Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Πρόβλημα με τον φόρο

Καλησπέρα, είμαι μουσικός που απο τα μέσα του 2012 έχω κάνει διακοπή επιτηδεύματος, οπότε πλέον δεν έχω μπλοκάκι και πληρώνομαι σαν μισθωτός απο το εκάστοτε μαγαζί που με προσλαμβάνει. Εδώ και μερικά χρόνια είμαι επίσης γραμμένος στον οργανισμό "ΑΠΟΛΛΩΝ", ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείρηση των παικτικών δικαιωμάτων μου, (είναι περίπου σαν την ΑΕΠΙ αλλά για μουσικούς και όχι για συνθέτες) απο τον οποίο κάθε χρόνο εισπράτω ένα μικρό ποσό.
Σήμερα που συμπλήρωσα τη δήλωση, διαπίστωσα πως στην εκκαθάριση το ποσό που πρέπει να πληρώσω ως φόρο είναι 1166,94 ευρώ, έχοντας δηλώσει ως εισόδημα 102,71 ευρώ συνολικά!
 Αναλυτικά τα εισοδήματά μου είναι 42,29 ευρώ απο μισθωτές υπηρεσίες (έχει συμπληρωθεί αυτόματα στον κωδ. 301 της δήλωσης) και 60,42 ευρώ απο τα δικαιώματα που έλαβα μέσω του "ΑΠΟΛΛΩΝ" (το έκοψαν ως δαπάνη εφόσων δεν έχω πλέον μπλοκάκι) το οποίο ποσό συμπλήρωσα χειροκίνητα στον κωδ. 507 (πίνακας 4Δ περ. 4). Οι βεβαιώσεις αποδοχών έχουν σταλεί ηλεκτρονικά και φαίνονται μέσα στο σύστημα.
 Επίσης έχει συμπληρωθεί αυτόματα στον κωδ. 605 (Πινακας 8 περ. 3) το ποσό των 12,51 ευρώ που είναι ο φόρος που παρακρατήθηκε απο τα χρήματα που εισέπραξα απ' τον "ΑΠΟΛΛΩΝ".
 Κατα τα άλλα δεν έχω τίποτα στο όνομά μου και για κατοικία δηλώνω φιλοξενούμενος. Έχω επίσης σημπληρώσει και 800 ευρώ αποδείξεις στον κωδ. 049
 Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως με φορολογούνε με κριτήρια ελεύθερου επαγγελματία επειδή το ποσό που φαίνεται στον κωδ. 507 (ο οποίος ανήκει στα "Ελευθέρια Επαγγέλματα") είναι μεγαλύτερο απ' το ποσό που έχω στον κωδ. 301 που είναι για τους μισθωτούς. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως πλέον είμαι μισθωτός και οτι απο το 2012 δεν ασκώ ελεύθερο επάγγελμα.
 Όπως ανέφερα και πιο πάνω ο φόρος που μου βγάζει το σύστημα να πληρώσω είναι 1166,94 ευρώ, ενώ άν στον κωδ. 301 είχα για παράδειγμα αντί για 42,29 το ποσό των 60,43 ευρώ, μου βγάζει πως θα πλήρωνα φόρο 3,20 ευρώ!!!!!
 Μήπως ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνω; Μήπως θα πρέπει να βάλω το ποσό που εισέπραξα απο τα δικαιώματα σε κάποιον άλλο κωδικό; Ευχαριστώ

  • 1 Απάντηση
εγκεκριμένη απάντηση

Καλημέρα,

Τα δεδομένα σας αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση ένταξης στη ρύθμιση περί χαμηλών εισοδημάτων (§1α, άρθρ.9, Ν.2238/1994) "Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων."

Το αποτέλεσμα της δήλωσης θα πρέπει να είναι πιστωτικό στα 12,51 €. Η εκκαθάριση προφανώς δεν γίνεται σύμφωνα με τη ρύθμιση. Κρατήστε προσωρινά αποθηκευμένη τη δήλωση και πιστεύω ότι μέσα σε λίγες ημέρες που θα ξεκινήσει και η υποβολή των τροποποιητικών για το οικ. έτος 2014, όπου πολλές περιπτώσεις σαν την δική σας που είχαν ήδη υποβάλλει δήλωση, θα επανεκκαθαριστούν σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, θα σας "αντιμετωπίσει" η εφαρμογή σωστά. 

Γενικώς πάντως η εκκαθάριση τέτοιων περιπτώσεων συναντά ακόμη προβλήματα, πλην εξαιρέσεων.

George D 02/06/2014 09:37:10

31/05/2014. Επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή αντιμετωπίζει σωστά τη ρύθμιση περί χαμηλών εισοδημάτων. Ελέγξτε αν κατά την υποβολή της δήλωσης το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό. Αν όχι, κάτι εσείς δεν κάνετε καλά ή υπάρχουν δεδομένα στα οποία δεν αναφερθήκατε στην ερώτηση και σας αποκλείουν από την ένταξη στη ρύθμιση.

Ιωάννης Μπαντέκας 03/06/2014 14:33:10

Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε και πλέον μου βγάζει όντως πιστωτικό αποτέλεσμα 12,51 ευρώ!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση