Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Κύρια - δευτερεύουσα κατοικία

Πώς να δηλώσω ότι παραχωρώ διαμέρισμα 80τμ σους γονείς μου και ότι νοικιάζω διαμέρισμα 25τμ για μένα σε νησί? Ποιό θεωρείται πρώτη και ποιό δευτερεύουσα κατοικία?

  • 1 Απάντηση

Κύρια κατοικία θεωρείται η κατοικία που κατοικείτε, δηλαδή αυτή που νοικιάζετε στο νησί. Την κατοικία αυτή θα τη δηλώσετε στον Πίνακα 5 του Εντύπου Ε1 διαγραμμίζοντας τον κωδικό 203 (μισθωμένη κατοικία). Τα ενοίκια τα οποία καταβάλατε θα τα δηλώσετε στον Πίνακα 7 του Ε1 (κωδ. 811)
Το παραχωρούμενο διαμέρισμα στους γονείς σας θα το δηλώσουν ως τεκμήριο οι γονείς σας στον ίδιο Πίνακα (5) και πάλι ως κύρια κατοικία διαγραμμίζοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία).
Σημειώνεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της  χρήσης μίας κύριας κατοικίας από γονέα σε παιδί και αντίστροφα (από παιδί σε γονέα, όπως στην περίπτωση σας)  επιφάνειας μέχρι διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα απαλλάσσεται από φόρο. Επομένως δε θα συμπληρώσετε τον κωδ. 129 του Πίνακα 4Ε' του εντύπου Ε1.
Αντιθέτως, οφείλετε σύμφωνα με σχετική δημοσιευμένη ερώτηση του Υπ. Οικονομικών εδώ, να το δηλώσετε στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες συμπλήρωσης του Ε1 εδώ.
Δείτε και σχετικά άρθρο 6 § 2γ' του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994) καθώς και τα θέματα του ίδιου άρθρου στο βιβλίο "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Πρακτικό Βοήθημα" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση