Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ενοίκιο Κάτω των 600€. Υποχρέωση Υποβολής Δήλωσης

Φορολογικός Κάτοικος Εξωτερικού , Με ιδιοκτησία Ποσοστό (20%) σε αγροτική γή , εισέπραξε κατα το 2011 , ενοίκια για τη Μίσθωση των Γαιών αυτών , ποσό κάτω των 300€ .Σημειώνω επιπρόσθετα ότι το τεκμαρτό εισόδημα , βάση των αντικειμενικών αξιών , είναι επίσης κάτω των 300€ .
Επιπρόσθετα , έχει κληρονομήσει , εγκαταλελειμμένη αποθήκη (Στάβλο ) μη ηλεκτροδοτούμενη , μη χρησιμοποιούμενη επί σειρά δεκαετιών .
Ερώτηση :
1.Έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης ? (Βάση του Άρθρου 61,θεωρώ πως όχι)
2.Θα αντιμετωπίσει πρόβλημα , έκδοσης βεβαίωσης απο το τμήμα εισοδήματος , σε περίπτωση μεταβίβασης στο μέλλον , λόγω της μή υποβολής ?
3.Εάν πρέπει να υποβάλει δήλωση  , βάση ποιας διάταξης προκύπτει ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Με Εκτίμηση

  • 3 Απαντήσεις

Στο άρθρο 61 § 1 του Κ.Φ.Ε., όπως ορθά αναφέρετε, ορίζονται οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης εισοδήματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και όσοι έχουν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από εξακόσια (600) ευρώ το έτος.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, εφόσον αυτό δεν προκύπτει βάσει άλλων εισοδημάτων ή περιουσιακών του στοιχείων, δεν υποχρεούται από τις διατάξεις να υποβάλει δήλωση εισοδήματος.
Στην περίπτωση, ωστόσο, μεταβίβασης του συγκεκριμένου ακινήτου, όπως ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 81 § 1 του Κ.Φ.Ε., οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να αρνηθούν τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων, αν δεν προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση του υπόχρεου εις διπλούν, από την οποία να προκύπτει ότι τα μισθώματα του ακινήτου που μεταβιβάζεται δηλώθηκαν εμπρόθεσμα στη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση. Στην περίπτωση που αυτά δηλωθούν εκπρόθεσμα, απαιτείται πιστοποιητικό που χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ. (Σχετ. Εγκ. ΠΟΛ. 1022/2004).
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 10 § 2 του ν. 2523/1997 (Κ.Φ.Κ.), τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων ή από δωρεάν παραχώρηση, που δηλώνονται εκπρόθεσμα, φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς καμιά έκπτωση ή μείωση, με συντελεστή πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον μέσα σε τρεις (3) μήνες από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης ζητηθεί το πιστοποιητικό, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου Β1 του ν. 2238/1994.
Δείτε σχετικά τα θέματα 1, 2 του άρθρου 81 του βιβλίου "Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Πρακτικό Βοήθημα" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη καθώς και τα θέματα του άρθρου 10 του βιβλίου "Κώδικας Φορολογικών Κυρώσεων - Ανάλυση - Ερμηνεία" του Δημ. Σταματόπουλου.

Σε διόρθωση της προηγούμενης απάντησης αναφέρω ότι ορίζεται ρητά από το άρθρο 61 § 1 του Κ.Φ.Ε. όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει από 31-3-2011 με την παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 3943/2011, ότι κάθε φυσικό πρόσωπο, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2, έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα του υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, καθώς και όταν ο υπόχρεος υπόκειται σε φόρο μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 2.
Ως εκ τούτου, τα φυσικά πρόσωπα - κάτοικοι εξωτερικού που υπόκεινται στο φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.
Η προηγούμενη απάντηση σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης αφορά τους κατοίκους εξωτερικού για τα παρελθόντα οικονομικά έτη.

Ευχαριστώ πολύ ,για την απάντηση σας καθώς και για το χρόνο που δαπανήσατε για αυτή.
Η αλήθεια είναι πως δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη μου η συγκεκριμένη προσθήκη ή οποία ανατρέπει το σκεπτικό .
 
Με Εκτίμηση

Προσθέστε τη δική σας απάντηση