Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Άνεργος φορολογούμενος

Καλησπέρα.
Το 2011 ήμουν επιδοτούμενη άνεργη.
Εισέπραξα από τον ΟΑΕΔ 5000 ευρώ.
Είμαι διαζευγμένη και επίσης έχω στην κυριότητά μου ένα σπίτι 200τμ στο Νέο Ρίσιο Θεσσαλονίκης κι ένα αυτοκίνητο 1400cc.
Το σπίτι ήταν νοικιασμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011(εγώ φιλοξενούμουν από τους γονείς μου),όμως νοίκι δεν εισέπραξα ούτε ένα ευρώ.
Έχω κάνει διαδικασία εκχώρησης ενοικίων στο δημόσιο.
Από τον Ιούλιο και μετά μένω η ίδια.
Θα φοροληθώ και πόσο;
Θα υποβάλλω δήλωση ηλεκτρονικά.Θα πρέπει να πάω στη ΔΟΥ για έλεγχο(λόγω της εκχώρησης του ενοικίου.
Θα κάνω Ε2;
Τι ποσό αποδείξεων θα χρειαστώ;
Forin.gr: Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε τίτλους στις ερωτήσεις σας που να περιγράφουν το ερώτημα σας.

  • 1 Απάντηση

Θα πρέπει να υπολογίσετε το σύνολο της ετήσιας δαπάνης σας, βάσει των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης. Στα τεκμήρια θα συμπεριλάβετε την ετήσια δαπάνη για την κύρια κατοικία σας (για τους 6 μήνες που ιδιοκατοικείτε), για το Ι.Χ. αυτοκίνητό σας καθώς και την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη (3.000 εφόσον είστε άγαμη).
Το σύνολο των τεκμηρίων αυτών μπορείτε να το υπολογίσετε στην ειδική εφαρμογή του Forin.gr εδώ.
Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης είναι μαχητά. Ο φορολογούμενος είναι σε θέση, ως εκ τούτου, να τα αμφισβητήσει, σύμφωνα  με το άρθρο 16 § 2 του Κ.Φ.Ε.. Ανάμεσα, μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου παρέχεται δυνατότητα αμφισβήτησης στους φορολογούμενους, συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση ανέργου που δικαιούται βοήθημα ανεργίας.
Από το ποσό της συνολικής ετήσιας δαπάνης που προκύπτει θα πρέπει να αφαιρέσετε ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη, όπως το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.. Δείτε σχετικά τον πίνακα 6 του Ε1 εδώ.
Για την εκχώρηση μισθωμάτων, δείτε σχετικές ερωτήσεις εδώ.
Τέλος, το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση