινοτικό εγχειρίδιο για την υποβολή εθνικών και κοινοτικών αιτήσεων παρέμβασης, το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης παρέμβασης στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Διαμετακόμιση Εμπορευμάτων

Με ποιο καθεστώς και ποιες προϋποθέσεις διακινούνται οδικά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τα εμπορεύματα τρίτων χωρών;
Για τη διακίνηση οδικώς εμπορευμάτων τρίτων χωρών από ένα σημείο του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας σε ένα άλλο, απαιτείται αυτά να τεθούν σε καθεστώς κοινοτικής διαμετακόμισης, εκτός αν διέρχονται από τρίτη χώρα, οπότε είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του καθεστώτος TIR.

Για τη θέση των εμπορευμάτων στο καθεστώς κοινοτικής διαμετακόμισης ορίζεται κύριος υπόχρεος ο οποίος προσκομίζει τα εμπορεύματα στο Τελωνείο αναχώρησης, συντάσσει και υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση διαμετακόμισης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς είναι η σύσταση εγγύησης το ποσό της οποίας υπολογίζεται με βάση τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αναλογούν σε αυτά (Κοινοτική Διαμετακόμιση).
Σημειώνεται ότι με όμοια διαδικασία διακινούνται εμπορεύματα τρίτων χωρών, τα οποία προορίζονται για ή προέρχονται από χώρες ΕΖΕΣ καθώς και κοινοτικά εμπορεύματα τα οποία διέρχονται ή εξάγονται στις χώρες ΕΖΕΣ (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχνενστάιν) (Κοινή Διαμετακόμιση).

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Καθεστώτος TIR και Καθεστώτος Κοινής/ Κοινοτικής Διαμετακόμισης;

 1. Το καθεστώς TIR εφαρμόζεται μόνο όταν κατά την έναρξη, υπάρχει πρόθεση τουλάχιστον ένα τμήμα της μεταφοράς να πραγματοποιηθεί οδικά. Στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.
 2. Το καθεστώς TIR μπορεί να εφαρμοστεί όταν κατά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το τελωνείο αναχώρησης στο τελωνείο προορισμού μεσολαβούν σύνορα μεταξύ της Ε. Κοινότητας και τρίτων χωρών. Τέτοιος περιορισμός δεν υπάρχει στην κοινή/κονοτική διαμετακόμιση.
 3. Το δελτίο TIR είναι ταυτόχρονα παραστατικό διαμετακόμισης και τίτλος εγγύησης ενώ η δήλωση κοινής/κοινοτικής διαμετακόμισης είναι μόνο παραστατικό και απαιτείται χωριστός τίτλος εγγύησης
 4. Το ποσό της εγγύησης για ένα δελτίο TIR είναι 60.000 Ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν στα εμπορεύματα,  ενώ στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση το ύψος της εγγύησης καθορίζεται αφού προϋπολογισθούν οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις.
 5. Τα δελτία TIR εκτυπώνονται κεντρικά από την IRU και διανέμονται απ΄ αυτήν στους εθνικούς εγγυοδοτικούς οργανισμούς, όπου απευθύνονται οι κάτοχοι για να τα προμηθευτούν. Στην Κοινή / Κοινοτική διαμετακόμιση ο κύριος υπόχρεος πρέπει να προσκομίσει εγγύηση. Οι πράξεις εγγύησης είναι συγκεκριμένων τύπων και τις εκδίδουν οι εγγυητές.
 6. Το κάθε δελτίο TIR φέρει αριθμό, αποτελούμενο από δυο γράμματα και 8 αριθμούς, σύμφωνα με συγκεκριμένο αλγόριθμο. Οι πράξεις εγγύησης στην Κοινή/Κοινοτική διαμετακόμιση αριθμούνται με όποιο σύστημα ακολουθεί ο εγγυητής. 
 7. Για να γίνει κάποιος κάτοχος δελτίου TIR πρέπει να είναι εγκεκριμένος χρήστης και να έχει αριθμό μητρώου, ο οποίος είναι μοναδικός (δίδεται από τον εγγυοδοτικό οργανισμό της χώρας που είναι ταξινομημένος ο θάλαμος φόρτωσης) και αναγράφεται στο δελτίο TIR. Δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση για τον κύριο υπόχρεο στην Κοινή/ κοινοτική διαμετακόμιση.  
 8. Για κάθε όχημα /θάλαμο φόρτωσης αντιστοιχεί ένα δελτίο TIR και σφραγίζεται πάντα ο θάλαμος φόρτωσης ανεξάρτητα αν τα μεταφερόμενα εμπορεύματα είναι κοινοτικά ή μη κοινοτικά. Στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση μπορεί να αντιστοιχούν, σε ένα όχημα, περισσότερα του ενός παραστατικά διαμετακόμισης και η τελωνειακή σφραγίδα είναι δυνατόν να τίθεται στα εμπορεύματα (κιβώτια) και όχι στο θάλαμο φόρτωσης.
 9. Στο καθεστώς TIR επειδή στηρίζεται στους ελέγχους του τελωνείου αναχώρησης, γίνεται πάντοτε έλεγχος των εμπορευμάτων στο τελωνείο αναχώρησης. Ο έλεγχος αυτός δεν είναι απαραίτητα φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων μπορεί να περιορίζεται σε έλεγχο των εγγράφων. Στην Κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση δεν είναι απαραίτητος ο φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων στο τελωνείο αναχώρησης. 
 10. Στο καθεστώς TIR δεν επιτρέπεται η μεταφόρτωση των εμπορευμάτων, ενώ στην κοινή/ κοινοτική διαμετακόμιση επιτρέπεται με την άδεια των τελωνειακών αρχών.
 11. Στο καθεστώς TIR τα τελωνεία αναχώρησης /προορισμού μπορεί να είναι μέχρι τέσσερα, ενώ στην κοινή/κοινοτική διαμετακόμιση για κάθε παραστατικό αντιστοιχεί  ένα τελωνείο αναχώρησης και ένα τελωνείο προορισμού.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Εκτελωνιστές

Τι είναι εκτελωνιστής;
Εκτελωνιστής είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει πτυχίο εκτελωνιστού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού και αναλαμβάνει την κατ΄ επάγγελμα διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών δια λογαριασμό και ως αντιπρόσωπος του δικαιούχου του εμπορεύματος

Τι είναι εκτελωνιστικές εργασίες;
Εκτελωνιστικές εργασίες είναι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς, οι απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών δια την μέσω τούτων διακίνηση των αλλοδαπών και εγχωρίων εμπορευμάτων. 
Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται  και οι διαδικασίες για την διακίνηση των υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) και τέλους ταξινόμησης των κοινοτικών εμπορευμάτων, ως επίσης και οι διαδικασίες για την καταβολή του Ε.Φ.Κ και του τέλους ταξινόμησης.

Μπορεί οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να αναλάβει για λογαριασμό μου την διεκπεραίωση των εκτελωνιστικών εργασιών;
Όχι. Τη διενέργεια των εκτελωνιστικών εργασιών μπορεί να την αναλάβει εκτός φυσικά από τον κύριο του εμπορεύματος (φυσικό πρόσωπο ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα, ο νόμιμος εκπρόσωπος), και εξουσιοδοτημένος από αυτόν εκτελωνιστής. Οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο δεν νομιμοποιείται να εκτελέσει εκτελωνιστικές εργασίες και δεν γίνεται δεκτός από τις τελωνειακές αρχές.

Υπάρχουν κάποιες εκτελωνιστικές εργασίες που μπορεί να ανατεθεί η εκτέλεσή τους σε υπάλληλο του κυρίου του εμπορεύματος;
Ναι κατ΄ εξαίρεση, προκειμένου για

 • μεταφορά και εξαγωγή εγχωρίων προϊόντων, ως επίσης και
 • για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, μέχρι την παράδοση των εφοδίων σ΄ αυτά,

τις εκτελωνιστικές εργασίες επιτρέπεται να τις εκτελεί και εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δικαιούχου, εφόσον αυτός είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία και κατέχει απολυτήριο λυκείου ή εξαταξίου γυμνασίου ή  ισότιμης προς αυτά σχολής.

Ειδικά, επί ανεφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών με εγχώρια προϊόντα, ως επίσης με τρόφιμα ποτά και καπνικά, γενικά, είδη αλλοδαπής προέλευσης, ανεξάρτητα από το ύψος της αξίας τους ή με άλλα αλλοδαπά είδη αξίας μέχρι 1000 δολαρίων Η.Π.Α. τις εκτελωνιστικές εργασίες μπορεί να εκτελεί, επιπλέον και ο μεσολαβών εφοδιαστής ή εξουσιοδοτημένος υπάλληλος αυτού εφόσον έχει τα ανωτέρω προσόντα.

Η ως άνω δυνατότητα δεν παρέχεται όταν πρόκειται

 • για εξαγωγή επιδοτουμένων ή υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, ή
 • σε τέλος ταξινόμησης προϊόντων ή για αποστολή των ως άνω σε άλλο κράτος μέλος

Μπορώ να εξουσιοδοτήσω εκτελωνιστή για την διεκπεραίωση εκτελωνιστικών εργασιών σχετικά με τις αποσκευές που μεταφέρω ως επιβάτης;
Η μεσολάβηση εκτελωνιστή για εκτελωνισμό αποσκευών επιβατών απαγορεύεται και πρέπει να παρίσταται ο ίδιος ο επιβάτης.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Επιστροφή Αχρεωστήτως Εισπραχθείσας Τελωνειακής Οφειλής


Ποια η σχετική νομοθεσία που διέπει τις επιστροφές των αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;
Οι διατάξεις του Καν.(ΕΟΚ) αρ.2913/92 (άρθρα 235-242).
Οι διατάξεις του Καν.(ΕΟΚ) αρ.2454/93 (άρθρα 877-909).
Οι διατάξεις του Ν.2960/01 (άρθρο 32).

Πότε οι εισπραχθείσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις θεωρούνται αχρεωστήτως εισπραχθείσες;

Ο πιο ενδεδειγμένος ορισμός είναι αυτός ο οποίος προκύπτει από τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις, ήτοι όταν κατά τη στιγμή της καταβολής τους από τον οφειλέτη αυτών, το ποσό τους δεν οφειλόταν νομίμως.

Από ποιόν διαπιστώνεται το αχρεώστητο της καταβολής δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;
Η διαπίστωση του αχρεώστητου της καταβολής γίνεται είτε από το πρόσωπο που κατέβαλλε τις εν λόγω δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, είτε από την Τελωνειακή Υπηρεσία.

Το αχρεώστητο της καταβολής διαπιστώνεται και δικαστικώς;
Ναι. Η αχρεώστητη καταβολή δύναται να αναγνωριστεί και να βεβαιωθεί με απόφαση του αρμόδιου Διοικ. Δικαστηρίου (Διοικ. Πρωτοδικείο, Εφετείο, Σ.τ.Ε., Δικαστήρια των Ευρ. Κοινοτήτων), μετά από άσκηση των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων από πλευράς του αιτούντα για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Από ποιον, πότε και πού μπορεί να υποβληθεί η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;
Η αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων μπορεί να υποβληθεί από τον δικαιούχο (το πρόσωπο που έχει καταβάλλει αυτές) ή τον νόμιμο αντιπρόσωπο του.

Μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριών (3) ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, ο αιτών-δικαιούχος αυτών, δύναται να υποβάλλει σχετική προς τούτο αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εάν η διαπίστωση της αχρεώστητης είσπραξης έγινε από την Τελωνειακή Υπηρεσία, καλείται από αυτή ο δικαιούχος να υποβάλλει σ’ αυτήν σχετική αίτηση περί επιστροφής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέσα στην ως άνω προθεσμία.

Εάν πρωτόδικη δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίζει ή βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον υπάρχει σ’ αυτήν σχετική αναφορά περί αχρεώστητης καταβολής) ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε ένα (1) έτος, από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε η εν λόγω απόφαση διατάσσει την επιστροφή είτε όχι.
Εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη 

 • μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία διατάσσει επιπλέον και την επιστροφή,  τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του τελωνείου -με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη- και το αίτημα περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών. 

Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

 • μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία δεν διατάσσει την επιστροφή αλλά απλά επικυρώνει την πρωτόδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.
 • λόγω μη άσκησης εφέσεως (παρέλευση προθεσμίας, μη ικανό ποσό οφειλής για άσκηση εφέσεως) και, ως εκ τούτου, η πρωτόδικη απόφαση καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης.

Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο βοήθημα της προσφυγής, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του τελωνείου -με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη και το αίτημα περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών. 

Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω πρωτόδικης απόφασης.

Εάν εφετειακή δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου αναγνωρίζει ή βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον υπάρχει σ’ αυτήν σχετική αναφορά περί αχρεώστητης καταβολής), ο δικαιούχος πρέπει μέσα σε πέντε (5) έτη, από τη δημοσίευση της παραπάνω απόφασης, να υποβάλει σχετική αίτηση περί επιστροφής στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε η εν λόγω απόφαση διατάσσει την επιστροφή είτε όχι. 

Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η προβολή, με το ένδικο μέσο της έφεσης, πέραν του αιτήματος της ακύρωσης της διοικητικής πράξης του τελωνείου -με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη- και το αίτημα περί επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

Εφόσον δεν υφίσταται τέτοιο αίτημα, τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης.

Εάν η πρωτόδικη δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει ούτε βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον η ασκηθείσα προσφυγή περιέχει μόνο αίτημα ακυρώσεως της πράξεως όχι δε και επιστροφή καταβληθέντων), αλλά απλώς ακυρώνει τη διοικητική πράξη του τελωνείου με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (και δια τούτο αποτελεί τον επιγενόμενο λόγο ένεκα του οποίου η καταβολή των σχετικών ποσών έπαυσε να είναι νόμιμη και κατέστη αχρεώστητη) χωρίς να διατάσσει την επιστροφή (ανυπαρξία σχετικού αιτήματος επί της προσφυγής), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης. 

Εάν η εν λόγω δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη 

 • μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης και η τελευταία διατάσσει επιπλέον και την επιστροφή,  τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός πέντε (5) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω εφετειακής απόφασης, διότι η δικαστική εντολή περί επιστροφής αποτελεί έμμεση αναγνώριση ή βεβαίωση της αχρεώστητης είσπραξης. 
 • μέσω έκδοσης εφετειακής απόφασης, όπου η τελευταία δεν διατάσσει την επιστροφή αλλά απλώς επικυρώνει την πρωτόδικη απόφαση, τότε η ανωτέρω αίτηση εξακολουθεί να δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της εν λόγω εφετειακής απόφασης, 
 • λόγω μη άσκησης εφέσεως (παρέλευση προθεσμίας, μη ικανό ποσό οφειλής για άσκηση εφέσεως) και, ως εκ τούτου, η πρωτόδικη απόφαση καταστεί τελεσίδικη, τότε η ανωτέρω αίτηση εξακολουθεί να δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης.

Εάν η εφετειακή δικαστική απόφαση αρμόδιου Δοικητικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζει ούτε βεβαιώνει αχρεώστητη είσπραξη, (καθόσον η ασκηθείσα έφεση περιέχει μόνο αίτημα ακυρώσεως της πράξεως όχι δε και επιστροφή καταβληθέντων), αλλά απλώς ακυρώνει τη διοικητική πράξη του τελωνείου με την οποία είχε πραγματοποιηθεί η είσπραξη (και δια τούτο αποτελεί τον επιγενόμενο λόγο ένεκα του οποίου η καταβολή των σχετικών ποσών έπαυσε να είναι νόμιμη και κατέστη αχρεώστητη), μέσω της ακύρωσης της πρωτόδικης απόφασης (η οποία αρχικά απέρριψε σχετική προσφυγή του ενδιαφερόμενου την ακύρωση της διοικητικής πράξης του τελωνείου), χωρίς όμως να διατάσσει την επιστροφή (ανυπαρξία σχετικού αιτήματος επί της προσφυγής), τότε η ανωτέρω αίτηση δύναται να υποβληθεί εντός τριών (3) ετών από την δημοσίευση της παραπάνω απόφασης. 

Σημείωση: Τελεσίδικη απόφαση Διοικ. Δικαστηρίου θεωρείται η εφετειακή που εκδίδεται από το Διοικ. Εφετείο, αλλά και η πρωτόδικος-οριστική που εκδίδεται σε πρώτο βαθμό από το Διοικ. Πρωτοδικείο, εφόσον η τελευταία δεν δύναται να εφεσιβληθεί, ή παρέλθουν οι χρονικές προθεσμίες για υποβολή σχετικής έφεσης από το δημόσιο κατά αυτής.

Ποιές διατάξεις διέπουν την αναστολή ή διακοπή των ανωτέρω προθεσμιών παραγραφής απαιτήσεων κατά του δημοσίου σχετικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθείσας τελωνειακής οφειλής;
Οι διατάξεις που διέπουν την αναστολή ή διακοπή των προθεσμιών αυτών είναι οι διατάξεις του Κώδικα Δημόσιου Λογιστικού. (άρθρα 90, 91, 92, και 93 του Ν.2362/95).

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;
Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων είναι τα αντίγραφα των οικείων τελωνειακών εγγράφων και τα οικεία πρωτότυπα αποδεικτικά εισπράξεως, τα οποία θα επισυναφθούν από την Τελωνειακή Αρχή στην σχετική απόφαση της περί επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

Τι συνεπάγεται η εκτός των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή της αίτησης για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων;
Η εκτός των ανωτέρω προθεσμιών υποβολή της αίτησης για επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων από τον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπο αυτού συνεπάγεται την παραγραφή της απαίτησης για επιστροφή των εν λόγω ποσών. 

Η επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων πραγματοποιείται έντοκα ή άτοκα; Πώς υπολογίζεται ο τόκος σε περίπτωση έντοκης επιστροφής;
Η επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών πραγματοποιείται άτοκα.

Έντοκη επιστροφή επιτρέπεται εάν και εφόσον η σχετική αίτηση περί επιστροφής υποβληθεί μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνών, που αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο κοινοποιήθηκε στην Τελωνειακή Αρχή η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, και εφόσον η επιστροφή δεν εκτελέστηκε στην προθεσμία αυτή με υπαιτιότητα της αρμόδιας τελωνειακής αρχής. Εφόσον η μη εκτέλεση της επιστροφής οφείλεται σε υπαιτιότητα του ενδιαφερομένου, το έντοκο της επιστροφής λογίζεται από την λήξη του ανωτέρω εξαμήνου έως και τον χρόνο έκδοσης της σχετικής απόφασης επιστροφής (εξυπακούεται ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη του εν λόγω εξαμήνου και ότι αυτή κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επιδόσεων). 

Η μη υποβολή αίτησης επιστροφής στην ανωτέρω προθεσμία συνεπάγεται την παραγραφή του δικαιώματος έντοκης επιστροφής. 

Ο τόκος υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας.

Πότε πραγματοποιείται η επιστροφή;
Η επιστροφή πραγματοποιείται με έκδοση σχετικής προς τούτο απόφασης της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής (Τελωνείο ή Τελωνειακή Περιφέρεια)

Υπάρχει ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν μπορεί να εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση, και κατ’ επέκταση να πραγματοποιηθεί επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών;
Ναι. Είναι το ποσό των τριών (3) €, κατά πράξη, για επιβαρύνσεις που εισπράχθηκαν αχρεώστητα.

Παραγράφεται η χρηματική αξίωση από την αχρεώστητη είσπραξη επιβαρύνσεων, όταν έχει εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής περί επιστροφής αχρεωστήτων εισπραχθέντων ποσών;
Ναι. Η χρηματική αυτή απαίτηση που απορρέει από την εν λόγω αυτή απόφαση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής παραγράφεται μετά την παρέλευση προθεσμίας ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής στον δικαιούχο ή τον αντιπρόσωπο αυτού.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Ρυθμίσεις Οφειλών

Ποια η σχετική νομοθεσία που διέπει τις Διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων;
Είναι οι διατάξεις των άρθρων 13 έως 21 του Ν.2648/98 όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους Ν.2753/99 (άρθρο 17), Ν.2873/00 (άρθρο11), Ν.2954/01(άρθρα 11), N. 3193/03 (άρθρο 14), Ν.3296/04 (άρθρο 29), Ν.3522/06, Ν.3842/10 και ισχύει.

Πότε δύναται να χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής;
Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής δύναται να χορηγηθεί εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία για την εντός των νομίμων προθεσμιών άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών.  
Αφορά δηλαδή τις ληξιπρόθεσμες κατά Κ.Ε.Δ.Ε. οφειλές που, για λόγους οικονομικής αδυναμίας, δεν μπόρεσε ο οφειλέτης αυτών να τις καταβάλει εμπρόθεσμα.

Τι επίδραση έχει η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στην υπερημερία του οφειλέτη;
Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής δεν επιδρά στην υπερημερία του οφειλέτη και στην επιβάρυνση της οφειλής με Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής (Π.Ε.Κ.), ούτε στην καταβολή ολόκληρου ή μέρους της οφειλής, όταν αυτή προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, για την διενέργεια ορισμένων πράξεων. 

Ποια τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

 • Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου για βασικές οφειλές έως 300.000 €.
 • Επιτροπή που αποτελείται από τον προϊστάμενο του Τελωνείου τον νόμιμο αναπληρωτή του και τον Προϊστάμενο του Δικαστικού Τμήματος ή του αντίστοιχου γραφείου, για βασικές οφειλές πάνω από 300.000 € και μέχρι του ποσού των 800.000 €. 
 • Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, για βασικές οφειλές από 800.001 € και άνω.

Βασική οφειλή θεωρείται η ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή χωρίς τις Π.Ε.Κ. που έχουν υπολογισθεί βάσει αυτής έως εκείνη τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση για παροχή διευκόλυνσης καταβολής.

Αρμόδια όργανα για επανεξέταση αιτήματος αύξησης του αριθμού των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης, λόγω οικονομικής αδυναμίας του οφειλέτη, είναι: 

 • η επιτροπή της (Β) περίπτωσης για βασική βεβαιωμένη οφειλή μέχρι του ποσού των 300.000 € και
 • ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, για βασική βεβαιωμένη οφειλή άνω των 300.000 €. 

Σημειώνεται ότι εκτός από την ανωτέρω αρμοδιότητα της, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων γνωμοδοτεί επίσης και για την απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. 

Ωστόσο για ποσά έως και 3.000 € η ανωτέρω, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε.), δυνατότητα παρέχεται στον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τελωνείου.

Πού μπορώ να στείλω αιτήματα για χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών υπόψη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων;
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τις οποίες και ζητείται η τμηματική καταβολή τους, και στη συνέχεια διαβιβάζονται στην Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ.πρωτ. 1033972/2420/0016/3-4-06 Ε.Δ.Υ.Ο. (σχετική και η αρ.πρωτ.Φ.477/218/ Δ0019/23-6-06 Ε.Δ.Υ.Ο.).

Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησης διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων, κατά Κ.Ε.Δ.Ε., οφειλών;
Τα κριτήρια είναι:

 • Οικονομική αδυναμία. 
 • Διασφάλιση οφειλής.
 • Προέλευση οφειλής.
 • Συμπεριφορά οφειλέτη.
 • Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση.
 • Κρίση (αιτιολόγηση) προϊσταμένου.

Για κάθε κριτήριο αντιστοιχούν δεδομένοι συντελεστές βαρύτητας, το εύρος των οποίων κυμαίνεται, ανάλογα με το κριτήριο, από 0 μέχρι και 5.

Πώς προκύπτει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης;
Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό δόσεων της διευκόλυνσης με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα είναι μικρότερη των 146,74 €.

Τι αφορούν οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής (Π.Ε.Κ.);
Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χορηγείται για τη ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή. 
Στην απόφαση της διευκόλυνσης αναγράφονται και οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής που αναλογούν σε κάθε δόση της διευκόλυνσης μέχρι την ημερομηνία καταβολής της, η δε διαφορά που μπορεί να υπάρχει του υπολογισθέντος ποσού της προσαύξησης μειώνει ή αυξάνει ανάλογα το ποσό της τελευταίας δόσης. 
Ειδικά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών μπορεί να αναγράφεται μόνον ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής, ενώ η διαμόρφωση αυτών με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται από την Τελωνειακή Αρχή.

Επιτρέπεται η χορήγηση στον ίδιο υπόχρεο και για την ίδια οφειλή περισσότερων των δύο διευκολύνσεων;
Για την ίδια οφειλή επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι τριών διευκολύνσεων κατ’ ανώτατο όριο ανεξάρτητα αν η αίτηση υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο και οι δόσεις καθορίζονται ως εξής:

 • ο αριθμός των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής καθορίζεται με βάση το άθροισμα των συντελεστών αξιολόγησης των κριτηρίων χορήγησης.
 • η δεύτερη διευκόλυνση μπορεί να χορηγηθεί μετά την απώλεια της πρώτης και ο αριθμός των δόσεων αυτής καθορίζεται με την ίδια ως άνω διαδικασία, με τον περιορισμό ότι η πρώτη δόση αυτής θα είναι τουλάχιστον ίση με το 15% της οφειλής για την οποία ζητήθηκε η δεύτερη διευκόλυνση,
 • η τρίτη διευκόλυνση μπορεί να χορηγηθεί μετά την απώλεια της δεύτερης, εφόσον όμως κατατεθεί εγγύηση με την οποία θα διασφαλίζεται η πληρωμή των δόσεων αυτής, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τον εναπομείναντα αριθμό των δόσεων της δεύτερης διευκόλυνσης και με τον περιορισμό ότι η πρώτη δόση αυτής θα είναι τουλάχιστον ίση με ποσοστό 20% της οφειλής για την οποία ζητήθηκε η τρίτη διευκόλυνση.

Ο οφειλέτης, ο οποίος αδυνατεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις δόσεις της πρώτης διευκόλυνσης που του χορηγήθηκε, μπορεί να υποβάλει άπαξ αίτηση επανεξέτασης για αύξηση του αριθμού των δόσεων αυτής. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία της τελευταίας εμπρόθεσμης καταβολής δόσης της διευκόλυνσης, της οποίας ζητείται η επανεξέταση και συνοδεύεται από τα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται η αντικειμενική αδυναμία συμμόρφωσης του οφειλέτη στη διευκόλυνση αυτή. 

Ο αριθμός των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης, της οποίας ζητήθηκε η επανεξέταση, μπορεί, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου, να αυξηθεί μέχρι το τριπλάσιο, κατ’ ανώτατο όριο, του αθροίσματος των συντελεστών αξιολόγησης των προβλεπόμενων κριτηρίων, αλλά ο συνολικός αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48.

Υποβολή δεύτερης αίτησης επανεξέτασης πρώτης διευκόλυνσης συγκεκριμένης οφειλής απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Επίσης απορρίπτεται, ως απαράδεκτη, αίτηση επανεξέτασης δεύτερης ή τρίτης διευκόλυνσης.

Πότε ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής;
Ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εφόσον δεν πληρώσει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις αυτής.

Υπάρχει περίπτωση να λάβω διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μου χωρίς όμως να περάσω από κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας για το γεγονός αυτό;
Η δυνατότητα αυτή που θεσμοθετήθηκε με τον Ν.3193/04, καταργήθηκε από το άρθρο 29 του Ν.3296/04.

Εάν χάσω, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και την τρίτη διευκόλυνση, μπορώ να λάβω και τέταρτη;
Όχι. Εάν απολεσθεί και η τρίτη διευκόλυνση, δεν επιτρέπεται επανεξέταση τέτοιου αιτήματος από οποιοδήποτε όργανο.

Ποια τα ευεργετήματα του οφειλέτη από τη χορήγηση τμηματικής καταβολής και την συμμόρφωση του σ’ αυτήν;
Τα ευεργετήματα του οφειλέτη από τη χορήγηση τμηματικής καταβολής και την συμμόρφωση του σ’ αυτήν είναι:

 1. ενημερότητα του οφειλέτη και των κατ’ οποιονδήποτε τρόπο συνυπόχρεων, περιλαμβανομένου και των εγγυητών, για τα χρέη προς το Δημόσιο. Χορήγηση σ’ αυτούς αποδεικτικού ενημερότητας για κάθε χρήση, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί όλες οι δόσεις της διευκόλυνσης μέχρι την ημερομηνία χορήγησης του αποδεικτικού και δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις του αιτούντος που εμποδίζουν τη χορήγηση του αποδεικτικού αυτού. 
 2. αναστολή της λήψης ή της εκτέλεσης κάθε μέτρου σε βάρος του υπόχρεου, με την επιφύλαξη του άρθρου 20, του Ν.2648/98, όπου αναφέρονται τα δικαιώματα του Δημοσίου μετά την χορήγηση του ευεργετήματος.
 3. αναστολή της εκτέλεσης του μέτρου της παρ.3, του άρθρου 22, του Ν.2523/97, περί αναστολής λειτουργίας ενός (1) μηνός κάθε γενικά επαγγελματικής εγκατάστασης επιτηδευματιών, στις περιπτώσεις οφειλών φυσικών προσώπων ή προσώπων της παρ.4 του άρθρου 2, του Ν.2238/94, για χρέη προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμων και απαιτητών πέραν του έτους και εφόσον το ύψος αυτών με τις νόμιμες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπερβαίνει τα 29.347€.
 4. αναστολή της εκτέλεσης του μέτρου της παρ.1 του άρθρου 25, του Ν.1882/90 περί άσκησης ποινικής δίωξης για χρέη προς το Δημόσιο, για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης.
 5. οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε πρώτη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων αυτής, απαλλάσσονται:
 6. της καταβολής ποσοστού 30% των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που επιβαρύνουν τα ποσά των δόσεων της διευκόλυνσης από την ημερομηνία χορήγησης αυτής και μετά και
 7. της καταβολής του συνόλου των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που επιβαρύνουν την τελευταία δόση της διευκόλυνσης, εφόσον όμως αυτές δεν υπερβαίνουν το 40% των συνολικών Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. 

Επισημαίνεται ότι οι προσαυξήσεις, που υπολογίζονται για χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία χορήγησης της διευκόλυνσης, δεν μεταβάλλονται. Μειώνονται μόνο οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής από την ημερομηνία χορήγησης της διευκόλυνσης μέχρι την καταβολή της κάθε δόσης σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) (δηλαδή το ποσοστό 1% μηνιαίως διαμορφώνεται σε 0,7%).

Επίσης οι ίδιοι οφειλέτες απαλλάσσονται όλων των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που αναλογούν στην τελευταία δόση της διευκόλυνσης όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης την ημέρα καταβολής αυτής. 
Τέλος, ο περιορισμός, που τίθεται στη διάταξη, να μην υπερβαίνει η απαλλαγή αυτή το ποσοστό του 40% των συνολικών προσαυξήσεων της οφειλής, εξετάζεται μόνο στην περίπτωση χορήγησης διευκόλυνσης μέχρι τρεις δόσεις, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συμβαίνει σε διευκολύνσεις με περισσότερες δόσεις.

Ωστόσο προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω είναι η εμπρόθεσμη καταβολή όλων των μηνιαίων δόσεων.

Εάν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα έστω και μία δόση, τότε το ευεργέτημα μειωμένης προσαύξησης χάνεται για τις υπόλοιπες δόσεις.

Πώς αποκτά ο οφειλέτης τα ανωτέρω ευεργετήματα;
Για να αποκτήσει ο οφειλέτης τα ανωτέρω ευεργετήματα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των οφειλών που εξαιρούνται της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, μαζί με την πρώτη δόση αυτής.

Ποια τα δικαιώματα του Δημοσίου ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε;
Αυτά είναι: 

 • Να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράψει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων ή των εγγυητών, εφόσον το χρέος δεν είναι ασφαλισμένο. 
 • Να μην χορηγήσει αποδεικτικό ενημερότητας στα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης, για την διενέργεια ορισμένων πράξεων, όπως η μεταβίβαση ακινήτου, εφόσον το χρέος δεν είναι ασφαλισμένο.
 • Να δώσει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας ζητείται το αποδεικτικό ενημερότητας. Τα ποσά αυτά μπορεί να καλύψουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας διευκόλυνσης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά. 
 • Να προβεί σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων χρεών του, κατά άλλες διατάξεις του άρθρου 83, του Κ.Ε.Δ.Ε. .

Σημειώνεται ότι : 

 • Με την απόφαση παροχής διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των χρεών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 87 του Ν.2362/95 ‘’περί Δημόσιου Λογιστικού’’. 
 • Οι αναγκαστικές κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων δεν αναστέλλονται και τα ποσά που εισπράττονται με τις κατασχέσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί στη διευκόλυνση ή δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυε η διευκόλυνση..

Υπάρχουν άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για τμηματική καταβολή αυτών;

 • Με τις διατάξεις του άρθρου του Ν.3888/2010 ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30-9-2010 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης.

Επισημαίνεται ότι για τα εν λόγω χρέη, για χρονικό διάστημα δύο ετών (από 1/10/2010 έως και 30-9-2010) δεν επιτρέπεται η χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 13 έως και 21 του Ν.2648/98.

Για χρέη που βεβαιώνονται ταμειακά μετά τις 30-9-2010 ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 13-21 του Ν.2648/98 ως προς τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής αυτών.

 • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που συνδέονται με εμφάνιση συγκεκριμένων αιτίων όπως π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κ.ά., εκδίδονται Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που ρυθμίζουν με ειδικό τρόπο ληξιπρόθεσμες κατά ΚΕΔΕ οφειλές για τμηματική καταβολή αυτών.

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Τελωνειακές Παραβάσεις

Πώς βεβαιώνονται οι απαιτήσεις του τελωνείου, πότε και πώς επιβάλλονται;
Οι τελωνειακές παραβάσεις βεβαιώνονται με πρωτόκολλο τελωνειακής παράβασης από τα αρμόδια τελωνειακά όργανα.

Ακολουθεί διοικητική ανάκριση που περιλαμβάνει λήψη απολογίας των υπαιτίων της παράβασης και διενέργεια κάθε άλλης εξέτασης που κρίνεται αναγκαία. Κοινοποιείται κλήση προς απολογία στα πρόσωπα που συμμετείχαν στις τελωνειακές παραβάσεις και στην κλήση ορίζεται προθεσμία απολογίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες.

Στη συνέχεια εκδίδεται αιτιολογημένη πράξη με την οποία, κατά περίπτωση, απαλλάσσονται ή προσδιορίζονται οι υπαίτιοι, ο βαθμός ευθύνης του καθενός και οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι επί του αντικειμένου της λαθρεμπορίας, καθώς και τα πρόστιμα ή πολλαπλά τέλη σε βάρος των υπαιτίων.

Εάν ο καλούμενος προς απολογία δεν απολογηθεί μέσα στην προθεσμία που τάχθηκε στην κλήση προς απολογία, η πράξη μπορεί να εκδοθεί και χωρίς την απολογία του.

Το  πολλαπλό  τέλος  που  επιβάλλεται  κατά  των  προσώπων  που  συμμετείχαν   στην  τελωνειακή  παράβαση  ορίζεται  από  το  τριπλάσιο  μέχρι  το  πενταπλάσιο   των  δασμοφορολογικών  επιβαρύνσεων  που  αναλογούν  στο  αντικείμενο  της  λαθρεμπορίας. Στην  περίπτωση  που  το  τριπλάσιο  των  δασμών  και  λοιπών  φόρων  που  αντιστοιχούν  στο  αντικείμενο  της  λαθρεμπορίας  είναι  μικρότερο  των  1500 €, το  πρόστιμο  καθορίζεται  στο  ποσό  αυτό.  

Οι τελωνειακές παραβάσεις παραγράφονται εάν μέσα σε τριετία από την τέλεση δεν κοινοποιηθεί στους υπαιτίους η καταλογιστική πράξη. Κατ’εξαίρεση η προθεσμία παραγραφής είναι επταετής προκειμένου περί λαθρεμποριών (άρθρα 142§4, 150§§1,3, 152§§3,4 Ν.2960/2001).

Πώς ασκούνται προσφυγές σε περιπτώσεις συμπληρωματικών χρεώσεων;
Σε περιπτώσεις συμπληρωματικών χρεώσεων, σε περιπτώσεις δηλαδή που δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που διέφυγαν της καταβολής καταλογίζονται αυτοτελώς, με πράξη άλλη από την πράξη καταλογισμού πολλαπλών τελών, οι υπαίτιοι έχουν δικαίωμα αυτοτελούς προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού δασμών και φόρων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων σύμφωνα με τον Ν.2717/99 (άρθρα 150§1 εδάφιο δ, 150§4 Ν.2960/2001, άρθρα 63-70 Ν.2717/99).

Ποια είναι η ένδικη προστασία των πολιτών σε περίπτωση έκδοσης εναντίον τους καταλογιστικών πράξεων;
Οι καταλογιστικές πράξεις προσβάλλονται από τα πρόσωπα κατά των οποίων εκδόθηκαν οι πράξεις ή τα πρόσωπα που κηρύχθηκαν αστικώς συνυπεύθυνα, ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, σε πρώτο βαθμό με προσφυγή.

Η άσκηση προσφυγής και η τυχόν αίτηση αναστολής της καταλογιστικής πράξης δεν αναστέλλουν την είσπραξη του 30% των προστίμων και πολλαπλών τελών που επιβλήθηκαν από την τελωνειακή αρχή.

Η προσφυγή ασκείται σε προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της καταλογιστικής πράξης (άρθρα 150§4 Ν.2960/2001, 66 Ν.2717/99).

Αποφάσεις που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό επί προσφυγών προσβάλλονται με έφεση σε προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης (άρθρα 92-100 Ν.2717/99).

Διάδικος που δεν παραστάθηκε κατά τη συζήτηση προσφυγής επειδή δεν κλητεύτηκε,  ή δεν κλητεύτηκε νόμιμα, ή επειδή δεν μπόρεσε λόγω ανωτέρας βίας να παρασταθεί, έχει δικαίωμα να ασκήσει κατά της απόφασης επί της προσφυγής ανακοπή ερημοδικίας σε προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης ή την πλήρη γνώση της (άρθρα 89-91 Ν.2717/99).

Κατά τελεσίδικων ή ανέκκλητων αποφάσεων προβλέπεται το ένδικο μέσο της αίτησης αναθεώρησης, που θεμελιώνεται μόνο σε κάποιον από τους λόγους του άρθρου 103 Ν.2717/99.

Τρίτος ο οποίος βλάπτεται από απόφαση που εκδόθηκε σε δίκη μεταξύ άλλων, και ο οποίος δεν είχε ασκήσει παρέμβαση, μπορεί εφόσον συντρέχει έννομο συμφέρον που θα δικαιολογούσε την παρέμβασή του στη δίκη αυτή, να προσβάλει την απόφαση με τριτανακοπή (άρθρα 106-108 Ν.2717/99).

Τέλος προβλέπεται το ένδικο μέσο της αίτησης διόρθωσης ή ερμηνείας δικαστικής απόφασης (άρθρα 109-111 Ν.2717/99).

Η έφεση εκδικάζεται από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ η ανακοπή ερημοδικίας, η αίτηση αναθεώρησης, η τριτανακοπή και η αίτηση διόρθωσης ή ερμηνείας εκδικάζονται από το δικαστήριο που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση (άρθρο 82 Ν.2717/99).

Τέλος, πρόσωπο που άσκησε προσφυγή κατά καταλογιστικής πράξης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της καταλογιστικής πράξης προς το δικαστήριο όπου εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής (προσωρινή δικαστική προστασία – άρθρα 200 έως 205Α Ν.2717/99).

Εισαγωγές-Εξαγωγές-Οφειλές / Ρευστά Διαθέσιμα

Ποιό ποσό ρευστών διαθεσίμων δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα να μεταφέρουν κατά την είσοδο ή έξοδό τους από την Κοινότητα;
Κάθε  φυσικό  πρόσωπο  που  εισέρχεται  ή  εξέρχεται  από  την  Κοινότητα  και  μεταφέρει  ρευστά  διαθέσιμα  αξίας  ίσης  ή  μεγαλύτερης  των  10.000 €  δηλώνει  το  ποσό  αυτό  στις  αρμόδιες  αρχές  των  κρατών  μελών  μέσω  των  οποίων  εισέρχεται  ή  εξέρχεται  από  την  Κοινότητα, σύμφωνα  με  τον   Κανονισμό  1889/2005 (L 309/9/25.11.2005). 

Στην  Ελλάδα, ο  έλεγχος  διακίνησης  ρευστών  διαθεσίμων  έχει  εκχωρηθεί  στις  τελωνειακές  αρχές.  

Η   δήλωση  συνίσταται  στη  συμπλήρωση  ενός  εντύπου, το  οποίο  παρέχεται  από  τις  αρμόδιες  αρχές  στο  σημείο  εισόδου  ή    εξόδου  από  την  Κοινότητα  και  εν  συνεχεία  υποβάλλεται  ενυπόγραφο  από  τον  ταξιδιώτη, θεωρημένο  αντίγραφο  του  οποίου  δύναται  να  ζητήσει.

Ο  διαδικτυακός  τόπος  σε  κοινοτικό  επίπεδο  είναι:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/cash_controls/index_en.htm

Η μη συμμόρφωση επισύρει πρόστιμο στον παραβάτη;
Σε  περίπτωση  μη  συμμόρφωσης  ή   ανακριβούς  ή  ελλιπούς  δήλωσης  επιβάλλεται  διοικητικό  πρόστιμο, άμεσα  καταβλητέο, ίσο  με  το  25%  του  ποσού  των  μη  δηλωθέντων ρευστών  διαθεσίμων 
(Άρθρο  147 παρ. 8 του Εθνικού  Τελωνειακού  Κώδικα Ν.2960/01 όπως  συμπληρώθηκε  με  το         Ν. 3610/2007 (Φ.Ε.Κ. Α 258/22-11-2007).

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Ταξιδιώτες, Απαλλαγές Φ.Π.Α., ΚΑΕ

Ποια είναι η διαδικασία επιστροφής ή απαλλαγής από το Φ.Π.Α. ο οποίος αναλογεί σε αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στην Κοινότητα ταξιδιώτες μόνιμοι κάτοικοι τρίτων μη κοινοτικών χωρών και οι οποίοι τα συναποκομίζουν στις προσωπικές αποσκευές τους κατά την αναχώρησή τους για τρίτες χώρες;
Οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας ταξιδιώτες, δικαιούνται απαλλαγής από το Φ.Π.Α. που αναλογεί στα είδη που αγοράζουν στο εσωτερικό της Κοινότητας και τα οποία τα προορίζουν για προσωπική ή οικογενειακή χρήση και τα συναποκομίζουν στις προσωπικές τους αποσκευές κατά την αναχώρησή τους για τρίτη χώρα.  

Η διαδικασία απαλλαγής καθώς και το σχετικό υπόδειγμα της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, ορίζεται με την αριθμ. 1138050/4085/1436/Α0014/ΠΟΛ1338/30.12.96 Α.Υ.Ο. 
Η απαλλαγή αυτή μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση.

Α.Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Ο αγοραστής - ταξιδιώτης να έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Κοινότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από το διαβατήριό του ή το δελτίο ταυτότητάς του ή άλλο επίσημο έγγραφο.
 • Τα αγαθά που αγοράζονται στα πλαίσια του λιανικού εμπορίου, να προορίζονται να καλύψουν προσωπικές ή οικογενειακές ανάγκες του αγοραστή -ταξιδιώτη και να περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές του, ανεξάρτητα αν συνοδεύονται ή όχι από τον ίδιο.
 • Τα αγαθά να μην είναι είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά και καπνοβιομηχανικά προϊόντα.
 • Τα αγαθά να μην προορίζονται για τον εξοπλισμό ή τον εφοδιασμό ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κ.λ.).
 • Η συνολική αξία της κάθε μίας Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, συμπερι-λαμβανομένου και του Φ.Π.Α., να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 120 €.
 • Δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής Φ.Π.Α., στο προσωπικό των μεταφορικών μέσων που ενεργούν μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, καθώς και όταν ο πωλητής ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσομένων από το Φ.Π.Α. επιχειρήσεων, λόγω τζίρου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν2859/2000 (Μικρές επιχειρήσεις).

Β. Διαδικασία απαλλαγής

 Άμεση απαλλαγή :

 • ο αγοραστής - ταξιδιώτης δηλώνει στον πωλητή εγγράφως, ότι πρόκειται να αναχωρήσει κατ΄ ευθείαν από την Ελλάδα για χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δηλαδή ενδιάμεσο σταθμό σε άλλη κοινοτική χώρα
 • ο πωλητής εκδίδει την προβλεπόμενη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης με την ένδειξη «Χωρίς Φ.Π.Α. - Εξαγωγή από Αγοραστή-Ταξιδιώτη  εκτός Κοινότητας» και 
 • ο ίδιος ο πωλητής ή εκπρόσωπός του, προσκομίζει τα αγαθά στο Τελωνείο εξόδου από την Ελλάδα και τα παραδίδει στον αγοραστή - ταξιδιώτη κατά την αναχώρησή του για την Τρίτη χώρα, μαζί με Δελτίο Αποστολής και την Απόδειξη Λιανικής Πώλησης, το πρώτο αντίτυπο της οποίας, αφού θεωρηθεί για την εξαγωγή από το Τελωνείο παραμένει στο αρχείο του πωλητή.

Έμμεση απαλλαγή:

 • ο αγοραστής πρέπει να ζητάει από τον πωλητή να του εκδώσει την ειδικού τύπου τριπλότυπη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.
 • τα αγαθά να εξάγονται εκτός της Κοινότητας πριν από την παρέλευση του τρίτου μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο εκδόθηκε η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.
 • τα αγορασθέντα είδη πρέπει να επιδεικνύονται από τον αγοραστή - ταξιδιώτη την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, κατά την αναχώρησή του από τη χώρα για τρίτη χώρα (εφόσον η χώρα μας είναι ο τελευταίος σταθμός εξόδου του από την Κοινότητα), προκειμένου να βεβαιώνεται η εξαγωγή των αγαθών με τη θεώρηση του πρώτου αντιτύπου της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης
 • ο αγοραστής - ταξιδιώτης επιστρέφει στον πωλητή τη θεωρημένη από την Τελωνειακή Αρχή απόδειξη εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία αγοράς των αγαθών, προκειμένου ο πωλητής να επιστρέψει το ποσό του Φ.Π.Α. , που αναγράφεται σ΄αυτή, στον ίδιο τον αγοραστή - ταξιδιώτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή να προβεί σε κατάθεση σε λογαριασμό τραπέζης με υπόδειξη του αγοραστή.

Αντί της παραπάνω διαδικασίας επιστροφής, ο αγοραστής μπορεί να παραδίδει τη θεωρημένη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης μετά τη σφράγισή της από την Τελωνειακή Αρχή και πριν την αναχώρησή του, σε Γραφεία Διαμεσολάβησης που λειτουργούν στους χώρους αναχώρησης (Αεροδρόμια κ.λ.π.), τα οποία, έναντι αμοιβής, είτε αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες και αποστέλλουν το ποσό  του Φ.Π.Α. στον αγοραστή, είτε του προκαταβάλλουν το ποσό αυτό και στη συνέχεια το εισπράττουν από τον πωλητή.

Γ. Στην περίπτωση αγοράς αγαθών στη χώρα μας και αναχώρηση του αγοραστή - ταξιδιώτη για τρίτη χώρα μέσω άλλης Κοινοτικής χώρας, η θεώρηση της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, για την εξαγωγή των αγαθών, γίνεται από το Τελωνείο ελέγχου του τελευταίου σημείου αναχώρησης από την άλλη Κοινοτική χώρα για την τρίτη χώρα, με την επίδειξη των αγορασθέντων αγαθών. 

Η επιστροφή του Φ.Π.Α. γίνεται από τον εγκατεστημένο στη χώρα μας πωλητή είτε απευθείας στον αγοραστή - ταξιδιώτη, είτε μέσω Διαμεσολαβητικού Γραφείου, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω. (Έμμεση απαλλαγή)

Δ. Στην περίπτωση αγοράς αγαθών από άλλη Κοινοτική χώρα και αναχώρηση του αγοραστή - ταξιδιώτη για τρίτη χώρα από την Ελλάδα, η θεώρηση της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, για την εξαγωγή των αγαθών, γίνεται από το Τελωνείο ελέγχου του τελευταίου σημείου αναχώρησης από τη χώρα μας για την τρίτη χώρα, με την επίδειξη των αγορασθέντων αγαθών. 

Η επιστροφή του Φ.Π.Α. γίνεται από τον εγκατεστημένο σε άλλη Κοινοτική χώρα πωλητή, με διαδικασία ανάλογη εκείνης που περιγράφεται παραπάνω.(Έμμεση απαλλαγή).

Τι δικαιούνται να φέρουν οι ταξιδιώτες ύστερα από ένα ταξίδι σε Τρίτη χώρα;

Στους ταξιδιώτες που προέρχονται από Τρίτες Χώρες προς τις Χώρες της Ε.Ε. παρέχονται απαλλαγές στις εισαγωγές εμπορευμάτων των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 300€.

Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430€.

Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των (15) ετών η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 150€ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.

Η αξία των προσωπικών αποσκευών ενός ταξιδιώτη οι οποίες εισάγωνται προσωρινά ή επανεισάγονται μετά από προσωρινή εξαγωγή τους και η αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που απαιτούνται για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών του ταξιδιώτη δεν λαμβάνιονται υπόψη για την εφαρμογή των πιο πάνω απαλλαγών

Προκειμένου για κατοίκους παραμεθορίων ζωνών ή μεθοριακούς εργαζόμενους και μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 175€.

Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

Προϊόντα καπνού:

 • Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς 

200 τεμ. τσιγάρα ή 
100 τεμ. Πουράκια ή 
50 πούρα ή 
250 γραμ. καπνού, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των    διαφορετικών προϊόντων

 • Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα  

40 τεμ. Τσιγάρα ή 
20 τεμ. Πουράκια ή 
10 τεμ. Πούρα ή 
50 γραμ. καπνός για κάπνισμα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων

Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, εκτός του μη αφρώδους οίνου και της μπύρας:

 • αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol , ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή μεγαλύτερο: 1 λίτρο ή
 • αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol : 2 λίτρα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και
 • συνολικά 4 λίτρα μη αφρώδους οίνου και 16 λίτρα μπύρας.

Για ταξιδιώτες κάτω των (17) ετών δεν δίνεται απαλλαγή για τα καπνικά προϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά.

Ποιες ποσότητες καπνικών και οιν/δών προϊόντων, για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι φόροι σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μπορούν να μεταφέρονται από ταξιδιώτες που προέρχονται από το κράτος αυτό στη χώρα μας χωρίς την καταβολή φόρων;
Καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, για τα οποία έχουν καταβληθεί οι φόροι στο Κράτος-Μέλος απόκτησης και μεταφέρονται αυτοπροσώπως από τους ταξιδιώτες δεν υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. στη χώρα μας, εφόσον αυτά προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό.

Για την απόδειξη ότι τα εν λόγω προϊόντα προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό λαμβάνεται ως κριτήριο από τις αρμόδιες Αρχές εκτός των άλλων (εμπορική ιδιότητα του κατόχου, λόγοι κατοχής των προϊόντων, είδος των προϊόντων κ.λ.π.) και η ποσότητα των προϊόντων, η οποία ανά προϊόν ορίζεται ως κατωτέρω:

Προϊόντα Καπνού: 

 • Τσιγάρα : 800 τεμάχια 
 • Πουράκια (πούρα βάρους όχι πάνω από 3γρ. το τεμάχιο): 400 τεμάχια
 • Πούρα: 200 τεμάχια
 • Καπνός για κάπνισμα: 1 κιλό

Αλκοολούχα Ποτά:

 • Οινοπνευματώδη ποτά: 10 λίτρα
 • Ενδιάμεσα προϊόντα: 20 λίτρα
 • Οίνοι (από τους οποίους το πολύ 60 λίτρα αφρώδεις): 90 λίτρα
 • Μπύρες: 110 λίτρα

Ποσότητα, δηλαδή, κάτω από τα όρια αυτά ανά προϊόν δεν μπορεί να προσδώσει εμπορικό χαρακτήρα στη διακίνηση, εκτός αν συνεκτιμηθεί με άλλα κριτήρια.

Ποιοι δικαιούνται να αγοράζουν αδασμολόγητα και αφορολόγητα είδη από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;
Τα αφορολόγητα και αδασμολόγητα είδη πωλούνται μόνο στους εξερχόμενους της χώρας ή διερχόμενους από αυτή ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα καθώς επίσης και στα πληρώματα των μεταφορικών μέσων που έχουν προορισμό τρίτη χώρα και παραδίδονται σε αυτούς κατά το χρόνο αναχωρήσεώς τους από την Ελλάδα

Ποιοι δικαιούνται να αγοράζουν φορολογημένα είδη από τα μεικτά καταστήματα Φορολογημένων και Αφορολογήτων Ειδών;
Όλοι οι επιβάτες-ταξιδιώτες που έχουν προορισμό άλλο σημείο της Ε.Ε. (π.χ Αθήνα-Ρώμη αλλά και Σάμος-Αθήνα).

Ποίο είναι το ύψος της τιμής πωλήσεως των αδασμοφορολογήτων ειδών;
Είναι κατώτερη από την τιμή πωλήσεως των ιδίων προϊόντων στην εσωτερική αγορά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εισπράττονται δασμοί και φόροι.

Υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες που μπορούν να προμηθευτούν οι επιβάτες από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;
Οχι, πρέπει όμως οι αγοραζόμενες ποσότητες να είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιούν μόνο τις προσωπικές-οικογενειακές ανάγκες των επιβατών και όχι εμπορικές.

Πώς διενεργούνται (διαδικασία) οι πωλήσεις των αδασμοφορολογήτων ειδών στα Κ.Α.Ε;
Για τα καταστήματα που λειτουργούν στα Αεροδρόμια και στα λιμάνια:

 • Με την σφράγιση από το πωλητή ή την επικύρωση μέσω ταμιακής μηχανής ή μέσω μηχανογραφημένου συστήματος, της κάρτας επιβίβασης του επιβάτη, η οποία χρησιμεύει σαν στοιχείο απόδειξης του προορισμού του επιβάτη.
 • Με την έκδοση από τον πωλητή απόδειξης λιανικής πώλησης για κάθε αγοραστή.

Για τα καταστήματα που λειτουργούν στους Μεθοριακούς Σταθμούς:

 • Με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης.

Πώς διενεργούνται (διαδικασία) οι πωλήσεις των φορολογημένων ειδών από τα μεικτά Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών που λειτουργούν στα Αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας;
Με την έκδοση απόδειξης λιανικής πωλήσεως

Γίνονται έλεγχοι από την Τελωνειακή Υπηρεσία στους επιβάτες που αγοράζουν είδη από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;
Ναι, στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα ενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης. 
Στους λοιπούς επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και στις περιπτώσεις βάσιμων υπονοιών, έλεγχος των αγορασθέντων από το κατάστημα ειδών σε σχέση, με την εκδοθείσα σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης

Η τυχόν αγορά ειδών από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών από μη δικαιούχα πρόσωπα διώκεται;
Ναι, και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Τελωνειακού Κώδικα.

Η τυχόν αγορά ειδών από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών από μη δικαιούχα πρόσωπα διώκεται;
Ναι, και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Τελωνειακού Κώδικα.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Μετοικούντες

Ποια πρόσωπα δικαιούνται να παραλάβουν με απαλλαγές τα προσωπικά τους είδη, όταν έρχονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα;

Τα φυσικά πρόσωπα (αλλοδαποί ή και Έλληνες), που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό και την μεταφέρουν στην Ελλάδα, για να εγκατασταθούν μόνιμα, μπορούν να εισάγουν με τις προβλεπόμενες απαλλαγές τα προσωπικά τους είδη (οικοσκευή, αυτοκίνητο κ.λ.π.). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι Έλληνες-Ομογενείς Πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα. 

Όταν το πρόσωπο που μεταφέρει την συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα είναι αλλοδαπός, θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα της Μετοικεσίας εφόσον υπάγεται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

 1. είναι ομογενής 
 2. είναι σύζυγος Ελληνίδας - Έλληνα υπηκόου 
 3. μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα με την ευκαιρία γάμου
 4. αν είναι υπήκοος άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), θα προσκομίσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι προτίθεται να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα και ιδίως:
 • άδεια διαμονής,
 • ή σύμβαση εργασίας αόριστης διάρκειας 
 • ή συμβόλαιο μίσθωσης οικίας θεωρημένο από αρμόδια ΔΟY
 • ή στοιχεία ιδιόκτητης οικίας 

       5.αν είναι υπήκοος τρίτης χώρας προς τις χώρες της Ε.Ε., να έχει πάρει άδεια παραμονής ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας.

Για να χορηγηθούν οι απαλλαγές, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει την συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα τελευταία δύο (2) δωδεκάμηνα πριν μετοικήσει, δηλαδή πριν πάρει πιστοποιητικό Μετοικεσίας από την αρμόδια Ελληνική Προξενική Αρχή.

Πώς καθορίζεται ποιος είναι ο τόπος της συνήθους κατοικίας ενός προσώπου;
Συνήθης κατοικία είναι ο τόπος στον οποίο ένα άτομο διαμένει συνήθως, δηλαδή, τουλάχιστον 185 ημέρες ανά δωδεκάμηνο λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών. 

Σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, συνήθης κατοικία είναι ο τόπος στον οποίο διαμένει συνήθως (τουλάχιστον 185 ημέρες κάθε 12μηνο), λόγω προσωπικών δεσμών, από τους οποίους προσωπικούς δεσμούς προκύπτουν στενοί δεσμοί αυτού του ατόμου και του τόπου στον οποίον κατοικεί, δηλαδή για τον καθορισμό της συνήθους κατοικίας ενός ατόμου υπερισχύουν οι προσωπικοί (οικογενειακοί) δεσμοί. 

Η φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή άλλη σχολή σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι στη χώρα αυτή το πρόσωπο έχει συνήθη κατοικία. 

Για να διαπιστωθεί επομένως αν ένα άτομο έχει την συνήθη κατοικία του σε ένα τόπο στο εξωτερικό, θα πρέπει να αποδεικνύει, αφενός ότι παραμένει στον τόπο αυτό τουλάχιστον 185 ημέρες κάθε 12μηνο, αφετέρου ότι η παραμονή του στον τόπο αυτό οφείλεται στο ότι εκεί έχει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του δεσμούς ή μόνον τους προσωπικούς του δεσμούς.

Πώς αποδεικνύονται οι προσωπικοί και επαγγελματικοί δεσμοί ενός ατόμου σε κάποιο τόπο;
Οι επαγγελματικοί δεσμοί αποδεικνύονται ολοσχερώς ανάλογα με το επάγγελμα του ατόμου.

Οι προσωπικοί δεσμοί αποδεικνύονται από το αν το πρόσωπο αυτό έχει τους οικογενειακούς (ή άλλους δεσμούς) στον τόπο αυτό, καθώς και άλλους σταθερούς και μόνιμους δεσμούς με τον τόπο αυτό. 

Ενδεικτικά αναφέρονται δικαιολογητικά από τα οποία αθροιστικά (ανάλογα με την περίπτωση) διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος μετοικεσίας:

 • είναι εγκατεστημένος με την οικογένειά του (στοιχεία διαμονής - εργασίας και λοιπών μελών της οικογένειας), 
 • έχει υπηκοότητα της χώρας ή, αν είναι Έλληνας, έχει άδεια μόνιμης διαμονής και εργασίας των αρμόδιων αρχών, 
 • είναι φορολογούμενος πολίτης της χώρας αυτής,
 • έχει ιδιόκτητη ή μισθωμένη οικία στη χώρα αυτή,
 • έχει κοινωνική ασφάλεια της χώρας αυτής, 
 • είναι δημότης της πόλης στην οποία είναι εγκατεστημένος,
 • στοιχεία εκπαίδευσης παιδιών (αν υπάρχουν παιδιά), 
 • στοιχεία διάφορων συναλλαγών (λογαριασμοί ηλεκτρισμού, τηλεφώνου κ.λπ.), 
 • άλλα στοιχεία από τα οποία αθροιστικά προκύπτουν στενοί δεσμοί του ατόμου με τον τόπο αυτό, ανάλογα με την περίπτωση.

Ποια είναι τα προσωπικά είδη για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή όταν ένα πρόσωπο μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του;
Προσωπικά είδη κατά την έννοια της μετοικεσίας, είναι τα είδη που προορίζονται για προσωπική χρήση του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού του. 

Συγκεκριμένα, προσωπικά είδη είναι: 

 • Τα είδη οικοσκευής:

Δηλαδή τα ατομικά του αντικείμενα περιλαμβανομένου του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και του ποδηλάτου, ο οικιακός ρουχισμός, τα είδη επίπλωσης και εξοπλισμού του σπιτιού. 
Προκειμένου για είδη οικοσκευής που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, η απαλλαγή παρέχεται για ένα κομμάτι από κάθε είδος. 
Παρέχεται απαλλαγή και για δεύτερο κομμάτι από το ίδιο είδος, εφόσον δικαιολογείται να υπάρχει και δεύτερο κομμάτι, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που μετοικεί, όπως δεύτερη τηλεόραση (φορητή), δεύτερο πλυντήριο (μικρό), κ.λπ. 
Ειδικά για τις συσκευές κλιματισμού παρέχεται απαλλαγή για όσα κομμάτια δικαιολογούνται για το συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού στο οποίο διαμένει το δικαιούχο πρόσωπο στην Ελλάδα. (ΟΧΙ κεντρικό σύστημα - μηχάνημα κλιματισμού οικοδομής). 
Οι μετοικούντες από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μεταφέρουν τα είδη οικοσκευής τους, χωρίς τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων, κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Tα μέσα μεταφοράς: 

 • ένα επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννιά (9) θέσεων περιλαμβανομένου και του οδηγού (ή ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο) και το ρυμουλκούμενο από αυτό όχημα, 
 • ένα ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο (δεν επιτρέπεται αν εισάγεται και αυτοκινούμενο τροχόσπιτο), 
 • ένα μοτοποδήλατο ή μία μοτοσικλέτα,
 • ένα σκάφος αναψυχής, 
 • ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

Λοιπά είδη:

 • οικιακές προμήθειες,
 • οικόσιτα ζώα,
 • ιππευόμενα ζώα,
 • φορητά όργανα μηχανικών ή ελεύθερων τεχνών που είναι σχετικά και απαραίτητα, για την άσκηση του επαγγέλματος του δικαιούχου, δηλαδή πρόκειται για ελαφρά εργαλεία και όργανα που είναι φορητά κατά τη χρήση τους και η χρησιμοποίησή τους δεν εξαρτάται από την εγκατάστασή τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα προσωπικά είδη δεν πρέπει να παρουσιάζουν με το είδος ή την ποσότητά τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον, ούτε να προορίζονται για οικονομική επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τα φορητά όργανα και εργαλεία που είναι σχετικά και απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος του δικαιούχου.

Ποια είδη δεν μπορεί να παραλάβει με απαλλαγές ο μετοικών;
Δεν παρέχεται απαλλαγή για:

 • Οχήματα δημόσιας χρήσης (επιβατικό αυτοκίνητο δέκα θέσεων και πάνω συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, φορτηγό αυτοκίνητο για μεταφορά εμπορευμάτων, κάθε άλλο ειδικό όχημα).
 • Τα είδη που παρουσιάζουν με το είδος ή την ποσότητά τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον ή προορίζονται για οικονομική – επαγγελματική δραστηριότητα (με εξαίρεση τα φορητά όργανα).
 • Τα οινοπνευματώδη προϊόντα, τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, με εξαίρεση τις ποσότητες που παραδίδονται ατελώς στους ταξιδιώτες.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται, όσον αφορά τα είδη, για να μπορούν να παραδοθούν με απαλλαγές;
Προϋποθέσεις: 

 • Τα είδη οικοσκευής μπορεί να είναι και καινούρια με τον όρο ότι αποκτήθηκαν από το δικαιούχο πρόσωπο στη χώρα από την οποία μετοικεί, πριν από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και αναγράφονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό μετοικεσίας.
 • Για τα μέσα μεταφοράς (από ένα όπως αναφέρονται παραπάνω), παρέχεται απαλλαγή όταν εισάγονται τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς που είχε στην κυριότητά του το δικαιούχο πρόσωπο και χρησιμοποίησε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και αναγράφονται στο πιστοποιητικό μετοικεσίας.
 • Η προϋπόθεση της 6μηνης κυριότητας, η οποία απαραίτητα πρέπει να είναι πλήρης και αποκλειστική και η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων μέσων μεταφοράς πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία.
 • Η κυριότητα αποδεικνύεται από τον τίτλο κυριότητας και την άδεια κυκλοφορίας του μέσου μεταφοράς που ισχύει σε κάθε κράτος και καλύπτει την απαιτούμενη περίοδο των έξι (6) μηνών πριν τη μετοίκηση. Η χρησιμοποίηση του μέσου μεταφοράς επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες αποδεικνύεται από την άδεια οδήγησης του δικαιούχου.

Επισημαίνεται ότι η εξάμηνη κυριότητα, συνδυάζεται με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση και κυκλοφορία του μέσου μεταφοράς στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του δικαιούχου, όπου και πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα ο δικαιούχος και το μέσον μεταφοράς. 

Η άδεια οδήγησης μπορεί να υπάρχει και σε άλλο μέλος της οικογένειας (σύζυγοι και άγαμα παιδιά) από αυτό στο όνομα του οποίου ανήκει ή τελωνίζεται το αυτοκίνητο, αρκεί να μετοικούν μαζί και να θεμελιώνουν δικαίωμα. 

Στην περίπτωση αυτή, στα μεταφορικά μέσα, παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το αναλογούν τέλος ταξινόμησης και εφόσον προέρχονται από χώρα εκτός  Ευρωπαϊκής Ένωσης από το δασμό και τον αναλογούντα ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως καταβάλλεται ο ειδικός φόρος πολυτελείας. 

Ειδικά για το επιβατικό αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, η προϋπόθεση της 6μηνης κυριότητας και χρήσης, μπορεί να συντρέχει στο σύνολό της, είτε αθροιστικά, σε οποιοδήποτε από τα μέλη της οικογένειας (σύζυγοι και άγαμα παιδιά) που μετοικούν μαζί, αρκεί να θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή τα μέλη της οικογένειας να έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό πάνω από δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω για τα δικαιούχα πρόσωπα.

 • Τα πρόσωπα που μετοικούν από χώρα της Ε.Ε. και εισάγουν τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς πρέπει να έχουν πληρώσει κανονικά τους φόρους που ισχύουν για την κανονική κυκλοφορία τους στη χώρα αυτή και να μην τυχαίνουν απαλλαγής ή επιστροφής των φόρων επειδή εξάγονται από την χώρα αυτή για να εισαχθούν στην Ελλάδα.

Εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς που έχουν αποκτηθεί σε κράτος της Ε.Ε.: 

 1. στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων,
 2. στα πλαίσια αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών, 
 3. στα πλαίσια των παραχωρήσεων του Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου,
 4. στα πλαίσια κληρονομικής διαδοχής.

Ειδική εξαίρεση του αυτοκινήτου από την 6-μηνη κυριότητα και χρήση και την προθεσμία εισαγωγής (παρ. 4 άρθρο 5 της Δ. 245/1988): 

Όταν το δικαιούχο πρόσωπο μετοικεί από τις Ηπείρους, Αμερική, Αφρική ή Αυστραλία καθώς και από τα Κράτη του ΙΡΑΚ, της Ιορδανίας, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Κατάρ και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και ανεξάρτητα αν είχε στην κυριότητα και χρήση του αυτοκίνητο στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, μπορεί να αποκτήσει επιβατικό αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο από οποιαδήποτε χώρα εκτός Ελλάδος ή από τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ελλάδα, ακόμα και μετά την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας, με τον όρο ότι ο τελωνισμός θα γίνει μέσα σε δώδεκα μήνες από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος έχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ελληνική ή αλλοδαπή) που ισχύει κατά την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και θα καταβάλλει στην Ελλάδα το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).Στην περίπτωση αυτή, όταν το αυτοκίνητο έχει αποκτηθεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν είναι απαραίτητο να έχει καταβληθεί ο Φ.Π.Α. και άλλοι φόροι στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία αποκτήθηκε, γιατί θα καταβληθεί στην Ελλάδα ο Φ.Π.Α. οπωσδήποτε.

Απαλλαγή από το 80% του αντιστοιχούντος στο όχημα τέλους ταξινόμησης:

 • Για την παροχή της απαλλαγής (80%) το επιβατικό αυτοκίνητο απαιτείται να είναι εντελώς καινούργιας, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (με καταλύτη) και μέχρι 2.000 κ.ε.
 • Στην περίπτωση αυτή, εφόσον το επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. που εισάγεται είναι πάνω από 2000 κυβικά εκατοστά (ή πάνω από 2000 κ.ε. για αυτοκινούμενο τροχόσπιτο) καταβάλλεται ο Φ.Π.Α. και το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης. Σε κάθε περίπτωση όμως καταβάλλεται ο ειδικός φόρος πολυτελείας.

Σε τι περιορισμούς υπόκεινται τα είδη που έχουν παραληφθεί με τις απαλλαγές των περί μετοικεσίας διατάξεων;
Τα προσωπικά είδη πρέπει να προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν από το δικαιούχο πρόσωπο και τα μέλη της οικογενείας του ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού του στην Ελλάδα όπου εγκαθίσταται και να μην προορίζονται για τρίτα μη δικαιούχα πρόσωπα. 

Τα είδη οικοσκευής και τα μέσα μεταφοράς, μέχρι να συμπληρωθεί έτος από τον τελωνισμό τους (από την ημερομηνία αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού), δεν επιτρέπεται, με οποιοδήποτε τρόπο, τυπικό ή άτυπο:

 • να μεταβιβαστούν 
 • να εκμισθωθούν
 • να αποτελέσουν αντικείμενο ενεχύρου ή χρησιδανείου
 • να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους
 •  να παραμένουν, έστω και για φύλαξη, σε χώρους εμπορίας παρόμοιων ειδών ή προκειμένου για αυτοκίνητα, και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων που είναι και χώροι εμπορίας αυτοκινήτων
 • προκειμένου για αυτοκίνητα, να οδηγούνται, έστω και για μία μόνο φορά από τρίτους, ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα του δικαιούχου.

Ειδικά για το αυτοκίνητο, κατά το ετήσιο περιοριστικό διάστημα, επιτρέπεται να το οδηγούν εκτός από το δικαιούχο πρόσωπο, ο/η σύζυγος αυτού ή τα άγαμα παιδιά του. 

Εάν το δικαιούχο πρόσωπο είναι άγαμο τότε επιτρέπεται να το οδηγούν οι γονείς του και τα άγαμα αδέλφια του. 

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να διαθέσει τα είδη οικοσκευής και τα μέσα μεταφοράς πριν περάσει το περιοριστικό έτος, πρέπει προηγουμένως να ζητήσει την έγκριση του τελωνείου και να καταβάλει τους δασμούς και φόρους από τους οποίους έτυχε απαλλαγής, με τέλη εκπρόθεσμης καταβολής από της εισαγωγής. 

Ειδικά για το αυτοκίνητο, το τελωνείο χορηγεί ειδικό πιστοποιητικό με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί του έτους.

Ποια είναι η διαδικασία και η απαιτούμενη επιβάρυνση για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου που παραλήφθηκε ατελώς από μετοικούντα;
Μετά την παρέλευση του ετήσιου περιοριστικού διαστήματος το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο, έχει τη δυνατότητα, μόνο με έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής (Τελωνείο που τελωνίστηκε το αυτοκίνητο) να μεταβιβάσει το αυτοκίνητο, εφόσον όμως καταβληθεί ποσοστό του τέλους ταξινόμησης ανάλογα με το διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής, μέχρι την καταβολή του ως ακολούθως:

Από 1 έως 2 έτη καταβάλλεται το 50%
Από 2 έως 3 έτη καταβάλλεται το 40%
Από 3 έως 4 έτη καταβάλλεται το 30%.
Από 4 έως 5 έτη καταβάλλεται το 20%.
Από 5 έτη και άνω χωρίς καταβολή.
Η έγκριση για την μεταβίβαση του αυτοκινήτου χορηγείται ύστερα από αίτηση που καταθέτει στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο. 

Μετά την πάροδο πενταετίας από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής του αυτοκινήτου, η μεταβίβαση γίνεται χωρίς να απαιτείται έγκριση της Τελωνειακής Αρχής. 

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου πριν από το περιοριστικό έτος, αίρονται οι περιορισμοί του έτους, εφόσον προηγουμένως δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση. 

Στην περίπτωση αυτή, οι κληρονόμοι δεν καταβάλλουν τίποτα στο τελωνείο. 

Ειδικά για το αυτοκίνητο, το τελωνείο χορηγεί ειδικό πιστοποιητικό με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί του έτους. 

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Ανάπηροι


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ατελή παράδοση (εισαγωγή) αυτοκινήτων σε ανάπηρους;
Προϋποθέσεις: 

A.   Ανάπηροι Έλληνες πολίτες ηλικίας 4-70 ετών, εφόσον : 
     -  έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών. 
     -  εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%. 
     -  εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67% από τα οποία το 40% τουλάχιστον στο ένα κάτω άκρο. 
     -  έχουν ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100%. 
     -  είναι νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%. 
     -  πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και είναι ανίκανοι για εργασία. 
     -  πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) 
     -  πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι νεφροπαθείς μεταμοσχευμένοι. 

Β. Έλληνες ανάπηροι: 
     -   πολέμου αξιωματικοί και οπλίτες 
     -   αξιωματικοί και οπλίτες των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, άνδρες της Αγροφυλακής, 
     -   υπάλληλοι της τελωνειακής υπηρεσίας εντεταλμένοι στη δίωξη λαθρεμπορίου συνέπεια τραύματος, οι οποίοι κρίθηκαν ή κρίνονται ανίκανοι για ενεργό υπηρεσία, συνέπεια τραύματος ή νοσήματος εν υπηρεσία και οι οποίοι εξαιτίας αυτού λαμβάνουν σύνταξη, 
     -   πολίτες οι οποίοι κατέστησαν ανάπηροι από 21/4/1967 έως 23/7/1974, συνέπεια της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος. 

Γ. Έλληνες ανάπηροι μετανάστες και εργάτες εξωτερικού, μπορούν να φέρουν ατελώς το κομιζόμενο επιβατικό τους αυτοκίνητο όταν επιστρέφουν στη χώρα για μόνιμη εγκατάσταση. 

Δ. Ανάπηροι πολίτες των άλλων Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι εργάζονται ή έχουν εργαστεί στη χώρα μας και διαμένουν σε αυτή.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά: 
Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών αναπηρίας στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων γίνεται από την ΑΣΥΕ (Ανώτατη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή). 
Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών της αναπηρίας στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων προσώπων γίνεται ύστερα από αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερόμενου, από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του, στην οποία πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση. 

Σε περίπτωση ανήλικου ανάπηρου ή ενήλικου νοητικά καθυστερημένου από ποιον ασκείται το δικαίωμα της ατέλειας;
Στους ανήλικους ανάπηρους των παραπάνω κατηγοριών από 4-18 ετών το δικαίωμα ατέλειας παραχωρείται σε αυτόν που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία και 
στους ενήλικους νοητικά καθυστερημένους από πρόσωπο που με οριστική δικαστική απόφαση έχει οριστεί επίτροπος (ή δικαστικός αντιλήπτορας) αυτού.

Τι έκταση καλύπτει η ατέλεια και ποιος πρέπει να είναι ο κυλινδρισμός και ο τύπος του αυτοκινήτου που εισάγεται ατελώς από αναπήρους;
Η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης. Ο τυχόν οφειλόμενος Φ.Π.Α. και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός ΕΕ) καταβάλλονται κανονικά.
Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής  τεχνολογίας και να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1.650 κ.εκ. 
Κατ’ εξαίρεση, οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2.650 κυβικά εκατοστά 
και οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 3.650 κυβικά εκατοστά. 

Για τους δικαιούχους ανάπηρους κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 1.650 κυβ.εκ., παρέχεται δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης (30% για τα πάνω από 1650 κ.εκ. και μέχρι 2000 κ.εκ. και 58% για τα πάνω από 2.000κ.εκ.). 

Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας, τα επιβατικά αυτοκίνητα που παραλαμβάνονται από παραπληγικούς αναπήρους και αναπήρους με αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό κάτω άκρων, στις περιπτώσεις όπου από τις κείμενες διατάξεις είναι δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης για επιβατικό αυτοκίνητο κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.650 κυβικών εκατοστών. 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης έγκρισης οδήγησης αναπηρικού αυτοκινήτου από άλλο πλην του δικαιούχου προσώπου;
Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο μπορεί, για καλύτερη εξυπηρέτηση του ανάπηρου, να οδηγείται και από άλλα πρόσωπα (ένα ή δύο) με την υποχρέωση να επιβαίνει ο ανάπηρος, ύστερα από άδεια της τελωνειακής αρχής, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεώς του και στην οποία θα δηλώνει τα πρόσωπα που επιθυμεί να το οδηγούν, τα οποία δεν πρέπει να διαμένουν μακριά από την κατοικία του.

Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση που το αυτοκίνητο οδηγείται από τους οριζόμενους οδηγούς χωρίς να επιβαίνει ο ανάπηρος;
Η οδήγηση του αυτοκινήτου χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ανάπηρος συνιστά απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 293 €. 

Το παραπάνω πρόστιμο δεν επιβάλλεται, εφόσον η οδήγηση του αυτοκινήτου γίνεται μέσα στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας του ανάπηρου. Εφόσον γίνεται εκτός των ορίων του νομού, πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε εξαιρετικές ή επείγουσες περιστάσεις ή ότι έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών του αναπήρου. 

Διάθεση του αυτοκινήτου σε άλλες χρήσεις επισύρει κυρώσεις (άρση της ατέλειας), με την επιφύλαξη εφαρμογής των ισχυουσών περί τελωνειακών παραβάσεων και λαθρεμπορίας διατάξεων.

Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από το καθεστώς της ατέλειας και παραλαβής άλλου ατελώς;
Το αυτοκίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς την καταβολή του τέλους ταξινόμησης μετά την πάροδο πέντε (5) χρόνων από την ημερομηνία παραλαβής του, μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Τελωνείων Αττικής (πλατεία  Αγίου Νικολάου – Πειραιάς, τηλ. 210.45.11.288), ύστερα από σχετική αίτηση που θα κατατεθεί σε αυτή από τους ενδιαφερόμενους ανάπηρους πολίτες. 
Στην περίπτωση αυτή ο ανάπηρος δεν μπορεί να εισαγάγει άλλο αυτοκίνητο ατελώς. 

Αν η μεταβίβαση ή η αλλαγή χρήσης του αυτοκινήτου γίνει μετά την πάροδο 7 ετών από την ατελή παραλαβή του, ο ανάπηρος έχει το δικαίωμα, εφόσον πληρούνται οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, να παραλάβει και άλλο αυτοκίνητο ατελώς με τις ίδιες διατάξεις.

Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αναπηρικού αυτοκινήτου που περιέρχεται στους κληρονόμους λόγω θανάτου του ανάπηρου;
Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με βάση τις διατάξεις ατέλειας που ισχύουν για τους ανάπηρους πολίτες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των ανωτέρω προσώπων, οι κληρονόμοι πρέπει εντός εξαμήνου να προβαίνουν στην τελωνειακή τακτοποίησή τους. 

Σε αυτή την περίπτωση οι κληρονόμοι καταβάλλουν τόσα δέκατα του  τέλους ταξινόμησης που αναλογεί  ή αντίστοιχα της διαφοράς μεταξύ του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί και του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί, όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος. Το κλάσμα του εξαμήνου θεωρείται ολόκληρο εξάμηνο. Το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται με βάση τα φορολογικά στοιχεία και τους συντελεστές φορολογίας που ισχύουν για τα αυτοκίνητα αυτά κατά το χρόνο της αποδέσμευσης.  

Μετά την 5ετία δεν οφείλεται τέλος ταξινόμησης.

Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αναπηρικού αυτοκινήτου σε περίπτωση που ζητείται η αποδέσμευσή του από τους ίδιους τους ανάπηρους;
Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί ατελώς με τις διατάξεις των αναπήρων και ζητείται η αποδέσμευσή τους από το καθεστώς της ατέλειας πριν τη συμπλήρωση της επταετίας από τον τελωνισμό τους καταβάλλουν το 30% του τέλους ταξινόμησης, το οποίο υπολογίζεται με βάση τα φορολογικά στοιχεία και τους συντελεστές φορολογίας που ισχύουν για τα αυτοκίνητα αυτά κατά το χρόνο της αποδέσμευσης. 

Ποιοι είναι οι τρόποι αποδέσμευσης ενός αναπηρικού αυτοκινήτου;
Ένα αναπηρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδεσμευτεί:
>   με την καταβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων, 
>   με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σε άλλο ανάπηρο δικαιούχο ατέλειας και 
>   με την εγκατάλειψη υπέρ του Δημοσίου στον ΟΔΔΥ. 

Ποιοι ανάπηροι δικαιούνται ατελώς καύσιμα και σε ποια ποσότητα;
Η χορήγηση του επιδόματος βενζίνης εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του αναπηρικού αυτοκινήτου μετά το όριο της ηλικίας των 70 ετών;
Οι δικαιούχοι ανάπηροι πολίτες που έχουν παραλάβει ήδη επιβατικό αυτοκίνητο με τις ισχύουσες γι’ αυτούς διατάξεις ατέλειας μπορούν να το αντικαταστήσουν με τις ίδιες διατάξεις λόγω παλαιότητας ή καταστροφής ή για άλλους - εκτός της κλοπής - λόγους, έστω και μετά τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους, με την τήρηση των λοιπών προβλεπόμενων όρων και προϋποθέσεων.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Πολύτεκνοι

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης ατέλειας αυτοκινήτων πολυτέκνων και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Οι πολύτεκνοι γονείς που έχουν τέσσερα (4) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2000 κυβ. εκατοστά, με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. 
Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης. Ο τυχόν οφειλόμενος Φ.Π.Α., ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός ΕΕ) και ο τυχόν οφειλόμενος φόρος πολυτελείας καταβάλλονται κανονικά.

Η απαλλαγή παρέχεται για μία μόνο φορά και για ένα μόνο αυτοκίνητο ανά οικογένεια. 

Η ανωτέρω απαλλαγή μπορεί να χορηγηθεί για δεύτερη και τελευταία φορά μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι γονείς κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα παιδιά. 

Ως προστατευόμενα θεωρούνται: 
>   τα παιδιά που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και 
>   τα ανάπηρα παιδιά με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών και άνω, άγαμα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, εφόσον δεν εμπίπτουν στις άλλες κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται να παραλάβουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης. 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή: 
>   πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα,
>   βεβαίωση του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων, 
>   υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις, 
>   σε περίπτωση διαζυγίου, οριστική δικαστική απόφαση από την οποία θα προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των παιδιών που προέρχονται από τον προηγούμενο γάμο,
>   στην περίπτωση προστατευόμενων παιδιών αντίστοιχη βεβαίωση (από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, τη στρατιωτική υπηρεσία κ.α.)

Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αυτοκινήτου πολυτέκνων;
Το αυτοκίνητο των πολυτέκνων γονέων πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή τους χρήση και απαγορεύεται πριν περάσουν τρία (3) χρόνια η μεταβίβαση ή η παραχώρηση της χρήσης αυτού χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής και προτού καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι. 

Σε περίπτωση μεταβίβασης ή παραχώρησης της χρήσης του αυτοκινήτου πριν από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την παραλαβή του αυτοκινήτου, καταβάλλεται το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί. 

Αν η μεταβίβαση ή η παραχώρηση της χρήσης του αυτοκινήτου γίνει χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής, εισπράττεται το τέλος ταξινόμησης της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και πρόσθετο τέλος ίσο με το ένα τέταρτο (1/4) του ακέραιου συντελεστή του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί στο αυτοκίνητο.

Ποιοι μπορούν να οδηγούν το αυτοκίνητο των πολυτέκνων;
Το αυτοκίνητο που έχει παραληφθεί με τις διατάξεις ατέλειας των πολυτέκνων μπορεί να οδηγείται μόνο από τους δύο πολύτεκνους γονείς και τα άγαμα παιδιά τους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της τελωνειακής αρχής. 

Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου πολυτέκνου που περιέρχεται στους κληρονόμους λόγω θανάτου αυτού;
Στην περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί με τις διατάξεις ατέλειας των πολυτέκνων και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των παραπάνω προσώπων, οι κληρονόμοι  καταβάλλουν τόσα δέκατα του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί  ή αντίστοιχα της διαφοράς μεταξύ του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί και του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί, όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος. Το κλάσμα του εξαμήνου θεωρείται ολόκληρο εξάμηνο. Το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται με βάση τα φορολογικά στοιχεία και τους συντελεστές φορολογίας που ισχύουν για τα αυτοκίνητα αυτά κατά το χρόνο της αποδέσμευσης.

Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του αυτοκινήτου πολυτέκνου;
Σε περίπτωση ολικής καταστροφής των ως άνω παραλαμβανόμενων αυτοκινήτων, επιτρέπεται η αντικατάσταση αυτών, με την τήρηση των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις όρων και προϋποθέσεων.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Γονείς με τρία παιδιά

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης ατέλειας αυτοκινήτων στους γονείς με τρία παιδιά και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;
Οι γονείς που έχουν τρία (3) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2000 κυβ. εκατοστά με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. 

Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης. Ο τυχόν οφειλόμενος Φ.Π.Α., ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός ΕΕ) και ο τυχόν οφειλόμενος φόρος πολυτελείας καταβάλλονται κανονικά.

Η απαλλαγή παρέχεται για μία μόνο φορά και για ένα μόνο αυτοκίνητο ανά οικογένεια. 

Ως προστατευόμενα θεωρούνται:

 • τα παιδιά που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και 
 • τα ανάπηρα παιδιά με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών και άνω, άγαμα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, εφόσον δεν εμπίπτουν στις άλλες κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται να παραλάβουν επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

Το ως άνω δικαίωμα παρέχεται σε: 

 • Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
 • ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
 • πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
 • πολίτες άλλων Κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή:

 • πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα,
 • υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις ή τις διατάξεις των πολυτέκνων, 
 • σε περίπτωση διαζυγίου οριστική δικαστική απόφαση από την οποία θα προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των παιδιών που προέρχονται από τον προηγούμενο γάμο,
 • στην περίπτωση προστατευόμενων παιδιών αντίστοιχη βεβαίωση (από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, στρατιωτική υπηρεσία κ.α.),
 • τίτλο που να νομιμοποιεί την παραμονή στην Ελλάδα των ομογενών αλλοδαπών, πολιτών Κρατών–Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και πολιτών άλλων Κρατών, γονέων τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αυτοκινήτου γονέων με τρία παιδιά;
Το αυτοκίνητο των γονέων με τρία παιδιά πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή τους χρήση και απαγορεύεται πριν περάσουν τρία (3) χρόνια η μεταβίβαση ή η παραχώρηση χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής και προτού καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι. 

Σε περίπτωση μεταβίβασης ή παραχώρησης της χρήσης του αυτοκινήτου πριν από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την παραλαβή του αυτοκινήτου, καταβάλλεται το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί. 

Αν η μεταβίβαση ή η παραχώρηση της χρήσης του αυτοκινήτου γίνει χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής, εισπράττεται το τέλος ταξινόμησης της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και πρόσθετο τέλος ίσο με το ένα τέταρτο (1/4) του ακέραιου συντελεστή του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί στο αυτοκίνητο. 

Ποιοί μπορούν να οδηγούν το αυτοκίνητο των γονέων με τρία παιδιά
To αυτοκίνητο που έχει παραληφθεί με τις διατάξεις των γονέων με τρία παιδιά μπορεί να οδηγείται μόνο από τους δύο γονείς και τα άγαμα παιδιά τους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Τελωνειακής Αρχής.

Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης αυτοκινήτου γονέα με τρία παιδιά;
Σε περίπτωση ολικής καταστροφής των ως άνω παραλαμβανόμενων αυτοκινήτων, επιτρέπεται η αντικατάσταση αυτών, με την τήρηση των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις όρων και προϋποθέσεων.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Ελεύθερη μεταβίβαση ειδών μετά πάροδο δεκαετίας από την ατελή παραλαβή τους

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση βεβαιώσεως μη εκκρεμοτήτων, ή απαλλαγής λόγω 10ετίας;
Έγκριση της Δ/νσης Τελωνείων Αττικής για ελεύθερη μεταβίβαση ειδών που έχουν παραληφθεί ατελώς, η οποία χορηγείται ύστερα από σχετική αίτηση που θα κατατεθεί σε αυτή, εφόσον:

 • η αλλαγή της χρήσης ή η διάθεση στην κατανάλωση των ειδών γίνει μετά την πάροδο δεκαετίας από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ατελής παράδοσή τους και 
 • έχει οριστικοποιηθεί η ατέλεια που χορηγήθηκε για τα είδη αυτά.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Ιδιωτικά πλοία αναψυχής

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης Δελτίου Κίνησης των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, προκειμένου να παραληφθούν με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και ποια η ισχύς αυτών;
Όταν το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής

 • έχει μήκος πάνω από 7 μέτρα,
 • φέρει σημαία τρίτης χώρας και 
 • το πρόσωπο που το φέρνει για να το χρησιμοποιήσει στη χώρα μας, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ο πλοιοκτήτης, έχει τη συνήθη κατοικία του σε τρίτη χώρα,

εφοδιάζεται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με Δελτίο Κίνησης ισχύος έξι μηνών. 

Η εξάμηνη κυκλοφορία των πλοίων μπορεί να είναι συνεχής ή διακεκομμένη ανά δωδεκάμηνο, και με τη λήξη της το πλοίο πρέπει να επανεξάγεται ή να ελλιμενίζεται για διαχείμαση, καταθέτοντας στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή το Δελτίο Κίνησης. 

Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται χωρίς χρονικό περιορισμό και κάθε φορά για έξι μήνες κατ’ έτος, για να καλύπτει την παραμονή του πλοίου στη χώρα μας, είτε την εξακολούθηση της χρήσης του για ταξίδια αναψυχής από το πρόσωπο που το έφερε αρχικά ή από άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, εφόσον και αυτό έχει τη συνήθη κατοικία του σε τρίτη χώρα. 

Στο πλοίο πρέπει πάντα να επιβαίνει ο κάτοχος – χρήστης αυτού, γεγονός που ελέγχεται κάθε φορά, κατά τον απόπλου ή τον κατάπλου, από την Τελωνειακή ή την Λιμενική Αρχή. 

Όταν το πρόσωπο που φέρνει το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής με σημαία τρίτης χώρας, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ο πλοιοκτήτης αυτού, έχει τη συνήθη κατοικία του σε άλλο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Ελλάδα, επειδή δεν συντρέχουν στην περίπτωσή του οι προϋποθέσεις της προσωρινής εισαγωγής, εφοδιάζεται με Δελτίο Κίνησης, ισχύος, κατ’ ανώτατο όριο, ενός μηνός, για τη, μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, διακίνηση του πλοίου και επανεξαγωγή. 
Η προθεσμία αυτή δεν παρατείνεται σε καμία περίπτωση, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας (π.χ. κακοκαιρία, ατύχημα, ασθένεια πλοιάρχου/ κυβερνήτη), αρκεί το γεγονός αυτό να βεβαιώνεται επίσημα από Δημόσια Αρχή (π.χ. Λιμενική Υπηρεσία σε περίπτωση κακοκαιρίας και απαγόρευσης απόπλου, από Δημόσιο Νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας και νοσηλείας του πλοιάρχου/κυβερνήτη). 

Ομοίως, η προθεσμία αυτή δεν παρατείνεται ούτε ανανεώνεται σε καμία περίπτωση, ακόμα και όταν αλλάζει, πριν ή μετά τη λήξη της, ο κάτοχος- χρήστης, ιδιαίτερα όταν πλοιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία). 

Σε περίπτωση που το πρόσωπο που φέρνει το πλοίο στη χώρα μας, επιθυμεί να παραμείνει το πλοίο στα ελληνικά χωρικά ύδατα για μεγαλύτερο του ενός μηνός διάστημα, πρέπει να προβεί στον εκτελωνισμό του πλοίου και να καταβάλει τους αναλογούντες σ’ αυτό δασμούς και φόρους . 

Μετά τον εκτελωνισμό, και εφόσον το πλοίο εξακολουθεί να φέρει σημαία τρίτης χώρας, προκειμένου να διακινείται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφοδιάζεται με Δελτίο Κίνησης αορίστου ισχύος. 

Το Δελτίο Κίνησης, χορηγείται στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής με σημαία τρίτης (μη κοινοτικής) χώρας, που:

 • έχουν ολικό μήκος πάνω από 7 μέτρα,
 • διαθέτουν ή όχι χώρους ενδιαίτησης,
 • έχουν τη δυνατότητα, από τη γενική κατασκευή τους, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής ή περιήγησης,
 • εφόσον δεν χαρακτηρίζονται επαγγελματικά, και
 • υπάγονται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή
 • στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής που δεν υπάγονται στο καθεστώς αυτό, επειδή οι κάτοχοι – χρήστες έχουν τη συνήθη κατοικία τους σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στη χώρα μας, αλλά επιθυμούν να πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, διατηρώντας παράλληλα σημαία και νηολόγιο τρίτης χώρας .

Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με ολικό μήκος κάτω από 7 μέτρα, που υπάγονται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, εφοδιάζονται με δελτίο προσωρινής εισαγωγής (ΔΕΠΕ), όπως τα λοιπά μεταφορικά μέσα που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής (ΙΧΕ αυτοκίνητα ,μοτοσικλέτες κλπ ) και όχι με δελτίο κίνησης. 

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Αλιευτικά -Λοιπά πλοία -Ατέλιες/Εφοδιασμοί

Ποιες είναι οι κατηγορίες των πλοίων που δικαιούνται ατελώς καύσιμα;
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα πετρελαιοειδή προϊόντα που προορίζονται για τον εφοδιασμό των παρακάτω κατηγοριών πλοίων:

- Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία καθαρής χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων που εκτελούν πλόες εξωτερικού.
- Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία καθαρής χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων που εκτελούν μικτούς πλόες.
- Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία καθαρής χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων που εκτελούν πλόες εσωτερικού. Στην κατηγορία αυτή έχουν ενταχθεί και τα παρακάτω: 

 • Ρυμουλκά- Ναυαγοσωστικά άνω των 10 κόρων 
 • Λάντζες άνω των 10 κόρων 
 • Βυθοκόροι άνω των 10 κόρων 

- Τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία αναψυχής.
- Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία εκτελούντα επιστημονικές έρευνες ή εργασίες εκμετάλλευσης θαλάσσιου υπόγειου πλούτου.
- Tα αλιευτικά και σπογγαλιευτικά σκάφη.
- Άλλα πλοία, πλωτά μέσα και εν γένει ναυπηγήματα καθαρής χωρητικότητας πέντε (5) τουλάχιστον κόρων που εκτελούν θαλάσσιες επί κέρδη εργασίες εκτός λιμένα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και : 

 • Ρυμουλκά 5 έως 10 κόρων
 • Πλωτοί γερανοί 
 • Σλέπια και δεξαμενόπλοια 
 • Ελληνικά επιβατηγά (κρουαζιερόπλοια άνω των 5 κόρων)

Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού αλιευτικών με υποκείμενα καύσιμα;
Τα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στις ελληνικές θάλασσες εφοδιάζονται ατελώς με καύσιμα και λιπαντικά με ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες τους για ένα τρίμηνο και οι οποίες προσδιορίζονται ανάλογα με την κατηγορία του σκάφους και την ιπποδύναμη της μηχανής

Σε κάθε περίπτωση ατελούς εφοδιασμού θα ελέγχεται το βιβλίο ατέλειας και το ημερολόγιο γέφυρας του σκάφους, τα οποία πρέπει να είναι θεωρημένα από την εκάστοτε αρμόδια αρχή και να βρίσκονται επάνω στο σκάφος.

Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού πλοίων με ελεύθερα καύσιμα;
Ο εφοδιασμός των πλοίων με καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αφορολόγητα (υποκείμενα) καύσιμα. 
Στα πλοία άνω των 500 κόρων δεν επιτρέπεται ο εφοδιασμός με ελεύθερα καύσιμα.

Πώς εκδίδεται ένα βιβλίο ατελειών;
Το Βιβλίο Ατελειών χορηγείται και θεωρείται από την Τελωνειακή Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του ο ενδιαφερόμενος, με την υποβολή σχετικής αίτησης και γραμματίου είσπραξης Δημόσιου Ταμείου για την καταβολή του ισότιμου της αξίας του. 

Η γενική διαχείριση των Βιβλίων Ατελειών ανήκει στο Α’ Τελωνείο Πειραιά. 

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση εφοδιασμού με ελεύθερα (φορολογημένα) καύσιμα των δικαιούχων ατέλειας αλιευτικών & λοιπών σκαφών;

 • Αίτηση με επισυναπτόμενο το «μηνιαίο δελτίο παραλαβής καυσίμων από πλωτά μέσα από ελεύθερα αποθέματα με επιστροφή του ΕΦΚ» 
 • Μοναδικό αντίγραφο του τιμολογίου αγοράς των καυσίμων μαζί με το σχετικό Δελτίο Αποστολής από το οποία θα αποδεικνύεται η καταβολή του Ε.Φ.Κ.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση εφοδιασμού με ελεύθερα (φορολογημένα) καύσιμα των δικαιούχων ατέλειας επαγγελματικών πλοίων αναψυχής;

 • Αίτηση με επισυναπτόμενο το «μηνιαίο δελτίο παραλαβής καυσίμων από πλωτά μέσα από ελεύθερα αποθέματα με επιστροφή του ΕΦΚ»
 • Μοναδικό αντίγραφο του τιμολογίου με το δελτίο αποστολής που εκδόθηκε για την αγορά των καυσίμων, στο οποίο θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του πλοιοκτήτη και του τελωνειακού παραστατικού τελωνισμού αυτών, από το οποίο θα αποδεικνύεται η καταβολή του ΕΦΚ.
 • Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει, ότι οι ποσότητες των καυσίμων για τις οποίες ζητείται η επιστροφή του ΕΦΚ χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του σκάφους.
 • Ναυλοσύμφωνο ή αντίγραφο ναυλοσύμφωνου θεωρημένο από την αρμόδια λιμενική αρχή.
 • Άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
 • Κατάσταση επιβατών θεωρημένη από τη Λιμενική Αρχή.

Εφοδιασμός με καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα χωρίς την παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν καθίσταται δυνατή η παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον ατελή εφοδιασμό αλιευτικών, τουριστικών πλοίων αναψυχής κ.λ.π. με υποκείμενα καύσιμα;
 Για τον ατελή εφοδιασμό αλιευτικών, τουριστικών πλοίων αναψυχής κ.λ.π. με υποκείμενα καύσιμα απαιτείται η κατάθεση τελωνειακού παραστατικού στο αρμόδιο Τελωνείο.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον ατελή εφοδιασμό πλοίων με ελεύθερα καύσιμα;
Για τον ατελή εφοδιασμό και την εκ των υστέρων επιστροφή του ΕΦΚ απαιτείται η έκδοση και κατάθεση των σχετικών φορολογικών στοιχείων (Δελτίο Αποστολής, Δελτίο Αποστολής–Τιμολόγιο), τα οποία κατά την υποβολή τους συνοδεύονται από τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά.

Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής με υποκείμενα καύσιμα;
Κατά τον εφοδιασμό των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής, πρέπει να προσκομίζεται:

 • άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,
 • ναυλοσύμφωνο και 
 • κατάσταση επιβατών,

θεωρημένα από την αρμόδια λιμενική αρχή.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Προσωρινή Εισαγωγή, Χρησιμοποίηση

Ποια πρόσωπα δικαιούνται να κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτοκίνητο με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας και για πόσο διάστημα;
Δικαιούχα πρόσωπα είναι:

Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που επισκέπτονται προσωρινά την Ελλάδα (Τουρίστες). 
Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς και είδη ατομικής χρήσης, με τους εξής ειδικότερους όρους:

 • το πρόσωπο να έχει τη συνήθη κατοικία του εκτός Ελλάδας
 • να έρχεται προσωρινά στην Ελλάδα
 • να χρησιμοποιεί το Μέσο Μεταφοράς και τα είδη ατομικής χρήσης για ιδιωτική του χρήση.

Η διάρκεια παραμονής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης ορίζεται στους έξι (6) μήνες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο. 

Σε έκτακτες περιστάσεις τα αρμόδια τελωνεία μπορούν κατά την κρίση τους να χορηγήσουν επί πλέον παράταση μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες. 

Ειδικά, τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται-μεταφέρονται προσωρινά από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό, που δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον δεν επανεξάγονται-επαναποστέλονται με τη λήξη της διάρκειας των (6) μηνών, πρέπει να ακινητοποιούνται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου, και να παραμένουν ακινητοποιημένα το λιγότερο (6) μήνες και το ανώτερο (24) μήνες. 

Για να μπορέσει ο δικαιούχος να κυκλοφορήσει εκ νέου το ακινητοποιημένο επιβατικό όχημα, πρέπει κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αποσφράγιση του οχήματος να αποδεικνύει ότι είχε τη συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, δηλαδή ότι παρέμεινε ο δικαιούχος στο εξωτερικό επί (185) ημέρες τουλάχιστον μετά τη σφράγιση του οχήματος. 

Αν παρέλθουν 24 μήνες από την ακινητοποίηση, το όχημα κηρύσσεται αζήτητο. 

Αν το αποσφραγίσει πριν από τους 24 μήνες και έχει δικαίωμα κυκλοφορίας μπορεί να το κυκλοφορήσει εκ νέου για 6 μήνες με καταβολή τελών κυκλοφορίας για όλο το διάστημα αυτό. 

Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο . 
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται: 

 • Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδας που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον (6) μήνες το δωδεκάμηνο.
 • Τα πρόσωπα των οποίων οι σύζυγοι έχουν μετοικήσει στην Ελλάδα, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό μετά τη μετοίκηση των συζύγων τους.
 • Oι αλλοδαποί (αλλοδαπές) που είναι παντρεμένοι με Έλληνες (Ελληνίδες) μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς και είδη ατομικής χρήσης για διάστημα έξι (6) μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρουν ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς. 

Το διάστημα αυτό των έξι (6) μηνών, μπορεί να παραταθεί από το αρμόδιο τελωνείο, σε έκτακτες περιστάσεις, μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες.
 
Ελληνικά πληρώματα εμπορικών πλοίων γραμμών εξωτερικού. 

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Έλληνες υπήκοοι, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία γραμμών εξωτερικού τουλάχιστον έξι (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, χορηγείται μόνον για το ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και για διάστημα (6) έξι μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρει ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς. 

Άλλες ειδικές κατηγορίες 
Tο δικαίωμα της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης παρέχεται και στις παρακάτω περιπτώσεις: 

 • Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για να σπουδάσουν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη ατομικής χρήσης, και για το διάστημα των σπουδών, ανάλογα με τα έτη σπουδών. 
 • Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνον για μετεκπαίδευση ή ειδίκευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές επιμόρφωσης που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή πανεπιστημιακές κλινικές. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη ατομικής χρήσης και για διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη της μετεκπαίδευσης ή ειδίκευσης.
 • Στους αλλοδαπούς που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν σε εκτέλεση σύμβασης ορισμένου χρόνου με το ελληνικό δημόσιο, οργανισμό δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το δημόσιο, σε αλλοδαπά εμπορικά ή βιομηχανικά επιμελητήρια ή σε εγκαταστημένους στη χώρα μας ξένους κρατικούς οργανισμούς και ινστιτούτα και οι οποίοι προσφέρουν ιδιαίτερα εξειδικευμένη εργασία προσωρινής μορφής. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους. 
 • Στους αλλοδαπούς υπηκόους που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα για να εργαστούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως διδακτικό προσωπικό σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ή σε ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με βάση διμερείς μορφωτικές συμφωνίες. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους.
 • Στους Έλληνες διπλωματικούς, προξενικούς και λοιπούς υπαλλήλους του Yπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στους εξομοιούμενους με αυτούς υπαλλήλους, που επιστρέφουν προσωρινά στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την άφιξή τους στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Η πενταετής διάρκεια παρατείνεται για ολόκληρο το διάστημα παραμονής των υπαλλήλων στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας, με τον όρο ότι η παραμονή τους στην Κεντρική υπηρεσία, δεν οφείλεται σε αίτημά τους, αλλά σε υπηρεσιακές ανάγκες, γεγονός που θα βεβαιώνεται από την αρμόδια Δημόσια Yπηρεσία. Παράταση πέραν της πενταετίας, θα χορηγείται τμηματικά για δώδεκα (12) μήνες κάθε φορά και μέχρι τη λήξη της υπηρεσίας του υπαλλήλου στην Κεντρική Yπηρεσία.
 • Στους Έλληνες υπηκόους με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που σπουδάζουν στο εξωτερικό ως φοιτητές, σπουδαστές ή μετεκπαιδευόμενοι σε σχολές εξωτερικού, εφόσον παραμένουν για σπουδές εκτός Ελλάδας κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους σπουδών. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για επιβατικό όχημα και για διάστημα τριών( 3) μηνών συνεχών ή όχι ανά ημερολογιακό έτος.
 • Στα πρόσωπα που μετοικούν στην Ελλάδα. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα ενός (1) μήνα με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των μετοικούντων.
 • Στους επαναπατριζόμενους Έλληνες και ομογενείς πολιτικούς πρόσφυγες. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα έξι (6) μηνών, με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των μετοικούντων.
 • Στο υπαλληλικό προσωπικό της Ε.Ε., στους αλλοδαπούς ανταποκριτές ξένου τύπου, στο αλλοδαπό προσωπικό ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, στο αλλοδαπό, προσωπικό Διεθνών Οργανισμών, κ.λπ.

Ποια είναι τα μεταφορικά μέσα ιδιωτικής χρήσης και τα είδη ατομικής χρήσης που μπορούν να παραληφθούν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης ;
Μεταφορικά μέσα είναι:

- Τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή:

 • Επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι εννέα (9) θέσεις, περιλαμβανομένου και του οδηγού ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με τα ρυμουλκούμενά τους.
 • Μοτοσικλέτες ή μοτοποδήλατα (αποκλείονται τα οχήματα δημόσιας χρήσης).
 • Τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.
 • Τα αεροπλάνα ιδιωτικής χρήσης.
 • Άλογα ιππασίας.

- Είδη ατομικής χρήσης είναι :Τα είδη που έχει ο επισκέπτης στις προσωπικές του αποσκευές τις οποίες παρουσιάζει στο τελωνείο κατά την άφιξή του, και προορίζονται για τις ανάγκες κατά την προσωρινή παραμονή του στην Ελλάδα π.χ.:

 • Τα είδη ρουχισμού.
 • Η φωτογραφική μηχανή.
 • Η φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως.
 • Η φορητή VIDEO CAMERA.
 • Το φορητό ραδιόφωνο 
 • Το κασετόφωνο.
 • Το φορητό μουσικό όργανο. 
 • Η σκηνή και ο εξοπλισμός κατασκηνώσεως.
 • Είδη αθλήσεως (WIND SURFING, σκι, ποδήλατο, ρακέτες τέννις κ.λπ.).
 • Ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης, προκειμένου να παραληφθούν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης ;
Τα επιβατικά οχήματα, κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας κανονικής ή προσωρινής σειράς της χώρας που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας τους. 

Επίσης πρέπει να συνοδεύονται από την άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδώσει η χώρα στην οποία έχουν καταχωρηθεί και να είναι ασφαλισμένα. 

Εάν κατά την είσοδό τους στη χώρα δεν ισχύει η προσωρινού τύπου άδεια κυκλοφορίας, τότε δεν είναι δυνατή η υπαγωγή τους στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης. 

Επίσης δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ή να παραμένουν στη χώρα με τα παραπάνω καθεστώτα, πέραν της ημερομηνίας ισχύος της άδειας κυκλοφορίας προσωρινού τύπου. Για τη συνέχιση της παραμονής των οχημάτων στο παραπάνω καθεστώς πρέπει οι κάτοχοι να εφοδιάζονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή με ελληνικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας προσωρινού τύπου. 

Το δικαιούχο πρόσωπο πρέπει να έχει δίπλωμα οδήγησης επιβατικού οχήματος.

Σε ποιους περιορισμούς υπόκεινται τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης που παραλαμβάνονται με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;

Τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης που τίθενται στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, πρέπει να επανεξάγονται-επαναποστέλονται το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που προβλέπεται κατά περίπτωση και έχει ορίσει το τελωνείο, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα.

Τα ρυμουλκούμενα οχήματα πρέπει να επανεξάγονται-επαναποστέλονται μαζί με το κυρίως όχημα που τα ρυμουλκεί. 

Παράδειγμα: αν έχει εισαχθεί-μεταφερθεί προσωρινά επιβατικό όχημα Ι.Χ. μαζί με ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο, πρέπει να επανεξαχθούν-επαναποσταλούν μαζί, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα. 
Τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης δεν επιτρέπεται:

 • να μεταβιβαστούν 
 • να εκμισθωθούν
 • να αποτελέσουν αντικείμενο ενεχύρου ή χρησιδανείου 
 • να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους
 • να οδηγούνται (για μέσα μεταφοράς), έστω και για μία μόνον φορά από τρίτους, ανεξάρτητα της υπαιτιότητας ή όχι του δικαιούχου προσώπου.

Ποιες ποινές επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των όρων και προϋποθέσεων που θέτουν οι διατάξεις που διέπουν το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης;
Παραβάσεις - Πρόσθετα τέλη ( Πρόστιμα):

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης επαναποστολής ή εξαγωγής ή εγκατάλειψης ή καταστροφής ή ακινητοποίησης του οχήματος οφείλεται πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης, ανάλογα με τον κυβισμό του επιβατικού οχήματος, ως ακολούθως:

 • για επιβατικά οχήματα

5€ μέχρι 900 κυβικά εκατοστά,
6€ από 901κ.ε. μέχρι 1200κ.ε.,
7,50€ από 1201κ.ε. μέχρι 1600 κ.ε.,
10€ από 1601κ.ε. μέχρι 1800κ.ε.,
12,50€ από 1801κ.ε. μέχρι 2000κ.ε.,
15€ από 2001κ.ε. μέχρι 2500κ.ε.,
20€ από 2501κ.ε. μέχρι 3000κ.ε,
22,50€ από 3001κ.ε. μέχρι 4000κ.ε.,
25€ από 4001κ.ε. και πάνω.

 • για μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως κυλινδρισμού 5€

Επιβάλλεται πρόστιμο 300€ στα οχήματα που φέρουν ληγμένες προσωρινού τύπου άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση μη επανεξαγωγής-επαναποστολής σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων, μέσα στην οριζόμενη προθεσμία οφείλονται:

 • εφάπαξ πρόστιμο 

88€ για την μη εμπρόθεσμη επανεξαγωγή-επαναποστολή και πρόστιμο
14€ για κάθε ημέρα παραμονής τους στην Ελλάδα, μετά την λήξη της προς επανεξαγωγή-επαναποστολή προθεσμίας.

Για επιβατικό όχημα που έχει τεθεί εμπρόθεσμα σε τελωνειακή ακινητοποίηση και μεταγενέστερα λήξει η προθεσμία επανεξαγωγής-επαναποστολής του, δεν οφείλονται πρόστιμα. Με την λήξη όμως της προθεσμίας επανεξαγωγής-επαναποστολής κηρύσσονται αζήτητα και στη συνέχεια περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Αν διαπιστωθεί ότι η προσωρινή εισαγωγή-χρησιμοποίηση μεταφορικού μέσου ή ειδών ατομικής χρήσης, επετράπη με βάση ανακριβή στοιχεία που προσκόμισε στο τελωνείο ο ενδιαφερόμενος, οφείλονται πρόστιμα παράνομης παραμονής, από την ημέρα εισαγωγής-μεταφοράς, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση μεταβίβασης ή εκμίσθωσης οχημάτων, που βρίσκονται στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης επιβάλλεται πρόστιμο 900€.

Σε περίπτωση ρήξης, αφαίρεσης, αντικατάστασης και αλλοίωσης των τελωνειακών σφραγίδων, που τίθενται στα οχήματα κατά την ακινητοποίησή τους από τις τελωνειακές αρχές, επιβάλλεται πρόστιμο 500€. Αν διαπιστωθεί χιλιομετρική διαφορά, επιβάλλονται επιπλέον πρόστιμα ανά ημέρα, όπως αναφέρονται παραπάνω.

Σε περίπτωση οδήγησης κοινοτικού οχήματος, που τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, από μη δικαιούχο πρόσωπο, επιβάλλεται πρόστιμο 700€ αν το δικαιούχο πρόσωπο βρισκόταν στη χώρα κατά το χρόνο που συντελέστηκε η παράβαση, διαφορετικά επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο, ανάλογα με το κυβισμό του οχήματος, ως ακολούθως:

 • για επιβατικά οχήματα

2.500€ μέχρι 1400 κυβικά εκατοστά,
3.000€ από 1401κ.ε. μέχρι 1600κ.ε., 
5.000€ από 1601κ.ε. μέχρι 2000κ.ε.,
8.000€ από 2001κ.ε. μέχρι 3000κ.ε., 
10.000€ από 3001κ.ε. και πάνω.

 • για μοτοσικλέτες 

300€ μέχρι 500 κ.ε.,
400€ από 501 κ.ε. μέχρι 750 κ.ε., 
700€ από 751 κ.ε. μέχρι 1000 κ.ε,
1.000€ από 1001 κ.ε. και πάνω.
Σε περίπτωση οδήγησης μεταφορικού μέσου τρίτης χώρας, που τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, από μη δικαιούχο πρόσωπο, επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο 733€ αν το δικαιούχο πρόσωπο βρισκόταν στη χώρα κατά το χρόνο που συντελέστηκε η παράβαση, διαφορετικά επιβάλλεται το διπλάσιο του προστίμου αυτού επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής Ι.Χ.Ε. οχήματος που παραδόθηκε με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης ;
Κλοπή επιβατικών οχημάτων (Επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και το ρυμουλκούμενο όχημα, μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο): 
Σε περίπτωση που κλαπεί το επιβατικό όχημα, και προκειμένου ο δικαιούχος να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τους δασμούς και φόρους πρέπει:

 • να μην έχει λήξει η προθεσμία επανεξαγωγής-επαναποστολής
 • να έχει δηλωθεί η κλοπή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, το αργότερο μέσα σε (5) ημέρες από την κλοπή
 • οι τελωνειακές αρχές να μην έχουν αποδείξεις ή βάσιμες ενδείξεις ότι ο δικαιούχος συμμετείχε ή συνήργησε σε παράνομη διάθεση στην Ελλάδα του επιβατικού του οχήματος
 • ο δικαιούχος να μην έχει δηλώσει στο παρελθόν κλοπή και άλλου επιβατικού οχήματος.

Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει στο πλησιέστερο τελωνείο του τόπου που έγινε η κλοπή, τα εξής στοιχεία: 

 • στοιχεία εισαγωγής-μεταφοράς του αυτοκινήτου και προθεσμίας επανεξαγωγής-επαναποστολής
 • βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής από την οποία να προκύπτει η καταγγελία της κλοπής μέσα σε (5) ημέρες από την διαπίστωση αυτής 
 • υπεύθυνη δήλωση με τα ακριβή στοιχεία του δικαιούχου, με την οποία θα δηλώνει ότι δε συμμετείχε σε παράνομη διάθεση του επιβατικού οχήματος, ότι δεν έχει δηλώσει στο παρελθόν άλλη κλοπή και τα πρόσωπα που υποψιάζεται ότι έκλεψαν το αυτοκίνητό του.

Το τελωνείο χορηγεί στο δικαιούχο βεβαίωση με την οποία βεβαιώνεται ότι ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην καταβολή δασμών και φόρων και ότι δε θα ληφθούν εναντίον του αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη του χρέους, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν τα προαναφερόμενα. 

Σε περίπτωση κλοπής επιβατικού οχήματος κατά τον χρόνο που αυτό τελεί σε τελωνειακή ακινητοποίηση δεν απαλλάσσεται το δικαιούχο πρόσωπο από την καταβολή των δασμών, φόρων και τελών που αναλογούν στο όχημα. 

Ποια πρόσωπα εκτός αυτού που αρχικά παρέλαβε το Ι.Χ. μεταφορικό μέσο με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, μπορούν να το οδηγούν;
Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται να οδηγούν τα μεταφορικά μέσα και άλλα πρόσωπα εκτός του δικαιούχου, ύστερα από έγκριση του τελωνείου και εφόσον τα άλλα πρόσωπα έχουν δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης μεταφορικών μέσων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έχει και ο δικαιούχος που εισήγαγε στο όνομά του το μεταφορικό μέσο. 

Για να δοθεί η έγκριση του τελωνείου, ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει τα τρίτα πρόσωπα που επιθυμεί να οδηγούν το αυτοκίνητό του και τα τρίτα πρόσωπα πρέπει να παρουσιαστούν στο τελωνείο και να αποδείξουν ότι έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με το δικαιούχο. 
Δεν απαιτείται έγκριση του τελωνείου για την οδήγηση του μεταφορικού μέσου, όταν πρόκειται για τον ή τη σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς του δικαιούχου προσώπου, εφόσον βέβαια έχουν και οι συγγενείς του αυτοί, το ίδιο δικαίωμα με το δικαιούχο.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Προσωρινή Εξαγωγή Ελληνικών Οχημάτων

Με τι πρέπει να είναι εφοδιασμένο ένα ελληνικό όχημα κατά το ταξίδι του στο εξωτερικό, από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης;
Όσον αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης για ζημιές έναντι τρίτων εκ της κυκλοφορίας των, τα Ελληνικά οχήματα όταν αναχωρούν:

 • Για ταξίδια στις παρακάτω χώρες που μετέχουν στην Πολυμερή Σύμβαση Εγγυήσεως μεταξύ των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης, που έχει αντικατασταθεί από την Ενοποιημένη Συμφωνία:  Αυστρία (Α), Βέλγιο (Β), Γερμανία (D), Δανία (DK), Ισπανία (E), Γαλλία (F), Φινλανδία(FIN), Μεγ. Βρετανία – Βόρειος Ιρλανδία (GB), Ελλάδα (GR), Ιταλία (Ι), Ιρλανδία (IRL), Πορτογαλία (P), Λουξεμβούργο(L), Ολλανδία (NL), Σουηδία (S), Ισλανδία (IS), Νορβηγία (N), Ελβετία (CH), Ουγγαρία(H), Σλοβακία (SK), Τσεχία(CZ), Σλοβενία(SLO), Κύπρος(CY), Εσθονία(EST), Λετονία(LV), Λιθουανία(LT), Μάλτα(M) και Πολωνία(PL), Ανδόρα (AND), Βουλγαρία (BG), Ρουμανία (RO)  και την Κροατία (HR), 

ισχύει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους που έχουν συνάψει με την ασφαλιστική τους εταιρεία για να κυκλοφορούν στο Ελληνικό έδαφος. 

Καλό είναι, όμως, οι κάτοχοι των οχημάτων να προμηθεύονται Πράσινη Κάρτα από την ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία έχουν ασφαλίσει το όχημά τους. Η Κάρτα αυτή εκδίδεται δωρεάν και τους διευκολύνει σε περίπτωση ατυχήματος στην καλύτερη συνεννόησή τους με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας στην οποία έχει γίνει το ατύχημα, παρόλο που το Ελληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τους καλύπτει, είτε έχουν την Πράσινη Κάρτα είτε όχι.

 • Για ταξίδια σε χώρες που δεν ανήκουν στην παραπάνω περίπτωση  δηλαδή χώρες της Ενοποιημένης Συμφωνίας, αλλά μετέχουν στο Σύστημα Πρασίνων Καρτών [ Αλβανία (AL), Βοσνία – Ερζεγοβίνη (BIH), Ιράν(IR), Ισραήλ(IL), Λευκορωσία (BY),Μαρόκο (MA), Μολδαβία (MD), Ουκρανία (UA), Σερβία (και Μαυροβούνιο) (SRB), Τουρκία (TR), Τυνησία (TN), Π.Γ.Δ.Μ.(--) τα οχήματα πρέπει υποχρεωτικά  να είναι εφοδιασμένα με Πράσινη Κάρτα για την οποία θα καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο.
 • Για το ταξίδι με προορισμό το Κόσσοβο θα ενημερώνονται κατά την είσοδό τους σε αυτό, από τις αρμόδιες αρχές για τα δικαιολογητικά, που πρέπει να εφοδιαστούν για να κυκλοφορήσουν στο έδαφος του Κοσσόβου.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Δελτίο ΑΤΑ

Τι είναι το δελτίο ΑΤΑ και για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται;
Το δελτίο ΑΤΑ είναι διεθνές τελωνειακό παραστατικό και τίτλος εγγύησης συγχρόνως, το οποίο χρησιμοποιείται στις εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ της Κοινότητας και των τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως του μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιείται, για να διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων από τελωνειακής πλευράς αλλά και την προσωρινή εισαγωγή-παραμονή σ’ ένα κράτος χωρίς να καταβληθούν οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

Από πού εκδίδεται το δελτίο ΑΤΑ και σε ποιον χορηγείται;
Τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών-Πειραιά- Θεσσαλονίκης – Πάτρας – Καλαμάτας – Βόλου – Ιωαννίνων – Αγρινίου – Εύβοιας – Ρόδου – Μυτιλήνης - Ηρακλείου είναι εξουσιοδοτημένα για την έκδοση των δελτίων ΑΤΑ και την χορήγηση αυτών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για την έκδοση των δελτίων ΑΤΑ.;
1. Tο δελτίο ΑΤΑ εκδίδεται μόνο εφόσον πρόκειται για προσωρινή εξαγωγή-εισαγωγή:

 • Επαγγελματικού υλικού 
 • Επιστημονικού υλικού 
 • Παιδαγωγικού υλικού
 • Eμπορικών δειγμάτων και διαφημιστικού υλικού 
 • Ειδών για επίδειξη ή χρησιμοποίηση σε εκθέσεις, πανηγύρεις, συνέδρια.

2.Το δελτίο ΑΤΑ πρέπει να περιλαμβάνει εμπορεύματα, που προορίζονται για ένα μόνο σκοπό, δηλαδή δεν μπορεί να εκδοθεί ένα δελτίο για έκθεση και για επαγγελματικό υλικό.

3.Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι γραμμένος σ’ ένα Επιμελητήριο και να είναι ταμειακώς εντάξει.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που συμπληρώνονται για την χορήγηση του δελτίου ΑΤΑ.;
1.Αίτηση με υπεύθυση Δήλωση, που χορηγείται από το ΕΒΕΑ. 
Συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο και περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, αναλυτική περιγραφή των εμπορευμάτων, ποσότητα, βάρος, τιμή μονάδας, σύνολο αξίας, χώρα προορισμού κ.λ.π. 

Πρωτοκολλείται στο Ειδικό Πρωτόκολλο, που τηρείται στο τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλλει στο ταμείο του ΕΒΕΑ τα τέλη που του αναλογούν, και τα οποία υπολογίζονται ως εξής:

Για αξία εμπ/των  1-100€  τα τέλη  ανέρχονται  σε   7€     
  ‘’     ‘’        ‘’     101-200€         ‘’        ‘’           ‘’   12€
  ‘’     ‘’        ‘’     201-300€         ‘’        ‘’           ‘’   18€
για αξία άνω των 300€ καταβάλλονται τέλη 18€ συν 1%  για το πέραν των 300€ ποσό.
2.Εντυπο Προσωπικής Εγγύησης, που χορηγείται από το ΕΒΕΑ (μόνο για την περίπτωση που η αξία του δελτίου υπερβαίνει τα 5.870 €).

Η προσωπική εγγύηση υπογράφεται από τον κάτοχο του δελτίου, το δε γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνεται από την τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η αξία των εμπορευμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει την αξία των 14.674 € για κάθε δελτίο ΑΤΑ. Σε περίπτωση μεγαλύτερου ποσού συμπληρώνεται και δεύτερο δελτίο ΑΤΑ, τρίτο κ.λ.π.

Το δελτίο ΑΤΑ παραλαμβάνεται από τον ενδιαφερόμενο την επόμενη ημέρα από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Ποια είναι η μορφή και το περιεχόμενο του δελτίου ΑΤΑ;
Το δελτίο ΑΤΑ αποτελείται από :

 • 2 εξώφυλλα (πράσινου χρώματος) 
 • 1 φύλλο εξαγωγής  και ένα φύλλο επανεισαγωγής (κίτρινου χρώματος)
 • 1 φύλλο εισαγωγής και 1 φύλλο επανεξαγωγής (λευκού χρώματος)
 •  Έντυπα διαμετακόμισης (γαλάζιου χρώματος), για την περίπτωση που διέρχεται από μια ή περισσότερες χώρες ( 2 φύλλα για κάθε χώρα)

Έντυπα διαμετακόμισης χρησιμοποιούνται επίσης και στην περίπτωση που τα εμπορεύματα εξάγονται μέσω ενός μεθοριακού τελωνείου , π.χ. τελωνείο Ευζώνων , πλην του τελωνείου Πατρών.

Σε όλα τα φύλλα του Δελτίου ΑΤΑ συμπληρώνονται στις αντίστοιχες θέσεις, τα στοιχεία του κατόχου, τα στοιχεία ισχύος και εκδόσεως του Δελτίου και όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην αίτηση του ενδιαφερόμενου (περιγραφή εμπορευμάτων, ποσότητα, βάρος, τιμή μονάδος, σύνολο αξίας αριθμητικώς και ολογράφως)

Όλα τα φύλλα συμπληρώνονται απαραιτήτως στη γραφομηχανή, στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις όσον αφορά την επιστροφή και την τακτοποίηση του δελτίου ΑΤΑ και οι συνέπειες από τη μη τήρηση αυτών;
Η ισχύς του δελτίου ΑΤΑ δεν υπερβαίνει το έτος. Το δελτίο θα πρέπει να επιστραφεί στο Επιμελητήριο, το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήξη της ισχύος του. Το δελτίο θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο, δηλαδή όλα τα στελέχη να φέρουν πιστοποίηση των αρμοδίων τελωνείων, ότι τα εμπορεύματα έχουν επανεξαχθεί από τη χώρα, στην οποία είχαν προσωρινά εισαχθεί.

Όταν δεν υπάρχει βεβαίωση των αρμοδίων τελωνείων, περί επανεξαγωγής ή επανεισαγωγής των εμπορευμάτων, το δελτίο δεν θεωρείται τακτοποιημένο. Επίσης το δελτίο δεν θεωρείται τακτοποιημένο, εάν η επανεξαγωγή των εμπορευμάτων έγινε εκπρόθεσμα, χωρίς άδεια των αρμοδίων τελωνειακών αρχών.

Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής των εμπορευμάτων ή του δελτίου ΑΤΑ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνει την πλησιέστερη τελωνειακή αρχή ή τον  Εγγυοδοτικό Οργανισμό.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Πρόδρομες Ουσίες

Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται οι πρόδρομες ουσίες;
Κατηγορία 1:
Εφεδρίνη                                                             
Εργομετρίνη                                                        
Εργοταμίνη                                                          
Λυσεργικό οξύ                                                     
1-φαινυλο-2-προπανόνη                                   
Ψευδοεφεδρίνη 
Ακετυλανθρανυλικό οξύ
3,4 μεθυλενοδιοξυφινυλο-προπαν-2-ονη
Ισοσαφρόλη
Πιπερονάλη 
Σαφρόλη 
Νορεφεδρίνη

Κατηγορία 2:
Οξικός ανυδρίτης
Ανθρανιλικό Οξύ
Φαινυλοξικό οξύ
Πιπεριδίνη 
Υπερμαγγανικό κάλιο 

Κατηγορία 3:
Ακετόνη
Αιθυλαιθέρας
Μεθυλαιθυλκετόνη
Τολουόλη    
Θειικό Οξύ 
Υδροχλωρικό οξύ                           

Τι απαιτείται για τις Εισαγωγές προδρόμων ουσιών;
Για τις εισαγωγές προδρόμων ουσιών της 1ης κατηγορίας απαιτείται άδεια εισαγωγής η οποία εκδίδεται από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου. 

Οι εισαγωγές προδρόμων ουσιών της 2ης και 3ης κατηγορίας πραγματοποιούνται χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. 

‘Όλα τα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να αναφέρουν την ονομασία της ουσίας και τον Κ.Σ.Ο., την ποσότητα και το βάρος της, το όνομα και την διεύθυνση του εξαγωγέα, του εισαγωγέα του τελικού παραλήπτη και, κατά περίπτωση, του μεσάζοντος.

Όλα τα στοιχεία των εισαγωγών τηρούνται από τον επιχειρηματία για μία τριετία και τηρείται βιβλίο κίνησης προδρόμων ουσιών.

Τι υποχρεώσεις έχει ο επιχειρηματίας που συμμετέχει σε εισαγωγή, εξαγωγή, δραστηριότητες μεσαζόντων, κατοχή, αποθήκευση, παρασκευή, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, διανομή και διάθεση στην αγορά προδρόμων ουσιών κατηγορίας 1;
Κατηγορία 1

 • Εκδοση έγκρισης από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων
 • Κατάθεση αιτήσεως νομίμου εκπροσώπου και απαιτούμενων δικαιολογητικών στην 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων

Αίτηση & απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 1. πλήρες όνομα και πλήρη δ/νση αιτούντος
 2. πλήρες όνομα αρμοδίου υπαλλήλου  
 3. περιγραφή της θέσης και των καθηκόντων του αρμοδίου υπαλλήλου
 4. Πλήρη Δ/νση εγκαταστάσεων της επιχείρησης
 5. Περιγραφή όλων των χώρων αποθήκευσης, παραγωγής, παρασκευής και μεταποίησης προδρόμων ουσιών 
 6.  Μέτρα ασφάλειας έναντι αντικανονικής αφαίρεσης των προδρόμων ουσιών
 7. Ονομασία πρόδρομης ουσίας και Κ.Σ.Ο.
 8. Σε περίπτωση μείγματος ή φυσικού προϊόντος 
 • ονομασία μείγματος ή φυσικού προϊόντος 
 • ονομασία και Κ.Σ.Ο. των προδρόμων ουσιών στο μείγμα ή το φυσικό προϊόν 
 • ανώτατο ποσοστό των προδρόμων ουσιών στο μείγμα ή το φυσικό προϊόν

      9.Περιγραφή πράξεων

     10.Επικυρωμένο μητρώο επιχείρησης

     11.Ποινικό μητρώο αιτούντος και αρμοδίου υπαλλήλου

     12.Άδεια δυνατότητας του Ε.Ο.Φ. τριετούς ισχύος

      13.Παράβολο των 50 Ευρώ  

Ποιες οι υποχρεώσεις επιχειρηματιών κατηγορίας 2 και 3;
Κατηγορίες 2 & 3
Όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην εισαγωγή,εξαγωγή, δραστηριότητες μεσαζόντων, κατοχή, αποθήκευση, παρασκευή, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, διανομή και διάθεση στην αγορά πρόδρομων ουσιών της Κατηγορίας 2 ¨η σε εξαγωγές της Κατηγορίας 3 θα πρέπει να καταχωρούνται σε μηχανογραφημένο Αρχείο της 33ης Δ/νσης Ελέγχου Τελωνείων καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά δηλ.

-  Αίτηση όπου δηλώνονται :

 • Τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης, η διεύθυνση της έδρας της και των εγκαταστάσεων της
 • Τα στοιχεία του υπευθύνου υπαλλήλου όταν πρόκειται για ουσίες της 2ης κατηγορίας
 • Η ονομασία της πρόδρομης ουσίας ή των προδρόμων ουσιών για τις οποίες ζητείται η καταχώρηση 

- Άδεια Δυνατότητας του Γ.Χ.Κ.

- Παράβολο των 10 Ευρώ
                                                                                   
Όλοι οι επιχειρηματίες τηρούν τα στοιχεία κίνησης των προδρόμων ουσιών της κατηγορίας 2 και 3 σε θεωρημένο βιβλίο από το Γενικό Χημείο του Κράτους και την αρμόδια χωρικά τελωνειακή αρχή.

Τι απαιτείται για τις Εξαγωγές Προδρόμων ουσιών κατηγορίας 1;
Κατηγορία 1

Έκδοση Αδειας Εξαγωγής η οποία εκδίδεται από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου.

Σε όλες τις περιπτώσεις εξαγωγής ουσιών Κατηγορίας 1 πραγματοποιείται γνωστοποίηση πριν την εξαγωγή στην χώρα προορισμού.  (Καν.111/2005 L.22/1/26-1-2005).

Τι απαιτείται για τις Εξαγωγές Προδρόμων ουσιών κατηγορίας 2;
Κατηγορία 2

Έκδοση Αδειας Εξαγωγής η οποία εκδίδεται από την 33η Δ/νση Ελέγχου Τελωνείων κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου.

Για τις εξαγωγές οξικού ανυδρίτη,  υπερμαγγανικού καλίου και φαινυλοξικού οξέος  απαιτείται γνωστοποίηση πριν την εξαγωγή σε όλες τις  περιπτώσεις ενώ για τις υπόλοιπες ουσίες απαιτείται γνωστοποίηση πριν την εξαγωγή για ορισμένες μόνο χώρες προορισμού (παράρτημα IV Καν. 1277/2005 L. 202/7/3-8-2005).

Τι απαιτείται για τις Εξαγωγές Προδρόμων ουσιών κατηγορίας 3;
Κατηγορία 3

Δεν απαιτείται έκδοση Αδειας Εξαγωγής παρά μόνο όταν προορίζονται για χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα IV του Καν. 1277/2005 L. 202/7/3-8-2005

Από ποια τελωνεία πραγματοποιούνται εισαγωγές/εξαγωγές προδρόμων ουσιών;
Από τα τελωνεία Α’ Τάξης.
Στη Νομαρχία Πειραιά αρμόδιο το Ε’ Τελωνείο .
Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης αρμόδιο το Α’ Τελωνείο

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Τελειοποίηση προς Επανεξαγωγή

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;
Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή (Ενεργητική Τελειοποίηση) αποτελεί ανασταλτικό καθεστώς, που έχει σαν σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, καθώς και τη διατήρηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.

Ποια πλεονεκτήματα προβλέπει το καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;
Βασική αρχή του καθεστώτος αποτελεί η απαλλαγή από δασμούς και άλλες επιβαρύνσεις προϊόντων τρίτων χωρών που εισάγονται στο Κοινοτικό τελωνειακό έδαφος, τα οποία, αφού υποστούν μια ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης, επανεξάγονται ως παράγωγα προϊόντα σε τρίτες χώρες.

Ο όρος τελειοποίηση (μεταποίηση) προβλέπει οποιαδήποτε μεταποιητική δραστηριότητα, από την απλή επανασυσκευασία προϊόντων ως την πλέον σύνθετη μεταποιητική  δραστηριότητα (άρθρο 114 παρ.2 του Καν.(ΕΟΚ) 2913/92).

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;
Το καθεστώς απευθύνεται σε πρόσωπα ή εταιρείες εγκαταστημένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης χρήση των διατάξεων του καθεστώτος μπορούν να κάνουν  πρόσωπα ή εταιρείες οι οποίες ευρίσκονται εκτός Κοινότητας, με την προϋπόθεση ότι τα υπό μεταποίηση εμπορεύματα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.

Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή και πως εκκαθαρίζεται το καθεστώς;
- Η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το πρόσωπο που πραγματοποιεί τη  μεταποίηση ή από το πρόσωπο εκείνο που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες τελειοποίησης, εκ μέρους κάποιου άλλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η επίκληση του λόγου που θα δικαιολογούσε μια τέτοια εισαγωγή (οικονομικός όρος) και η ταυτόχρονη υποστήριξή του με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τη σειρά της υποχρεούται εντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιών να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση εξετάζοντας κατά περίπτωση αν η εν λόγω εισαγωγή εξασφαλίζει το συμφέρον των Κοινοτικών παραγωγών.

Η άδεια χορηγείται μόνο όταν ο αιτών προτίθεται να επανεξάγει τα παράγωγα προϊόντα.   

- Το καθεστώς εκκαθαρίζεται κύρια όταν τα παράγωγα προϊόντα επανεξαχθούν  ή λάβουν ένα νέο αποδεκτό τελωνειακό προορισμό.

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.  

Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή και ποια η είναι η προθεσμία επανεξαγωγής των μεταποιημένων προϊόντων;
Η ισχύς της άδειας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τα τρία έτη, με εξαίρεση ορισμένα αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπου οι προθεσμίες περιορίζονται μόνο στους έξι και τρεις μήνες αντίστοιχα.

Η προθεσμία  επανεξαγωγής είναι έξη (6) μήνες για τα γεωργικά και τέσσερεις (4) μήνες για τα γαλακτοκομικά 

Για τα υπόλοιπα εμπορεύματα η προθεσμία που καθορίζεται είναι ανάλογη του χρόνου που απαιτείται για την πραγματοποίηση των εργασιών τελειοποίησης και τη διάθεση των παραγώγων προϊόντων.

Υπάρχει δυνατότητα Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη;
Το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή προβλέπει την δυνατότητα μεταποίησης των εισαγομένων προϊόντων σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και έκδοση ανάλογης άδειας που θα καλύπτει το σύνολο της μεταποιητικής διαδικασίας (Ενιαία Άδεια).    

Η αίτηση για την Ενιαία Άδεια υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για τον τόπο όπου τηρούνται οι κύριες λογιστικές καταχωρήσεις του αιτούντος (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την έκδοση των Ενιαίων Αδειών, παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Τελειοποίηση προς Επανεισαγωγή

Τι είναι το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμού

Ποια οφέλη απορρέουν από την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενθαρρύνει τη χρήση Κοινοτικών πρώτων υλών για τη  παραγωγή τελικών προϊόντων και να τύχουν ευνοϊκότερης δασμολογικής μεταχείρισης τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα  

Επίσης στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος ΄΄σταθερών ανταλλαγών΄΄, προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.  

Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης  προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση έγκρισης, η οποία χορηγείται ύστερα από εξέταση της αίτησης μετά των συνημμένων δικαιολογητικών και εφόσον η συγκεκριμένη μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας δεν επιφέρει βλάβη σε βάρος των Κοινοτικών συμφερόντων. 

Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Μεταποίηση υπό Τελωνειακό έλεγχο

Τι είναι το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο;
Το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο αποτελεί τελωνειακό οικονομικό καθεστώς, μέσω του οποίου επιτρέπεται η εισαγωγή προϊόντων τρίτων χωρών στο εσωτερικό του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη αναστολή δασμών και φόρων, με σκοπό να υποστούν συγκεκριμένου είδους εργασίες μεταποίησης, όπως αυτές περιγράφονται στο Παράρτημα 76 του Καν. (ΕΚ) 993/01 και στην συνέχεια τα μεταποιημένα αυτά προϊόντα να τεθούν σ’ ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εντός της Κοινότητας, με την καταβολή των αναλογούντων στο τελικό προϊόν δασμών και φόρων.

Ποιο οικονομικό πλεονέκτημα απορρέει από το καθεστώς;
Το οικονομικό πλεονέκτημα, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί και προϋπόθεση για την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς, συνίσταται στην παροχή της δυνατότητας εισαγωγής προϊόντος με μικρότερους εισαγωγικούς δασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δασμοί που επιβάλλονται στο τελικό προϊόν είναι χαμηλότεροι από τους δασμούς που επιβάλλονται στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του προϊόντος, δεδομένου ότι η καταβολή των υψηλότερων αυτών δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας από κάθε ανταγωνιστικότητα έναντι τρίτων που καταβάλλουν χαμηλότερους δασμούς για την εισαγωγή των αντίστοιχων μεταποιημένων προίόντων.

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος;
Η υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς γίνεται με την έκδοση άδειας Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, η οποία χορηγείται μετά από αίτηση του προσώπου που πραγματοποιεί ή για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιείται η μεταποίηση.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Επιστροφή Ε.Φ.Κ. στις Βιομηχανίες

Σε ποιες περιπτώσεις επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης;
Σύμφωνα με τον Ν. 2861/54 ΄΄περί μέτρων ενίσχυσης της εξαγωγής βιομηχανικών  και άλλων εγχωρίων προϊόντων΄΄, επιστρέφονται στον εξαγωγέα οι δασμοί και λοιποί φόροι που αναλογούν σε πρώτες ύλες και καύσιμες ύλες, στερεές ή υγρές, που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των εξαγόμενων προϊόντων.

Η ανωτέρω επιστροφή διενεργείται υπό την προϋπόθεση ότι η εξαγωγή των βιομηχανικών προϊόντων λαμβάνει χώρα εντός δύο ετών κατ΄ ανώτατο όριο , από την εισαγωγή των πρώτων υλών ή καυσίμων και εφόσον υποβληθεί αίτηση περί επιστροφής στο τελωνείο από το οποίο πραγματοποιείται η εξαγωγή, μαζί με την κατάθεση της διασάφησης εξαγωγής.

Η αριθ. Δ. 1116/93 Α.Υ.Ο. που αφορούσε την διαδικασία επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλίσκονται για την παραγωγή εγχωρίων προϊόντων με προορισμό ενδοκοινοτικές αποστολές, με την προϋπόθεση υποβολής αίτησης εντός 18/μήνου από της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου πώλησης, καταργήθηκε από 01.03.2002.

Ποια η προθεσμία ισχύος της απόφασης καθορισμού συντελεστή απόδοσης καυσίμων;
Η προθεσμία ισχύος της απόφασης της επιτροπής που καθορίζει τους συντελεστές απόδοσης καυσίμων, καλύπτει το οικονομικό έτος της ενδιαφερόμενης εταιρείας και όχι περισσότερα έτη.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Τελωνειακή Αποταμίευση

Τι είναι Τελωνειακή Αποταμίευση;
Τελωνειακή Αποταμίευση είναι ένα τελωνειακό καθεστώς το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί στα εισαγόμενα εμπορεύματα, και συνίσταται στην τοποθέτηση των εμπορευμάτων σε αποθήκες αποταμίευσης εγκεκριμένες από την τελωνειακή υπηρεσία, όπου μπορούν να παραμείνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα με αναστολή καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.
Για να εξέλθουν από την αποθήκη προκειμένου να διατεθούν στην κατανάλωση πρέπει να καταβληθούν οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

Ποιοι μπορεί να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης;
Μόνο πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα (εισαγωγείς, αποθηκευτικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, εφοδιαστικές επιχειρήσεις κ.λ.π.)

Ιδιώτες δεν μπορούν να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης.

Πώς εγκρίνεται μία αποθήκη αποταμίευσης;
 - Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τις οποίες ζητείται η έγκριση ως αποθήκες αποταμίευσης, προκειμένου το τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.

- Μετά την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην τελωνειακή περιφέρεια, ( καθοδηγείται από το τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την χορήγηση άδειας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.
Η αίτηση είναι σχεδιασμένη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το έντυπο χορηγείται από την τελωνειακή περιφέρεια.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 • Καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος.
 • Απόσπασμα ποινικού μητρώου
 • Τοπογραφικό και άδεια ανέγερσης του κτιρίου
 • Πυροσβεστική κάλυψη
 • Έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου
 • Λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων.

Τι άλλο απαιτείται;
- Απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής που να καλύπτει το 20% των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εμπορευμάτων που ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη ( για ένα τύπο αποθηκών - τύπος Β- απαιτείται 100%).

- Επίσης για την λειτουργία της αποθήκης καταβάλλεται ετησίως διοικητικό κόστος το οποίο είναι ανάλογο του εμβαδού της αποθήκης και έγκειται σε: 500€ για κάθε στεγασμένο χώρο μέχρι 1000τ.μ ή υπαίθριο μέχρι 10000τ.μ  
Σε περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω ορίων το διοικητικό κόστος αυξάνεται με ανάλογο επιμερισμό του ανωτέρω ποσού.
Το ανωτέρω ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 3000 € για κάθε άδεια αποθήκης αποταμίευσης

Ποιοι είναι οι τύποι αποθηκών αποταμίευσης;
- Δημόσιες Αποθήκες, τις οποίες διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και ονομάζονται έτσι διότι σ΄ αυτές μπορεί να αποταμιεύσει εμπορεύματα οποιοδήποτε πρόσωπο ακόμα και ιδιώτης.

- Ιδιωτικές αποθήκες όπου αποταμιεύει τα εμπορεύματά του μόνο ο κάτοχος της αποθήκης.

Τι εμπορεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στις αποθήκες αποταμίευσης;
Κατ΄ αρχάς οποιοδήποτε εμπόρευμα, αλλά εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα επικίνδυνα για την δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον κ.λ.π, τότε πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πώς εισέρχονται τα εμπορεύματα σε αποθήκη αποταμίευσης;
Τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο, όπου κατατίθεται από τον κάτοχό τους διασάφηση αποταμίευσης. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από το τελωνείο εκδίδεται άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. 
Τότε τα εμπορεύματα μπορούν να οδηγηθούν στην εγκεκριμένη αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, όπου και παραμένουν στην κατάσταση που εισήχθησαν.

Τι προορισμό μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα από μία αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης;
Οποιονδήποτε αποδεκτό τελωνειακό προορισμό (επανεξαγωγή, τοποθέτηση σε Ελεύθερη Ζώνη, θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, καταστροφή, εγκατάλειψη, διαμετακόμιση κ.λ.π).

Πώς εξέρχονται τα εμπορεύματα από την αποθήκη αποταμίευσης;
Για να εξέλθουν τα εμπορεύματα από την αποθήκη πρέπει να κατατεθεί από τον κάτοχό τους παραστατικό (διασάφηση) με το οποίο δίνεται ένας προορισμός στο εμπόρευμα. 
Το τελωνείο διενεργεί τους ελέγχους που απαιτούνται και εκδίδει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. 
Βάσει αυτής της αδείας μπορούν να εξέλθουν από την αποθήκη.

Ποιες είναι οι διατάξεις στις οποίες στηρίζεται το καθεστώς αποταμίευσης;
- Τα άρθρα 98-113 του Καν ΕΟΚ 2913/92
- Τα άρθρα  496-523 του Καν ΕΟΚ 2454/93
- Η Τ.1460/10/Γ0019/21-03-2002 Α.Υ.Ο ( ΦΕΚ 468/Β/15-04-2002)

 Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Αποθήκες Ανεφοδιασμού του Άρθρου 37 του Καν. (Ε.Κ.) 612/09

Τι είναι οι Αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09,
Αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09, είναι οι χώροι στους οποίους εισέρχονται Κοινοτικά προϊόντα της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π), τα οποία δικαιούνται επιστροφής κατά την εξαγωγή.

Ποιοι μπορεί να συστήσουν αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09;
- Μόνο πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και κυρίως εφοδιαστικές επιχειρήσεις.
- Ιδιώτες δεν μπορούν να συστήσουν αποθήκη ανεφοδιασμού.

Πώς εγκρίνεται μία αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09;
- Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τους οποίους  ζητείται η έγκριση ως αποθήκες ανεφοδιασμού, προκειμένου το τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.

- Μετά την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην τελωνειακή περιφέρεια, ( καθοδηγείται από το τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την έγκριση της  αποθήκης.
Η αίτηση είναι προσχεδιασμένη, το έντυπο χορηγείται από την τελωνειακή περιφέρεια.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 • Υπεύθυνη δήλωση που να δεσμεύεται ο υπόχρεος ότι θα φορτώνει τα προϊόντα για ανεφοδιασμό στην κοινότητα των πλοίων, των αεροσκαφών και των εξέδρων γεώτρησης.
 • Καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος.
 • Απόσπασμα ποινικού μητρώου
 • Τοπογραφικό και άδεια ανέγερσης του κτιρίου
 • Πυροσβεστική κάλυψη
 • Έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου.
 • Λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων.
 • Έγκριση εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών κατά τον εφοδιασμό.      

- Απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής, στο τελωνείο  που να καλύπτει το 20% των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εμπορευμάτων, που ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη. 

Μπορεί στον ίδιο χώρο που λειτουργεί αποθήκη αποταμίευσης να λειτουργεί και αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09;
Μπορεί στον ίδιο χώρο να λειτουργούν και τα 2 καθεστώτα, αλλά απαιτείται ξεχωριστή άδεια για το καθένα.

Τι εμπορεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στις αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09;
Κοινοτικά προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π), τα οποία δικαιούνται επιδοτήσεων κατά την εξαγωγή τους.

Πώς εισέρχονται τα προϊόντα στις αποθήκες;
Τα ως άνω προϊόντα, εισέρχονται και τοποθετούνται στην αποθήκη, υπό την κάλυψη παραστατικού εξαγωγής, το οποίο έχει κατατεθεί και γίνει αποδεκτό στο αρμόδιο Τελωνείο.
Με την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη ανεφοδιασμού, η οποία ευρίσκεται υπό Τελωνειακό έλεγχο, το τελωνείο ενημερώνει τον αρμόδιο οργανισμό (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε) ο οποίος προκαταβάλλει στον δικαιούχο το ποσόν της επιδότησης που δικαιούται.

Τι προορισμό μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα από μία αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 37 Καν.(Ε.Κ) 612/09;
Τα προϊόντα των αποθηκών αυτών μπορούν να πάρουν μόνο ένα προορισμό, να αποτελέσουν εφόδια πλοίων, αεροσκαφών, ή εξεδρών γεώτρησης.

Πώς εξέρχονται τα προϊόντα από την αποθήκη;
Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ένα Δελτίο Παράδοσης Επιδοτούμενων Εφοδίων, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να είναι και Δελτίο Αποστολής και οδηγεί τα προϊόντα στο πλοίο, στο αεροσκάφος ή στην εξέδρα γεώτρησης, όπου γίνεται πράξη παράδοσης παραλαβής, ενώ μπορεί κατά την φόρτωση  να υποστεί και τελωνειακό έλεγχο

Μπορούν τα συγκεκριμένα προϊόντα να μεταφερθούν σε μια άλλη αποθήκη ανεφοδιασμού εντός της χώρας ή εντός της κοινότητας;
Μπορούν να μεταφερθούν και για τις δύο περιπτώσεις.  
Η μεταφορά θα διενεργηθεί με την κάλυψη Τ5, το οποίο κατατίθεται στο τελωνείο πριν την έξοδο των προϊόντων από την αποθήκη.

Τι γίνεται σε περίπτωση που τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να πάνε στον προορισμό τους γιατί χάλασαν, παρήλθε η ημερομηνία λήξεως τους κλπ;
Επειδή οι επιδοτήσεις έχουν προκαταβληθεί, σαν το εμπόρευμα ήδη να έχει γίνει εφόδιο, ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσόν των δασμών προσαυξημένο κατά 20/% ή προσαυξημένο κατά 40% σε περίπτωση που η επιστροφή έχει γίνει σε άλλο κράτος μέλος.

Καθεστώτα Αναστολής - Δασμοφορολογικές Απαλλαγές / Ελεύθερες Ζώνες-Ελεύθερες Αποθήκες

Τι είναι Ε.Ζ - Ε.Α;
Οι Ελεύθερες Ζώνες και Ελεύθερες Αποθήκες αποτελούν τμήματα του Τελωνειακού Εδάφους της Κοινότητας ή χώρους που βρίσκονται στο έδαφος αυτό, χωρισμένα από το υπόλοιπο εν λόγω τελωνειακό έδαφος εντός του οποίου όμως τα εισερχόμενα μη κοινοτικά εμπορεύματα, αφενός μεν από δασμολογική άποψη και άποψη εμπορικής πολιτικής θεωρούνται ότι δεν βρίσκονται στο τελωνειακό έδαφος της κοινότητας, αφετέρου δε τα εγχώρια ή τελούντα σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορεύματα αποτελούν, κατά κανόνα, αντικείμενα εξαγωγής.

Πώς ιδρύεται η Ε.Ζ - ΕΑ;
Η ίδρυση της Ε.Ζ - Ε.Α υλοποιείται  με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο ενδιαφερόμενος για ίδρυση Ε.Ζ ή Ε.Α υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία συνοδεύεται από οικονομική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας για την οποία ζητείται η ίδρυση της Ε.Ζ ή Ε.Α και στην οποία αναλύονται:

 • Η υπάρχουσα ή προβλεπόμενη διακίνηση μη κοινοτικών εμπορευμάτων μέσω της προτεινόμενης Ε.Ζ ή Ε.Α.
 • Η προσδοκώμενη συμβολή της Ε.Ζ ή Ε.Α στην αύξηση της εμπορευματικής διακίνησης μη κοινοτικών εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα γενικότερα οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία τους. 
 • Τα εχέγγυα για τη σωστή διοίκηση ή εκμετάλλευση της Ε.Ζ ή για τη σωστή διαχείριση των εμπορευμάτων στην περίπτωση της Ε.Α.

Ο Υπουργός λόγω της οικονομικής σπουδαιότητας της Ε.Ζ και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει το Δημόσιο προτού προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης ίδρυσης, ζητά από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας ή Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά περίπτωση, τις θέσεις τους, τις οποίες και λαμβάνει υπόψη του για την έκδοση της τελικής απόφασης.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Διαχειριστής της Ε.Ζ - Ε.Α, καθώς και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας της.
Η διοίκηση και εκμετάλλευση των Ε.Ζ ανατίθεται σε νομικά πρόσωπα, των δε Ε.Α σε οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Πότε μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί η Ε.Ζ - Ε.Α;
Η Ε.Ζ ή Ε.Α μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί, αφού εκδοθεί απόφαση από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων, η οποία θα εγκρίνει την λογιστική αποθήκης που θα τηρείται, τις τελωνειακές διαδικασίες που θα εφαρμόζονται για την λειτουργία της, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ώστε να ικανοποιείται ο τελωνειακός έλεγχος.

Ποιοι είναι οι τύποι Ελεύθερων Ζωνών;
Σήμερα, μετά την τροποποίηση του Καν(ΕΟΚ)2913/92 του Συμβουλίου και του Καν(ΕΟΚ)2454/93 της Επιτροπής, στον ήδη υπάρχον τύπο Ε.Ζ, που ονομάστηκε Ε.Ζ ελέγχου τύπου Ι, προστέθηκε και αυτός της Ε.Ζ ελέγχου τύπου ΙΙ.

Τι είναι Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου Ι;
Η Ε.Ζ τύπου Ι βασίζεται στην ύπαρξη περίφραξης, της οποίας η περίμετρος και τα σημεία εισόδου - εξόδου, τα οποία καθορίζονται από την Τελωνειακή Αρχή, υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση.
Τα πρόσωπα καθώς και τα οχήματα που εισέρχονται στην Ε.Ζ υποβάλλονται σε έλεγχο και μπορεί να απαγορευθεί η είσοδός τους, εφόσον δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.
Ο έλεγχος των εισερχομένων και εξερχόμενων εμπορευμάτων διενεργείται από την τελωνειακή αρχή στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ε.Ζ, γι αυτό πρέπει να προσκομίζονται και να κατατίθενται, στον τελωνειακό υπάλληλο που έχει ορισθεί αντίγραφα των εγγράφων μεταφοράς.

Πώς πραγματοποιείται η είσοδος και παραμονή των εμπορευμάτων στην Ε.Ζ τύπου Ι;
Η διάρκεια παραμονής των εμπορευμάτων στην Ε.Ζ είναι απεριόριστη. Στην Ε.Ζ μπορούν να εισέρχονται κοινοτικά και μη κοινοτικά εμπορεύματα.
Για τα κοινοτικά εμπορεύματα απαιτείται η απόδειξη του κοινοτικού τους χαρακτήρα. άλλως λογίζονται για εμπορεύματα τρίτων χωρών για την εφαρμογή των εισαγωγικών δασμών και κοινοτικά σε περίπτωση που εφαρμόζονται εξαγωγικοί δασμοί.
Τα εμπορεύματα εισάγονται στην Ε.Ζ :

 • απευθείας από την θάλασσα ή τον αέρα , οπότε σε αυτήν την περίπτωση  δεν υπάρχει καμία τελωνειακή διατύπωση αλλά ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να κάνει την σχετική εγγραφή στην λογιστική αποθήκης και να ενημερώσει το τελωνείο ελέγχου εντός του διαστήματος που έχει καθοριστεί από την σχετική απόφαση του Γενικού Διευθυντή Τελωνείων, για την άφιξή τους.Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, δεν απαιτείται η προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο ούτε η κατάθεση δηλωτικού. 
 • Εμπορεύματα που δεν εισάγονται απευθείας στην Ε.Ζ. Τα συγκεκριμένα εμπορεύματα πριν την είσοδό τους στην Ε.Ζ έχουν υπαχθεί σε κάποιο τελωνειακό καθεστώς με συνηθέστερο αυτό της κοινοτικής διαμετακόμισης. Τα εμπορεύματα αυτά πριν την είσοδό τους στην Ε.Ζ πρέπει να προσκομίζονται στο τελωνείο, ώστε να εκκαθαριστεί το προηγούμενο καθεστώς και μετά εισέρχονται στην Ε.Ζ και εγγράφονται στη λογιστική αποθήκης όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.
 • Επίσης αντικείμενο των προβλεπομένων τελωνειακών διατυπώσεων αποτελούν σε κάθε περίπτωση και τα κοινοτικά γεωργικά προϊόντα που δικαιούνται επιστροφή κατά την εξαγωγή.

Ο βασικός σκοπός ίδρυσης Ε.Ζ ή Ε.Α είναι η αποθήκευση, κυρίως, μη κοινοτικών εμπορευμάτων και η μέσω αυτών εξυπηρέτηση του διεθνούς εμπορίου με παράλληλη όμως διασφάλιση των δημοσιονομικών συμφερόντων.

Τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ε.Ζ υπόκεινται σε περιορισμούς εφόσον με σχετικές αποφάσεις απαγορεύεται η είσοδος τους στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας ( εμπάργκο Ο.Η.Ε κ.λπ). Τούτο προκύπτει και από τον ορισμό της Ε.Ζ, στον οποίο αναφέρεται ότι οι Ε.Ζ αποτελούν τμήματα του τελωνειακού εδάφους της κοινότητας, οπότε εάν ισχύουν απαγορεύσεις εισόδου στο τελωνειακό έδαφος ισχύουν και για τις Ε.Ζ.

Εγχώρια και κοινοτικά εμπορεύματα που εισάγονται σε Ε.Ζ, δεν τυγχάνουν κάποιας φορολογικής απαλλαγής ή αναστολής λόγω της εισόδου τους στην Ε.Ζ., αντιμετωπίζονται δηλαδή όπως και στο υπόλοιπο έδαφος.

Εμπορεύματα που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται εντός της Ε.Ζ, πριν την κατανάλωσή τους ή χρησιμοποίησή τους οφείλουν να καταβάλλουν τους οφειλόμενους εισαγωγικούς δασμούς και τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις.      

Εντός της Ε.Ζ επιτρέπεται η άσκηση δραστηριοτήτων βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης ή παροχής υπηρεσιών με προηγούμενη όμως ενημέρωση των τελωνειακών αρχών.

Στην Ε.Ζ μπορούν να εγκατασταθούν διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός αυτής, με την υποχρέωση τήρησης λογιστικής αποθήκης, η οποία εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων.
Οι διατάξεις που ρυθμίζουν τις Ε.Ζ τύπου Ι ισχύουν και για τις Ε.Α     

Τι είναι Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου ΙΙ;
Η Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου ΙΙ έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 • μη υποχρεωτική περίφραξη
 • υποχρεωτική προσκόμιση των εμπορευμάτων στις τελωνειακές αρχές, με κατάθεση του οικείου Δηλωτικού και την εφαρμογή των προβλεπόμενων τελωνειακών διατυπώσεων και κατάθεση Διασάφησης αποταμίευσης για την είσοδό τους σε Ε.Ζ τύπου ΙΙ.
 • Η λογιστική που τηρείται είναι αυτή που προβλέπεται από τις διατάξεις της τελωνειακής αποτ/σης.
 • άμεση απελευθέρωση των κοινοτικών με την πιστοποίηση του κοινοτικού τους χαρακτήρα, βάσει των συνοδευτικών εγγράφων,
 • οι έλεγχοι στηρίζονται στις λογιστικές εγγραφές με βάση τις διατάξεις   του καθεστώτος της Τελωνειακής Αποταμίευσης, όπου δίδεται η δυνατότητα απλών εργασιών (συνήθεις εργασίες, του παραρτήματος 72 του Καν (ΕΟΚ)2454/93 που επιτρέπονται στο καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης.

Κοινό στοιχείο και των δύο τύπων Ε.Ζ. είναι η ύπαρξη  φορέα Διοίκησης και η απεριόριστη παραμονή εμπορευμάτων χωρίς επιβαρύνσεις.
Η Ε.Ζ τύπου ΙΙ ενδείκνυται στις περιπτώσεις που το λιμάνι δεν μπορεί να διαχωριστεί έτσι ώστε ένα τμήμα του να λειτουργεί ως Ε.Ζ τύπου Ι και ένα άλλο τμήμα του ως κοινοτικός λιμένας, ώστε να διευκολύνεται το κοινοτικό εμπόριο. 
Στην Ελλάδα υπάρχουν και λειτουργούν 3 Ε.Ζ: 

 1. Ε.Ζ Ελέγχου τύπου ΙΙ Λιμένος Πειραιώς,
 2. Ε.Ζ Ελέγχου τύπου Ι λιμένος Θεσσαλονίκης,
 3. Ε.Ζ Ελέγχου τύπου Ι λιμένος Ηρακλείου Κρήτης. 

Ποιες οι διατάξεις που διέπουν την λειτουργία των Ε.Ζ;
Οι  διατάξεις που διέπουν τον προορισμό των Ε.Ζ και Ε.Α είναι:

Τα άρθρα 166- 181 του καν ΕΟΚ 2913/92
Τα άρθρα 799- 814 του καν ΕΟΚ 2454/93
Το άρθρο 39 του ν. 2960/01 " Περί τελωνειακού κώδικα.
Η Τ. 10970/110/Γ0019/93 Α.Υ.Ο  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!