Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Πιστωτικό τιμολόγιο για για διαγραφη ποσού 15% στον τζίρο

ομόρυθμη εταιρία με βιβλία τρίτης κατηγορίας ειχε συνάψει ιδωτικό συμφωνητικό με οίκο του εξωτερικού (Ρωσσία) να εξαγάγει διάφορα γουναρικά με συμφωνημένη τιμή και τρόπο εξώφλησης των εξαγωγών που έγιναν μέσα στό έτος 2014.Τον Δεκέμβριο του 2014  ήρθε στην Ελλάδα και μας έκοψε ποσό 15%  επί του τζίρου λόγω της κρίσης και της υποτίμησης του ρουβλίου,κάνοντας νέο ιδιωτικό συμφωνητικό που προβλέπει τήν ανωτέρω μείωση αλλά και τον νέο τρόπο εξώφλησης των εξαγωγών μας.Γνωρίστε μας άν μπορούμε να εκδώσουμε πιστωτικό τιμολόγιο για την έκπτωση που μας έκανε επί του τζίρου ή πως αλλιώς να το αντιμετοπήσουμε;

  • 1 Απάντηση

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 2859/2000 για να ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις που χορηγούνται λόγω κύκλου εργασιών, θα πρέπει τα παρεχόμενα ποσοστά εκπτώσεων να έχουν γνωστοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του πωλητή ή του παρέχοντος τις υπηρεσίες, τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την πραγματοποίησή τους.

Ειδικότερα όμως σύμφωνα με την Εγκ. ΠΟΛ 1212/1996 δεν υπάρχει υποχρέωση για γνωστοποίηση στη ΔΟΥ σε περίπτωση εκπτώσεων που πραγματοποιήθηκαν με βάση ειδικότερη συμφωνία με το συγκεκριμένο πελάτη και εφόσον τηρήθηκαν οι διατάξεις της παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/90, δηλαδή το συμφωνητικό αυτό να έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Συνεπώς και εφόσον οι παραπάνω προυποθέσεις ισχύουν στην περίπτωση σας μπορεί να εκδωθεί πιστωτικό τιμολόγιο και να λογιστεί ως έκπτωση επί του τζίρου.

Δείτε σχετικά και τα θέματα του άρθρου 19 του βιβλίου των Δ. Σταματόπουλου - Α. Κλωνή ΦΠΑ - Ανάλυση Ερμηνεία 

Προσθέστε τη δική σας απάντηση