Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αναλωση κεφαλαιου και φορολογηση συνφωνα με το αρθρο 33

φυσικο προσωπο που κατά τα προηγούμενα έτη έχει φορολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 33 του Κ.Φ.Ε (ιδιοκτήτης Φ.Δ.Χ),μπορει να χρησιμοποιήσει για ανάλωση κεφαλαίου εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία του ,για τα οποία όμως δεν έχει φορολογηθεί ,διότι τα αντίστοιχα έτη κατέβαλε τα κατ΄αποκοπή ποσά φόρου με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 19 § 2 περ ζ', για τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο, ..........., εκπίπτουν οι δαπάνες που προσδιορίζονται στα άρθρα 16 και 17, ανεξάρτητα αν απαλλάσσονται της εφαρμογής των άρθρων αυτών.
   Στη συγκεκριμένη περίπτωση και μέχρι και τη χρήση 2009, τα ποσά που οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης δήλωναν ως εισόδημα με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 33 § περ β' του ν. 2238/1994 και την εγκύκλιο που εκδιδόταν κάθε έτος από τον Υπουργό Οικονομικών, αναγράφονταν στους κωδ. 659-660 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1.
   Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι για την ανάλωση κεφαλαίου χρησιμοποιείται το έντυπο Ε1 και τα ποσά που σε αυτό αναγράφονται,  δεν είναι δυνατή η επίκληση του εισοδήματος που προκύπτει από το τηρούμενο βιβλίο εσόδων-εξόδων το οποίο ετηρείτο για τις ανάγκες του ΦΠΑ, καθότι για τον υπολογισμό των τεκμαρτών κερδών των ανωτέρω επιχειρήσεων είχαν ληφθεί υπόψη οι σχετικές δαπάνες (αποσβέσεις, έξοδα κίνησης κλπ).
   Από την άλλη μεριά, η παράγραφος 6 της ΠΟΛ 1095/29-4-2011 εισάγει νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις του άρθρου 33 του ν. 2238/1994, όσον αφορά στη δικαιολόγηση της ενδεχόμενης προσαύξησης της περιουσίας των φορολογουμένων και κατά την άποψή μου η διοίκηση θα πρέπει να εναρμονίσει τις ανωτέρω περιπτώσεις  με σχετική ρύθμιση.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση