Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμηρια

Ειμαι ανεργος, το πραγματικο εισοδημα μου  το 2013  ηταν  1600 ευρω, απο ενοικια ενος διαμερισματος.Η εφορια μου καταλογιζει υποχρεωτικο εισοδημα ,γιατι ετσι αποφασιζει και  διαταζει, 3000 ευρω  και μου ζηταει να πληρωσω φορο 502 ευρω. (το 31,3% του πραγματικου εισοδηματος μου).
Η ερωτηση μου ειναι: αν οι γονεις μου μου  παραχωρησουν δωρεαν ενα διαμερισμα 66 τμ με ΤΖ 1200 ευρω/τμ ,για να το χρησιμοποιησω σαν κυρια κατοικια, η εφορια θα με τιμωρησει με εισοδημα 3000+2640 (66x40)= 5640 ευρω και θα με φορολογισει αναλογα ,η θα αρκεστει στα αρχικα 3000 ευρω.
Ευχαριστω 
Δ,Καλογιαννης

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Εφόσον το πραγματικό σας εισόδημα από ακίνητα είναι μικρότερο των τεκμηρίων σας, φορολογείστε με βάση το ύψος των τεκμηρίων, όπως αυτά θα διαμορφωθούν τελικά. Δηλαδή στην περίπτωσή σας για τα 5.640 €.  Δυστυχώς, λόγω της προέλευσης του εισοδήματός σας από ενοίκια, αποκλείεστε αν και άνεργος από την ευνοϊκή ρύθμιση περί χαμηλών εισοδημάτων.

Για να φορολογηθείτε για το πραγματικό σας εισόδημα, θα πρέπει ίσως να εξετάσετε την περίπτωση ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών (βλ. σχετική εφαρμογή στο Forin), προκειμένου να επιχειρήσετε μείωση των τεκμηρίων σας. Η μείωση αυτή για την περίπτωση των 3.000 θα πρέπει να είναι 1.400 € και για τα 5.640 € το ποσό των 4.040 €.

Βέβαια, σύμφωνα με το Ν. 2238/1994 (άρθρο 16, §2δ) σας δίνεται η δυνατότητα αμφισβήτισης του ύψους των τεκμηρίων σας εφόσον ως άνεργος έχετε και τις προϋποθέσεις λήψης βοηθήματος ανεργίας σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται όμως για κάποια διαδικασία όπου θα χρειαστεί να αναπτύξετε και να στηρίξετε το βάσιμο των ισχυρισμών σας στον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Αναφέρεται στη συγκεκριμένη παράγραφο:"......ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία".

Προσθέστε τη δική σας απάντηση