Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Άυξηση αφορολογήτου λόγω αναπηρίας!

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρέχεται αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 2000 ευρώ σε φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 67%. Σε περίπτωση αναπηρίας της συζύγου, της οποίας το εισόδημα δεν ξεπερνά το αφορολόγητο όριο η αύξηση αυτή μπορεί να υπολογιστεί για τον σύζυγο?

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 9 § 6 του Κ.Φ.Ε., "αν με βάση τη φορολογική κλίμακα δεν προκύπτει για τον φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτό που προκύπτει είναι μικρότερο από το άθροισμα των μειώσεων της παρ. 3, των περ. α', β', γ', η' της παρ. 4 και της παρ. 5 που αφορούν αυτόν προσωπικά και τα πρόσωπα που τον βαρύνουν, ολόκληρο το ποσό των μειώσεων των περιπτώσεων αυτών ή η διαφορά που προκύπτει, μειώνει το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα για τον άλλο σύζυγο."
Η διάταξη αυτή αφορά και την περίπτωση που αναφέρετε, όπως έχει γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο, και ως εκ τούτου, το αφορολόγητο θα αυξηθεί για το σύζυγο της γυναίκας με αναπηρία, εφόσον γι' αυτή δεν προκύπτει ποσό φόρου.

Ευχαριστώ για την απάντησή σας και επανέρχομαι ζητώντας τη γνώμη σας για το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό πρακτικά κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, δεδομένου οτι η εκκαθάριση του ταχις δεν υπολογίζει την ωφέλεια αυτή στον σύζυγο, κλικάρωντας τον κωδικό 002 που αφορά την σύζυγο, θα πρέπει να κλικάρουμε τον κωδικό 001 που αφορά τον σύζηγο? Ευχαριστώ!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση