Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Καλησπέρα σας. Εγώ και ο σύζυγός μου δεν είχαμε καθόλου εισοδήματα το οικ. έτος 2013 ( χρήση 2012 ). Έχουμε όμως ένα σπίτι ( στο δικό μου όνομα ) και ένα αυτοκίνητο ( 1400κυβ., 2004) στο όνομα του συζύγου μου. Πληρώσαμε για απόσβεση δανείου 1552,68€ και έχουμε και 1 παιδί ( γεννηθείς 2007 ). Υποχρεούμαστε να υποβάλλουμε δήλωση; Αν ναι θα πρέπει να επικαλεστούμε ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών για το ποσό των 11440€; Σας ευχαριστώ.

  • 3 Απαντήσεις

Αποκλειστικά και μόνο από τα στοιχεία που έχετε παραθέσει, προκύπτει υποχρεωτική υποβολή της δήλωσης. Οπως φαίνεται (ακριβή στοιχεία κατοικίας δεν υπάρχουν), ναι θα πρέπει να επικαλεστείτε κεφάλαιο προηγουμένων ετών, σε πολύ λιγότερο βέβαια ύψος από αυτό που υπολογίσατε.

Λόγω τεχνικού κωλλύματος στην απάντηση μηνυμάτων, σας απαντώ μέσω του forum. Διευκρινήστε μου για την απόσβεση του δανείου αν η χορήγησή του αφορούσε ποσοστιαία και τους δύο ή τον ένα μόνο και ποιον. Επίσης αν κάποιος είναι γεννηθείς μετά την 01/01/1982.

Θα δηλώσω και πάλι κάθε επιφύλαξη στην απάντησή μου, μόνο ως προς τη μοναδικότητα και ακρίβεια των στοιχείων που μου παραθέσατε (υποθέτω επίσης ότι η τιμή ζώνης για το ακίνητό σας δεν υπερβαίνει τα 2.800 ευρώ). Αν όντως η κατάσταση έτσι έχει, τότε:

Το σύνολο των οικογενειακών σας τεκμηρίων ανέρχεται στα 12.992,68 ευρώ. Εάν βέβαια θέλετε να μηδενίσετε εμφανισιακά το σύνολο των εισοδημάτων σας (τεκμαρτά εισοδήματα) στο εκκαθαριστικό σας, για διάφορους λόγους, τότε η ανάλωση κεφαλαίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ισόποση. Διαφορετικά, αν σας ενδιαφέρει ο μηδενικός και μόνο φόρος (που σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται οι δυσκολίες ανεύρεσης μεγάλου κεφαλαίου αλλά και εξοικονομούνται κεφάλαια για «δύσκολες» ημέρες επόμενων χρήσεων), τότε το ύψος της ανάλωσης δεν απαιτείται να υπερβαίνει τα 1.852,68 ευρώ (ας πούμε 2.000) αφού φορολογείστε χωριστά σαν σύζυγοι και έχετε αυξημένο αφορολόγητο λόγω του παιδιού. Το ποσό της ανάλωσης αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στον κωδ. 788 (της συζύγου). Επίσης στην περίπτωση αυτή, το σύνολο των αποδείξεων δε θα πρέπει να είναι μικρότερο των 2.785 ευρώ (ας πούμε 2800 ή 3000). Εννοείται η επιλογή του ολοκληρωτικού μηδενισμού δεν θα απαιτούσε αποδείξεις.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση