Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης

Συγχαρητηρια κατ αρχάς για την παρα πολύ ωραία δουλειά.
Εχω δύο ερωτήσεις, τίς  παρακάτω.
1.Ανεργος, με εισόδημα μόνο από ενοίκια που μένει με τούς γονείς του, αποτελεί γι αυτούς τεκμήριο??. Αν ναι πώς υπολογίζετε αυτό.
2. Πως θα υπολογισθούν οι αντικειμενικές δαπανες διαβίωσης στην σύζυγο? Θα υπολογιθούν οι  3000 € ή  οι 5000 € εκτός  των λοιπών αντικειμένικων δαπανων ?? Π.χ. αυτοκίνητο, δευτερεύουσα κατοικία κ.λ.π.
Σας ευχαριστώ πολύ,

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ. για τη συμπλήρωση του πίνακα 5 του εντύπου Ε1 "Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης" τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της  κατοικίας η οποία επιβαρύνει τους γονείς που ιδιοκατοικούν (δεν αφορά  την δωρεάν παραχώρηση).
Το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης του φορολογούμενου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε  χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Σημειώνεται ότι η συνολική ετήσια δαπάνη υπολογίζεται για το φορολογούμενο και τη σύζυγο του μαζί, επομένως το ποσό των 5.000 € λαμβάνεται υπόψη μία φορά για τον υπολογισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης.
Για να υπολογίσετε τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, μπορείτε να ανατρέξετε στην εφαρμογή υπολογισμού του Forin.gr εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση