Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

1)E3-ΥΠΟΠΙΝ.Ζ2-Που καταχωρούνται οι ασφ/κές εισφορές ομορ. μελών που καταβάλλονται λόγω ιδιότητας ? 2) Εκκαθάριση ΕΦΚΑ 2017 που δεν έχει γίνει ακόμα-Πως αντιμετωπίζεται λογ/κά & φορ/κά

Κύριε Σταματόπουλε,

1, Στο σεμινάριο του κου. Δ.Σταματόπουλου και κου. Σαφαρή για το Ε3, έθεσα το ερώτημα αν οι ασφαλιστικές εισφορές μελών ομορ.εταιρίας (με απλογραφικά) που καταβάλλονται λόγω ιδιότητας (περίπτωση που οι ομορ. εταίροι δεν παίρνουν κάποια αμοιβή), καταχωρούνται στο κωδικό 007-Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμενων ή στο κωδ.016 - διαφορα έξοδα του υποπιν.Ζ2 ?
Η απάντηση τελικά μετά απο τη συζήτηση των δυο συνομιλητών, ήταν οτι καταχωρούνται στο κωδικό 016, αλλά ο κος. Σαφαρής στο τέλος είπε "θα δούμε". Επιπλέον στις σημειώσεις εκείνης της ημέρας του κου Σαφαρή, στο τελευταίο παράδειγμα που ηταν για ομορρύθμη εταιρία, τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών τις καταχώρησε στο κωδικό 007 και όχι στο 016. Τελικά είχαμε κάποια απάντηση? Παρακαλώ πολύ την αποψή σας γιατί πρέπει να στείλουμε δηλώσεις.
2,Επιπλέον μήπως γνωρίζετε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσω λογιστικά και φορολογικά την διαφορά των καταβλητέων ασφ. εισφορών του 2017 (των ανωτερων μελών) που θα προκύψει απο την εκκαθάριση ΕΦΚΑ η οποία όμως θα γίνει αργότερα Ιούλιο-Αύγουστο 2018.Πότε θα καταχωρηθούν στα βιβλία ? Πότε θα εκπεστούν φορ/κά αν πληρωθουν εμπρόθεσμα ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων


Με εκτίμηση
Λουκία Λειβαδιώτου (e-mail: accounting@sasta.gr)

  • 1 Απάντηση

κ. Λειβαδιώτου
Στο πρώτο ερώτημα σας:
Οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων καταχωρούνται
στον κωδικό 007 του Υποπίνακα Ζ.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών ΟΕ ή ΕΕ δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο στις οδηγίες  που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σκέψη ότι είναι δυνατόν να καταχωρηθούν στον κωδικό 007 ή στον κωδικό 016 «ΛΟΙΠΑ» του Υποπίνακα Ζ.
 Η κρατούσα άποψη πλέον είναι ότι καλό είναι να καταχωρηθούν στον κωδικό 007.
Σε περίπτωση που κάποιος τις καταχωρήσει στον Κωδικό 016 «Λοιπά» δεν μπορεί να θεωρηθεί ως  λάθος αφού δεν μεταβάλλεται αφενός το αποτέλεσμα και αφετέρου δεν υπάρχει ρητή οδηγία.

Για το δεύτερο ερώτημα:
Ως προς το χρόνο έκπτωσης των διαφορών εκκαθαρίσεων ΕΦΚΑ, αναφέρουμε ότι:

 Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν στο χρόνο καταβολής τους. Ειδικά όμως  οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν. Εγκ. ΠΟΛ.1113/2015.
Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι, ειδικά για τα ποσά των εκκαθαρίσεων λόγω διαφορών που προέκυψαν και που θα καταβληθούν μετά την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων,  το Υπουργείο Οικονομικών θεωρώ δόκιμο να κάνει δεκτό ότι μπορούν να καταχωρηθούν τα ποσά αυτά στο χρόνο καταβολής τους, γιατί διαφορετικά δημιουργεί χωρίς ουσιαστικό λόγο φόρτο εργασίας σε όλους με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής π.χ. εντός του 2018 αναγνωρίζονται ως δαπάνη στο 2018.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση