Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση οικίας στο Ε1

Διαμένω στο σπίτι της γυναίκας μου το οποίο ανήκει στην μητέρα της. Μέχρι πέρσι το δήλωνε η μητέρα της σαν δευτερεύουσα κατοικία αλλά πλέον δεν καλύπτει το τεκμήριο, και αν το δηλώσει υποθέτω ότι θα πληρώσει παραπάνω εφορία από ότι αν δεν το δήλωνε.

Θα μπορούσα να το δηλώσω εγώ στην δική μου εφορία μιας και καλύπτω το τεκμήριο (ως δωρεάν παραχώρηση από την πεθερά μου); Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δηλώσει η γυναίκα μου ότι φιλοξενείται από μένα, σωστά;

Υπάρχει κάτι που δεν υπολογίσω στο παρόν σενάριο;

Ευχαριστώ!

ΑΚ

  • 1 Απάντηση

Για να μπορέσετε να το δηλώσετε εσείς θα πρέπει αρχικά η μητέρα της συζύγου σας, να δηλώσει την δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου στο έντυπο Ε2 προς την κόρη της. Στη συνέχεια εσείς αφού κάνετε κοινή δήλωση ως έγγαμος μπορείτε να δηλώσετε ως κύρια κατοικία το σπίτι αυτό και θα πρέπει να το υπολογίσετε στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης.

Εναλλακτικά η μητέρα της συζύγου σας θα πρέπει να το δηλώσει ως δευτερεύουσα κατοικία και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να πραγματοποιήσει ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων χρόνων ώστε να καλύψει με αυτό τον τρόπο τα τεκμήρια διαβίωσης.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ανάλωση κεφαλαίου στην εφαρμογή του Forin.gr εδώ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση