Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Εξοδα για ενεργειακη αναβαθμιση/αλλαγή κουφωμάτων κατοικίας

Εξοδα για την αλλαγη κουφωματων (ενεργειακη αναβάθμιση) εκπιπτουν από το φορολογίσιμο εισόδιμα ή φορο. Πότε και τι δικαιολογητικά απαιτούνται.

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 9 § 4 του Κ.Φ.Ε., το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος του ίδιου άρθρου μειώνεται κατά ποσοστό 10%
- της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3614/2007
- της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων / κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).
Το ποσό της δαπάνης της περίπτωσης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
Επομένως, βάσει των παραπάνω, η αλλαγή κουφωμάτων περιλαμβάνεται στις δαπάνες για τις οποίες υπολογίζεται έκπτωση φόρου με την προϋπόθεση ότι η δαπάνη προκύπτει μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3661/2008.
Εάν η δαπάνη δε συνδέεται με ενεργειακή επιθεώρηση, μπορεί να συμπεριληφθεί στις αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση