Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

μακροχρονια ανεργος και τεκμηρια, με μοναδικο εισοδημα το 2013 , 3 μηνες ενοικιο σπιτιου.

καλησπερα,  θα ειμαι ευγνωμων αν μπορουσατε να μου βρειτε μια λυση, στο προβλημα μου, το οποιο ειναι οτι , Ειμαι μακροχρονια ανεργη,(οχι επιδοτουμενη), τα τεκμηρια μου ειναι 8800, ειμαι στην ηλικια
των 57, και για συνταξη  ,πρεπει να ειμαι 67μ(την κατωτερη), για δουλεια δυσκολα, εχω ενα
σπιτι στο οποιο και μενω(57τμ) και μου αφησε και η μητερα μου ενα το οποιο μετα απο 17 μηνες νοικιαστηκε, , νοικιαστηκε, που να μην νοκιαζοντανε, τον οκτωβριο του 2013 (500 ευρο) και πηγα να κανω την δηλωση και μου ζητανε 1260 ευρο, αδυνατω , τι μπορω να κανω? Να επαιρνα αυτο το νοικι για ενα χρονο οκ να πληρωνα 2000-2300 ποσο θα μου αντιστοιχουσε, αλλα για τρεις μηνες να πληρωσω οσα θα πληρωνα για ενα χρονο εισπραξης? ευχαριστω  για τον χρονο σας.

  • 1 Απάντηση

Καλησπέρα,

Κατά την άποψή μου, έχετε δύο εναλλακτικές με βάση τις οποίες θα μπορούσατε να μειώσετε τα τεκμήριά σας μέχρι του ποσού του πραγματικού σας εισοδήματος των 1.500 € (3 x500). Η φορολόγηση αυτού του εισοδήματος μαζί με το συμπληρωματικό φόρο και την προκαταβολή επόμενου έτους θα ανέρχονταν στα 256 € περίπου.

Α. Αμφισβήτιση τεκμηρίων

Σύμφωνα με την §2δ του άρθρου 16 Ν.2238/1994 έχετε το δικαίωμα αμφισβήτισης των τεκμηρίων σας. Σας παραθέτω αποσπάσματα για την περίπτωσή σας από την διευκρινιστική απόφαση του Υπ. Οικ. Δ12 1133259ΕΞ 24-09-2012:

“.........Οι υπόχρεοι σε δήλωση οι οποίοι είναι άνεργοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από το εν λόγω οργανισμό.....”. “............πρέπει και ο φορολογούμενος σε κάθε περίπτωση να αποδείξει ότι δεν πραγματοποίησε ή πραγματοποίησε μειωμένη δαπάνη, θέμα πραγματικό το οποίο ανάγεται στην εξελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ.

"Μετά την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος μαζί με το εκκαθαριστικό του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα επικαλεσθεί μπορεί να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου ν’ αμφισβητήσει τα ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς επίσης μπορεί και ν’ απορρίψει αιτιολογημένα το μαχητό τεκμήριο. Στην περίπτωση που ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας αφού ελέγξει τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, μειώσει ανάλογα την αντικειμενική δαπάνη, θα προβεί σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης”.


“....................Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τη μείωση ή το μη υπολογισμό και την αμφισβήτηση των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης το ζήτημα είναι πραγματικό και ανάγεται στην εξελεγκτική αρμοδιότητα του προϊσταμένου της ΔΟΥ και σε περίπτωση αμφισβήτησης, στην κρίση των διοικητικών δικαστηρίων”.

Β. Ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μπείτε στη διαδικασία διερεύνησης -όπως προβλέπεται από το νόμο- διαθέσιμου (φορολογηθέντος ήδη ή απαλλασσόμενου) υπολοίπου κεφαλαίου από τα προηγούμενα έτη. Αν όχι εσείς, τότε θα είναι απαραίτητη η συνδρομή κάποιου φοροτεχνικού και ίσως και η “συνδρομή” του Forin με την ειδική εφαρμογή (http://www.forin.gr/tools/analwsh)

Προσθέστε τη δική σας απάντηση