Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

γονική παροχή και παροχή ρεύματος

καλημέρα σας. έχω ένα ακίνητο με γονική παροχή από τους δικούς μου στο οποίο έχω ρεύμα στο όνομά μου, στο οποίο όως δεν κατοικεί κανείς.εγώ μένω στους δικούς μου, στον πατέρα μου ο οποίος με φιλοξενεί όλο το έτος 2012. είμαι υποχρεωμένη να δηλώσω την παροχή ρεύματος στον κωδικό 204 για το σπίτι της γονικής παροχής? και αν ναι πως θα δέιξω ότι δεν κατοικεί κάποιος από την στιμή που έχω παροχή ρεύματος και εγώ είμαι φιλοξενούμενη στον μπαμπά μου?

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 1 Απάντηση

Αν έχεις την πλήρη κυριότητα του σπιτιού που προέρχεται από γονική παροχή, ή τυχόν την επικαρπία, αυτό σημαίνει αρχικά ότι το δηλώνεις στο Ε2, σαν κενό και φυσικά και τον αριθμό παροχής ρεύματος. Υπόψη ότι τον αριθμό αυτόν τον δηλώνεις και όταν ακόμη έχει υπάρξει διακοπή ρεύματος, εκτός αν "βγήκε" η χελώνα του ρεύματος και έχει αποδεσμευτεί το όνομά σου από τη ΔΕΗ (πήρες πίσω και την προκαταβολή). Πόσο μάλλον αν έχεις ρεύμα. Αυτό όσον αφορά την υποχρέωση να δηλώσεις το σπίτι και την παροχή ρεύματος. Σχετικά τώρα με το γεγονός ότι υπάρχει ρεύμα ενώ δηλώνεις φιλοξενούμενη αλλού θα πρέπει να ξέρεις ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από την ΔΟΥ, θα σου ζητήσουν αποδείξεις της ΔΕΗ από τη στιγμή που το σπίτι δηλώνεται κενό για πάνω από 6 μήνες. Θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιείται το σπίτι (μένεις εκεί ή το νοικιάζεις σε τρίτο) οπότε καταλήγουμε στο αρχικό που ήθελα να σου προτείνω:

Στόχος τους είναι να φορολογηθείς για ένα σπίτι που δηλώνεις κενό και όχι να προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να "διακτινίζεσαι" σε δύο σπίτια. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν επιχειρώντας κάποιο στρίμωγμα. Το ρισκάρεις και το δηλώνεις κενό. Του χρόνου βλέπεις! το επανεξετάζεις. Αν δεν κληθείς φέτος για έλεγχο μετά την υποβολή της δήλωσης, δεν πρόκειται να σε ελέγξουν αναδρομικά αργότερα για το έτος 2012. Αν κληθείς, με απειροελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες, το παλεύεις με διάφορα σενάρια (για τη συντήρηση συσκευών, άφησες το ρεύμα κλπ). Πάντως θα αποτελούσε είδηση κάτι τέτοιο. Αν πάλι, δε δηλώσεις παροχή ρεύματος θα έλεγα ότι θα προκαλούσες αφάνταστα τον έλεγχο.

Αρα συμπερασματικά η άποψή μου: Δηλώνεις κανονικά σαν κενό το σπίτι, δηλώνεις παροχή ρεύματος και εξακολουθείς να φιλοξενείσαι κανονικά.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση