Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Επίδομα κοινωνικού μερίσματος

Ο γυιος μου το έτος 2012 ήταν φοιτητής, χωρίς εισόδημα με αποτέλεσμα να μη κάνει καθόλου φορολογική δήλωση.
Το έτος 2013 πήρε πτυχίο τον Ιούνιο και έκτοτε είναι άνεργος.
Δεν έχει κανένα εισόδημα ή τεκμήριο διαβίωσης.
Δικαιούται το επίδομα κοινωνικού μερίσματος ;
Μπαίνοντας στη σχετική πύλη για να κάνουμε την αίτηση, βγαίνει επάνω η διαπίστωση  ότι δεν έκανε φορολογική δήλωση το οικονομικό έτος 2013, και δεν δέχεται κανένα στοιχείο στη συμπλήρωση της αίτησης.
Μπορούμε να κάνουμε την αίτηση κάπως αλλιώς ;
Είναι τουλάχιστο αστείο να μη μπορεί να κάνει αίτηση κάποιος ο οποίος ήταν χωρίς εισόδημα και πέρυσι και φέτος επειδή ΔΕΝ ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση το προηγούμενο έτος.
Ευχαριστώ πολύ.

  • 1 Απάντηση

Για το έτος 2012 ο γιος σας δε θα είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης αν -καθώς πληρούσε τις προϋποθέσεις- αναφέρονταν στη δήλωσή σας ως προστατευόμενο μέλος. Διαφορετικά, θα έπρεπε να υποβάλλει μηδενική.

Η υποχρέωση της υποβολής προκύπτει από το άρθρο 61 του Ν.2238/1994:
"1. Κάθε φυσικό πρόσωπο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, ...................και εφόσον δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί προσώπων που βαρύνουν τους φορολογούμενους του άρθρου 7..........".

Το δικαίωμα της αναφοράς στη δήλωσή σας σαν προστατευόμενο μέλος προκύπτει από το άρθρο 7 του ίδιου νόμου:
"1. Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:.....γ) Tα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, ...................................το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ".

Επομένως, μόνο αν τον είχατε προστατευόμενο μέλος θα είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης (στο όνομά σας). Αλλο ζήτημα βέβαια στη συνέχεια, αν θα γίνει αποδεκτή ή θα απορριφθεί με βάση το αν πληρούνται ή όχι τα κριτήρια.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση