Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αγορά ΕΙΧ αυτ/του απο ατομική επιχ/ση

Για αγορά αυτ/του ΕΙX μέχρι 9 θέσεων απο ατομική επιχ/ση για εξυπηρέτηση της επιχ/σης το οποίο χρησιμοποιεί ο ίδιος ο επιχ/τίας.
α)Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ για την αγορά του αυ/του καθώς και για τις δαπάνες καυσίμων,επισκευής και συντήρησης.
β)Το καθαρό ποσό των παραπάνω δηλ.της αγοράς και των δαπανών καθώς και το φπα τους αποτελούν δαπάνη για την επιχ/ση και αφαιρείται 
   από τα έσοδά της.
Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.ζ του Ν.4172/2013,στις μη εκπιπτώμενες δαπάνες συμπεριλαμβάνεται και ο φπα που αναλογεί σε μη εκπιπτωμενες δαπάνες
εφ΄όσον δεν εκπίπει ως φπα εισροών.
Με βάση την παραπάνω διάταξη δεδομένου οτι το φπα των ΕΙΧ αυτ/των δεν θεωρείται φπα εισροών αλλά δαπάνη θα πρέπει στο τέλος της χρήσης να αναμορφωθεί?στην περίπτωση που το αυτ/το κινεί μόνο ο ίδιος ο επιχ/τίας?
Γενικά τι θα πρέπει να εφαρμόζεται για ΕΙΧ αυτ/το ατομικής επιχ/σης το οποίο χρησιμοποιεί ο ίδιος ο επιχ/τίας για πραγματοποίηση του επιχειρηματικού σκοπού?

  • 1 Απάντηση

1. Ο ΦΠΑ των ΕΙΧ αυτοκινήτων δεν εκπίπτει από το φόρο εκροών  σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ΦΠΑ. (Βλέπε  για ΦΠΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ βιβλίο Δημ. Σταματόπουλου- Άννα Κλωνή)
2. Ο μη εκπιπτόμενος ΦΠΑ υπολογίζεται στο κόστος, προσαυξάνει την συγκεκριμένη δαπάνη και εάν αυτή εκπίπτεται κατά τη Φορολογία Εισοδήματος (άρθρο 23) εκπίπτεται και ο ΦΠΑ που αναλογεί και έχει λογιστεί ως κόστος.
3. Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1113/2-6-2015 για το θέμα αυτό αναφέρεται ότι δεν εκπίπτεται :"δδ) ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ.Π.Α. εισροών από το Φ.Π.Α. εκροών, με βάση τις διατάξεις του ν. 2859/2000 περί Φ.Π.Α.Για παράδειγμα, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων ο Φ.Π.Α. για τον οποίο δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης από το Φ.Π.Α. εκροών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2859/2000, όπως π.χ. δαπάνες για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, έξοδα ψυχαγωγίας, κ.λπ. και ο οποίος αντιστοιχεί στο μη εκπιπτόμενο ποσό αυτών, ήτοι το υπερβάλλον ποσό των 300 ευρώ της δαπάνης ενός εκ των συμμετεχόντων στην εορταστική εκδήλωση το οποίο δεν εκπίπτει με βάση τις διατάξεις της περ. ι' του άρθρου αυτού του ν. 4172/2013 και του συνόλου των δαπανών ψυχαγωγίας με βάση τις διατάξεις της περ. ια' του υπόψη άρθρου και νόμου, αντίστοιχα.Διευκρινίζεται ότι ο Φ.Π.Α. για τον οποίο δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης από το φόρο των εκροών και αντιστοιχεί σε εκπιπτόμενες δαπάνες κατά τον Κ.Φ.Ε., εκπίπτεται κανονικά από τα ακαθάριστα έσοδα.Σημειώνεται, ότι ο Φ.Π.Α. που επιβάλλεται επί των δαπανών που αφορούν στην επέκταση, προσθήκη ή βελτίωση παγίων τα οποία χρησιμοποιούνται σε πράξεις μη υπαγόμενες σε Φ.Π.Α., προσαυξάνει την αξία κτήσης των πιο πάνω παγίων, η οποία υπόκειται σε απόσβεση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4172/2013, καθόσον ο φόρος αυτός αφενός δεν εκπίπτει ούτε επιστρέφεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2859/2000 και αφετέρου βαρύνει τις δαπάνες αυτές, οι οποίες περαιτέρω βαρύνουν την αξία κτήσης των εν λόγω κτισμάτων. Ομοίως ο Φ.Π.Α. που βαρύνει τις αγορές ενσώματων παγίων των επιχειρήσεων και ο οποίος δεν μπορεί να εκπέσει από το Φ.Π.Α. εκροών, προσαυξάνει την τιμή κτήσης του παγίου και κατά συνέπεια, εκπίπτει δια μέσω των αποσβέσεων επί της συνολικής αξίας του παγίου αυτού με βάση το άρθρο 24."
4. Κατόπιν όλων αυτών οι δαπάνες του αυτοκινήτου που έχει χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και το συμφέρον της επιχείρησης εκπίπτονται  από τα έσοδα και βεβαίως και ο ΦΠΑ που αναλογεί στις δαπάνες αυτές και δεν εκπέστηκε κατά τη νομοθεσία ΦΠΑ.
Αντίθετα εάν θεωρηθεί ότι οι δαπάνες έχουν γίνει για τις προσωπικές καταναλωτικές ανάγκες των φορέων της επιχείρησης, τότε δεν αναγνωρίζεται το τμήμα αυτό της δαπάνης και ο ΦΠΑ που αναλογεί στο τμήμα αυτό.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση