Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν παραχώρηση επαγγελματικής στέγης

Γεια σας

θα ήθελα να ρωτήσω για την δωρεάν παραχώρηση επαγγελματικής στέγης. Ομόρρυθμος εταίρος Ομορρύθμου εταιρείας έχει στην ίδιοκτησία του επαγγεματική στέγη.

Στο χώρο αυτόν θέλει να μεταφερθεί η έδρα της Ομόρρυθμης εταιρείας. Μπορεί ο εταίρος να παραχωρήσει δωρεαν το χώρο αυτόν; Εάν μπορεί, είναι απαραιτητο και το ενεργειακό πιστοποιητικό;

Ευχαριστώ

  • 1 Απάντηση

Είναι δυνατή η δωρεάν παραχώρηση της επαγγελματικής στέγης από τον ομόρρυθμο εταίρο στην εταιρεία του. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση αυτή θα προκύψει εισόδημα για τον εταίρο από την παραχώρηση της χρήσης σε τρίτο χωρίς αντάλλαγμα σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κ.Φ.Ε., ενώ αντιθέτως η εταιρεία δε θα είναι σε θέση να καταγράψει δαπάνη ενοικίου στα βιβλία της.
Όσον αφορά το ενεργειακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 του ν. 3661/2008, το Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης διατίθεται από τον ιδιοκτήτη στον αγοραστή ή τον μισθωτή αυτών κατά την πώληση ή τη μίσθωση κτιρίων. Η εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων εδαφίων δεν μπορεί να αποκλεισθεί με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.
Βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, προκύπτει ότι στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης δεν απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση