Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δίδακτρα ΙΕΚ - Προστατευόμενο μέλος

1)τα διδακτρα που πληρωνη ο γονεας για το παιδι του που σπουδαζει δε ιδιοτικο ιεκ  δεν μπαινουν σε καποι κωδικο  προκειμενου να εχει απαλαγη?  2) τεκνο που εχει κανει φ.δ. το 2011 γιατι εχει αυτοκινητο και εργαζοταν το 2010  τωρα σπουδαζει σε τει και το συντηρη ο πατερας ;  μπορει να το βαλη σαν προστατευομενο μελος;

  • 1 Απάντηση

Το ποσό που καταβάλλεται για δίδακτρα σε ιδιωτικό ΙΕΚ αναγράφεται στον κωδ. 049 του εντύπου Ε1.
   Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 2238/1994, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό, εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2900) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις α,β,γ, όπως αυτές περιγράφονται στην ίδια παράγραφο και αφορούν σε εισοδήματα που δεν προσμετρώνται στο σχηματισμό των ανωτέρω αναγραφόμενων ορίων των 2900,00 και 6000,00 ευρώ αντίστοιχα.
   Περαιτέρω, στο άρθρο 61 § 1 του ν. 2238/1994 ορίζεται ότι εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης το φυσικό πρόσωπο που αποκτά αποκλειστικά ετήσιο εισόδημα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 μέχρι πέντε χιλιάδες (5000) ευρώ.
   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα του γιού, όπως αυτό ορίζεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 16 (αυτοκίνητα, ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης κλπ) υπερβαίνει το ποσό των 5000,00 ευρώ (αυτό θα συμβεί στη δική σας περίπτωση αν το τεκμήριο διαβίωσης του ΕΙΧ αυτοκινήτου είναι πάνω από 2000,00 ευρώ), δε θεωρείται προστατευόμενο μέλος και επιπλέον υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης (άρθρο 61 ν. 2238/1994).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση