Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογία Εισοδήματος Συμπλήρωση Πίνακα 5.1 του Ε1

Καλησπέρα σας, ο γιος  μου την δήλωση του οποίου συμπληρώνω εγώ, είναι 28 ετών είναι ακόμη φοιτητής στο ΕΜΠ δεν έχει εισόδημα παρά μόνο τόκους καταθέσεων 45 € και διαμένουμε όλη η οικογένεια στην ίδια ιδιόκτητη οικία που δηλώνεται στο δικό μου Ε1 στο Πίνακα 5.1 ως πρώτη κύρια κατοικία.
Κατά την συμπλήρωση του Ε1 του γιού μου στο Πίνακα 5.1 μετέφερα τα στοιχεία της  προαναφερόμενης κύριας κατοικίας μας ως Δωρεάν παραχωρούμενης ενώ ταυτόχρονα συμπλήρωσα και τον Πίνακα 6.12 με το δικό μου ΑΦΜ και την ένδειξη ΝΑΙ (Φιλοξενούμενος) στον κωδικό 092, ενώ στο τέλος προχώρησα σε Προσωρινή Αποθήκευση της Δήλωσης.
Προσπάθησα χωρίς αποτέλεσμα να διαγράψω το ακίνητο από τον Πίνακα 5.1 γιατί πιστεύω ότι είναι ο λόγος για τον οποίο προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό στη φορολογία εισοδήματος του γιού μου.
Ερωτώ α) εάν έχω συμπληρώσει σωστά την δήλωση του γιου μου εγώ πιστεύω ότι κακώς συμπλήρωσα τον Πίνακα 5.1 του Ε1 και β) εάν μπορώ και πώς να διορθώσω τον πίνακα 5.1 διαγράφοντας το ακίνητο.
Ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

  • 1 Απάντηση

Καλησπέρα,
α) Ο γιος σας θα πρέπει να εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος σε εσάς. Κατά συνέπεια το λάθος που κάνετε ειναι ότι συμπληρώνετε και τον πίνακα 5.1 στη δική του Ε1.
β) Η διαγραφή της καταχωρησης που κάνατε, μπορεί να γίνει αν "ξετσεκάρετε" την ένδειξη "κύρια κατοικία" και ακολούθως κάνετε "μεταφορά στη δήλωση".

George D σε ευχαριστώ τόσο για την βοήθειά σου όσο και για την αμεσότητα με την οποία ανταποκρίθηκες στο ερώτημά μου. Προσπάθησα να διαγράψω, σύμφωνα με τον τρόπο που ανέφερες, την ένδειξη ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του Πίνακα 5.1 αλλά δεν μου δίνει αυτό το δικαίωμα η εφαρμογή taxisnet. Με το που κάνω κλικ στο κίτρινο πεδίο ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του Πίνακα 5.1 του Ε1 αυτόματα η εφαρμογή σε μεταφέρει τον πίνακα ΕΙΚΟΝΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ στον οποίο εμφανίζεται η εικόνα ακινήτων της περσινής δήλωσης (2106) την οποία έχω μεταφέρει και στην φετινή δήλωση (2017). Γεγονός το οποίο πιθανώς δεν διευκρίνισα όσο θα έπρεπε στην αρχική μου ερώτηση και ζητώ συγνώμη γι’ αυτό. Γι΄ αυτό θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι και κατά την συμπλήρωση του πίνακα 5.1 του Ε1της περσινής φορολογικής δήλωση ( οικ/κο έτος 2016) έκανα το ίδιο λάθος αλλά τότε δεν το αντιλήφθηκα γιατί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό (0). Μήπως έχεις κάποια άλλη λύση να προτείνεις? Ευχαριστώ

George D 31/05/2017 23:35:07

Στην εικόνα των ακινήτων και στη σειρά του ακινήτου, στις τελευταίες στήλες θα δείτε ότι υπάρχει τσεκάρισμα στη στήλη ΚΥΡΙΑ κατοικία. Αυτή την ένδειξη ξετσεκάρετε και ακολούθως κάνετε μεταφορά στη δηλωση. Θα δείτε οτι πλέον δεν θα εμφανίζεται κατοικία.

George D σε ευχαριστώ πολύ γιατί με τις οδηγίες σου με βοήθησες απόλυτα και έλυσα το πρόβλημά μου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση