Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Απογραφή έναρξης - λήξης 10% σύμφωνα με περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ

Θα ήθελα την γνώμη σας για τις παρακάτω περιπτώσεις;
1. Οδοντίατρος αγοράζει κάποια ποσότητα εμφυτεύματων (υλικών) και τοποθετεί μέρος αυτών σε ασθενείς του στην διάρκεια της χρήσης. Μπορεί αυτά να εμφανιστούν στο εσόδων - εξόδων ως αγορές πρώτων υλών και στο τέλος της χρήσης να υπολογίσουμε τεκμαρτή απογραφή 10% στο έντυπο Ε3 βάση περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ επί των αγορών και πωλήσεων ή λόγω παροχής υπηρεσιών από ελευθέριο επάγγελμα θα πρέπει οι παραπάνω αγορές υλικών να εμφανιστούν σαν δαπάνες στο βιβλίο και κατά συνέπεια να αφαιρεθούν στο σύνολό τους από τα έσοδα κατά την συμπλήρωση του Ε3;
2. Μηχανικός αναλαμβάνει την εκτέλεση δημοσίου έργου κάτω των 150.000 ευρώ για την κατασκευή του οποίου έγιναν κάποιες αγορές υλικών (πέρα από τις λειτουργικές δαπάνες του έργου) που δεν έχουν ενσωματωθεί στο έργο εως το τέλος του έτους. Βάση ΠΟΛ 1035/2008 όταν έχουμε "παραγωγή σε εξέλιξη" θα πρέπει να διενεργείται απογραφή όμως εδώ είμαστε κάτω από το όριο σύνταξης απογραφής, μπορεί να υπολογιστεί τεκμαρτή απογραφή 10% στο έντυπο Ε3 βάση περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ επί των αγορών και πωλήσεων;

  • 1 Απάντηση
εγκεκριμένη απάντηση

Οι επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή και να τηρούν βιβλίο απογραφής εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, εφόσον, σύμφωνα με το άρθρο 6 § 6 του Κ.Β.Σ., τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευματία από πώληση αγαθών υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 €.
Ανεξάρτητα από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής, ο επιτηδευματίας μπορεί να διενεργήσει απογραφή έναρξης και λήξης και προαιρετικά, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η σύνταξη των απογραφών για μία τριετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης.
Στην περίπτωση, επομένως, του μηχανικού - εργολάβου, επιτρέπεται η προαιρετική σύνταξη απογραφής εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση του οδοντίατρου, ωστόσο, τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι παρακολούθημα της παροχής υπηρεσίας, για την οποία δεν προβλέπεται διενέργεια απογραφής.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση