Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Μεταφορά ζημίας περασμένων ετών

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας έγγαμος και την προηγούμενη χρονιά το οικονομικό έτος 2013 είχα ζημιά 7.445 ευρώ. Φέτος έχω κέρδος 6.889 ευρώ. Πάω να μεταφέρω στον κωδικό 415 ζημιά προηγουμένων ετών το ποσό των 7445 ευρώ και δεν το αναγνωρίζει το τάχις.. To 2013 είχα εισοδήματα από ακίνητα 5.129,ευρώ. Μένω σε σπίτι 136 τμ(οχι μονοκατοικία) και εχω απο κοινου με τη σύζυγο ένα αυτοκίνητο 1500 κυβικών το 2002 έτος πρώτης κυκλοφορίας.Θα ήθελα να με βοηθήσετε και να με υποδείξετε τι ενέργειες να κάνω για να υποβάλλω την φορολογική μου δήλωση και αν μπορώ με κάποιον τρόπο να συμψηφίσω την ζημιά περασμένης χρήσης.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 1 Απάντηση

Καλησπέρα,
Στην περίπτωσή σας βρίσκει εφαρμογή του Αρθρο 4, παραγρ. 3 του Ν. 2238/1994 (ο Νόμος ισχύει για τα εισοδήματα έως την 31/12/2013) που ορίζει τα εξής :

Για να βρεθεί το συνολικό εισόδημα, αθροίζονται τα επιμέρους εισοδήματα των κατηγοριών A' έως Z' της προηγούμενης παραγράφου τα οποία αποκτώνται από κάθε φυσικό πρόσωπο είτε κατά το οικονομικό έτος το προηγούμενο από τη φορολογία, είτε κατά το ημερολογιακό ή διαχειριστικό ή γεωργικό έτος το οποίο έληξε μέσα στο προηγούμενο από τη φορολογία οικονομικό έτος. Kατά την άθροιση αυτή συμψηφίζονται τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των επιμέρους εισοδημάτων. Eιδικά, το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις, που προκύπτει από βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) που τηρούνται επαρκώς και ακριβώς, αν δεν καλύπτεται με συμψηφισμό θετικού στοιχείου εισοδήματος άλλης πηγής, είτε γιατί δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο εισοδήματος είτε γιατί αυτό που υπάρχει είναι ανεπαρκές, μεταφέρεται για να συμψηφισθεί ολόκληρο στην πρώτη περίπτωση ή κατά το υπόλοιπο αυτού στη δεύτερη, διαδοχικώς στα πέντε (5) επόμενα οικονομικά έτη κατά το υπόλοιπο που απομένει κάθε φορά, με την προϋπόθεση ότι κατά τα έτη αυτά τα βιβλία του υποχρέου τηρούνται επαρκώς και ακριβώς.Τα παραπάνω εφαρμόζονται αναλόγως και για το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις που προκύπτει από επαρκή και ακριβή βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το οποίο μεταφέρεται για να συμψηφισθεί διαδοχικώς στα πέντε (5) επόμενα οικονομικά έτη. [1]Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων εφαρμόζονται και για το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από ελευθέρια επαγγέλματα. [2]ΔΗΛΑΔΗ, πέρσι τμήμα της ζημίας σας (πηγή εισοδήματος από Ελευθέρια Επαγγέλματα) συμψηφίστηκε με τα ενοίκιά σας (πηγή εισοδήματος από Ακίνητα).
Πρέπει, να ανατρέξετε στην περσινή εκκαθάριση και να εντοπίσετε, το ακριβές ύψος της ζημίας που συμψηφίστηκε, οπότε θα μεταφέρετε για φέτος την υπόλοιπη ζημία.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση