Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση Ακινήτου

Κληρονομήσαμε   εγώ  καί  ο  υιός  μου  τήν  πατρική  κατοικία  σε  χωριό  .  Ο υιός  τήν  ψιλή  ,  εγώ  τήν  Επικαπία  .
Κατά  τήν  αποδοχή  -  πρό  5ετίας  -  δηλώθηκε  καί  από  τούς  δυό  μας  στό  Ε9  μας  κανονικά  .
Φέτος  πού  ο  υιός  θα  υποβάλει  καί  αυτός  Ε1  γιά  πρώτη  φορά  γιά  αποκτηθέν  πενιχρό  εισόδημα  ,  θα  δηλώσει  εκ  νέου  σε  Ε9  τήν  ψιλή  κυριότητα  τού  κληρονομηθέντος  ακινήτου  ?
Το  ίδιο  ακίνητο  ως  πρός  τήν  Επικαρπία  θα  το  δηλώσω  προφανώς  καί  εγώ  ο  πατέρας  !!
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ  :   Υπάρχει  δηλαδή  ο  κίνδυνος  να επιβαρυνθούμε  γιά  το  ίδιο  ακίνητο  καί  οι  δύο  άν  δέν  φορολογηθούμε  μόνο  γιά  τα  εισοδήματά  μας  ο  καθένας  ?
Ευχαριστώ
skantas1950

  • 1 Απάντηση

Στο Ε9 δηλώνουμε τυχόν αλλαγές που έχουμε στο χρόνο που αυτές πραγματοποιήθηκαν, συνεπώς δεν δηλώνετε κάτι εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές με συμβολαιογραφική πράξη. Φέτος που ο γιός σας υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα αποκτήσει υποχρεωτικά κλειδάριθμο με την διαδικασία που προβλέπεται.Θα έχει την δυνατότητα λοιπόν να μπεί στο περιουσιολόγιο του taxisnet και να ελέγξει αν το εμπράγματο δικαίωμά του έχει αναγραφεί σωστά με την αρχική δήλωση ή αν χρειάζεται κάποια διόρθωση. του δίνεται η δυνατότητα σε περίπτωση λάθους απεικόνισης των στοιχείων του ακινήτου πχ. τα τ.μ., το έτος κατασκευής κλπ να διορθωθούν. Ο γιός σας είναι κύριος μόνο της ψιλής κυριότητας, για το λόγο αυτό δεν έχει επιβάρυνση στη δήλωση Ε1 να αναφερθεί σε αυτό το δικαίωμά του επί του ακινήτου, έτσι αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος δεν φορολογείται. Το δικαίωμα όμως της ψιλής κυριότητας σχετίζεται άμεσα με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, (παλαιό ΕΤΑΚ) όπου αναλόγως της αξίας του ακινήτου αλλά και της ηλικίας του επικαρπωτή, καθώς και του αφορολογήτου ορίου για τα ακίνητα, αλλά και τυχόν αλλαγήε των αντικειμενικών αξιών υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποιο ποσό φόρου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση