Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμήρια κατοικίας και φιλοξενίας

Καλησπερα, εχω 2 μικρα διαμρισματα και τα νοικιαζω και συγκατοικω  με  την την αδελφη μου, σε διαμερισμα ιδιοκτησιας της. Εχω επισης ενα μικρο αυτοκινητο yaris 1998. Τα μοναδικα μου εισοδηματα ειναι δηλαδη απο ενοικια. τα οποια παντα δηλωνονταν κανονικα. Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης:
1.Αν τα ακινητα μου συνυπολογιζονται στα τεκμηρια? Αν ναι σε ποιο κουτακι δηλωνονται ? Ειναι δευτερευουσες κατοικιες ???
2.Η αδελφη μου επιβαρυνεται απο την συγκατοικηση μας στα τεκμηρια της ?
Ευχαριστω

  • 2 Απαντήσεις

Ως κύρια κατοικία σας θεωρείται αυτή στην οποία φιλοξενείστε από την αδερφή σας. Το τεκμήριο της κύριας κατοικίας επιβαρύνει την αδερφή σας (όπως θα την επιβάρυνε, βέβαια, και αν δε σας φιλοξενούσε).
Υποχρέωση σας, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης, είναι να αναγράψετε στον κωδικό 801 του Πίνακα 7 τον Α.Φ.Μ. της αδερφής σας που σας φιλοξενεί και να διαγραμμίσετε τον κωδ. 092 (Φιλοξενία) χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811.
Δείτε σχετικά τις οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ. για τον Πίνακα 7 στην ειδική εφαρμογή του Forin.gr εδώ.
Για τα δύο διαμερίσματα που νοικιάζετε δε θα υπολογιστεί τεκμήριο, αφού σύμφωνα με το άρθρο 16 § 1 περ. β'  του Κ.Φ.Ε., ετήσια αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται μόνο για τις ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες.

Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση & Χρονια πολλα .

Προσθέστε τη δική σας απάντηση