Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Κάτοικος εξωτερικού, ανάλωση κεφαλαίου.

Κάτοικος εξωτερικού που δηλώνει εισόδημα οικογενειακό
5.000,00 ευρώ περίπου κάθε έτος. Στο έτος 2011 αγόρασε Ι.Χ. Αυτοκίνητο. Σε περίπτωση ανάλωσης κεφαλαίου θα κάνει αφαίρεση
το ποσό των 5.000,00 για έγγαμο;  (Τα
ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερα των τριών χιλιάδων
(3.000) και πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) αντίστοιχα.)
Κάπου διάβασα ότι οι κάτοικοι εξωτερικού δεν αφαιρούν τα ποσά
αυτά.

  • 3 Απαντήσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 18 περ. η' του Κ.Φ.Ε., "Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα."
Ως εκ τούτου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον ο κάτοικος του εξωτερικού αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα, υπόκειται κανονικά στις διατάξεις περί τεκμηρίων και πρέπει να αφαιρέσει το ποσό των 5.000 €, εφόσον είναι έγγαμος, κατά το σχηματισμού του κεφαλαίου προς ανάλωση.

Συμφωνα με το Ν.Σ.Κ. Αριθμό Γνωμοδότησης 418/2002 «IV. Εν όψει των προεκτεθέντων προσήκει η απάντηση ότι φορολογούμενοι που κατοικούν και διαμένουν στην αλλοδαπή και αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα ως ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών για κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου ( άρθρου 17 περ. γ΄ Ν. 2238/94) χωρίς να αφαιρείται από το κεφάλαιο αυτό το ποσό του 1.000.000 δρχ., που προβλέπει η περ. ζ΄ παρ. 2 άρθρου 19 Ν. 2238/94»
Τελικά τι ισχύει;

Πράγματι, υπάρχει η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (σχετικό το θέμα 70 στο άρθρο 19 του βιβλίου "Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικων και Νομικών  Προσώπων - Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη) και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η αφαίρεση της ελάχιστης δαπάνης  διαβίωσης για τους κατοίκους του εξωτερικού κατά το σχηματισμό των φορολογηθέντων προς ανάλωση κεφαλαίων παρελθόντων ετών, ανεξάρτητα από  το εάν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα ή όχι.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση