Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολογηση εργαζομενου στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα

Καλημερα.Τα 2 τελευταια χρονια ζω και εργαζομαι μαζι με τη γυναικα μου στο Αμπου Νταμπι στα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα. Ειμαι Πολιτικος Μηχανικος και συνεχιζω να πληρωνω τις εισφορες μου στο ΤΣΜΕΔΕ ενω υπογραφω περιοδικα καποιες μελετες στην Ελλαδα.Η γυναικα μου δεν πληρωνει εισφορες και δεν κανει φορολογικη δηλωση στην Ελλαδα διοτι εργαζοταν ως ιδιωτικος υπαλληλος στην Ελλαδα. Στα Εμιρατα εργαζομαστε σαν ιδιωτικοι υπαλληλοι και δεν υπαρχει φορολογηση. Επισης δεν εχω κανει δηλωση μεταφορας της κατοικιας μου απο την Ελλαδα στο Αμπου Νταμπι.
θα μου ζητηθει στο μελλον να πληρωσω καποιο φορο;Εχω καποια υποχρεωση απεναντι στο Ελληνικο κρατος;Θα υπαρξει προβλημα στο μελλον αν χρησιμποιησω αποταμιευσεις μου για αγορα π.χ. καποιας κατοικιας στην Ελλαδα;
Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • 1 Απάντηση

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994 ορίζεται ότι : " Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα".
   Στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι : " Κατ' εξαίρεση από τα οριζόμενα στην παράγραφο 1, υπόκειται σε φόρο μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, για τρία διαδοχικά έτη και για μία μόνο φορά, το φυσικό πρόσωπο που έχει τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδακαι υπόκειται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του σε κράτος το οποίο δεν έχει συνάψει με την Ελλάδα Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.), σχετικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου και εφόσον το κράτος αυτό δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κρατών που περιέχονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 51Α. Το χρονικό διάστημα των τριών ετών υπολογίζεται από την έναρξη διαμονής του φυσικού προσώπου στην Ελλάδα".
   Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι εφόσον είσθε  κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει να δηλώσετε το καθαρό εισόδημα από μισθούς αλλοδαπής προέλευσης στους κωδ. 389-390 του πίνακα Ζ του εντύπου Ε1,  με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στην παράγραφο 5 (η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει Σ.Α.Δ.Φ. με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
   Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010, οι διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του ΚΦΕ (περί τεκμηρίου για την αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης) αναστέλλονται μέχρι και την 31/12/2013.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση