Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση κατοικίας

Το 2012 ήμουν φοιτητής και ο πατέρας μου ενοικίαζε ένα σπίτι σε άλλη πόλη από αυτή της κατοικίας μας για να μένω. Μπορώ να μπω ως προστατευόμενο μέλος αφού έχω γενηθεί το 1984 (δεν είχα γραφτεί στον ΟΑΕΔ); Ή πρέπει να κάνω ξεχωριστή δήλωση; Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί ο πατέρας μου να δηλώσει ως κύρια κατοικία δική του το σπίτι που νοίκιαζε για εμένα (γιατί εγώ δεν έχω εισόδημα και δεν μπορώ να το δηλώσω) και ως δευτερεύουσα το ιδιόκτητο σπίτι μας το οποίο ανήκει στη μητέρα μου; Οι γονείς μου κάνουν κοινή δήλωση. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν γίνει αυτό το πράγμα δηλαδή θεωρείται αλλαγή κατοικίας της οικογένειας και πρέπει να γίνει αλλαγή της ΔΟΥ ή κάτι άλλο; Επίσης εγώ στη δική μου δήλωση θα γράψω ότι φιλοξενούμαι στην οικία της μητέρας μου που είναι ιδιόκτητη και θα έχει μπει ως δευτερεύουσα κατοικία από τους γονείς μου στη δήλωσή τους;

  • 2 Απαντήσεις

Οι γονείς σου θα σε δηλώσουν ως προστατευόμενο μέλος.Το σπίτι που νοικιάζουν για σένα θα το δηλώσουν ως δευτερεύουσα κατοικία στον πίνακα 5 και ως κύρια το σπίτι που μένουν κανονικά.Το ενοίκιο που πλήρωσαν για το σπίτι σου θα το δηλώσουν στον κωδικό 817 .

Ξέχασα να γράψω ότι ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής. Μπορώ να μπω προστατευόμενο μέλος; Γιατί μου είπε κάποιος γνωστός μου ότι δεν μπορώ να μπω γιατί έχω περάσει το όριο των 25 ετών.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση