Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φιλοξενία

Γειά σας! Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη 346 το μήνα και ζει με τον αδερφό μου που δεν έχει καθόλου εισοδήματα. Μένουν σε ενοίκιο αλλά το συμβόλαιο είναι στο όνομα μου και τους το πληρώνω εγω γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Και εγώ μένω σε ενοίκιο με τον άντρα μου και το παιδάκι μου. Από φέτος που θα τους κάνω δήλωση, το ενοίκιο να το βάλω στη δική μας δήλωση και να γράψει η μητέρα μου ότι φιλοξενείται από εμένα ή στη δική της;( το συμβόλαιο είναι στο όνομα μου όπως σας είπα). Επίσης ο αδερφός μου θα κάνει μηδενική δήλωση και θα γράψει οτι φιλοξενείται; Χρειάζεται να βάλει και αποδείξεις στη μηδενική δήλωση; Δεν έχουν κανένα περουσιακό στοιχείο. Σας ευχαριστω πολύ.

  • 1 Απάντηση

Βάσει των πραγματικών γεγονότων που αναφέρατε, εσείς παραχωρείτε δωρεάν την οικία την οποία νοικιάζετε στη μητέρα σας. Για τη δωρεάν αυτή παραχώρηση θα υπολογιστεί τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση για εσάς (κωδ. 129 του Πίνακα 4Ε του Ε1) , καθότι η απαλλαγή του εισοδήματος από ακίνητα αφορά, σύμφωνα με το άρθρο 6 § 2 περ. γ' του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας εμβαδού μέχρι διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα, από τον γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία.
Δεδομένου ότι εσείς δεν έχετε την κυριότητα της κατοικίας αυτής, θα πρέπει να δηλώσετε εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση στους κωδικούς 129 - 130 του Πίνακα 4Ε του Ε1. Δείτε στην ειδική εφαρμογή του Forin.gr εδώ τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή θα υπολογιστεί για τη μητέρα σας το αντίστοιχο τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια αυτή κατοικία. Εσείς θα δηλώσετε το ενοίκιο που καταβάλατε στους κωδικούς 419 - 420 του πίνακα 6 του Ε1 και δε θα συνυπολογίσετε το τεκμήριο για την κατοικία αυτή, καθώς αυτό επιβαρύνει τη μητέρα σας που τη χρησιμοποιεί.
Τέλος, ο αδερφός σας, εφόσον δεν δηλώνει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, δεν επιβαρύνεται με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη (άρθρο 16 § 1 περ. θ' του Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει) και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις. Όσον αφορά τον τόπο κατοικίας του, θα γράψει ότι φιλοξενείται από τη μητέρα του στο σπίτι που της έχετε εσείς παραχωρήσει.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση