Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Άνεργος με χαμηλά εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων

=14pxΑν κάποιος έχει μοναδικό εισόδημα το 2013 από είσπραξη ενοικίων π.χ 1000 €
=14pxκαι τεκμαρτό 3000 € 

=14pxΘα φορολογηθεί με 10 % στο τεκμαρτό;

=14pxΔεν φορολογείται σαν μισθωτός σύμφωνα με την τροπολογία για τα χαμηλά εισοδήματα;

=14pxΤο να φορολογηθεί με 10% στα 1000 € δηλαδή 100 € εντάξει
=14pxΑλλά να φορολογηθεί με 10% στο τεκμαρτό των 3000 € της διαβίωσης ή και σε μεγαλύτερο αν κάνει χρήση ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, το θεωρώ απαράδεκτο. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να πληρώσει ακόμα και περισσότερα από όσα εισέπραξε, αν προστεθεί και η προκαταβολή φόρου 55 % της επερχόμενης χρονιάς. Το ότι κάποιος δεν έχει άλλα πραγματικά εισοδήματα δεν συγκινεί κανέναν; Λυπάμαι, να δω τι άλλο θα ακολουθήσει!

=14pxΓνωρίζει κάποιος κάτι επί αυτού του θέματος;

  • 3 Απαντήσεις

Σύμφωνα με την §1, περ.α, άρθρ.9 του Ν.2238/1994 η περίπτωσή σας δεν εμπίπτει στη γνωστή ρύθμιση περί χαμηλών εισοδημάτων:


"Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων."



Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει με την κλίμακα των ακινήτων και με φορολογική βάση τα συνολικά τεκμήρια, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το πραγματικό εισόδημά σας. Στον κύριο φόρο θα προστεθεί και ο συμπληρωματικός επί των ακινήτων καθώς και η προκαταβολή επόμενου έτους 55% επί του προηγούμενου αθροίσματος.

Nikos Georgiadis 26/05/2014 11:45:23

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Απλά θέλω να δηλώσω ότι το τελευταίο πράγμα που είχε ειπωθεί στην δημόσια τηλεόραση ήταν ότι άνεργοι με χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, ή σεμινάρια θα φορολογηθούν ως μισθωτοί. Προφανώς για τα ενοίκια, βάση του νόμου που αναφέρατε δεν ισχύει! Μπορώ να αμφισβητήσω το τεκμαρτό των 3000 €, καθότι είμαι άνεργος πάνω από 12 μήνες και φιλοξενούμενος των γονιών μου, ώστε να φορολογηθώ με 10 % στο πραγματικό μου εισόδημα που είναι κάτων των 1000 €;

Η αμφισβήτιση του τεκμηρίου των 3.000 €, στην περίπτωσή σας θα μπορούσε να υπάρξει σύμφωνα με τις παρακάτω περιπτώσεις της §2, άρθρ.16 του Ν. 2238/1994:


"..................................................

δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,

ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
........................................................."


Ωστόσο, θα σημείωνα ότι στην πράξη η εξέταση του αιτήματος από τον Προϊστ. της ΔΟΥ και η μη εφαρμογή τελικώς του τεκμηρίου, βρίσκεται στην υποκειμενική του κρίση ενώ παράλληλα προϋποθέτει ήδη την υποβολή της δήλωσης και στη συνέχεια προσκόμιση όσων στοιχείων ζητηθούν, προκειμένου να αποφανθεί (δηλώσεις, αποδεικτικά στοιχεία από εσάς και τους γονείς σας). Πρόκειται για ένα ζήτημα, με αμφίβολη επιτυχία για το φορολογούμενο και παράλληλα κάποια ταλαιπωρία.

Θα πρότεινα να εξετάσετε την περίπτωση ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών, με ανάθεση σε κάποιον ειδικό ή επιχειρώντας το με προσοχή μέσα από τη σχετική εφαρμογή του forin.

Nikos Georgiadis 26/05/2014 13:02:35

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας Να είστε καλά

Καλησπέρα σας, 
Θα ήμουν ευγνώμων αν με ενημερώνατε στα παρακάτω ερωτήματα:
Άνεργος ο όποιος έχει εισοδήματα μόνο από ενοίκια ύψους 2.500€ και τεκμαρτό εισόδημα 9.500€, πως φορολογείται;
Επίσης, ισχύει ότι υπάρχει περίπτωση να έχει απαλλαγή φόρου, όπως κάποιος φίλος μου είπε;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση