Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Παλαιότητα αυτοκινήτου

Χριστός Ανέστη Χρόνια Πολλά,

το 2007, πιστεύοντας την τότε κυβέρνηση, αγόρασα ένα αυτοκίνητο 2700 cc μεταχειρισμένο, εισαγόμενο από Γερμανία, πρώτης κυκλοφορίας στο εξωτερικό το 2002.

Στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στο εξωτερικό, καθώς και η ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Στο Ε1 φαίνεται ως πρώτη κυκλοφορία, άρα και παλαιότητα, το 2007. Ζήτησα λοιπόν να αλλαχθεί και να υπολογισθεί το 2002. Στο μηχανολογικό όπου με παρέπεμψε αρχικά η ΔΟΥ μου, λένε ότι το αυτοκίνητο έχει παλαιότητα το 2002 αλλά η εφορεία επικαλείται νόμο που υπολογίζει ως παλαιότητα την ημερομηνία εισόδου στην Ελλάδα.

Μπορείτε να με ενημερώσετε τι ισχύει, και αν όντως έχει δίκιο η εφορεία, σε ποιο νόμο ή εγκύκλιο αναφέρεται;



Ευχαριστώ

  • 5 Απαντήσεις

Στο άρθρο 16 § 1 περ. γ’ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), αναφέρεται ρητά ότι τα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.
Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι μπορείτε να υπολογίστε το τεκμήριο που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο με την ειδική εφαρμογή του Forin.gr για τον υπολογισμό των τεκμηρίων εδώ.

Χαίρετε,

υπάρχει λογική η παλαιότητα να υπολογίζεται από την ημέρα εισαγωγής στην Ελλάδα για αυτοκίνητο μεταχειρισμένο;

Εχω στην κατοχή μου φωτοαντίγραφα από την πρώτη άδεια στο εξωτερικό. Μπορώ να κάνω κάτι;

ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙ ΝΟΕΙΤΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙ ΝΟΕΙΤΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ.

Ισως θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος δικηγόρος που να αναλάβει το θέμα και όταν ειμαστε αρκετοί (όσοι χρειάζεται), να κάνουμε προσφηγή

Προσθέστε τη δική σας απάντηση