Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αποζημίωση λόγω απόλυσης & μείωση τεκμηρίων

Καλημέρα! Έχω μια απορία. Η αποζημίωση λόγω απόλυσης σύμφωνα με τον οδηγό αλλά και εσάς συμπληρώνεται στα πεδία 657, 658 (εισοδήματα που εξαιρούνται της εισφοράς).
Το πρόβλημα είναι οτί στις διάφορες εφαρμογές υπολογισμού φόρου εισοδήματος (μια επαγγελματική) αν βάλουμε το ποσό σε αυτό το πεδίο, δεν φαίνεται να μειώνει την ετήσια αντικειμενική δαπάνη. Πχ. Πραγματικό εισόδημα 10000 + αποζημίωση 3000 και με τεκμαρτό εισόδημα για 13000 μου βγάζει οτί θα φορολογηθώ για 13000!! Είναι λογικό αυτό; Αντίθετα αν περαστεί στα 659, 660 (εισοδήματα που απαλλάσονται από φόρο κλπ) η μείωση γίνεται κανονικά. Γνωρίζει κάποιος αν το ίδιο συμβαίνει και στο taxis ή αν γενικότερα είναι λογικό (νομικά ευσταθές) κάτι τέτοιο;
Μήπως πρέπει να μπει και στα 2 πεδία;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • 2 Απαντήσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 29 § 2 του ν. 3986/2011, εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται, για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα εισοδήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε. (αποζημιώσεις λόγω απόλυσης).
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ., τα ποσά αυτά αναγράφονται, όπως ορθά αναφέρεται, στους κωδ. 657 και 658 του Πίνακα 6 του εντύπου Ε1.
Τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κ.Φ.Ε., για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ συνολικής ετήσιας δαπάνης και δηλωθέντος εισοδήματος. Ενδεχομένως, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους δημιουργούς των συγκεκριμένων εφαρμογών προκειμένου να σας διευκρινίσουν το λόγο για τον οποίο δε συμπεριλαμβάνουν τα ποσά αυτά στη μείωση της συνολικής ετήσιας δαπάνης.

Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Να ειστε καλα!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση